香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2012-4-8 特步郑开马拉松赛 [打印本頁]

作者: luhui    時間: 2011-11-29 13:51
標題: 2012-4-8 特步郑开马拉松赛
http://www.zkmarathon.com/
有比賽日期了 !
亮哥, 你的主場啊 ! 會否出團 ?

作者: allanccl    時間: 2011-11-29 14:15
原帖由 luhui 於 2011-11-29 13:51 發表
http://www.zkmarathon.com/
有比賽日期了 !
亮哥, 你的主場啊 ! 會否出團 ?

哈哈哈~! 太好了! 又可以一星期內連跑兩隻馬。 3月17有重慶,重慶有一點點斜路,這個全平路,兩個都好好玩!
作者: derek_cat    時間: 2011-11-29 19:32
原帖由 allanccl 於 2011-11-29 14:15 發表 哈哈哈~! 太好了! 又可以一星期內連跑兩隻馬。 3月17有重慶,重慶有一點點斜路,這個全平路,兩個都好好玩!

亮哥这么早就开始高兴啦。。。。
作者: chowsmile    時間: 2011-11-29 19:58
呢個比賽中途有冇生果或朱古力供應?
作者: kf    時間: 2011-11-29 20:04
亮哥今年又去鄭州揾初恋?
作者: allanccl    時間: 2011-11-30 00:11
原帖由 derek_cat 於 2011-11-29 19:32 發表

亮哥这么早就开始高兴啦。。。。

是的,以一次的價錢(旅費)跑兩個馬拉松,好抵啊!
作者: allanccl    時間: 2011-11-30 00:16
原帖由 chowsmile 於 2011-11-29 19:58 發表
呢個比賽中途有冇生果或朱古力供應?

今年就無既,出年就未知,應該都係無的,國內的馬拉松很少有這些,今年北京是我第一次見有超多的水特供應。鄭開的飲料站係供應蒙牛紙包奶的。
作者: allanccl    時間: 2011-11-30 00:17
原帖由 kf 於 2011-11-29 20:04 發表
亮哥今年又去鄭州揾初恋?

話晒我人生既第一次馬拉松就係俾左佢,咪每年都搵下佢囉! 哈哈!
作者: 醉烏鴉    時間: 2011-11-30 09:25
原帖由 allanccl 於 2011-11-30 00:17 發表

話晒我人生既第一次馬拉松就係俾左佢,咪每年都搵下佢囉! 哈哈!

請問亮哥,我剛嘗試在大會官方網頁報名,到繳費程序時,它並不接受我直接用『支付寶』付160元。接下來畫面好像要我透過銀行卡才能開通付款??這下把我難倒了!本人並沒有國內銀行卡。

請問亮哥,出現這情況,是我操作上在有錯漏?還是除了個人『支付寶』帳戶外,還必需要有國內銀行卡才能過數呢?
謝謝幫忙。

作者: allanccl    時間: 2011-11-30 10:07
原帖由 醉烏鴉 於 2011-11-30 09:25 發表

請問亮哥,我剛嘗試在大會官方網頁報名,到繳費程序時,它並不接受我直接用『支付寶』付160元。接下來畫面好像要我透過銀行卡才能開通付款??這下把我難倒了!本人並沒有國內銀行卡。

請問亮哥,出現這情況,是 ...

閣下比我還心急啊! 哈哈哈!
剛才我報了名了,用個人支付寶無問題,如果你還是有付款問題,可以PM小弟(內容要有你的報名姓名、報名的身份証號),我會替你付款,之後入番錢去我的銀行戶口便可。
作者: 醉烏鴉    時間: 2011-11-30 10:26
標題: 回復 10# 的帖子
亮哥,我剛再試過,還是跟之前情況一樣未能付款!稍後如仍未能解決此問題,那就要麻煩你代為報名呢!先行謝過。
作者: luhui    時間: 2011-11-30 17:13
原帖由 allanccl 於 2011-11-30 00:17 發表

咁啱嘅....
我隻馬又係比咗佢, 是2010年嘅事喔 ....
作者: allanccl    時間: 2011-11-30 19:00
原帖由 luhui 於 2011-11-30 17:13 發表

咁啱嘅....
我隻馬又係比咗佢, 是2010年嘅事喔 ....

我隻馬.....2008年俾咗佢啦! 果年係第二屆,見佢越搞越好,捱到去終點d服務真係正! 有人摻扶又有人按摩,晶片有人代你除下取回按金,唔洗自己茂低除.....等等; 總之,咁先係全馬完成者的一種光榮嘛!
作者: allanccl    時間: 2011-11-30 19:01
原帖由 醉烏鴉 於 2011-11-30 10:26 發表
亮哥,我剛再試過,還是跟之前情況一樣未能付款!稍後如仍未能解決此問題,那就要麻煩你代為報名呢!先行謝過。

好的,再試應該都係唔得既多,到時才PM我吧! 不用客氣!
作者: 醉烏鴉    時間: 2011-11-30 20:04
原帖由 allanccl 於 2011-11-30 19:01 發表

好的,再試應該都係唔得既多,到時才PM我吧! 不用客氣!

亮哥,剛收到大會給我查詢回覆,表示我的報名申請付款未成功,已把我的報名資料刪除,告知我可以重新再報一次,但要待明天才可再報名,因為『支付寶』今天在修護中。
我明天會再嘗試,看看報名付款能否通過!
謝謝關注,保持聯絡。
作者: allanccl    時間: 2011-11-30 20:19
原帖由 醉烏鴉 於 2011-11-30 20:04 發表

亮哥,剛收到大會給我查詢回覆,表示我的報名申請付款未成功,已把我的報名資料刪除,告知我可以重新再報一次,但要待明天才可再報名,因為『支付寶』今天在修護中。
我明天會再嘗試,看看報名付款能否通過!
謝謝關注,保持聯絡。

明白了! 是的,佢要在報名後一段時限內完成付款的,如果係咁,請你明天不要再試住,因我明天坐直通車由香港去上海,在火車上不能上網,所以不能替你付款的,後天下午吧,後天我早上到達上海,去拿號碼布,晚上會上網給你付款。
不用客氣!
作者: 醉烏鴉    時間: 2011-12-1 09:02
原帖由 allanccl 於 2011-11-30 20:19 發表

明白了! 是的,佢要在報名後一段時限內完成付款的,如果係咁,請你明天不要再試住,因我明天坐直通車由香港去上海,在火車上不能上網,所以不能替你付款的,後天下午吧,後天我早上到達上海,去拿號碼布,晚上會上 ...

亮哥,剛pm了資料給你,如個人的資料有遺漏不充份,請通知我補回便可。
謝謝幫助。
作者: luhui    時間: 2011-12-1 09:22
原帖由 allanccl 於 2011-11-30 19:00 發表

我隻馬.....2008年俾咗佢啦! 果年係第二屆,見佢越搞越好,捱到去終點d服務真係正! 有人摻扶又有人按摩,晶片有人代你除下取回按金,唔洗自己茂低除.....等等; 總之,咁先係全馬完成者的一種光榮嘛!

agree x 2
作者: allanccl    時間: 2011-12-1 09:33
原帖由 醉烏鴉 於 2011-12-1 09:02 發表

亮哥,剛pm了資料給你,如個人的資料有遺漏不充份,請通知我補回便可。
謝謝幫助。

Sorry! 是我講得不清楚,請你先上鄭開馬拉松的網,網上報了名>付款不成功>退出,之後才PM我,我就可以用你的名及証件號碼查詢報名> 然後才可以替你付款。
那麼除了姓名及証件號碼外,你們就不用告訴我你們的個人資料了。
作者: 醉烏鴉    時間: 2011-12-1 09:41
原帖由 allanccl 於 2011-12-1 09:33 發表

Sorry! 是我講得不清楚,請你先上鄭開馬拉松的網,網上報了名>付款不成功>退出,之後才PM我,我就可以用你的名及証件號碼查詢報名> 然後才可以替你付款。
那麼除了姓名及証件號碼外,你們就不用告訴我你們的個人資 ...

明白。那我稍後就再嘗試報名,看看今天能否透過『支付寶』順利付費,
謝謝亮哥,保持聯絡。
作者: allanccl    時間: 2011-12-1 09:59
原帖由 醉烏鴉 於 2011-12-1 09:41 發表

明白。那我稍後就再嘗試報名,看看今天能否透過『支付寶』順利付費,
謝謝亮哥,保持聯絡。

請你現在試下報名,希望我可以上車前替你付款。
作者: 醉烏鴉    時間: 2011-12-1 14:46
原帖由 allanccl 於 2011-12-1 09:59 發表

請你現在試下報名,希望我可以上車前替你付款。

亮哥︰
剛發出pm給你,抱歉延誤到下午才回覆。
作者: Simonl    時間: 2011-12-2 12:45
原帖由 醉烏鴉 於 2011-11-30 09:25 發表

請問亮哥,出現這情況,是 ...

我也遇上同樣問題,不知有無Ching可解答?
雖然亮哥可仗義幫助代人付款,但授人以魚不如授人以漁,我也想知解决方珐。可能國內太多騙徒,每次報國內賽事的付款都是有麻煩!
作者: ccomeout    時間: 2011-12-2 18:33
標題: 回復 23# 的帖子
我之前都試過同樣問題,我唔太記得,若果無錯,好似要載入支付寶的認証書(SSL certificate) 入IE才可以付款!
作者: allanccl    時間: 2011-12-2 21:26
原帖由 醉烏鴉 於 2011-12-1 14:46 發表

亮哥︰
剛發出pm給你,抱歉延誤到下午才回覆。

昨日閣下報名時我已在火車上,坐了廿小時火車,報名太久而未付款,所有資料自動刪除,請現在上去報多一次名後PM小弟。謝謝!
作者: allanccl    時間: 2011-12-2 21:36
原帖由 Simonl 於 2011-12-2 12:45 發表

我也遇上同樣問題,不知有無Ching可解答?
雖然亮哥可仗義幫助代人付款,但授人以魚不如授人以漁,我也想知解决方珐。可能國內太多騙徒,每次報國內賽事的付款都是有麻煩!

客氣了! 舉手之勞而矣!
並非小弟不想教人,而是國內太多騙徒,支付寶要經常改變付款方法去杜絕他們。除了大力兄講的認証外,還要裝很多程式,令到我的電腦也中了毒(剛巧防毒程式過期),最近買了及裝回防毒,掃清所有毒後才回復正常,再向支付寶提供個人地址、電話及証件影印等等,申請了個人(實名)支付寶才能付款及替他人付款。 不知這樣回答你滿意嗎? 還有甚麼問題請隨便問吧!
我是用Firefox的,不一定要用ie的。
作者: allanccl    時間: 2011-12-2 21:40
原帖由 ccomeout 於 2011-12-2 18:33 發表
我之前都試過同樣問題,我唔太記得,若果無錯,好似要載入支付寶的認証書(SSL certificate) 入IE才可以付款!

本年十月時我尚可以用你的方法付款,而家唔得了! 要登記個人實名支付寶才行,但要好幾天及好煩覆的程序。
作者: colemen    時間: 2011-12-2 22:11
比支付寶玩左幾日, 終於成功報到名去珠海. 有幾個步驟分享

1. 要先做好實名認證, 要上載身分證副本.

2. 從 www.alipay.com 登入, 再安裝數字證書

http://help.alipay.com/lab/help_detail.htm?help_id=238747

3. 最後確認時, 搞左好耐話我個身分證號碼不對, 記住個 Format 係 X-99999-X ( 如 D123456(7), 就要入 D-123456-7 )

希望幫到大家.
作者: irene.ng52    時間: 2011-12-3 03:32
標題: 有冇人有興趣和我一起自駕去跑重慶後再去鄭開,我深圳有車,今年八月才買!
有冇人有興趣和我一起自駕去跑重慶後再去鄭開,我深圳有車,今年八月才買!但幫手駕車。

作者: Simonl    時間: 2011-12-3 18:48
原帖由 colemen 於 2011-12-2 22:11 發表
比支付寶玩左幾日, 終於成功報到名去珠海. 有幾個步驟分享

1. 要先做好實名認證, 要上載身分證副本.

2. 從 www.alipay.com 登入, 再安裝數字證書

http://help.alipay.com/lab/help_detail.htm?help_id=2387 ...

多謝亮哥、Colemen的解釋和步驟,非常實用,我已按圖索驥成功用支付寶付款。不知下次又會有什麼麻煩的 改動,鄭開見!
作者: allanccl    時間: 2011-12-13 10:10
標題: 关于将第六届比赛日期更改为2012年4月8日的通告
各马拉松跑友、新闻媒体:

因与省内大型活动时间冲突,经组委会决议,原定于2012325日举行的第六届特步中国郑开国际马拉松赛延后调整至48日举行。请跑友们相互转告。给您带来的不便敬请谅解。

中国郑开国际马拉松赛组委会

二〇一一年十二月十二日

原文請參閱以下網址:
http://www.zkmarathon.com/new/news.asp?ClassID=459

作者: 哈利330    時間: 2011-12-13 10:39
4 月8日係復活節,唔洗攞假可以諗諗喎。
作者: AY60    時間: 2011-12-13 18:39
听亮哥及大佬金讲过郑马的吸引之处,有点心动
作者: denis3885    時間: 2011-12-13 19:14
原帖由 AY60 於 2011-12-13 18:39 發表
听亮哥及大佬金讲过郑马的吸引之处,有点心动

Anthony 兄~等你跑完全馬後,亮哥帶你行一千六百多海拔高既山,你就過引...了。
作者: AY60    時間: 2011-12-13 21:35
原帖由 denis3885 於 2011-12-13 19:14 發表

Anthony 兄~等你跑完全馬後,亮哥帶你行一千六百多海拔高既山,你就過引...了。" />" />

嵩山?少林寺?好地方,我喜欢。
作者: 零下十度    時間: 2011-12-13 22:00
原帖由 AY60 於 2011-12-13 21:35 發表

嵩山?少林寺?好地方,我喜欢。

去到少林寺一定要上嵩山,唔系就走寶了~
改到4月8先跑,到時山上的杏花,桃花都開晒,正啊~
作者: luhui    時間: 2011-12-14 08:55
原帖由 allanccl 於 2011-12-13 10:10 發表
各马拉松跑友、新闻媒体:

因与省内大型活动时间冲突,经组委会决议,原定于2012年3月25日举行的第六届特步中国& ...

改期 !!?? 仲撞正復活節假期, 要搞退款了.........
作者: allanccl    時間: 2011-12-14 09:51
原帖由 luhui 於 2011-12-14 08:55 發表

改期 !!?? 仲撞正復活節假期, 要搞退款了.........

乜可以退款咩?
作者: luhui    時間: 2011-12-14 10:38
亮哥 :
退出就必然, 因為復活節要留港陪家人. 退款就問緊.......
另 : 家中有事, 台北,厦門也要棄權 , 你加油啊.....
明年2月渣打再見 !!
作者: allanccl    時間: 2011-12-14 10:51
佢個網頁連查詢報名都唔得了,明明報名成功了,而家打出not found,想佢退款好似有d難度。

謝謝加油! 我會好好享受每一個馬拉松的,港馬見!
作者: luhui    時間: 2011-12-14 11:10
希望佢會好似重慶o甘正氣喇 !!
作者: allanccl    時間: 2011-12-14 11:22
重慶都唔係咁正氣架咋! 今年話有補償,但去到又話我地無在三日前書面申請,又話我地無國內銀行戶口,無得補償。
作者: luhui    時間: 2011-12-14 11:50
我也中招了. 蝕咗120蚊改機票錢......但唔記得佢有無另外俾嗰一舊水補助.
作者: luhui    時間: 2011-12-14 16:37
已經成功申請退款, 各位如有需要本人可告知.
作者: allanccl    時間: 2011-12-17 21:24
原帖由 luhui 於 2011-12-14 16:37 發表
已經成功申請退款, 各位如有需要本人可告知.

恭喜! 可以退全部?

聽說網上報名已滿,而家重有少量位,可能是你們退出後剩出來的。
作者: luhui    時間: 2011-12-18 16:32
是啊,通過支付寶全額退回。我只是自己一個報和退,應該唔會整冧個市……
作者: stephen    時間: 2011-12-18 20:36
請問全馬是否已滿。網上報名只有半馬和小型馬拉松選擇。
作者: allanccl    時間: 2011-12-18 22:27
原帖由 stephen 於 2011-12-18 20:36 發表
請問全馬是否已滿。網上報名只有半馬和小型馬拉松選擇。

係呀! 聽講全馬爆左了! 無起步地氈的,只有全馬才有機印完成証書,報半馬會給你一張証書,時間自己填。
作者: allanccl    時間: 2011-12-18 22:29
原帖由 luhui 於 2011-12-18 16:32 發表
是啊,通過支付寶全額退回。我只是自己一個報和退,應該唔會整冧個市……

哈哈哈!
作者: stephen    時間: 2011-12-19 10:59
原帖由 allanccl 於 2011-12-18 22:27 發表

係呀! 聽講全馬爆左了! 無起步地氈的,只有全馬才有機印完成証書,報半馬會給你一張証書,時間自己填。

谢谢!!亮哥
作者: derek_cat    時間: 2011-12-24 01:29
原帖由 allanccl 於 2011-12-14 11:22 發表 重慶都唔係咁正氣架咋! 今年話有補償,但去到又話我地無在三日前書面申請,又話我地無國內銀行戶口,無得補償。

重庆组委那个女的是个流氓。。。。好多大陆跑友也都给她骗了。。。。。
作者: allanccl    時間: 2012-3-20 00:32
標題: 2012年领物须知
全程马拉松和半程马拉松参赛者需在3月17日后登陆郑开马拉松官方网站www.zkmarathon.com查询自己的参赛号码5公里小马拉松号码(包括情侣、亲子)由组委会在领物时随机分配。
(一)领取的物品包括:
  全程:号码布3块(前胸、后背及存衣包),计时芯片一块,运动背心及短裤各一件,存衣包一个,参赛指南一张。
  半程:号码布3块(前胸、后背及存衣包),成绩证书一张(自己根据时间填写),T恤衫一件,存衣包一个,参赛指南一张。
  5公里小马:号码布1块、成绩证书一张(自己根据时间填写),T 恤衫一件,存衣包一个,参赛指南一张。
  爱心大礼包,可以在领物现场选择购买。
(二)领物时间:4月5日上午10:00-下午18:00
                       4月6日上午10:00-下午18:00
                   4月7日上午10:00-中午12:00
(三)领物地点:郑州市郑东新区CBD会展中心文化广场
(四)领物流程:
  1、全程选手和半程选手领物
   (1)网上报名和邮政报名者(非领物卡持有者),事先没在网上查参赛号码的报名者到查询窗口确认自己的参赛号码,凭身份证原件领取网上邮政报名领物卡后,到全程或者半程领物窗口处领取比赛装备。
   (2)现场报名(领物卡持有者),事先没在网上查参赛号码的报名者到查询窗口确认自己的参赛号码,再到全程或者半程领物窗口处领取比赛装备。
   (3)团体:20人以上团体接组委会电话通知具体领取时间及地点,20人以下团体按照领物卡指示在指定时间到指定地点领取。
  2、5公里小马(包括情侣马拉松和亲子马拉松)

(1)网上邮政报名者,凭身份证原件到查询窗口领取"网上邮政报名领物卡”后,到小马领物窗口领取比赛装备。
   (2)5公里马拉松(情侣亲子除外):在小马领物窗口,凭领物卡领取装备,丢失领物卡者不予领取
   (3)情侣马拉松、亲子马拉松报名者到情侣亲子专区领物。
     3、高校报名者
    凡是在高校进行的报名,只能与高校负责人联系领取。
   4、代领操作流程
    物品代领,需出具报名者的身份证原件并在代领登记表上登记方可代领。
作者: derek_cat    時間: 2012-3-21 21:06
看来亮哥又去郑开啦。。。。
作者: allanccl    時間: 2012-3-22 12:39
哈哈哈! 每年都要去鄭開考試,看看自己是進步了還是退步了。
作者: AY60    時間: 2012-3-22 13:18
亮哥又要去郑开年审了!
作者: allanccl    時間: 2012-3-22 14:17
哈哈哈!
作者: onionufo    時間: 2012-3-22 21:52
亮哥,是否沒有缺席每一屆鄭開?睇黎你真係對呢個賽事特別有好感。
作者: allanccl    時間: 2012-3-22 23:25
原帖由 onionufo 於 2012-3-22 21:52 發表
亮哥,是否沒有缺席每一屆鄭開?睇黎你真係對呢個賽事特別有好感。

有呀! 鄭開馬拉松第一屆是2007年,小弟還未開始減肥及跑步,2008年學跑半年第一次跑馬拉松,鄭開是我的第一次,所以真係有d感情,每年都有少許進步,第一個馬拉松4:46,第二年4:19,第三年4:09,第四年3:55,今年是第五次參加鄭開,希望跑到sub3:30咁囉。嘻嘻!
作者: luhui    時間: 2012-3-23 00:34
亮哥,我前年跑的時候頭一大段都是逆風,唔知係咪年年如是,請指正。
作者: allanccl    時間: 2012-3-23 10:28
原帖由 luhui 於 2012-3-23 00:34 發表
亮哥,我前年跑的時候頭一大段都是逆風,唔知係咪年年如是,請指正。

不是年年都是逆風的,我記得有一年是側風,去到三十幾K就逆風,吹起晒d沙塵,兩年無乜風,每次既起跑時氣溫約7度,到開封時接近二十度。佢第二屆是一直走,一轉彎就是終點開封,第三屆開始改在鄭開大道的油站做起點,到三十幾K轉右就夠里數才轉番出黎鄭開大道去終點。
作者: luhui    時間: 2012-3-23 11:20
是啊, 2010年(第四屆)是一條跑不完的直路(鄭開大道), 兩旁是見不到盡頭的農地和農民觀眾, 之後是再轉右然後再折返的. 去到終點就見到已經冲好涼換埋衫的堅哥. 然後就去打崩頭領証書, 結果系統失靈印唔到. 不過之後大會郵寄給我.
這就是我的第一隻馬 !!
作者: allanccl    時間: 2012-4-6 20:52
已取號碼布,今年的跑衫及衭好靚啊!
作者: AY60    時間: 2012-4-6 21:04
亮哥,堅哥,Luhui加油啊!
作者: allanccl    時間: 2012-4-6 21:06
原帖由 AY60 於 2012-4-6 21:04 發表
亮哥,堅哥,Luhui加油啊!

謝謝AY! Luhui無黎呀,貓咪聽日到!
作者: allanccl    時間: 2012-4-6 21:13
去了鄭州動物園參觀
作者: fwk322    時間: 2012-4-6 21:15
亮哥,堅哥,Luhui, 貓咪 加油
作者: AY60    時間: 2012-4-6 21:17
原帖由 allanccl 於 2012-4-6 21:06 發表

謝謝AY! Luhui無黎呀,貓咪聽日到!

差d吾記得,國內馬拉松點可以吾預貓咪,你地都 齊齊加油PB!
作者: allanccl    時間: 2012-4-6 21:22
聽日會去百里溝玩,離鄭開兩個半小時車程。
跑完會去武大賞櫻。遊下黃鶴樓及東湖賞櫻花。
作者: allanccl    時間: 2012-4-6 21:26
原帖由 fwk322 於 2012-4-6 21:15 發表
亮哥,堅哥,Luhui, 貓咪 加油

多謝Thomas!
作者: luhui    時間: 2012-4-6 21:34
AY, 謝謝了,但我是長假失蹤份子啊!下一站無錫。亮哥,330啊!
作者: luhui    時間: 2012-4-6 21:38
謝謝Thomas,小弟失禮了!
作者: fwk322    時間: 2012-4-6 21:47
luhui C兄, 好開心見到你們有得跑有得玩 哈哈
作者: allanccl    時間: 2012-4-6 22:23
原帖由 luhui 於 2012-4-6 21:34 發表
AY, 謝謝了,但我是長假失蹤份子啊!下一站無錫。亮哥,330啊!

哈哈! 消閒跑已矣,無壓力! 330只是講下姐,以跑馬為名,遊山玩水才是此行目的。
今年呢度好熱好晒,今日在太陽晒住下有成30度,後日再谷.....爆硬,所以玩下算了! 唔會搵命搏架,嘻嘻!
作者: allanccl    時間: 2012-4-8 17:34
開跑前4:00的兔子(領跑員pacer)在身邊
作者: onionufo    時間: 2012-4-8 20:05
標題: 回復 74# 的帖子
勁呀,400pacer仲要係女仔
你跑成點?有冇pb左sub330
作者: allanccl    時間: 2012-4-8 20:19
我跑完馬了,今早吃過早餐(超簡單的每人一磅面包加一樽水),清空大小便後,便步行一公里去坐大會車,坐了18K去到起點時氣溫已經18度,一落車太陽勁晒,今天無風,心諗屎緊,都要試一下,今次排得好前,第二排,特邀選手在正式起步線上,我們在15-20M後便,一鳴槍,傻傻地頭兩K跟左人地跑快左4'30/K,跑到5k時口乾得不得了,開始每個水站及飲料站都飲水,開跑前有幾十部救傷車來了候命,點之這時已經有兩部響住"威呀威呀"的在很遠的對面行車線飛去開封,心諗咁快就有人送院? 到跑約5K半突然醒起落車到而家未殊殊,立即走埋行人路邊對住d花唱歌。到6K位遇見一個貴州不"界"不相識的"深圳一陣風"師兄跑過,叫了他加油,佢就一陣風咁跑了,追唔到。都係跑番自己個速度,慢慢黎5'/K,跑到20K,後面傳黎熟識的聲音,原來係堅哥,佢講左一大堆野就跑走左,剩番我一個人跑,跑到21K半馬終點位睇錶,1:46接近1:47,sub3:30無望,唔知點解好開心,無晒壓力,可以慢慢hea,跑到29k 又見番"一陣風"師兄在步行,大叫加油,做乜行呀? 佢話無力啦,好熱呀! 不理他,但心諗,係咪跑番慢d安全d?大腦都未決定,對腳已經實行了......慢粥(jog),唔好理人地講加油! 跑呀跑,跑呀跑,到接近37.5K水站前想飲水,有格救傷車頂住去路,要繞過佢先埋得水站,個心諗....搞乜鬼呀阻住晒! 點之埋到水站見到有個約40歲既男子訓係地上郁都唔郁,醫生在搶救他。 個心又冷多一截,唔...一定要再跑慢d,長跑長有丫嘛! 結果,以3:45完成,衝終點後有個靚女義工給我披上大毛巾保暖,然後摻扶我去拿紀念品及打印証書,本來還有力行的,但突然雙腳無晒力,真不好意思! 拿回行李就去取回晶片錢¥100,全部都唔洗等,好快,好有效率,值得俾十個讚! 心裡想條路仲未開,去搵間茶樓食野飲多d水,一點半食完後去搭車返鄭州,出乎意料之外,今次大會竟然用豪華旅遊巴士送我們返鄭州,實在太好了,坐在舒適的坐位上,瞬間已睡著了,睡醒已到鄭州,回到酒店沖涼休息後,晚上去食大盤雞,太美味了,明年一定要再來.....食大盤雞!
作者: onionufo    時間: 2012-4-8 20:35
【特邀選手在正式起步線上,我們在15-20M後便,一鳴槍,傻傻地頭兩K跟左人地跑快左4'30/K】<-------笑左,呢度真係好搞笑,估唔到咁都會比佢地迷惑左

【出乎意料之外,今次大會竟然用豪華旅遊巴士送我們返鄭州】<-------唔係年年都係咁咩?我09年都有坐過

今次個完成獎牌真係一大亮點,設計好有心思,係我見過最靚一個。
紀念品竟然又係刀?唔通年年都係?如果咁你屋企咪收收埋埋好多把刀?
最後都要恭喜你跑到3:45佳積,前半走到1:4x可見你進步明顯
作者: 馬拉    時間: 2012-4-8 20:40
恭喜亮哥又食完隻鄭馬!
跑、食、游真係無得頂!
作者: allanccl    時間: 2012-4-8 20:51
原帖由 onionufo 於 2012-4-8 20:35 發表
【特邀選手在正式起步線上,我們在15-20M後便,一鳴槍,傻傻地頭兩K跟左人地跑快左4'30/K】<-------笑左,呢度真係好搞笑,估唔到咁都會比佢地迷惑左

【出乎意料之外,今次大會竟然用豪華旅遊巴士送我們返鄭州】<-------唔係年年都係咁咩?我09年都有坐過

今次個完成獎牌真係一大亮點,設計好有心思,係我見過最靚一個。
紀念品竟然又係刀?唔通年年都係?如果咁你屋企咪收收埋埋好多把刀?
最後都要恭喜你跑到3:45佳積,前半走到1:4x可見你進步明顯

我第五次跑鄭開,以前都係迫巴士(平時用黎載市民果種),四年都係企及迫,今年才改用豪巴,超舒服,無企位,有冷氣,正!
舊年把刀,我地廣州坐和諧號時安檢被沒收了。
如果同舊年鄭開比,係快左10分鐘,同舊年上海比就慢了六分鐘,哈哈哈!
作者: allanccl    時間: 2012-4-8 20:54
原帖由 馬拉 於 2012-4-8 20:40 發表
恭喜亮哥又食完隻鄭馬!
跑、食、游真係無得頂!" />" />

謝謝馬拉兄!
跑馬變成次要,我地好似鍾意食、游多d,嘻嘻!
22號蕪錫,你去不去跑?
作者: 馬拉    時間: 2012-4-8 21:10
原帖由 allanccl 於 2012-4-8 20:54 發表

謝謝馬拉兄!
跑馬變成次要,我地好似鍾意食、游多d,嘻嘻!
22號蕪錫,你去不去跑?

亮哥跑完鄭馬,跟住遊到22號跑無錫,真好!
我唔去囉,15號要跑深圳大鵬半島,外地跑馬要遲一步呀!
作者: allanccl    時間: 2012-4-8 21:27
原帖由 馬拉 於 2012-4-8 21:10 發表

亮哥跑完鄭馬,跟住遊到22號跑無錫,真好!
我唔去囉,15號要跑深圳大鵬半島,外地跑馬要遲一步呀!

哈哈哈! 下個禮拜要番香港現現身,19號再上過去跑蕪錫,飛機加高鐵,可以慳d時間,跑完回來又要準備去大連。
直到六月中,隔一個星期一個馬拉松,點都唔可以直落架! 嘻嘻!
作者: onionufo    時間: 2012-4-8 21:58
標題: 回復 82# 的帖子
今年行程咁豐富
11月有第一屆廣州馬拉松,唔知有冇興趣
作者: allanccl    時間: 2012-4-9 08:39
原帖由 onionufo 於 2012-4-8 21:58 發表
今年行程咁豐富
11月有第一屆廣州馬拉松,唔知有冇興趣

我今年應該都有10張全馬証書吧! 到今日為止,拿了三張。
廣州咁近,佢搞得成都可能參加的,雖然不是中國田協承認的賽事,十一月11-13日可能的話會再玩貴州黔東南超100K,但係驚11月18號咁近,體力回唔切。
作者: onionufo    時間: 2012-4-9 08:46
原帖由 allanccl 於 2012-4-9 08:39 發表 我今年應該都有10張全馬証書吧! 到今日為止,拿了三張。廣州咁近,佢搞得成都可能參加的,雖然不是中國田協承認的賽事,十一月11-13日可能的話會再玩貴州黔東南超100K,但係驚11月18號咁近,體力回唔切。

今年個係中國田協承認咖,根本就係佢地黎舉辦既,傳聞路線會係市區
作者: derek_cat    時間: 2012-4-9 09:15
那些动物是在郑州的动物园拍的?。。。俺还没有去过呢。。。

遗憾终点没有见到亮哥,不过无锡应该可以见到啦。。。
作者: allanccl    時間: 2012-4-9 21:39
原帖由 onionufo 於 2012-4-9 08:46 發表

今年個係中國田協承認咖,根本就係佢地黎舉辦既,傳聞路線會係市區

啊呵呵! 咁樣搞法,可能連跑四個,杭州、黔東南超100K、廣州及大理,哈哈哈!
作者: allanccl    時間: 2012-4-9 21:49
原帖由 derek_cat 於 2012-4-9 09:15 發表
那些动物是在郑州的动物园拍的?。。。俺还没有去过呢。。。

遗憾终点没有见到亮哥,不过无锡应该可以 ...

是啊! 全是鄭州動物園拍的,小小的動物園,甚麼動物也有,有一頭雄獅不斷咆吼,聲音後懾人呢!

可能是我跑得慢,加上到終點後很快已打印了成績、拿回行李及押金,因為以前可以坐的台階開了一間快捷酒店,沒坐的地方,太陽晒得頭有點昏,沒在終點逗留,和堅哥去了茶樓食飯,所以沒看到你。食過飯不用等候便有豪華巴士載我們回鄭州。
現在正和堅哥計劃無錫的行程及住宿安排,無錫見!
作者: luhui    時間: 2012-4-9 23:30
亮哥,可考慮回程由無錫機場直飛深圳,連稅一千人仔內。機場就在比賽的無錫新區。個人覺得高鐵回上海再往浦東機場坐春秋都幾煩幾花時間。我打算跑完的下午四點半機回深圳。
作者: derek_cat    時間: 2012-4-9 23:49
原帖由 luhui 於 2012-4-9 23:30 發表 亮哥,可考慮回程由無錫機場直飛深圳,連稅一千人仔內。機場就在比賽的無錫新區。個人覺得高鐵回上海再往浦東機場坐春秋都幾煩幾花時間。我打算跑完的下午四點半機回深圳。

现在订票有些晚了。。。票价贵一点,无锡到深圳不含税700左右,4.22,好像深圳机场晚上可以有车直达九龙的。。。如果不急着上班,可以在无锡玩一天,周一回去,有560的票。。

估计亮哥是还要来上海玩,不着急回去香港的。。
作者: derek_cat    時間: 2012-4-9 23:50
原帖由 allanccl 於 2012-4-9 21:39 發表 啊呵呵! 咁樣搞法,可能連跑四個,杭州、黔東南超100K、廣州及大理,哈哈哈!

亮哥也要来上海跑的吧?  还是去澳门/新加坡?
作者: allanccl    時間: 2012-4-10 07:09
我們已買好了香港去上海的來回機票,19號去,24號返,連稅一千二百多元,算是便宜了。
作者: allanccl    時間: 2012-4-10 07:19
原帖由 derek_cat 於 2012-4-9 23:50 發表

亮哥也要来上海跑的吧?  还是去澳门/新加坡?

和堅哥計過,去澳門跑馬,每人船費、報名費、酒店等等開支一點也不便宜,和去上海差不了多少,所以有點傾向跑上馬,還未決定。新加坡太熱及旅費太貴了, 試過今次鄭開這麼熱的天氣跑,又親眼目睹有人不適倒下,太熱的天氣不敢跑快,所以不會考慮。
作者: allanccl    時間: 2012-4-10 08:05
原帖由 luhui 於 2012-4-9 23:30 發表
亮哥,可考慮回程由無錫機場直飛深圳,連稅一千人仔內。機場就在比賽的無錫新區。個人覺得高鐵回上海再往浦東機場坐春秋都幾煩幾花時間。我打算跑完的下午四點半機回深圳。

我們已買了春秋機票。謝謝!
請問你會住那兒? 近起點?
作者: luhui    時間: 2012-4-10 10:08
起點附近找不到好的, 而且位置比較偏僻, 所以選了這個http://hotels.ctrip.com/domestic/showhotelinfo.aspx?hotel=89802
莫泰168,只住21號1個晚上, 跑完當日吃過飯就會去機場回深圳.
作者: luhui    時間: 2012-4-10 11:04
原帖由 derek_cat 於 2012-4-9 23:49 發表

现在订票有些晚了。。。票价贵一点,无锡到深圳不含税700左右,4.22,好像深圳机场晚上可以有车直达九龙的。。。如果不急着上班,可以在 ...

星期一要上班啊, 所以訂了東方航空, 4/22, 16:45發, 票價 660元, 含稅 860元. 無錫見 !!!
作者: derek_cat    時間: 2012-4-10 13:47
原帖由 allanccl 於 2012-4-10 07:19 發表 和堅哥計過,去澳門跑馬,每人船費、報名費、酒店等等開支一點也不便宜,和去上海差不了多少,所以有點傾向跑上馬,還未決定。新加坡太熱及旅費太貴了, 試過今次鄭開這麼熱的天氣跑,又親眼目睹有人不適倒下,太熱 ...

那你们还是来上海吧。。。亮哥再刷新PB。。。哈。。
作者: derek_cat    時間: 2012-4-10 13:48
原帖由 luhui 於 2012-4-10 11:04 發表 星期一要上班啊, 所以訂了東方航空, 4/22, 16:45發, 票價 660元, 含稅 860元. 無錫見 !!!

看来师兄跟猫咪一样要周一上班。。。无锡见!
作者: allanccl    時間: 2012-4-10 17:21
原帖由 derek_cat 於 2012-4-10 13:47 發表

那你们还是来上海吧。。。亮哥再刷新PB。。。哈。。

哈哈哈! 還有八個月,在考慮跑完上馬,可以去甚麼地方玩? 有可能純跑馬,跑完即走(回家)。 在家耽幾天又去跑台北。
作者: derek_cat    時間: 2012-4-10 17:55
原帖由 allanccl 於 2012-4-10 17:21 發表 哈哈哈! 還有八個月,在考慮跑完上馬,可以去甚麼地方玩? 有可能純跑馬,跑完即走(回家)。 在家耽幾天又去跑台北。

上马之后。。。可以到海南玩。。。然后跑儋州。。。反正海口到香港也蛮近的。。。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2