香港長跑網 - 長跑長友

標題: 帶眼鏡跑步的困擾 [打印本頁]

作者: adamtam    時間: 2008-8-26 12:39
標題: 帶眼鏡跑步的困擾
各位c hing,

我是一個肥人四眼仔,
帶眼鏡跑步經常都困擾著我,
特別是熱天,
因為我天生大汗,
每次跑了10多分鐘就可以滴汗,
最不爽就是d汗滴落鏡片,
搞到"朦茶茶"
請問你地有無這個問題呢?
怎麼可以改善呢?
你各c hing 指教下.

adamtam
作者: blurmax    時間: 2008-8-26 12:43
I also wear glasses in running, but I have never face ur problem.  However to prevent those sweat going to my eyes, I usually wear cap to run.
作者: lvrunner    時間: 2008-8-26 12:49
小弟帶咗眼鏡跑步廿幾三十年, no problem at all.  最憎反而係落雨, 鏡片就真係朦茶茶!
作者: adamtam    時間: 2008-8-26 12:51
其實我都有諗過帶帽跑,
但帶帽跑會唔會不方便呢?
作者: blurmax    時間: 2008-8-26 13:10
其實我都有諗過帶帽跑,
但帶帽跑會唔會不方便呢?

The answer is negative to me.  Of course lite and cotex cap is preferrable.

登錄/註冊後可看大圖

http://catalogue.adidas.com/adidaspc/gallery.jsp?locale=zh&country=HK&brand=Performance&gender=Mens&division=Accessories

作者: =chairman=    時間: 2008-8-26 15:07
我都有戴眼鏡,不過就好少流汗落眼鏡度 ~~~

反而係副眼鏡成日都 sir 落黎,好麻煩 ~~~
作者: kenneth    時間: 2008-8-26 15:09
作者: ChARsoN    時間: 2008-8-26 16:18
我都有以上問題
但我一於少理....跑完先算~
作者: 龜速行    時間: 2008-8-26 16:20
小弟是四眼仔2有同一問題
好彩小弟近視唔太深多數唔戴眼鏡
你可試試headband 
P.S我見過方力生跑步都有用,幾形

作者: HIN    時間: 2008-8-26 16:21
標題: 回復 7# 的帖子
小弟都有戴眼鏡跑步
但我反而覺得眼鏡繩或眼鏡勾作用唔大
因為sir 落黎係前面
作者: kenneth    時間: 2008-8-26 16:52
作者: blurmax    時間: 2008-8-26 17:05
因為sir 落黎係前面

I also wear glasses during running, but not having such problem wor.
作者: adamtam    時間: 2008-8-26 17:41
好, 今日放工就買條 headband 試下先,
做下4眼型仔先.
作者: ChARsoN    時間: 2008-8-26 18:31
聽完各位ching 講後
剛才去剪髮時順便買了條"運動眼鏡繩" GOMA(高麻)的
得12蚊~
番到屋企試過下
發覺佢都索得幾緊
但唔知用得耐仲有冇?
作者: HIN    時間: 2008-8-26 18:40
標題: 回復 14# 的帖子
我都有果條GOMA
但係索住後尾枕唔舒服
所以唔係成日用
作者: michaelyw    時間: 2008-8-26 19:16
類似問題我都經歷過~ 尤其落雨個時真係乜都睇唔到咁滯。
落雨時帶帽可以保持較清楚的視野~
至於流汗和托眼鏡的先天問題,除了載con或那些價值不菲的特別墨鏡外,唯有靠自己get used to it~
作者: datoe    時間: 2008-8-26 21:27

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

我戴 Mizuno Beta-Titanium 無螺絲鏡框

超輕

跑步也不會下滑

某些眼鏡舖有仿的

性能完全不同

不要買仿的
作者: adamtam    時間: 2008-8-26 21:46
嘩, 好型呀, 你買果時大約幾錢呢?
作者: blurmax    時間: 2008-8-26 23:37
我戴 Calvin Klein Beta-Titanium 鏡框

超輕

跑步也不會下滑

http://www.calvinkleininc.com/ck/eyewear.aspx

作者: angkso    時間: 2008-8-27 12:47
i wear con, only if it rains heavily, otherwise no problem.
作者: awyh    時間: 2008-8-27 18:09
味精濃眼鏡好似好正,知唔知幾錢?
作者: cu83    時間: 2008-11-5 11:52
我係四眼中坑, 用眼鏡繩
作者: redred    時間: 2008-11-5 12:53
我有近視問題
所以帶cons 跑
因為怕眼鏡出汗會洗落黎,唔舒服
不過戴cons 都有唔方便既時候
好似如果太大風,同太累,幅cons 會模糊左

另,有時d汗流左少少入眼,對cons 會好那

作者: blurmax    時間: 2008-11-5 13:01
I wear glass in running too, but it really don't bother me at all.

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: vhtober    時間: 2008-11-5 13:21
我試過唔帶con 又唔帶glasses 去跑…當然只是跑運動場la~~~都無咩野ar…只係咩都睇唔到之嘛~
作者: 曲奇    時間: 2008-11-5 13:51
若然近視淺,唔戴眼鏡跑囉..
睇野係濛少少啫,令你更加集中呀.. : )
作者: chinkw    時間: 2008-11-5 18:15
Try a headband, it absorbs the sweat from your front head or you can put on a baseball cap.
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-5 21:52
我買咗條眼鏡帶番來冇用過....
作者: MJ576    時間: 2008-11-5 23:03
其實對於我地四眼一族黎講, 已經帶來一D 不便, 由其係落雨天, 簡直係災禍.
好似係 Coke Run 咁, 我跑跑吓, 中途越落越大雨, 差D連路都睇唔到, 搞到我狼狽不堪, 唉.....

至於 Ching 所提及眼鏡繩, 覺得嘟無乜用, cool 實個面, 好唔舒服, 想抺吓汗都有困難,
我就鍾意用 headband 同 armband ,

作者: ee_tpk    時間: 2008-11-6 17:33
我都係帶住頂帽令自己頭上 d 汗唔好流去塊面度....仲可以 cool 住自己 d 頭髮.. 唔想大風果陣 d 頭髮遮住我塊面...唔想大家夜晚跑步見到女鬼...
作者: adamtam    時間: 2008-11-6 17:42
今次跑可口可樂,
第一次水戰,戴眼鏡的我,
真是好困擾呀.
全程都曚茶茶,
激死我,
搞到我無得pb.
作者: blurmax    時間: 2008-11-6 18:08
今次跑可口可樂,
真是好困擾呀.
全程都曚茶茶,
激死我,
搞到我無得pb.

The situation could be improved if you wear a cap.
作者: 全馬    時間: 2008-11-6 21:34
眼鏡方面可以用眼鏡帶, 有橡筋同魔術貼兩款。
汗水方面, 我覺得帶帽會熱一d, headband會好少少, 不過唔好用太厚同太緊, 因會頭痛的。用快乾衫料自己做最好。
另外有人話用花士令搽眼眉上面, 好似咁 ---> /. .\  d汗就唔會入眼, 不過我未試過。
因為我一定有一條毛巾在手, 抹一抹咪得law~~~
最方便就係----我幾年前己經做左雷射眼!
作者: 草兄弟    時間: 2008-11-8 22:16
the mizuno one looks great, I wanna buy one too~

I wear glasses too, just a little problem, I think it is okay~
I always feel my eyes becoming better after running~
作者: cu83    時間: 2008-11-12 15:53
原帖由 adamtam 於 6-11-2008 17:42 發表
今次跑可口可樂,
真是好困擾呀.
全程都曚茶茶,
激死我,
搞到我無得pb.

what is the meaning of PB?
作者: blurmax    時間: 2008-11-12 15:59
PB = Personal best

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: cu83    時間: 2008-11-12 16:13
原帖由 blurmax 於 12-11-2008 15:59 發表
PB = Personal best

Oh, I see.
Thank you ching.
作者: 力    時間: 2008-11-12 16:19
原帖由 全馬 於 2008-11-6 21:34 發表
最方便就係----我幾年前己經做左雷射眼!

Cyclops

登錄/註冊後可看大圖

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2