香港長跑網 - 長跑長友

標題: 兩鐵賽 - Splash 'n Dash Aquathon Series [打印本頁]

作者: 阿火    時間: 2012-3-14 11:19
標題: 兩鐵賽 - Splash 'n Dash Aquathon Series
Splash 'n Dash Aquathon Series (Swim, Run)
http://www.revolution-asia.com/Events/Splash__n_Dash_Aquathon_Series.htm

Race 1, Repulse Bay (Sunday, 13 May 2012)
Challenge (500m swim & 5km run & 500m swim), Sprint (375m & 2.5km)

Race 2, South Bay (Sunday, 10 June 2012)
Challenge (4km run & 550m swim & 4km run), Sprint (2km run & 270m swim & 2km run)

Race 3, Repulse Bay (Sunday, 24 June 2012)
Challenge (500m & 5km x 2), Sprint (375m & 2.5km)

作者: Laichi    時間: 2012-3-14 15:17
$190...
作者: swtcheng    時間: 2012-3-14 15:26
個張application form 好似唔係個比賽既?
作者: timerwai    時間: 2012-3-14 20:54
Race 1, Race 2 張 form 調轉左...
作者: jefflam    時間: 2012-3-20 00:00
新手報左Challenge (500m swim & 5km run & 500m swim), 第一次玩,希望完成得到
作者: snail    時間: 2012-3-20 11:33
原帖由 Laichi 於 2012-3-14 15:17 發表
$190...

真係唔好話貴, 鐵人會收咁平, 有D友又啊吱啊左話搞得唔好; 出面D比賽收幾多又唔比較下. 一分錢一分貨, 收得你$190, 配套點都好過HKTRI.
作者: gforce    時間: 2012-3-20 14:00
原帖由 jefflam 於 2012-3-20 00:00 發表
新手報左Challenge (500m swim & 5km run & 500m swim), 第一次玩,希望完成得到

慢慢玩好少完成唔到, 加油
作者: 得得地    時間: 2012-3-20 17:01
舊年冇玩過, 今年可以考慮吓.
啱啱抄低晒兩邊嘅比賽日子, 可以計計啲期......

$190... 可以接受, 試試啦......   
作者: 阿火    時間: 2012-3-25 17:18
原帖由 得得地 於 2012-3-20 17:01 發表 舊年冇玩過, 今年可以考慮吓.啱啱抄低晒兩邊嘅比賽日子, 可以計計啲期......$190... 可以接受, 試試啦......   

你玩啦,到時我又會起你隔離唔出聲.... 哈哈!
作者: 得得地    時間: 2012-4-15 16:06
報咗名, 原來仲要 service fee $38.05.   

報咗 series, $570.

Series 冇得平, 不過有件衫.

http://www.revolution-asia.com/Assets/Revolution+Asia+Digital+Assets/General/Playmore_SnD_singlet2012.jpg
作者: 得得地    時間: 2012-5-10 09:45
星期日玩完三鐵 OD, 散晒好幾日, 擒晚終於發低燒.

雖然今日好啲, 但係星期日應該都係避戰, (怕[大大]擔心/唔俾).   

大家有冇收到信或通知 ?
可能我到時都會出席攞號碼布攞衫(報咗 series, 有衫), 或者今次到我影相.   (睇吓到時精神點)   
作者: 得得地    時間: 2012-5-10 11:13
剛收到電郵通知......

LAST MINUTE INFORMATION
With three days until we kick of the series, we want to share some last minute information with you.

Registration times
7.15am - 8.15am at Repulse Bay Beach
Please arrive early because it is going to be busy!

Race Briefings
Kids - 8.30am
Sprint & Challenge - 8.45am

作者: CY1    時間: 2012-5-13 13:12
The second part of the swimming for the Challenge was cancelled due to thunderstorm this morning
作者: Laichi    時間: 2012-5-13 13:31
今天太陽伯伯、雲姐姐、雷公、閃電、狗屎雨和小雨全都來捧場,真精彩!
作者: 得得地    時間: 2012-5-13 14:46
原帖由 Laichi 於 2012-5-13 13:31 發表
今天太陽伯伯、雲姐姐、雷公、閃電、狗屎雨和小雨全都來捧場,真精彩!

我都喺度喎... 不過, 剪咗頭髮, 你好似唔認得我.
(你又唔玩嘅 ??)   

唔知今日[火師兄]有冇嚟影相, 如果有, 咁我知係邊個嘞.   

星期三晚發低燒, 好彩極速好返, 今日都有照玩.   
亦算好彩, 下半場游水取消, 如果唔係, 或者跑完5km後會頂唔順.
作者: Laichi    時間: 2012-5-13 16:34
原帖由 得得地 於 2012-5-13 14:46 發表
我都喺度喎... 不過, 剪咗頭髮, 你好似唔認得我.
(你又唔玩嘅 ??)   

唔知今日[火師兄]有冇嚟影相, 如果有, 咁我知係邊個嘞.     

我間歇性會老人痴呆架!你見到我就同我打招呼嘛!

我前幾日拉傷左條筋,未好番!所以唔玩了!

火兄今日參賽呀!你肯定認錯人了!
作者: Laichi    時間: 2012-5-13 16:37
原帖由 得得地 於 2012-5-13 14:46 發表
星期三晚發低燒, 好彩極速好返, 今日都有照玩.   
亦算好彩, 下半場游水取消, 如果唔係, 或者跑完5km後會頂唔順.

我有兩個朋友都話好彩取消左第二次游水,如果唔係會死!你係第三個咁講的了!
我開始諗,咁我應都未夠班玩Challenge,好彩整親隻腳啫!
作者: 阿火    時間: 2012-5-13 18:34
原帖由 得得地 於 2012-5-13 14:46 發表 我都喺度喎... 不過, 剪咗頭髮, 你好似唔認得我.(你又唔玩嘅 ??)    唔知今日[火師兄]有冇嚟影相, 如果有, 咁我知係邊個嘞.    星期三晚發低燒, 好彩極速好返 ...

今早briefing我又起你附近,嘻嘻!
比賽緊跑步迎面又見到你,
比賽完畢我好遲收轉項區收回物件.... (如果你記得有條友仔起轉項區倒盤水落海,嗰個就係我!)

作者: 阿火    時間: 2012-5-13 18:40
原帖由 Laichi 於 2012-5-13 16:37 發表 我有兩個朋友都話好彩取消左第二次游水,如果唔係會死!你係第三個咁講的了!我開始諗,咁我應都未夠班玩Challenge,好彩整親隻腳啫!

個人意見:
最主要係游完水之後跑果5K倍感辛苦,當時正好下雨,如果曬住跑不甘想像....
我覺得慢慢嚟啦,如果第一次由Sprint升到Challenge咪輕鬆慢慢玩調較節奏!
作者: 得得地    時間: 2012-5-13 18:40
原帖由 阿火 於 2012-5-13 18:34 發表

比賽完畢我好遲收轉項區收回物件.... (如果你記得有條友仔起轉項區倒盤水落海,嗰個就係我!)

點攪呀 ?
我感覺到自己好危險, 俾人睇住... 但係又唔知邊個.   

我報咗 series, 總會啲水陸 (好似都有 R.Bay 500+5km+500), 其實我都應該會玩... 睇吓幾時識穿你.   
作者: 得得地    時間: 2012-5-13 18:43
原帖由 阿火 於 2012-5-13 18:40 發表

個人意見:
最主要係游完水之後跑果5K倍感辛苦,當時正好下雨,如果曬住跑不甘想像....
我覺得慢慢嚟啦,如果第一次由Sprint升到Challenge咪輕鬆慢慢玩調較節奏!

我賽前[熱身]後... (其實都係跑咗幾步),
之後等 briefing, 心跳一直都係過百吓.
(我仲諗, 唔通我仲發燒 ??)
嗰時33C, 好彩有落雨, 跑步唔算辛苦.
當然, 如果要游, 一定要留力囉.
跑完步, 再睇, 得25C.   
作者: 阿火    時間: 2012-5-13 18:45
原帖由 得得地 於 2012-5-13 18:40 發表 點攪呀 ?我感覺到自己好危險, 俾人睇住... 但係又唔知邊個.    我報咗 series, 總會啲水陸 (好似都有 R.Bay 500+5km+500), 其實我都應該會玩... 睇吓幾時識穿你.   

嗚∼ 嗚∼∼ 嗚∼∼∼
你冇心肝,由舊年鐵人賽事幫你影相影到今年你仲未認到我.....

作者: jefflam    時間: 2012-5-13 19:10
今次係我第一次玩游+跑,好彩見到火兄傾下計,冇咁驚,最後尾幾完成到,好開心
作者: 阿火    時間: 2012-5-13 20:29
原帖由 jefflam 於 2012-5-13 19:10 發表 今次係我第一次玩游+跑,好彩見到火兄傾下計,冇咁驚,最後尾幾完成到,好開心

Jeff兄:唔好介意名次,掌聲鼓勵番自己第一次參加,突破自己!
作者: Laichi    時間: 2012-5-13 20:44
原帖由 得得地 於 2012-5-13 18:40 發表
點攪呀 ?
我感覺到自己好危險, 俾人睇住... 但係又唔知邊個.   

我報咗 series, 總會啲水陸 (好似都有 R.Bay 500+5km+500), 其實我都應該會玩... 睇吓幾時識穿你.   

你下次同我打招呼,我話比你聽邊件係火兄!

唔係喎!你地繼續玩捉迷藏好睇D喎!
作者: 得得地    時間: 2012-5-13 21:36
原帖由 jefflam 於 2012-3-20 00:00 發表

原帖由 jefflam 於 2012-5-13 19:10 發表
今次係我第一次玩游+跑,好彩見到火兄傾下計,冇咁驚,最後尾幾完成到,好開心

jeff 兄,

我都係游蛙式咋.
以前我上水, 都會回頭望吓自己係尾幾.
哩一兩次, 我都唔記得望, 自己鍾意玩就得.   

原帖由 Laichi 於 2012-5-13 20:44 發表
你下次同我打招呼,我話比你聽邊件係火兄!
唔係喎!你地繼續玩捉迷藏好睇D喎!

唉... 點架...   
(咁... 嗰陣, 開先我都唔話你知我就係[得得地]啦.)   

不如 jeff 兄, 話俾我知邊個係火師兄.   
jeff 兄, 六月有冇報玩三鐵...... ?
仲有好多水陸可以玩... 睇吓會唔會點樣/幾時見到你.   
作者: 阿火    時間: 2012-5-14 11:57
Tribal Splash n' Dash Race 1

大會成績:
http://www.revolution-asia.com/Results.htm

大會相片:
https://picasaweb.google.com/dannyphoto2u/2012SplashNDashAquathonSeriesRace1?feat=email

作者: junjun    時間: 2012-5-19 13:34
唔知幾時先有背心呢~~
作者: Laichi    時間: 2012-5-21 08:59
原帖由 junjun 於 2012-5-19 13:34 發表
唔知幾時先有背心呢~~

我聽人講話第三場先有,唔知消息來源準唔準確喎!
作者: 得得地    時間: 2012-5-21 23:45
原帖由 junjun 於 2012-5-19 13:34 發表
唔知幾時先有背心呢~~

其實當日我都有咁嘅疑問, 不過, 見個攤位都唔似有.

http://www.youtube.com/watch?v=t_9NDhXQmhI&feature=youtu.be

有短片睇 !
雖然影唔到, 但係又真係幾有心機.
睇返都回味吓......   
作者: Laichi    時間: 2012-5-22 09:57
又真係睇下條片都好開心喎...
作者: junjun    時間: 2012-6-9 20:37
根據大會網站寫...明天會有背心~

各位明天好運~~
作者: 得得地    時間: 2012-6-13 12:12
星期日玩完第二次嘅水陸, 夜晚睇到消息,
可能部份三鐵朋友或三鐵總會會員都有留意:

有位法藉三鐵運動員, 患上血癌.
除咗可以幫手去紅十字會登記捐骨髓外, 亦都可以為[癌症基金會]籌款.

請大家為三鐵朋友打打氣.   

SCMP news
http://www.scmp.com/portal/site/SCMP/menuitem.2af62ecb329d3d7733492d9253a0a0a0/?vgnextoid=13521fa4752d7310VgnVCM100000360a0a0aRCRD&ss=hong%20kong&s=news

Cancer Fund fundraising
http://www.cancer-fund.org/diy/view.aspx?pid=45&lang=EN
作者: junjun    時間: 2012-6-20 23:25
第三站有料~~

如果星期日好似呢兩日咁局就...... @_@
http://www.revolution-asia.com/Events/Splash__n_Dash_Aquathon_Series/Splash_n_Dash_Aquathon_Race_3.htm
作者: sunrise    時間: 2012-6-21 10:04
原帖由 junjun 於 2012-6-20 23:25 發表
第三站有料~~

如果星期日好似呢兩日咁局就...... @_@
http://www.revolution-asia.com/Events/Splash__n_Dash_Aquathon_Series/Splash_n_Dash_Aquathon_Race_3.htm

可能有鯊魚出沒, 游得慢果D真係要小心!
另外, 跑步賽道附近有棵樹橫伸, 生得高的小心撞頭!
作者: junjun    時間: 2012-6-23 00:45
原帖由 sunrise 於 2012-6-21 10:04 發表

可能有鯊魚出沒, 游得慢果D真係要小心!
另外, 跑步賽道附近有棵樹橫伸, 生得高的小心撞頭!

佢在防 Shark 網內的, 不怕~~~
另外, 如果冇記錯..由淺水灣去深水灣果條路好似未到橫伸樹枝已經折返的 ~~~
學SUNRISE CHING話, 小心D  ~~
作者: Netregistration    時間: 2012-6-23 02:19
原帖由 junjun 於 2012-6-23 00:45 發表

佢在的, 不怕~~~
另外, 如果冇記錯..由淺水灣去深水灣果條路好似未到橫伸樹枝已經折返的 ~~~
學SUNRISE CHING話, 小心D  ~~

我睇個map係不在防 Shark 網內
作者: junjun    時間: 2012-6-23 09:12
原帖由 Netregistration 於 2012-6-23 02:19 發表

我睇個map係不在防 Shark 網內

http://www.revolution-asia.com/Assets/Revolution+Asia+Digital+Assets/Course+Maps/Splash+Repulse+Bay+course+map.pdf

黑線右邊是防 SHark 網內~~
作者: 得得地    時間: 2012-6-24 18:48
今日 [巨浪], 沙灘廣播話掛紅旗, 不適宜落水.

比起舊年科學園, 有次三項鐵人, 都好大浪, 今次應該仲犀利啲 !   

[Swim 500m + Run 5km] x2

唔知係咪跑得比人慢, 第一程俾人吐口水, 吐嚟我嗰邊, 好似中咗腳.   

但係今日最大得著, 就係我終於知道邊位係 [火師兄] !   
作者: gforce    時間: 2012-6-25 13:22
原帖由 得得地 於 2012-6-24 18:48 發表
今日 [巨浪], 沙灘廣播話掛紅旗, 不適宜落水.

比起舊年科學園, 有次三項鐵人, 都好大浪, 今次應該仲犀利啲 !   

[Swim 500m + Run 5km] x2

唔知係咪跑得比人慢, 第一程俾人吐口水, 吐嚟我 ...

chi sin! 點都唔關跑得慢吧! DQ佢啦
作者: 得得地    時間: 2012-6-25 13:27
原帖由 orce 於 2012-6-25 13:22 發表
chi sin! 點都唔關跑得慢吧! DQ佢啦

哈哈 ! 多謝 orce ching 幫我出口氣.   
感覺到有少少液體啦......

其實係對面線吐, 我前面都有人,
不過, 佢真係向我這邊吐, 而不向另一邊......   

http://www.revolution-asia.com/Results.htm

成績出咗, 不過, 未見有相.
作者: gforce    時間: 2012-6-25 13:39
原帖由 得得地 於 2012-6-25 13:27 發表

哈哈 ! 多謝 orce ching 幫我出口氣.   
感覺到有少少液體啦......

其實係對面線吐, 我前面都有人,
不過, 佢真係向我這邊吐, 而不向另一邊......   

http://www.revolution-asia.com/Re ...

有相 post 佢出來!
作者: 得得地    時間: 2012-6-25 13:42
原帖由 orce 於 2012-6-25 13:39 發表
有相 post 佢出來!

冇呀... 唔認得邊個嘞.   

Danny Chan Photography ~ 有相剛剛放出來......

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2