香港長跑網 - 長跑長友

標題: 今次大件事 [打印本頁]

作者: PABBPA    時間: 2012-4-3 19:46
標題: 今次大件事
小弟由一個不做運動並且吸煙的人, 由上年開始跑步並且戒掉吸煙. 但而家變左個大肚腩, 大肚腩得番來係因為我一跑完步就同老婆去食飯, 一個晚餐加杯凍飲. 爽爆. 現在要正視呢個問題了, 請教各位師兄跑完步會食咩當晚餐呢???
作者: little-fish    時間: 2012-4-3 20:56
標題: 回復 1# 的帖子
西芹一根
作者: sumofjack    時間: 2012-4-4 02:05
我自己會係屋企食麥片加食少少餸(屋企煮左咩就食咩, 但會盡量控制, 例如排骨只會食3舊咁)... 但係每隔1/2個星期, 我就會俾自己一個cheat day, 可以放任D(放任D既意思係, 會去食番碟乾炒牛河呀咁)咁食。
作者: shogikin    時間: 2012-4-4 11:26
恭喜ching戒煙成功,踏出健康第一步!!

食就都是三高一低,多菜少肉…就人人都知啦
只要開始注意就OK,在家食更佳

我就想提出飲料方面
1.杯凍飲中醫學方面說是很傷身的
2.凍飲預加了很多糖,但飲起來是不覺得甜(運動飲品,汽水也是)
3.我開始跑步以來就習慣了只飲水,跑完裝支水走,年終節省$$$$$$$$

Kin in Running
作者: wychong82    時間: 2012-4-4 16:17
要飽,就食D Carbohydrates。不過,唔好多過兩碗飯。
但係,凍飲就唔好喇(多糖)。
如果,您唔係跑多過1hour,運動飲品,就不要飲了。飲水就OK喇。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2