香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑鞋一般跑幾多 K就應該換 [打印本頁]

作者: ming_geo    時間: 2008-9-2 10:08
標題: 跑鞋一般跑幾多 K就應該換
我現時對wave aero 由上年十月去始著 ,
巳累積 600K 里數 , 是否夠期換鞋 ?

作者: kenneth    時間: 2008-9-2 10:12
作者: ming_geo    時間: 2008-9-2 10:24
我一對鞋走天涯 , 跑街又跑山的 , 但就唔跑 track

D膠已磨穿 ---> 你係咪指本來有顏色既鞋底部份已蝕哂 , 露出白色果一層呢 ?
作者: spmho    時間: 2008-9-2 10:26
跑鞋一般跑300-600k不等,其實要睇對鞋而定,又要睇用家點用對鞋而家

如果師兄跑既時候覺得對鞋開始越著越唔舒服
又或者開始有明顯既損壞,咁就係時間要換
作者: ming_geo    時間: 2008-9-2 10:37
近月多左膝痛 , 我都思疑同對鞋既吸震夠期有關
作者: kenneth    時間: 2008-9-2 10:43
作者: spmho    時間: 2008-9-2 11:22
原帖由 ming_geo 於 2008-9-2 10:37 發表
近月多左膝痛 , 我都思疑同對鞋既吸震夠期有關

係時候換鞋啦
作者: 綿羊仔    時間: 2008-9-2 11:32
10K老闆Sunny話大約400k左右!!
作者: datoe    時間: 2008-9-2 11:36
今天正好要丟掉一雙 Mizuno Elixir 2
這雙鞋不知道穿了幾 KM,因為之前沒有紀錄的習慣
只知道幾個月前穿了跑步,腳底板會疼
昨天穿去逛街,走路 1hr 上下也讓我疼
回家檢查避震膠的厚度,最薄處至多 0.5cm,難怪難怪
資源回收去...
作者: datoe    時間: 2008-9-2 11:39
原帖由 綿羊仔 於 2008-9-2 11:32 發表
10K老闆Sunny話大約400k左右!!

400K

400km??

未免短得制
作者: blurmax    時間: 2008-9-2 11:40
According to Nike.com/running the retire mileage should be 650 to 700 km

http://www.nike.com/running
作者: datoe    時間: 2008-9-2 11:44
我 81kg,現在穿 Mizuno Nirvana 3 跑了 200k,感覺吸震性能與新鞋果時已有明顯差異

我只跑街,預估穿到 600km 大概就要轉作行街鞋
400km 就要報廢我估是 120kg 的肥佬,或是超輕的比賽鞋
如果體重只有 60km,吸震膠又厚,或許可以延長到 800km
一切都是估計
我是新手

作者: 臨風    時間: 2008-9-2 14:39
標題: 回復 12# 的帖子
引述都市日報:跑鞋應可在任何表面跑483至805公里後,彈簧才開始失效,因此每周跑40公里的長跑運動員,應該每3、4月便須更換運動鞋。
作者: miller    時間: 2008-9-2 14:42
其實仲有一個因素會影響跑鞋o既壽命,如果你長時間著同一對鞋﹙日日跑﹚,長期受壓都會減少佢o既壽命,所以有時交替咁著黎跑對鞋都會玩耐d…﹙點解咁多鞋之標準答案﹚
作者: ming_geo    時間: 2008-9-2 14:46
我是日日 (次次跑步) 都著同一對鞋架 ,
仲要唔係跑步時才換 , 直情著住黎上班
作者: kenneth    時間: 2008-9-2 14:58
作者: ming_geo    時間: 2008-9-2 16:12
標題: 回復 16# 的帖子
Rider 11 是否最新 model ?
Price 是否比 Aero 平一 d  ?
作者: kenneth    時間: 2008-9-2 16:17
作者: datoe    時間: 2008-9-2 16:38
中興其實像我這種業餘運動者去,當季新品是沒折扣的
斷碼品則可遇不可求
我第一次去買鞋,和老闆說朋友介紹,八折優待
後來再去,它就問我是哪位朋友,此招失靈
所以最後乾脆利用休假回台灣買
作者: ming_geo    時間: 2008-9-3 15:36
標題: 回復 18# 的帖子
我以往買 Mizuno 都係去 Fa Yuen Street 允記咋 ,
10K 上去睇野 , 但冇買過 , 10K offer discount or not ?
作者: ming_geo    時間: 2008-9-3 15:40
原帖由 ming_geo 於 2008-9-2 16:12 發表
Rider 11 是否最新 model ?
Price 是否比 Aero 平一 d  ?

ching :

Any comment for Mixuno Inspire ?
作者: Sicily    時間: 2008-9-3 16:51
原帖由 ming_geo 於 2008-9-3 15:36 發表
我以往買 Mizuno 都係去 Fa Yuen Street 允記咋 ,
10K 上去睇野 , 但冇買過 , 10K offer discount or not ?

10k好似貴過出面
見到對exiler3 樓下間運動用品店賣$399............但10k 賣$5xx
其他款冇比較過
作者: lvrunner    時間: 2008-9-4 00:12
I change to a new pair every 300 miles (500 km).  I usually change 3 pairs every year, this year I only changed once so far.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2