香港長跑網 - 長跑長友

標題: 東區約跑(筲箕灣至太古) [打印本頁]

作者: bigkermit    時間: 2012-7-12 00:48
標題: 東區約跑(筲箕灣至太古)
請問有無人有興趣筲箕灣至太古跑步呢?
Thanks

作者: allanccl    時間: 2012-7-13 23:38
原帖由 bigkermit 於 2012-7-12 00:48 發表
請問有無人有興趣筲箕灣至太古跑步呢?
Thanks

有啊! 請問幾時?
作者: Bonsir    時間: 2012-7-14 15:03
有~ 小弟都係東區人~
作者: bigkermit    時間: 2012-7-15 22:30
我通常都係夜晚喎, 不如大家夾一夾時間呀
我好耐無跑, 所以只能跑到6mins/km, 睇下大家夾唔夾到
我夜放工, 可能9pm先返到東區, 不過有時放得早, 可以就下.
睇下兩位咩鐘數方便?

作者: allanccl    時間: 2012-7-18 22:27
如果無記錯,Bonsir是住小西灣的,小弟住西灣河。
不過小弟星期一至五的晚上已給編排得滿滿的(非常充實的生活),星期一傍晚會去浦崗村練長課(可以的話會跑40-60個圈),星期二、四晚上會去石峽尾領視障運動員跑/行,星期三晚會去將軍澳約跑(喜歡它的斜路),星期五晚跑青公(荃灣青山公路暗斜),星期六日間是長長課,由早上到傍晚跑,晚上留給至愛,星期日是休息日,只能去替比賽映相,不能跑足七日的。所以.....,sorry啊!
作者: bigkermit    時間: 2012-7-23 23:12
嘩~~~~咁犀利
作者: takkikeos    時間: 2012-8-4 12:29
小妹係太古人!都想搵人一齊跑~
夜晚8點後左右都ok
作者: allanccl    時間: 2012-8-4 23:26
夜晚8點? 不用和家人食飯嗎? 星期日也要夜晚8點嗎?
明晚9點(早點吃飯,讓食物消化),來跑跑吧! 我會由嘉亨灣油站附近起跑,約跑三至四轉便收工,會著網衫,見到就見吧!
作者: alfredyu    時間: 2012-8-14 12:57
原帖由 allanccl 於 2012-7-18 22:27 發表
如果無記錯,Bonsir是住小西灣的,小弟住西灣河。
不過小弟星期一至五的晚上已給編排得滿滿的(非常充實的生活),星期一傍晚會去浦崗村練長課(可以的話會跑40-60個圈),星期二、四晚上會去石峽尾領視障運動員跑/行, ...

好豐富!
作者: takkikeos    時間: 2012-8-14 17:28
我6點幾收工~7點幾就食完飯
亮哥每晚都係9點跑?
作者: allanccl    時間: 2012-8-15 00:02
非也! 星期一至五都係晚上七時跑,不過全部不在西灣河,8月5號那晚特別加場,跑番西灣河,但見不到你。
作者: carrie1014    時間: 2012-8-18 02:33
原帖由 takkikeos 於 2012-8-4 12:29 發表
小妹係太古人!都想搵人一齊跑~
夜晚8點後左右都ok

Halo Takkikeos Ctse...我住北角可以一齊約跑呀...你跑開邊度架???
作者: takkikeos    時間: 2012-8-19 08:42
我通常跑太古至西灣河, carrie你呢?有興趣一齊跑可以pm我∼
作者: sharona    時間: 2012-8-25 10:49
原帖由 takkikeos 於 2012-8-19 08:42 發表
我通常跑太古至西灣河, carrie你呢?有興趣一齊跑可以pm我∼

大家好呀, 新手初來乍到! 我住西灣河, 有時都會跑愛碟灣避風塘至鰂魚涌公園一段, 希望有機會可以一齊跑!
作者: lewischan    時間: 2012-8-25 13:29
我住西灣河
好耐之前約過,發現港島東D 人好有性格
好難約
作者: allanccl    時間: 2012-8-25 22:43
係咪西灣河人比較忙?真係好難約!
最近小弟轉跑早上,西灣河>愛秩灣海旁>亞公岩道>柴灣道>小西灣>龍躍徑>哥連臣角,然後回程,約14K,想練多d斜路,雖然柴灣道巴士上斜的死氣難頂,但勝在方便,跑完回家沖涼,全日都咁精神。
作者: carrie1014    時間: 2012-8-27 00:50
小妹家住北角...可能香港東D人好似我咁成日要OT 放咗工都得番半條人命...
而家放工晏既話就跑北角碼頭(圍住個框跑...貪方便)
遲D打算由書局街後面條長樓梯上天后廟>寳馬山道>雲景道>怡景道....少人又少車...空氣都清新D
作者: alfredyu    時間: 2012-8-27 11:23
聖貞德中學旁邊有小路上金督馳馬徑,跑得更舒服。
作者: alfredyu    時間: 2012-8-27 11:24
原帖由 carrie1014 於 2012-8-27 00:50 發表
小妹家住北角...可能香港東D人好似我咁成日要OT " />" /> 放咗工都得番半條人命...
遲D打算由書局街後面條長樓梯上天后廟>寳馬山道>雲景道>怡景道.. ...

作者: alfredyu    時間: 2012-8-27 11:27
原帖由 allanccl 於 2012-8-25 22:43 發表
係咪西灣河人比較忙?真係好難約!
最近小弟轉跑早上,西灣河>愛秩灣海旁>亞公岩道>柴灣道>小西灣>龍躍徑>哥連臣角,然後回程,約14K,想練多d斜路,雖然柴灣道巴士上斜的死氣難頂,但勝在方便,跑完回家沖涼,全日都 ...

八月份太熱,我改左用跑步機,有冷氣舒服很多。又可以做下器械,加強肌肉力量。
希望十月初先出番外面跑,到時有機會約大家跑。
作者: allanccl    時間: 2012-8-27 15:11
原帖由 alfredyu 於 2012-8-27 11:23 發表

金督馳馬徑......我以前練長課既路,正呀! 等遲d(九月下旬)天氣無咁熱,搞番畢拉山金督馳馬徑約跑。不過多數係星期六早上,星期日經常有比賽,如果去映相便沒時間。
作者: tommy8964    時間: 2012-8-28 11:44
原帖由 alfredyu 於 2012-8-27 11:27 發表

八月份太熱,我改左用跑步機,有冷氣舒服很多。又可以做下器械,加強肌肉力量。
希望十月初先出番外面跑,到時有機會約大家跑。

Alfred 兄, 早兩三年夏天你網上約過出黎跑, 有次跑上北角半山, 跑跑下行雷閃電. 現時仲有無約跑長課?  我住柴灣近大潭, 放工都係係太古, 西灣河來回走幾次共5-8K.
作者: jpg_chu    時間: 2012-9-14 02:18
我係住西灣河, 1星期跑3-4次, 多數早上7:45-8:00am 跑,愛秩灣海旁>亞公岩道>愛秩灣海旁>鰂魚涌公園>太古, 來回走2-3次
作者: sharona    時間: 2012-9-14 10:00
原帖由 jpg_chu 於 2012-9-14 02:18 發表
我係住西灣河, 1星期跑3-4次, 多數早上7:45-8:00am 跑,愛秩灣海旁>亞公岩道 >愛秩灣海旁>鰂魚涌公園>太古, 來回走2-3次

我都係跑差唔多呢條路線呢個鐘數架! 不過通常都係愛秩灣海旁直接就去鰂魚涌公園, 未explore過亞公岩道, 係咪出愛秩灣海旁左有條斜路上個度? 今日改變一下, 下晝去跑馬地馬場跑。
作者: lewischan    時間: 2012-9-14 10:13
我呢個星期日會同阿仔由西灣河,跑到小西灣來回,經柴灣長命斜。約11K. (小西灣運動場有水飲)
作者: jpg_chu    時間: 2012-9-15 05:35
標題: 回復 24# 的帖子
係呀! 愛秩灣海旁尾籃球場有一條地下通道通到街對面的亞公岩道
作者: allanccl    時間: 2012-9-15 07:47
原帖由 lewischan 於 2012-9-14 10:13 發表
我呢個星期日會同阿仔由西灣河,跑到小西灣來回,經柴灣長命斜。約11K. (小西灣運動場有水飲)

Lewis兄下星期日會操這路線嗎? 其實點解唔上埋龍躍徑然後左轉落埋哥連臣角教導所才回頭,這兩條斜路才是最佳練氣的,我好多時走兩轉龍躍徑哥連臣角才回程。 我下個星期日會跑,如果你也跑這個,我會join埋你地,如果唔跑這個,我會跑畢拉山金督馳馬徑果條路。
作者: akirayuki    時間: 2012-9-15 16:24
原帖由 carrie1014 於 2012-8-27 00:50 發表
小妹家住北角...可能香港東D人好似我咁成日要OT " />" /> 放咗工都得番半條人命...
遲D打算由書局街後面條長樓梯上天后廟>寳馬山道>雲景道>怡景道.. ...

我都係住北角, 不過跑維園多!!
作者: jpg_chu    時間: 2012-9-15 22:22
有無人報咗跑 2012.9.23 可口可樂健樂跑?  
星期日見
作者: lewischan    時間: 2012-9-16 00:05
我阿仔報左
作者: jpg_chu    時間: 2012-9-29 05:26
跑步路線
https://www.polarpersonaltrainer ... e8b03d1c93ff116e57e
作者: jpg_chu    時間: 2012-9-29 06:32
小弟係返夜班、所以朝早放咗工、還有d氣力就多數到側魚涌公園跑、今年先後跑過渣打半馬、飛達慈善復活跑、泰基盃、同最近的可口可樂健跑樂、事關今年多咗d同事和朋友約一齊跑、所以嚟堅仲報咗New Balance黃金海岸15K和沙田城門河皇者之戰2012半馬、今年實在太精彩啦、自己練跑都練耐少少時間和里數!^_^
作者: lewischan    時間: 2012-9-29 17:02
這個是我的路線,

http://www.mapmyrun.com/workout/184544957
作者: jpg_chu    時間: 2012-9-30 00:00
只試嗰兩次由興東→側魚涌公園→亞公岩村→再入小西灣!跟住上去体育館沖凉!
作者: jpg_chu    時間: 2012-10-1 00:54
中秋快樂(︿O︿☆♪
作者: ryim    時間: 2012-10-8 15:34
原帖由 jpg_chu 於 2012-9-14 02:18 發表
我係住西灣河, 1星期跑3-4次, 多數早上7:45-8:00am 跑,愛秩灣海旁>亞公岩道>愛秩灣海旁>鰂魚涌公園>太古, 來回走2-3次
我住筲箕灣...都係跑呢個...但我多數跑夜晚...每次10km (一個禮拜~3次)

亞公岩道>愛秩灣海旁>鰂魚涌公園 (來回兩三次)>愛秩灣>愛秩灣海旁>亞公岩道

跑左一個月到
作者: lewischan    時間: 2012-10-14 20:55
今朝又跑左去西灣河 / 小西灣 來回11K
作者: JimmyLee    時間: 2012-10-26 23:10
有冇人星期六/日 會去魚則魚涌公園跑?
作者: leslie    時間: 2012-10-27 09:46
我住西灣河,多數跑愛秩灣海旁>鰂魚涌公園。
作者: takkikeos    時間: 2012-11-6 11:30
有冇人今個星期6晚會跑? 太古至愛秩灣海旁
作者: milankaka    時間: 2012-11-20 22:50
我平日夜晚or放假都跑鰂公,可以一齊約跑
takkikeos你通常跑幾k?
作者: takkikeos    時間: 2012-11-22 10:42
平日大概6-8k,星期6可能多少少
你通常幾點跑?

原帖由 milankaka 於 2012-11-20 22:50 發表
我平日夜晚or放假都跑鰂公,可以一齊約跑
takkikeos你通常跑幾k?

作者: milankaka    時間: 2012-11-22 23:13
平日一至五夜晚跑7,8點10k左右(通常休息一日)
星期六我都會跑多d
作者: milankaka    時間: 2012-11-22 23:31
你聽晚跑唔跑?
作者: takkikeos    時間: 2012-11-27 17:04
miss左tim, 我今日星期5/6會跑,你會跑嗎?
作者: milankaka    時間: 2012-11-28 23:58
我星期五晚會跑(如果唔大雨)
你大約幾點左右跑?
作者: takkikeos    時間: 2012-11-29 12:32
大約8點半左右
作者: milankaka    時間: 2012-11-29 19:49
如果約9點ok?因為我食完飯想等消化多陣先跑
作者: milankaka    時間: 2012-11-30 19:33
takkikeos pm左你

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2