香港長跑網 - 長跑長友

標題: Polar RC3 [打印本頁]

作者: golfer504    時間: 2012-9-6 14:12
標題: Polar RC3
第一隻買的心率表.

新鮮出爐,今晚試下先.
作者: kelvin71    時間: 2012-9-6 14:32
師兄好快手!
作者: golfer504    時間: 2012-9-6 15:13
原先想買RCX5 or RCX3, 結果都等到呢隻出.

我已經俾另一師兄話我好忍得手! 諗咗RCX5 or RCX3咁耐都未買!
作者: kelvin71    時間: 2012-9-6 16:05
原先我也心動過,但不喜歡要外置gps,於是看了其他牌子,差點也成事;但突然RC3殺出,比較過性能、價格,最後明天去取貨了!

期待師兄用後點評。
作者: kelvin71    時間: 2012-9-6 16:50
原帖由 golfer504 於 2012-9-6 14:12 發表 第一隻買的心率表.新鮮出爐,今晚試下先.

師兄是否在gigisport 8折買入?
作者: golfer504    時間: 2012-9-6 17:06
GGsport 有8折咩?

我是從SSP那間很多師兄幫襯的一間. 都有85折的!
作者: zhu_shoushan    時間: 2012-9-6 18:22
恭喜C Hing 有新表用,價錢過唔過$3xxx
作者: 大口阿伯    時間: 2012-9-6 22:16
居然要過$3000,我仲估會UNDER $3000 TIM!
作者: jin-roh    時間: 2012-9-6 22:42
SSP某錶行好似做緊HKD28xx 左右, 重有折.
作者: sm_man    時間: 2012-9-6 22:43

作者: kelvin71    時間: 2012-9-6 23:05
原帖由 大口阿伯 於 2012-9-6 22:16 發表 居然要過$3000,我仲估會UNDER $3000 TIM!

List price seems $28xx wor...
作者: 大口阿伯    時間: 2012-9-6 23:22
會唔會有無心跳帶果隻賣呢?
作者: warren    時間: 2012-9-7 00:51
若有不連心跳帶版本就好了,家中已有四條......
作者: golfer504    時間: 2012-9-7 11:45
我一直都用開手機+RunKeeper apps. 呢隻係我第一隻心率表. 內置GPS的好處係唔洗一舊二舊.

昨晚下雨,以往左臂帶上armband袋住手機,就算有膠袋入住,都驚手機濕水. 昨晚真的很輕鬆,帶隻表出街便可.

心率計用新model sensor, 比起之前藍芽一款薄少少. GPS靈敏度好好, 收到6粒衛星. 其他功能未玩晒,未敢comment. 不過funtion上應該比RCX5及RCX3少, 防水只是IP7級, 不能與RCX5比較. 不過作為第一隻心率錶 $24XX, 我覺得都 value for money! 好正!
作者: snail    時間: 2012-9-7 14:10
$24XX, 以POLAR錶黎計, 依隻真係唔算貴.
作者: kelvin71    時間: 2012-9-7 14:13
原帖由 golfer504 於 2012-9-7 11:45 發表 我一直都用開手機+RunKeeper apps. 呢隻係我第一隻心率表. 內置GPS的好處係唔洗一舊二舊.昨晚下雨,以往左臂帶上armband袋住手機,就算有膠袋入住,都驚手機濕水. 昨晚真的很輕鬆,帶隻表出街便可.心率計用新mod ...

師兄,

情況一樣,用開runkeeper,宜家轉用rc3,剛拎貨,今晚開齋!

經過朋友托上托,優惠價買入!
作者: 柔詠    時間: 2012-9-7 15:49
等師兄報告.....
小弟本身有隻Garmin 310.....不過有d 身痕.
作者: golfer504    時間: 2012-9-7 17:27
原帖由 warren 於 2012-9-7 00:51 發表
若有不連心跳帶版本就好了,家中已有四條......

如果你有4個計步器,我都想配返個2手的!

心跳帶我已有2條了!
作者: kelvin71    時間: 2012-9-8 09:12
小弟也試用了,心跳快感應到,gps就大約用了一分鐘。

總括而言,簡單易用,快上手,運動時欄目不能自訂有點失望,但尚算易看及快適應(要看的資料都集中在兩版,上下來回便可)

但最大敗筆是,心跳要在進行運動時才能顯示,退步了。
作者: golfer504    時間: 2012-9-8 13:14
Agree. 同埋, 佢既價錢同RCX3一樣,不過功能少了,但唔洗一舊二舊.

雖然如此, 不失為入門的好選擇.
作者: kelvin71    時間: 2012-9-8 21:42
今日行過ggsport, 未有得買住,至於舊款仲係85折
作者: warren    時間: 2012-9-9 00:26
原帖由 kelvin71 於 2012-9-8 09:12 發表 小弟也試用了,心跳快感應到,gps就大約用了一分鐘。總括而言,簡單易用,快上手,運動時欄目不能自訂有點失望,但尚算易看及快適應(要看的資料都集中在兩版,上下來回便可)但最大敗筆是,心跳要在進行運動 ...
即係它會在你停下時,不會顯示心跳???
同時所講集中兩版,會是如何呢?
Ching可否影幾張相來講解下?謝謝
作者: kelvin71    時間: 2012-9-9 21:49
標題: 回復 22# 的帖子
等等,聽朝跑完早步就影幾張相上黎
作者: kelvin71    時間: 2012-9-10 18:38
hi cHing,

I have made some photo shot this morning...but i dunno how to post it here... or let me just explain here more...

about the heart rate:

after u enter exercise mode, the watch will detect heart rate and gps signal, but it will not display any heart rate value after the signal is detected... the heart rate value will be displayed only after u start the workout, until the it is finished.
about the data field:

the watch has pre-set seven data views, each set has three field displays.
the first view contain heart rate, pace and distance; the second view contain pace, distance and time... since i only want to know heart rate, pace, distance and time in my workout, so i would say it is enough for me as i only need to scroll up and down to get all i want.
作者: warren    時間: 2012-9-22 01:46
想問,心跳帶方面,用返Wearlink coded 個條都OK嗎?因我見它跟錶買的是H2
作者: warren    時間: 2012-9-22 20:27
最終都係朋友價買了Polar RC3 GPS. 始終對Polar有情意結。 對上一隻Polar S810i用了十年都仲功能良好。希望也可以用到第二個十年啦。
作者: kian    時間: 2012-9-22 21:59
ching,請問RC3可以顯示高度嗎?
作者: warren    時間: 2012-9-23 00:59
沒有高度顯示,
作者: akirayuki    時間: 2012-9-23 11:53
呢隻好少少定係RCX3好D呢??
作者: jason    時間: 2012-9-23 15:07
原帖由 akirayuki 於 2012-9-23 11:53 發表
呢隻好少少定係RCX3好D呢??
呢隻個屏幕大過RCX3,應該同RCX5一樣大,睇得舒服d

但內置GPS就變成要經常充電,我就唔太鐘意啦

因為我依家多數跑運動場,GPS用處不大,要footpod好過

但RCX3屏幕又唔及呢隻大,所以我最後都係揀隻RCX5環法版,跑步帶得,平時當普通手錶帶又得
作者: akirayuki    時間: 2012-9-23 23:42
原帖由 jason 於 2012-9-23 15:07 發表
呢隻個屏幕大過RCX3,應該同RCX5一樣大,睇得舒服d

但內置GPS就變成要經常充電,我就唔太鐘意啦

因為我依家多數跑運動場,GPS用處不大,要footpod好過

但RCX3屏幕又唔及呢隻大,所以我最後都係揀隻RCX5環法版,跑步 ...

謝謝師兄資料!!
作者: kelvin71    時間: 2012-9-24 19:58
原帖由 akirayuki 於 2012-9-23 11:53 發表 呢隻好少少定係RCX3好D呢??

很視乎師兄的要求吧,如果要gps,那rc3綁少樣嘢,一定會好啲
作者: dchsub    時間: 2012-9-25 12:19
RC3方便在於使用的gps的時候, 一體化, 不易忘記, 不易遺失, 不便在不跑時用錶要留意電力記得充電

RCX3方便在於不跑時當作一般表使用, 不用擔心忘記充, 不便在於跑時要一舊二舊, 要顧多一樣配件, 但獨立GPS亦要留意電力記得充電, 否則跑時也用不到

兩者都要記得適時充電, 一是充隻錶, 二是充隻GPS配件, 是你選擇比較喜歡哪種使用方法, 功能機乎一樣
作者: kelvin71    時間: 2012-9-25 14:29
如果會UPLOAD 跑步資料到電腦的話,那充電問題便不大...因為一接入電腦時就會同時充電了
作者: akirayuki    時間: 2012-9-26 23:38
原帖由 dchsub 於 2012-9-25 12:19 發表
RC3方便在於使用的gps的時候, 一體化, 不易忘記, 不易遺失, 不便在不跑時用錶要留意電力記得充電

RCX3方便在於不跑時當作一般表使用, 不用擔心忘記充, 不便在於跑時要一舊二舊, 要顧多一樣配件, 但獨立GPS亦要留意 ...

thanks!

咁我應該會選RC3了, 唔想跑步時咁多野!
作者: allanccl    時間: 2012-9-27 15:42
長跑網搞緊 Polar 錶(各型號)的團購,因與代理及/或特約商號有協議,優惠只限註冊會員,有興趣加入團購者請把握機會註冊入會。
作者: gojogging    時間: 2012-9-28 12:05
未做會員, 又想參加polar團購, 師兄有多d資料幫忙嗎?
作者: stephensuen    時間: 2012-9-28 13:40
街買係咪最平9折
作者: jason    時間: 2012-9-28 16:44
原帖由 allanccl 於 2012-9-27 15:42 發表
長跑網搞緊 Polar 錶(各型號)的團購,因與代理及/或特約商號有協議,優惠只限註冊會員,有興趣加入團購者請把握機會註冊入會。
我一直以為5月果個團購已完,早知我就加入埋做會員先買

ps. 岩岩上星期買左RCX5環法版,隻錶仲要全新買返來個ok制禁左幾下就死埋,岩岩先整完拎返來
作者: jason    時間: 2012-9-28 16:45
原帖由 stephensuen 於 2012-9-28 13:40 發表
街買係咪最平9折
8折, EPS/Cash,高登果間
作者: stephensuen    時間: 2012-9-28 16:49
原帖由 jason 於 2012-9-28 16:45 發表
8折, EPS/Cash,高登果間

知道,唔該CHING
作者: leehokwokwing    時間: 2012-10-3 21:42
標題: 回復 36# 的帖子
唔知幾時開始成團呢? 期待中
作者: 原地踏步    時間: 2012-10-4 10:55
標題: 回復 42# 的帖子
me too
作者: allanccl    時間: 2012-10-5 16:42
原帖由 leehokwokwing 於 2012-10-3 21:42 發表
唔知幾時開始成團呢? 期待中

已開始團購,優惠只限會員。會員請到以下結連觀看:

團購Polar 各型號GPS手錶https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=18077&extra=page%3D1
作者: bayernhei    時間: 2012-10-10 15:10
因本人還未申請為會員

請問是次團購RC3 GPS 折扣多少?

團購何時結束?

謝謝﹗
作者: yeewahkin    時間: 2012-10-10 15:15
原帖由 bayernhei 於 2012-10-10 15:10 發表
因本人還未申請為會員

團購何時結束?

謝謝﹗

me2..........
作者: hifilo    時間: 2012-10-12 13:25
引用:
原帖由 bayernhei 於 2012-10-10 15:10 發表
因本人還未申請為會員

團購何時結束?

謝謝﹗
作者: akirayuki    時間: 2012-10-17 13:57
原帖由 hifilo 於 2012-10-12 13:25 發表
引用:
因本人還未申請為會員

團購何時結束?

謝謝﹗

我都好想知!!
作者: cowfu    時間: 2012-10-17 17:23
Want to groupbuy RC3 but how can I join as a longrun member?
作者: cowfu    時間: 2012-10-17 17:24
also want to know the groupbuy price of RC3
作者: allanccl    時間: 2012-10-18 13:40
原帖由 cowfu 於 2012-10-17 17:23 發表
Want to groupbuy RC3 but how can I join as a longrun member?

申請入會
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=5691&extra=page%3D1
作者: allanccl    時間: 2012-10-18 13:44
團購還未結束,欲參加Polar各型號(在港有售的)團購,請從速入會,只有註冊會員才可享團購優惠,因與代理的協議,不能公開價錢,敬請見諒!
作者: masaki    時間: 2012-10-18 14:00
如還未註冊,有甚麼途徑睇到團購價錢?
作者: cowfu    時間: 2012-10-20 10:08
已入錢,會盡快寄你
作者: trektrek    時間: 2012-10-20 13:54
Polar錶好好用.
用電腦睇返訓練或比賽資料好有用.

登錄/註冊後可看大圖

作者: pandaman    時間: 2012-10-20 15:52
可惜pro trainer 唔support mac……
作者: allanccl    時間: 2012-10-20 22:26
原帖由 masaki 於 2012-10-18 14:00 發表
如還未註冊,有甚麼途徑睇到團購價錢?

閣下想知那一型號? 為免其他行家摸價,不能盡告訴你, 我們今次團購是所有香港有售的型號。我只可以PM告訴你想知的型號。
作者: Ocean_Yeung    時間: 2012-10-21 02:52
亮哥~~ 我已轉帳同埋已寄email~~
唔知仲趕唔趕得切團購呢?
作者: masaki    時間: 2012-10-21 09:08
CHING,我想知RC3呀,唔該PM我價錢,謝謝.另外團購幾時完呀?

作者: masaki    時間: 2012-10-26 07:09
我都入左帳喇,係爭未批咋,都唔知趕唔趕得切團購.
作者: allanccl    時間: 2012-10-26 08:31
原帖由 masaki 於 2012-10-26 07:09 發表
我都入左帳喇,係爭未批咋,都唔知趕唔趕得切團購.

已PM,會等埋你的。
作者: masaki    時間: 2012-10-26 10:09
THANKS,亮哥
作者: paultsoi    時間: 2012-10-26 11:04
Ching I want to buy RC3 can you pm to me
作者: 小人物    時間: 2012-10-30 13:59
如果rcx3 7.5折既話各位師兄有無興趣?
作者: Pawda    時間: 2012-11-6 18:37
原帖由 allanccl 於 2012-10-5 16:42 發表

團購Polar 各型號GPS手錶https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=18077&extra=page%3D1

o岩o岩發現呢個post,請問正在申請入會可以參加團購嗎? (o尋日寄出了支票及入會申請表)

作者: quigonjinn    時間: 2012-11-6 20:16
請問有冇跑友知道RC3是否按住四隻角關錶之後再著番錶,時間要再設定過但內裏的記錄就有保留到呢?
作者: goodthing    時間: 2012-11-7 09:07
想問下個團賜幾時完?唔知我明日搞趕唔趕得切?
作者: goodthing    時間: 2012-11-7 09:11
i mean 我明天搞入會.
作者: samuelw    時間: 2012-11-8 00:06
我收到會員証, 但都未轉"長跑網會員". 睇唔到團購
作者: allanccl    時間: 2012-11-8 07:50
原帖由 Pawda 於 2012-11-6 18:37 發表

o岩o岩發現呢個post,請問正在申請入會可以參加團購嗎? (o尋日寄出了支票及入會申請表)

講過好多次了,郵寄支票及入會表的,要等個多月。
最快入會方法是
希望快速申請為"長跑網會員",
應使用電郵/附加申請表照片檔案+銀行入數+個人照片。
[email protected]

作者: allanccl    時間: 2012-11-8 07:53
原帖由 goodthing 於 2012-11-7 09:07 發表
想問下個團賜幾時完?唔知我明日搞趕唔趕得切?

上一批已訂貨,下一批會繼續接受報名訂講。
作者: leefs    時間: 2012-11-8 08:02
原帖由 samuelw 於 2012-11-8 00:06 發表
我收到會員証, 但都未轉"長跑網會員". 睇唔到團購

你的請況多數喺填漏了登入名稱,
請提供會員資料給秘書處更新資料,
[email protected]

作者: Pawda    時間: 2012-11-8 08:34
原帖由 allanccl 於 2012-11-8 07:50 發表 講過好多次了,郵寄支票及入會表的,要等個多月。最快入會方法是希望快速申請為"長跑網會員",應使用電郵/附加申請表照片檔案+銀行入數+個人照片。[email protected]

原來如此,初嚟報到唔知規矩。
咁請問而家我可唔可以改為以銀行入數?
作者: leefs    時間: 2012-11-8 11:01
原帖由 Pawda 於 2012-11-8 08:34 發表

原來如此,初嚟報到唔知規矩。
咁請問而家我可唔可以改為以銀行入數?

由於秘書處收表後有既定處理流程,
不能只抽起支票,
現時只可(電郵要求)終止此項郵寄申請,
及重新提交(所有資料)申請。
作者: Pawda    時間: 2012-11-8 11:39
原帖由 leefs 於 2012-11-8 11:01 發表

由於秘書處收表後有既定處理流程,
不能只抽起支票,
現時只可(電郵要求)終止此項郵寄申請,
及重新提交(所有資料)申請。

明白了. 非常抱歉帶給管理團隊麻煩!

作者: Andywawa    時間: 2013-3-14 00:02
allanccl 發表於 2012-10-5 16:42

團購Polar 各型號GPS手錶https://www.longrun.hk/foru ...

我已完登記會員手續,但急於買生日禮物俾老婆,ACCOUNT亦未能生效,所以希望知道相關資料。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2