香港長跑網 - 長跑長友

標題: 新手請教跑麥徑 [打印本頁]

作者: epoon711    時間: 2012-9-20 00:29
標題: 新手請教跑麥徑
因秋天想到麥理浩徑練跑,平常一個星期跑四日,平均一周跑25k。請問有什麼路段比較適合新手呢?
謝謝。
作者: continent    時間: 2012-9-20 07:09
跑?  

M1,2  or M9,10 都 Ok
作者: epoon711    時間: 2012-9-20 13:12
標題: 回復 2# 的帖子
m9,10 我怕自己跑唔掂,最大問題係我平日才有假放,要自己一個人跑。
作者: cyfung1230429    時間: 2012-9-22 19:35
點解一定要跑麥徑??
作者: continent    時間: 2012-9-24 16:00
你住那, 跑家附近是好主意, 要跑多長, 難度?  Level 1~5,  有無跑步經驗?
作者: epoon711    時間: 2012-9-24 22:22
先謝謝各位。其實我想練跑山,希望以後有機會跑hk100。 另外我住錦田,看來跑麥俓9,10段都應該方便。
作者: epoon711    時間: 2012-9-24 22:24
我跑步跑己有兩年,平常每周四日跑總共25k左右。
作者: continent    時間: 2012-9-25 11:37
原帖由 epoon711 於 2012-9-24 22:24 發表
我跑步跑己有兩年,平常每周四日跑總共25k左右。

HK100 !! 可唔可以玩D 20K ~50K 賽先!  100K is not easy Wow!  試試行轉M7,8 有乜 feeling 先,  平日都有人行.
作者: little-fish    時間: 2012-11-11 08:32
標題: 回復 7# 的帖子
25/4 =6.25km, 末到山腳已回到了。
錦田可以試kappa 30 條路線
作者: gisp    時間: 2012-12-1 13:42
原帖由 epoon711 於 2012-9-24 22:22 發表
先謝謝各位。其實我想練跑山,希望以後有機會跑hk100。 另外我住錦田,看來跑麥俓9,10段都應該方便。

要玩到HK100,最少要一日行到50K先得,老麥頭50難尐,後50平路多尐較易,港島徑全走都係50K,落既多最快完成.
HK100話唔比十卜,又唔比陪行,得自己撐自己,要有足夠訓練同毅力先可以完成,CHING加油
作者: Etudiante    時間: 2013-8-5 10:37
您好,
我是行山新手,
請教一下麥理浩徑第7、8段,
是荃灣城門水塘那條嗎?

作者: 逍遙陽    時間: 2013-8-5 17:26
是的,師兄。網上大把資料。
作者: 陳健榮    時間: 2013-11-5 19:00
可以行9-10段,也很好的選擇!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2