香港長跑網 - 長跑長友

標題: Garmin hrm 亂跳 [打印本頁]

作者: little-fish    時間: 2012-10-12 20:02
標題: Garmin hrm 亂跳
近來hrm 顯示的心率越來越亂,唔知乜事,上到240,已用了半年,之前另一條半年,用前已用水弄顯
作者: Gunners    時間: 2012-10-12 20:39
係咪就無電?換粒電試試!!
作者: little-fish    時間: 2012-10-12 20:53
換了約個半月咋
好久未見
作者: Gunners    時間: 2012-10-12 20:58
係呀,小龍五百厭嗎
作者: little-fish    時間: 2012-10-12 22:45
很少哭,但鐘意人抱住行
作者: allanccl    時間: 2012-10-12 22:53
試下問人借一粒HRM來試,睇下會唔會一樣,如果第二粒都一樣,那就要睇醫生了,我舊年試過捐血之後,d心跳去到240,慢行又正常番,一跑又上到200,最後,我去睇醫生,佢睇過我的眼皮及咀純,話我貧血,驗血後也証實是貧血,那醫生叫我以後捐血前要問准佢,吃了幾個月的補血丸才正常番,以後也不能捐血了。
作者: allanccl    時間: 2012-10-12 22:55
我聽朝07:30會在馬鞍山遊樂場起步做長課,有意換HRM的請準時到達,給你換來試試吧! 不見即散! 因我要做領跑。
作者: little-fish    時間: 2012-10-13 00:03
標題: 回復 7# 的帖子
先多謝亮哥,等我再試,如果一樣,下次先找你借
作者: allanccl    時間: 2012-10-14 00:49
原帖由 little-fish 於 2012-10-13 00:03 發表
先多謝亮哥,等我再試,如果一樣,下次先找你借

好的,下星期六我會08:00馬鞍山遊樂場起跑,最好早d黎及帶埋你個粒野連帶、手錶黎即場試,我會用你果粒,你用我個粒就可以試到。
作者: little-fish    時間: 2012-10-14 15:38
昨晚試了,首3km正常,去到錦泰苑回程馬鞍山又開始亂跳,又過200。奇的是去到海典居一停下,個錶就立刻顯示120左近
作者: ccomeout    時間: 2012-10-14 16:28
我都有咁情況,試過上到204,但試過跑緊時移下條帶,又正常返,唔知係咪條帶帶得唔子?
作者: allanccl    時間: 2012-10-14 17:30
原帖由 little-fish 於 2012-10-14 15:38 發表
昨晚試了,首3km正常,去到錦泰苑回程馬鞍山又開始亂跳,又過200。奇的是去到海典居一停下,個錶就立刻顯示120左近

建議都係交換粒HRM試,調節下條帶既鬆緊,最後就係驗血,有可能係貧血的。
作者: little-fish    時間: 2012-10-14 17:32
標題: 回復 11# 的帖子
有攪條帶,唔得!
睇下我上星期的其中一個record,正常hr 係這個pace 一定在130左近

http://connect.garmin.com/activity/232498655
作者: awolswat    時間: 2012-10-14 21:25
星期六早上跑吐露港遇到亮哥!
我都跑左半隻馬, 不過隻Motoactv GPS只記錄左1:30就冇左GPS record, 但HRM and step仍然有記錄 .
下星期再試試,希望係個別事件!
作者: allanccl    時間: 2012-10-14 22:07
原帖由 little-fish 於 2012-10-14 17:32 發表
有攪條帶,唔得!
睇下我上星期的其中一個record,正常hr 係這個pace 一定在130左近

http://connect.garmin.com/activity/232498655

你可能set了密馬,開唔到,點都好,我講左好多次了,有意的話就換我粒HRM試下(我有幾粒正常的),無意的話,別說了,好像我在騙你甚麼的。
作者: little-fish    時間: 2012-10-14 22:41
標題: 回復 15# 的帖子
..??點解會咁諗?只是想找出原因,始終是長久用,要了解如何保飬。只買咗半年咋
Link 開唔到?我privacy setting is open 的

作者: allanccl    時間: 2012-10-14 22:59
原帖由 awolswat 於 2012-10-14 21:25 發表
星期六早上跑吐露港遇到亮哥!
我都跑左半隻馬, 不過隻Motoactv GPS只記錄左1:30就冇左GPS record, 但HRM and step仍然有記錄 .
下星期再試試,希望係個別事件!

小弟都無買這錶及唔多識用,有問題請打電話問Motorola客服熱線25063888,或者銷售部經理Jason 61802153,謝謝!
作者: awolswat    時間: 2012-10-15 09:01
Thanks!
作者: little-fish    時間: 2012-10-15 12:17
http://connect.garmin.com/activity/233625449
sat night run .look at the second half of the run
作者: ccomeout    時間: 2012-10-15 16:09
標題: 回復 19# 的帖子
開頭都幾穩定喎,但後面真係亂晒龍!
作者: little-fish    時間: 2012-10-15 17:47
http://connect.garmin.com/activity/233625429
今早,三分鐘亂跳,跑開馬鞍山長廊,我很多時在海典灣至海澄酒店都有這個問題,其他師兄\姐有冇?
作者: qiao    時間: 2012-10-15 18:06
我試過心跳一時跌到0,一時升爆200添.......我用oregan SE-122(最平果款).
作者: fatonhk    時間: 2012-10-16 00:13
原帖由 little-fish 於 2012-10-15 17:47 發表
http://connect.garmin.com/activity/233625429
今早,三分鐘亂跳,跑開馬鞍山長廊,我很多時在海典灣至海澄酒店都有這個問題,其他師兄\姐有冇?

我都時常會經過個到, 我冇事禾.
http://connect.garmin.com/activity/233765714
作者: little-fish    時間: 2012-10-18 11:35
試了兩次,最似都是扞擾•••••••但各位跑mos長廊真係冇亂跳?昨天除衫跑(免靜電問題),基本ok,只在孖橋前亂咗兩分鐘,之後正常••••••條帶肯定仍濕潤的
作者: awolswat    時間: 2012-10-20 09:56
我用Motoactv + Garmin hrm(Ant+), 跑吐露港<>馬鞍山.
暫時未遇過以上問題.
作者: davidtwlo    時間: 2012-10-23 21:29
原來大家都有咁問題,我果條有時都上到2XX,成日都係同一地點,我諗係扞擾,不過一上咗200,就好似唔落...
作者: katehui    時間: 2012-10-24 16:44
我用suunto都有呢個問題, 去代理換左電就好D,但問題都間中有出現....我仲以為自己心臟有事
作者: little-fish    時間: 2012-10-29 07:31
近日睇舊記錄,以前硬膠帶冇這問題,係soft strap 先有,左摷右摷,原來不少人面對同樣問題•••••••
掉轉電池,boost 一下唔知有冇效?我的已去代理修理,也買多一條作後備了
作者: little-fish    時間: 2012-11-6 07:17
跟進:全新的hrm 用了個多星期完全冇問題,連些少spike 都冇,個圖係一個constant pace 內好smooth. 好像soft strap 冇以前硬膠帶咁耐用了。
作者: little-fish    時間: 2012-11-16 21:17
送去修理的hrm 取回,試跑一次,暫時ok,連丁點spike都冇。細心望一下,傳送器是舊的,soft strap 是全新,與我之前估的一樣,是條帶的問題多些
作者: davidtwlo    時間: 2012-11-20 12:03
我都送去修理,不過我冇比條soft strap 佢...係咪要比埋佢呢???
作者: davidtwlo    時間: 2012-11-20 12:04
仲有ching幾耐可以攞返?
作者: eddiebuzz    時間: 2012-11-22 16:43
When the warranty expire,  I would go for this solution

http://forum.slowtwitch.com/\"\"orum.cgi?post=4089683

always convert the   g f o r u m    to orum

作者: little-fish    時間: 2012-11-24 09:05
標題: 回復 32# 的帖子
約3星期,sw 話送去台灣
作者: awolswat    時間: 2012-12-6 17:42
我個Garmin Hrm都開始有咁既問題, 昨天頭個幾分鐘升到206, 之後回落平時水平(~160). 我冇用Garmin 跟個條帶, 因為個條帶磨到我損鬼晒,
我用Polar Hrm 個條帶, 舒服好多!
作者: little-fish    時間: 2012-12-6 20:40
標題: 回復 35# 的帖子
.?唔通用喎
作者: nottoofat    時間: 2012-12-7 09:08
我都比用Garmin 個條帶磨到損晒,想問問其他師兄/姊有乜解決辨法?
作者: awolswat    時間: 2012-12-7 09:20
通用! 條帶基本上只係道電工具,
我用左差不多三個月 Garmin HRM + Polar 條帶.
運動 and 靜止心跳記錄都正常.
Polar 個條柔軟好多!
作者: alexckwhk    時間: 2012-12-20 01:28
標題: 條帶磨損有辦法
原帖由 awolswat 於 2012-12-6 17:42 發表
我個Garmin Hrm都開始有咁既問題, 昨天頭個幾分鐘升到206, 之後回落平時水平(~160). 我冇用Garmin 跟個條帶, 因為個條帶磨到我損鬼晒,
我用Polar Hrm 個條帶, 舒服好多!

http://www.dcrainmaker.com/2012/08/how-to-fix-heart-rate-strap-chaffing.html
作者: alexckwhk    時間: 2012-12-20 01:32
我個Garmin Hrm同樣頭個幾分鐘升到206 有無方法解決
作者: 炒炒    時間: 2012-12-21 17:01
原帖由 alexckwhk 於 2012-12-20 01:28 發表

http://www.dcrainmaker.com/2012/08/how-to-fix-heart-rate-strap-chaffing.html

唔怪之得我心口損晒
作者: little-fish    時間: 2012-12-21 18:44
原帖由 alexckwhk 於 2012-12-20 01:32 發表 我個Garmin Hrm同樣頭個幾分鐘升到206 有無方法解決
有否濕水先跑?如已有,及有電,那可以試dc rainmaker 說的用幾拾元買polar 條帶,因garmin soft stape 好像很多有問題。
作者: jack53    時間: 2012-12-24 14:29
我試過內置DATA太多, 心跳唔準, DELETE 左又無事, 好神奇.
作者: allanccl    時間: 2012-12-28 23:20
原帖由 炒炒 於 2012-12-21 17:01 發表

唔怪之得我心口損晒

小弟用Garmin HRM跑長課(全馬)時才有這問題,雞心附近磨損。
剛買來Polar soft strap,nottoofat師兄明天會試,希望能改善。還有兩條多,原價$180/條,會員團購價$150/條,有興趣買來一試可PM小弟。
作者: 炒炒    時間: 2012-12-30 01:42
原帖由 allanccl 於 2012-12-28 23:20 發表

小弟用Garmin HRM跑長課(全馬)時才有這問題,雞心附近磨損。
剛買來Polar soft strap,nottoofat師兄明天會試,希望能改善。還有兩條多,原價$180/條,會員團購價$150/條,有興趣買來一試可PM小弟。

我跑10K 咁上下都損晒

唔知同條帶鬆緊有冇關係
我試緊唔同鬆緊
作者: awolswat    時間: 2012-12-31 13:30
可能年紀大...心口條"傷痕印"三個月都未散!
以後見到有相同"傷痕印"就知佢係跑友!
作者: little-fish    時間: 2013-1-1 12:15
可以試下用mouse pad cut 個長方形shape, 再係中間&#132985;兩刀,將條帶穿過。有人試話work
作者: 炒炒    時間: 2013-1-1 12:19
原帖由 awolswat 於 2012-12-31 13:30 發表
可能年紀大...心口條"傷痕印"三個月都未散!
以後見到有相同"傷痕印"就知佢係跑友!

當一個星期跑三次
未好返就損過,邊有機會好得返?
作者: nottoofat    時間: 2013-1-2 17:45
上星期六走了一轉元荃古道,前後約19K,試Polar soft strap,正如好多CHING講,真係唔會整損心口.但因為係雨天,全身濕透,唔知會唔會減低磨擦所以無損.
今日天晴再試, 由荃景圍上大帽山白波波再經錦田入元朗,全程29K,特登將心跳帶索緊少少.全程冇甩拖.連跑連行連休連食3個多鐘.完全冇損過.以前用GARMIN一過15K就一定損.基本上心口花晒,到依家仲有好多印未去.我暫時仲未有全馬功力,所以再長距離就真係唔敢講.不過Polar soft strap確實比GARMIN軟身及舒適.若有其他跑友有同樣"花心口"問題,可考慮配番條 Polar. 再一次多謝亮哥安排團購.
作者: 阿何    時間: 2013-1-4 13:55
原帖由 awolswat 於 2012-12-7 09:20 發表
通用! 條帶基本上只係道電工具,
我用左差不多三個月 Garmin HRM + Polar 條帶.
運動 and 靜止心跳記錄都正常.
Polar 個條柔軟好多!

我都係910XT + Polar帶,但最近heart rate立立亂,改用原裝帶加潤滑劑,冇損皮膚但heart rate有時正常有時亂,
上黎先發現大家都有類似問題。
我都覺得一係表,一係帶的問題因為慢jog冇所能去到2百幾心跳。
請問亮哥如何維修,我隻表係舊年團購買,應該有成年啦,重有冇保飬?
作者: allanccl    時間: 2013-1-4 15:15
原帖由 阿何 於 2013-1-4 13:55 發表

我都係910XT + Polar帶,但最近heart rate立立亂,改用原裝帶加潤滑劑,冇損皮膚但heart rate有時正常有時亂,
上黎先發現大家都有類似問題。
我都覺得一係表,一係帶的問題因為慢jog冇所能去到2百幾心跳。
請 ...

一年保用,請你看看張單既日期。
你用左一年先亂跳,有無換過條心跳帶既電? 心跳帶無電前是會亂跳的。
作者: 阿何    時間: 2013-1-4 15:33
睇下單係2012年3月,未過保用,不過試下換電先,
多謝亮哥。
作者: 阿何    時間: 2013-1-5 20:55
尋晚換左電,果然冇左問題,明早用番polar條帶再試!
thx 亮哥!
作者: 阿何    時間: 2013-1-7 15:46
星期日改用番Polar保帶,出汗前不正常但有汗水就正常了!
作者: 炒炒    時間: 2013-1-8 16:53
原帖由 阿何 於 2013-1-7 15:46 發表
星期日改用番Polar保帶,出汗前不正常但有汗水就正常了!

呢排天氣乾燥
通常我會事用水濕一濕個心口
作者: allanccl    時間: 2013-1-17 10:10
小弟用Garmin HRM ,但用Polar 條soft Strap,跑了兩個馬拉松(廈門及中國沿岸),都無再刮損心口,Polar 條 soft strap 係舒服好多,正!
團購了一批回來,現在還有兩條存貨,有意購買可PM小弟。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2