香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑襪 [打印本頁]

作者: 固體蛇    時間: 2012-10-25 11:26
標題: 跑襪
跑鞋我相信好多師兄/師姐都好講究,
又想問問有關跑襪, 跑鞋用品店常見由$30/$40至百多元一對都有,
其實係唔係真係物有所值, 又好在那裡?
我現在練習同比賽都係著普通$10對o既純棉襪
作者: 固體蛇    時間: 2012-10-26 17:31

作者: BL_BaBa    時間: 2012-10-28 21:59
i wear nike running socks,
$49 per pair
作者: 固體蛇    時間: 2012-10-29 10:35
原帖由 BL_BaBa 於 2012-10-28 21:59 發表
i wear nike running socks,
$49 per pair

多謝師兄意見
作者: trektrek    時間: 2012-11-1 22:47
我人比較重, 喜歡cushion好的襪.
如果唔介意較厚. 推介Thorlo.
美國製造. 我用了十年呢個牌子.
好耐用. 覺得價錢合理.

http://www.thorlo.com/running-socks.php

買跑步襪記緊唔可以有cotton. 因為易吸水, 之後好容易引起水泡.
作者: 艾崴    時間: 2012-11-1 23:16
昨日都係gigx 買左對thorlo, ok 唔錯,
而家買三對有八折.
作者: leslie    時間: 2012-11-1 23:47
原帖由 艾崴 於 2012-11-1 23:16 發表
而家買三對有八折.

請問gigx在那裏有?
作者: 固體蛇    時間: 2012-11-2 11:23
多謝各位師兄意見
作者: 艾崴    時間: 2012-11-2 12:39
原帖由 leslie 於 2012-11-1 23:47 發表 請問gigx在那裏有?

我係九龍塘又一城 果間見到,
其他分店就唔知有冇
作者: trektrek    時間: 2012-11-2 13:27
而家買三對有八折.

請問Ching在ɡiɡx有無見有ʀolltop賣?
我現在用84N.想買返兩對ʀolltop.

作者: leslie    時間: 2012-11-2 16:16
而家買三對有八折.

今日都係gigx 買左對thorlo, ok 唔錯,
而家買三對有七折.
作者: 艾崴    時間: 2012-11-2 16:32
原帖由 leslie 於 2012-11-2 16:16 發表 今日都係gigx 買左對thorlo, ok 唔錯,而家買三對有七折.

多謝更正
作者: AY60    時間: 2012-11-2 17:13
Lxavxland有款短襪,綿質,厚薄適中,灰藍綠三色,才$19一對,我夏天穿著跑全馬都吾覺得熱,抵!
作者: hammerunner    時間: 2012-11-2 17:46
COOLMAX 科技
作者: hammerunner    時間: 2012-11-2 18:01
COOLMAX 科技的都不錯,

著過一對中筒行山襪,著皮BOOTS行山,返到屋企都係咁乾爽,仲要冇臭味。

又有一對PUMA COOLMAX,允X OUTLETS買,三草野,超抵著,但之後買唔番咁平。

作者: leslie    時間: 2012-11-4 09:57
原帖由 艾崴 於 2012-11-2 16:32 發表

多謝更正

多謝你推介那隻襪,穿上跑了两次都ok,已通知美國家人,看看在美國買這隻牌子襪回港是否平D和化算D,不用計算運費在內
作者: jojoy    時間: 2012-11-5 15:14
socks 我偏好厚身 NIKE ADIDAS,REEBOK LEAVELAND 一對著15-20次左右
作者: Thales    時間: 2012-11-5 16:39
原帖由 jojoy 於 2012-11-5 15:14 發表
socks 我偏好厚身 NIKE ADIDAS,REEBOK LEAVELAND 一對著15-20次左右

著咁少次就掉?
作者: jojoy    時間: 2012-11-5 21:06
原帖由 Thales 於 2012-11-5 16:39 發表 著咁少次就掉?

已經無左咁厚身 無左保護性
唔會著來跑
作者: yeewahkin    時間: 2012-11-6 15:17
原帖由 trektrek 於 2012-11-1 22:47 發表
我人比較重, 喜歡cushion好的襪.
如果唔介意較厚. 推介Thorlo.
美國製造. 我用了十年呢個牌子.
好耐用. 覺得價錢合理.

http://www.thorlo.com/running-socks.php

買跑步襪記緊唔可以有cotton. 因為易吸水 ...

buy at HK or US ?
作者: Thales    時間: 2012-11-6 17:58
原帖由 jojoy 於 2012-11-5 21:06 發表

已經無左咁厚身 無左保護性
唔會著來跑

好講究, 必定係快馬
作者: trektrek    時間: 2012-11-8 23:09
原帖由 yeewahkin 於 2012-11-6 15:17 發表

buy at HK or US ?

I have tried both.
Last time I bought from Sogx.(But there were only a few models/choices)

Thorlo does not accept online orders outside USA and Canada.
So I asked my brother to order them in USA and bring to me when he came to HK.
作者: mwt128    時間: 2012-11-9 10:21
平時我都係著nb嘅跑襪,係元朗大馬路買,現在係69蚊三對,
但今日著住網友介紹嘅throlo,又真係幾舒服。
作者: yaunb    時間: 2012-11-10 09:23
請問對THROLO 襪幾$ 一對?
thanks
作者: leslie    時間: 2012-11-10 12:48
原帖由 yaunb 於 2012-11-10 09:23 發表
請問對THROLO 襪幾$ 一對?
thanks

$109元一對,買3對有7折
作者: yaunb    時間: 2012-11-10 14:06
標題: 回復 25# 的帖子
Thanks
一陣去時代廣場果間睇睇先
作者: chankerokero    時間: 2012-11-10 16:26
有無師兄試過Smartwool跑襪?
作者: yeewahkin    時間: 2012-11-10 17:28
原帖由 leslie 於 2012-11-10 12:48 發表

$109元一對,買3對有7折

請問是那裡呢?
作者: yaunb    時間: 2012-11-10 23:50
原帖由 yeewahkin 於 2012-11-10 17:28 發表

請問是那裡呢?

應該係指gigaspxxx
作者: yeewahkin    時間: 2012-11-12 15:30
原帖由 yaunb 於 2012-11-10 23:50 發表

應該係指gigaspxxx

射射
作者: gaius    時間: 2012-11-18 10:22
啱啱試過Nike double layer, 過30K都冇水泡. 不過唔係好"口襟"
作者: Jinman1983    時間: 2012-11-18 11:05
原帖由 gaius 於 2012-11-18 10:22 發表
啱啱試過Nike double layer, 過30K都冇水泡. 不過唔係好"口襟"

我都買左, 但原來呢隻個SIZE偏細, 我平時著開NIKE中碼, 但呢款中碼超夾腳, 咁就無左餐晏仔
作者: jcm_leung    時間: 2012-11-21 10:39
i tried Throlo, its cushion is really good
作者: 固體蛇    時間: 2012-11-21 11:31
原帖由 gaius 於 2012-11-18 10:22 發表

著/洗一兩次已經開始起毛頭
作者: 固體蛇    時間: 2012-11-21 11:32
thorlos 3對7折, 大約七十幾數蚊一對都仲算物有所值
作者: yeewahkin    時間: 2012-11-21 11:53
asics 之前discount   19 / pair  都唔錯
作者: gforce    時間: 2012-11-21 14:49
Compressport既短襪都可以一試, arch位有support, 同一般襪好唔同
作者: gaius    時間: 2012-11-21 16:36
原帖由 Jinman1983 於 2012-11-18 11:05 發表

我都買左, 但原來呢隻個SIZE偏細, 我平時著開NIKE中碼, 但呢款中碼超夾腳, 咁就無左餐晏仔

我同你一樣, 之前著開nike elite running 好少少. 可能要咁夾腳先冇咁易起水泡...

早幾日買咗Salomon XT Wings, 今個星期試試.
作者: Frankie7    時間: 2012-11-21 22:24
裕華 Leaveland $13一對. 剛買十對.
作者: yk_stephen    時間: 2012-11-22 15:19
想問下Gigx 的Thorlo 跑襪有無長襪(起碼包到一半小腿)?
作者: mwt128    時間: 2012-11-27 11:02
請問各位師兄throlo襪,除了gigx有之外,還有甚麽地方可以買,因發覺gigx已經斷碼。
作者: 龜速跑手    時間: 2012-11-27 18:20
最近買了對呢到ching既貓仔襪,薄身,駁口好正,唔頂腳好舒服!!
作者: geegeefan    時間: 2012-12-1 23:11
作者: tkoman    時間: 2012-12-19 23:41
買咗兩對Thorlo, 一對 Experia(薄身), 一對話84N(厚身D)
確實幾舒服
作者: owen8000    時間: 2012-12-26 19:05
原帖由 tkoman 於 2012-12-19 23:41 發表
買咗兩對Thorlo, 一對 Experia(薄身), 一對話84N(厚身D)
確實幾舒服

我想買 84N,請問 ching 你係邊度買既?
作者: taekwondofu    時間: 2013-1-2 18:46
早幾日買咗Salomon XT Wings, 今個星期試試
作者: owen8000    時間: 2013-1-2 23:08
原帖由 taekwondofu 於 2013-1-2 18:46 發表
早幾日買咗Salomon XT Wings, 今個星期試試

ching,幾錢一對?
作者: 固體蛇    時間: 2013-1-3 10:32
前一排gigasports 做thorlos promotion, 買夠3對任何款有7折,
過百蚊一對跑襪平均折後70蚊多少少,
而家應該上返正價, 大家留意幾時再有特價報o下料
作者: owen8000    時間: 2013-1-3 10:35
原帖由 固體蛇 於 2013-1-3 10:32 發表
前一排gigasports 做thorlos promotion, 買夠3對任何款有7折,
過百蚊一對跑襪平均折後70蚊多少少,
而家應該上返正價, 大家留意幾時再有特價報o下料

早幾日去時代睇過,已断碼,佢地話半年後先會有新貨。唔知是否搞笑。
作者: owen8000    時間: 2013-1-3 10:37
大家有冇買過一隻台灣跑步襪 Titan? 好似幾好,係香港有冇得賣呢?

登錄/註冊後可看大圖

作者: 固體蛇    時間: 2013-1-3 11:46
原帖由 owen8000 於 2013-1-3 10:37 發表
大家有冇買過一隻台灣跑步襪 Titan? 好似幾好,係香港有冇得賣呢?

登錄/註冊後可看大圖

台灣有網購, 可惜只寄台灣地址, 我試過托去台灣旅行朋友去運動用品店買, 可惜又搵唔到
作者: owen8000    時間: 2013-1-3 12:44
原帖由 固體蛇 於 2013-1-3 11:46 發表

台灣有網購, 可惜只寄台灣地址, 我試過托去台灣旅行朋友去運動用品店買, 可惜又搵唔到

台灣 PCHome 有得網購呢對襪,可以寄來香港,運費都唔係貴。

但我想問下香港有冇得賣,如果係香港有得賣就最好啦。
作者: 固體蛇    時間: 2013-1-3 13:35
原帖由 owen8000 於 2013-1-3 12:44 發表

台灣 PCHome 有得網購呢對襪,可以寄來香港,運費都唔係貴。

但我想問下香港有冇得賣,如果係香港有得賣就最好啦。

o甘都可以wor, 我想試o下
作者: tkoman    時間: 2013-1-3 20:49
標題: 回復 45# 的帖子
Sogo,兩對8折
作者: BL_BaBa    時間: 2013-1-16 13:23
想問有D跑襪好似船襪咁係腳眼對落
有D就長D包埋腳眼
功能上有無分別?
作者: →JacKy仔←    時間: 2013-1-18 01:55
owen8000 發表於 2013-1-3 12:44

但我想問下香港有冇得賣,如果係香港有得賣 ...

我SEND左EMAIL去佢間公司,直接問佢有冇得寄過黎香港
如果個量夠多應該都會寄,可能個價錢仲平D添
作者: owen8000    時間: 2013-1-18 11:18
→JacKy仔← 發表於 2013-1-18 01:55
我SEND左EMAIL去佢間公司,直接問佢有冇得寄過黎香港
如果個量夠多應該都會寄,可能個價錢仲平D添uhguhgi ...

http://global.pchome.com.tw/?mod ... _NO=DIBU1Q&tm=u

呢度有,佢地可以 "全球購物 台灣出貨到海外" ... 運來香港,3kg 以下係 usd10。

作者: →JacKy仔←    時間: 2013-1-18 16:13
佢地覆左我,20對或以上有75折,可以直接寄過黎香港,唔個有無人想夾埋一齊訂夠20對?一人訂3-4對的話,5-8位就夠數
作者: owen8000    時間: 2013-1-18 16:46
→JacKy仔← 發表於 2013-1-18 16:13
佢地覆左我,20對或以上有75折,可以直接寄過黎香港,唔個有無人想夾埋一齊訂夠20對?一人訂3-4對的話,5-8 ...

幾好哦!!! 我一個人就可以定 10對 ... 因為佢地除左跑步襪,仲有其他運動襪。但點樣俾錢去台灣呢? 電匯要計埋手繼費。
作者: →JacKy仔←    時間: 2013-1-18 16:52
owen8000 發表於 2013-1-18 16:46
幾好哦!!! 我一個人就可以定 10對 ... 因為佢地除左跑步襪,仲有其他運動襪。但點樣俾錢去台灣呢? 電匯要 ...

Paypal付款,師兄有無興趣夾埋一齊訂?我應該訂幾對試下先
作者: owen8000    時間: 2013-1-18 22:58
→JacKy仔← 發表於 2013-1-18 16:52
Paypal付款,師兄有無興趣夾埋一齊訂?我應該訂幾對試下先

好啊,我有興趣夾埋一齊訂。睇下仲有冇其他師兄加入,夠20對就可以訂了。
作者: →JacKy仔←    時間: 2013-1-18 23:58
師兄你睇完d襪後send個pm比我,寫低d 款式同size丫,夠數之後我再email問下齊唔齊款
台灣果邊覆左我價錢,75折後為nt240,我估計加埋運費後每對大約要$75hkd
作者: owen8000    時間: 2013-1-19 13:28
→JacKy仔← 發表於 2013-1-18 23:58
師兄你睇完d襪後send個pm比我,寫低d 款式同size丫,夠數之後我再email問下齊唔齊款
台灣果邊覆左我價錢,7 ...

我睇佢地係台灣網上賣緊 ntd270 一對,有部份係 ntd800 三對,運費係 3kg 以下 usd10 ... 3kg 我諗可以買好多對襪了。

另,我 PM 左你。

作者: →JacKy仔←    時間: 2013-1-19 16:00
我最初都以為280再75折,但原來270係已經折左,佢原價係320。。。再75折就240,我依家都係粗略估計,等我夠數再email叫佢報報價作準

作者: →JacKy仔←    時間: 2013-1-19 16:11
Dear Jacky 晚安您好:

專業籃球襪 低足弓專業籃球襪 功能慢跑襪 輕系列功能慢跑襪 全方位運動襪 輕系列全方位運動襪 衝擊運動襪 以上七種品項皆是原價$320 20雙以上75折優惠是$240

職場活力襪原價$260(75折$195) 全方位kids 原價$210(75折$157) 專業棒壘球襪原價$380(75折$285)

專業自行車襪原價$500 專業高爾夫球襪原價$500 (75折$375)

以上提供您參考 倘若您有興趣訂購 歡迎您來信告訴我們要購買的商品及尺寸 與數量 依照您的訂單計算國際運費大約是多少 謝謝您 祝您愉快^_^
作者: water    時間: 2013-1-19 17:44

今日去海運 gigx thorlos 齊碼仲係三對七折,兩對八折,老實講我覺得真係幾貴,不過人一世物人世試下囉⋯
作者: supersuperwawa    時間: 2013-1-22 00:09
請問各位Thorlos 邊款好着D? Thx
作者: 固體蛇    時間: 2013-2-1 16:50
→JacKy仔← 發表於 2013-1-18 23:58
台灣果邊覆左我價錢,7 ...

兩位師兄, 我都想買, 可以加入嗎?
不過我想買的數量不太多, 兩三對左右
作者: owen8000    時間: 2013-2-1 23:36
固體蛇 發表於 2013-2-1 16:50
兩位師兄, 我都想買, 可以加入嗎?
不過我想買的數量不太多, 兩三對左右

聽 Jacky仔 講台灣已發貨,所以你遲左。

但我 order 左 6對 跑襪,3對 運動襪,都係大碼,如果你岩 size,又想試跑襪,我可以讓幾對俾你。

或者,你可以直接 pm Jacky仔,因為係佢同台灣聯絡 order,到貨時係大家會係地鐵站交收。
作者: iceman0491    時間: 2013-2-2 21:11
試過一款唔錯既叫TABIO SPORT

登錄/註冊後可看大圖

作者: supersuperwawa    時間: 2013-2-2 21:36
TABIO SPORT
where buy?
作者: owen8000    時間: 2013-2-2 22:45
iceman0491 發表於 2013-2-2 21:11
試過一款唔錯既叫TABIO SPORT

幾得意哦!!! 上網查左下,原本係日本野
作者: iceman0491    時間: 2013-2-2 23:14
supersuperwawa 發表於 2013-2-2 21:36
TABIO SPORT
where buy?

台灣朋友送的,應該台灣有,香港就唔清楚了
作者: Ning    時間: 2013-2-3 13:07
You can find in gigx Spxrt.  
作者: 固體蛇    時間: 2013-2-7 16:43
owen8000 發表於 2013-2-1 23:36
聽 Jacky仔 講台灣已發貨,所以你遲左。

但我 order 左 6對 跑襪,3對 運動襪,都係大碼,如果你岩 size ...

唔該曬師兄, 你訂的跑襪是不是功能慢跑襪?
查看官網 size chart, 我的鞋碼是M的上限及L的下限,
兩者都好像可以, 你訂的是L碼襪,
方便的話, 可以讓一對L碼黑/竹炭色的功能慢跑襪給我試試嗎?
作者: owen8000    時間: 2013-2-7 16:50
固體蛇 發表於 2013-2-7 16:43
唔該曬師兄, 你訂的跑襪是不是功能慢跑襪?
查看官網 size chart, 我的鞋碼是M的上限及L的下限,
兩者都好 ...

我係訂左6對功能慢跑襪,黑/竹炭色有。我今日下午已去 Jacky仔 鋪頭拿左,我可以讓一對俾你試試。

請 pm 我,睇下可以點樣交俾你。
作者: steve88    時間: 2013-3-10 12:40
聽師兄提過 Titan 功能慢跑襪, 真係想 試一試~  仲可以買嗎?~
作者: →JacKy仔←    時間: 2013-3-10 15:21
steve88 發表於 2013-3-10 12:40
聽師兄提過 Titan 功能慢跑襪, 真係想 試一試~  仲可以買嗎?~

我想睇下仲有無師兄想試先再搞團購,so far我跑步同打波都轉晒著titan襪,屋企d nike跑襪係d Titan 襪乾唔切先著
作者: steve88    時間: 2013-3-10 19:21
咁 Jacky 師兄,對襪著住運動,感覺有無分別?   團購又要大約幾錢一對?~
作者: →JacKy仔←    時間: 2013-3-10 21:27
上轉計埋運費手續費總蚊75蚊一對,如果今次過一百對果邊再有等平dd..
我著落跑步隻腳無咁易腳累。。。跑過十幾km之後明顯d,打波既話著落好舒服,無咁易起"枕"
作者: →JacKy仔←    時間: 2013-3-10 21:27
打波我著衝擊襪同籃球襪,跑步著慢跑襪
作者: steve88    時間: 2013-3-11 09:38
Jacky兄,如果搞到團購,我諗我可以買到12對到~買跑襪都長襪返工著!

各位,有無興趣買黎試下?~
作者: gxchen    時間: 2013-5-24 22:12

Sogo 現三對八折,諗緊買唔買:)
作者: gxchen    時間: 2013-5-24 22:14

另有一牌子supercool , 原價$138 一對,現特價$120 兩對,有冇師兄試過?
作者: gxchen    時間: 2013-5-24 22:37

天意弄人,正當小弟狠下決心諗住一生起碼豪一次,點知thorlos 無碼,灰!

結果買了兩對supercool, 試下好唔好再和大家報告!
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-5-25 00:27
最近試咗New balance- coolmax 系列 原價$ 49 , 專門店現8折, 幾好着, 夏天夠爽. 不過只是中等厚度,不厚,
以 coolmax 技術黎計已算平, 之前買 3間 $109-8折都$ 88, 但厚少少,保護強d.
作者: sean33    時間: 2013-5-25 12:34
supersuperwawa 發表於 2013-2-2 21:36
TABIO SPORT
where buy?

呢對好有興趣啊~唔知香港有無得賣呢?
作者: sean33    時間: 2013-5-25 12:37
5指跑襪我用過Injinji,e記有賣,唔錯.
作者: didierlee    時間: 2013-5-25 13:04
Drymax 都唔錯,賣點保持腳部乾爽
作者: kin8333    時間: 2013-5-25 14:12
這樣的跑襪要200幾一對,好像太貴吧
作者: 零下十度    時間: 2013-5-25 15:22
"迪卡濃"襪人仔9蚊一對,不知幾好著...

作者: didierlee    時間: 2013-5-25 17:33
kin8333 發表於 2013-5-25 14:12
這樣的跑襪要200幾一對,好像太貴吧

不過一百,迪x儂高級款個D都七八十港紙
作者: kin8333    時間: 2013-5-25 18:59
didierlee 發表於 2013-5-25 17:33
不過一百,迪x儂高級款個D都七八十港紙

didierlee師兄:跑步襪我們在迪x儂四的不用9元人仔一對,我們用來跑全馬都無問題,如你喜歡我可以送你一對.
作者: didierlee    時間: 2013-5-25 19:44

好意多謝先,本身超大汗同會跑入山,好多襪都被玩完,唔係想話要貴,街邊一大包平襪我都試過,好快較掂⋯

是這個嗎?
http://decathlon.tmall.com/?spm=a1z10.3.w17-8193795924.5.WDsSLa&search=y&scid=173594765&scname=xdyyvdTLtq%2FN4A%3D%3D&checkedRange=true&queryType=cat

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2