香港長跑網 - 長跑長友

標題: 心率問題 [打印本頁]

作者: cokebergkamp    時間: 2012-11-8 10:05
標題: 心率問題
各位師兄師姐好,

初次使用心率帶, 發覺心率有點不尋常地高, 上星期日 Asics 10k 跑 total 54" 54, avg pace 5" 26 per k, avg 心率去到177, 有50" 33 都係 zone 5......

尋日自己跑, avg pace 5" 46 per k, avg 心率都去到171, 有21"01 係zone 4, 同21"09 係 zone 5......

想問是否有點不正常地高?

各位師兄師姐的心率又約多少? 謝謝!
作者: cokebergkamp    時間: 2012-11-8 10:07
補充: 我年齡 33 就 34
作者: cyrilchu    時間: 2012-11-8 10:38
網上好多参考資料,有ching提供嘅如下

http://www.taipeimarathon.org.tw/%E7%9F%A5%E8%AD%98%E5%9C%92%E5%9C%B0/%E5%B0%88%E6%96%87%E5%A0%B1%E5%B0%8E/heartrate.htm
作者: cokebergkamp    時間: 2012-11-8 12:30
Thx 亞朱~~~
作者: 固體蛇    時間: 2012-11-8 16:40
少少個人愚見經驗:
心率係好個人o既, 我有朋友次次一跑就上到180以上, 但係又唔見佢有咩大問題;
我就average140-150, max 頂盡170
作者: ccomeout    時間: 2012-11-8 17:46
我次次跑亲都系上到170-180, 跑左2-3年跑,都系咁!有时跑10KM比赛,会去到 190.
作者: ccomeout    時間: 2012-11-8 17:55
朱ching, 这篇文章很好耶∼∼
作者: little-fish    時間: 2012-11-8 18:50
標題: 回復 1# 的帖子
你先實測一下mhr,之後話俾你聽,甚麼220-年齡誤差可以好大。
簡單方法:慢跑20分鐘warm up,拉筋活胳,之後全力跑一個5km.
作者: little-fish    時間: 2012-11-8 19:00
標題: 回復 3# 的帖子
一、 練習時之最大心跳率(MHR:Maximum Heart Rate)百分比

輕鬆跑(Easy run)與長距離跑(Long run) = 65% ~ 75%

速度跑(Tempo Run) = 87% ~ 92%

間歇跑(Interval repeats) = 95% ~ 100%  <--------

我覺得是翻譯上的錯誤,數字不是mhr%,而是effective heart rate%.

如果有跑友真係跟足95-100% 去跑多組interval ,唔死(唔overtrain) 算大命
而long run跑12、3km 以上lock 在75%mhr都很慘(悶)
作者: kelvin71    時間: 2012-11-9 09:23
標題: 回復 1# 的帖子
"心率不尋常地高"...

那要看看你跑步用的速度是甚麼...如果是你用來比賽的速度,心率高絕對正常!

一般人初初跑步,沒有心跳表監測,跑速其實都會偏快的,所以心率都會偏高!

自己的例子...未有心跳表時,我只是見有力便用,隔日跑10K,PACING都是大約5分鐘的... 但原來這個速度,心跳率已經到82% MHR.
現在跟隨心跳率訓練,普通的跑步只會用7分鐘PACING,心跳從未超越75% MHR.

至於為何一直有跑步,心跳為何都會偏高?

我的見解是,如果你從沒有在低心跳區 (65%-75%) 訓練,那麼當你進行運動時,心跳自然會標升到很快及很高....又或者你的運動強度太高,也會令另心跳高.
不同的心跳區訓練會有不同的效益,所以也要因應自己需要而進行訓練.
作者: little-fish    時間: 2012-11-9 09:59
標題: 回復 10# 的帖子
X2 ,睇來師兄都係用心率系統訓練的。好像唔少人有心跳錶,但就甚少見人提及,只提時間、速度,看來在香港仍未普及
作者: kelvin71    時間: 2012-11-9 10:52
標題: 回復 11# 的帖子
小魚兄...其實我係...

"短途衝刺快過你"嗰位!
作者: little-fish    時間: 2012-11-9 13:01
標題: 回復 12# 的帖子
I see I see,即刻明白,同門
作者: kelvin71    時間: 2012-11-9 14:49
標題: 回復 13# 的帖子
我真係要叫你做"師兄"呢!!
作者: cokebergkamp    時間: 2012-11-14 10:00
多謝咁多位師兄既意見, 些些~~~

我會試下跑多d長慢速跑~~~~
作者: clerkb    時間: 2012-11-14 10:23
原帖由 little-fish 於 2012-11-9 13:01 發表
I see I see,即刻明白,同門hgjD115" />" />hj

小魚兄/姐, 跑了一段時間的? 應該時間不差的.
作者: little-fish    時間: 2012-11-18 22:05
標題: 回復 16# 的帖子
資質差,快就免談了,不過巧遇高人免費教了一些以心率作訓練的知識,以此作訓練,完成過一次10km 訓練,都有5min 進帳,仲要冇傷痛下
作者: 艾崴    時間: 2012-11-19 01:01
原帖由 little-fish 於 2012-11-9 09:59 發表
X2 ,睇來師兄都係用心率系統訓練的。好像唔少人有心跳錶,但就甚少見人提及,只提時間、速度,看來在香港仍未普及

兩睇LA, 其實又唔係咁多人用心率錶,
另外, 用心率訓練, 會有好高既紀律性, 特別係BASE TRAINING 階段,
試過跑了八星期的BASE TRAINING, KEEP住心率在70%以上跑,真係好辛苦。
(雖然如此,但我覺得有幫助)
作者: little-fish    時間: 2012-11-19 06:23
標題: 回復 18# 的帖子
我看那些國際級高手,全年7-8成都是慢跑Base training最難是唔可以跑多,又唔可以跑快,講求漸進,很多人失去耐性。不過其實當是賽後回復期也不錯,始終經過了兩個月高強度訓練

作者: kelvin71    時間: 2012-11-19 22:17
原帖由 little-fish 於 2012-11-19 06:23 發表 我看那些國際級高手,全年7-8成都是慢跑Base training最難是唔可以跑多,又唔可以跑快,講求漸進,很多人失去耐性。不過其實當是賽後回復期也不錯,始終經過了兩個月高強度訓練

還記得初初開始做base,在跑步徑見慣我跑步的師兄都過來,好奇的問我是傷了還是缺態,為何會跑得像蟻行般...真的是少些恆心也難堅持落去。
作者: 艾崴    時間: 2012-11-20 11:52
昨晚都跑左個一小時Avg Heart rate 73%

Max Heart Rate 81%

Pace 7.04min/km
作者: little-fish    時間: 2012-11-20 12:37
標題: 回復 21# 的帖子
81%不低了,是long run 的上限做recovery 試不要過75% (65-75%)
Long run (65-81%)

作者: 艾崴    時間: 2012-11-20 12:54
收到, 多謝提醒
因有幾段係上斜路段 , 所以收唔到制

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2