香港長跑網 - 長跑長友

標題: Garmin Heartrate zone 既意思 [打印本頁]

作者: 炒炒    時間: 2012-11-11 12:41
標題: Garmin Heartrate zone 既意思
Zone 1 to 5 係我可以 Set 既 Value
但係 Display 時, 佢有小數點.
例如 2.3 咁

請問小數點後係咩 meaning ?

Thx
作者: little-fish    時間: 2012-11-13 11:51
應是zone 的%, 如2.9 的話,即已接近zone 2的上限,就快進zone 3.
但你如非利用heart rate 作訓練之人,根本不用理會。
作者: 炒炒    時間: 2012-11-14 11:52
原帖由 little-fish 於 2012-11-13 11:51 發表
應是zone 的%, 如2.9 的話,即已接近zone 2的上限,就快進zone 3.
但你如非利用heart rate 作訓練之人,根本不用理會。

Thx for your reply

仲有少少問題.
附圖係我其中一次 Training
According to Garmin Connect:
Avg HR:        1.1 z
Max HR:        2.6 z

但係睇圖, 莫講話九成九係 Above Average, 仲好大部份大約 Max
呢個係 Bug, 定係 Y 軸唔係指 Heartrate Zone.

By the way, 請問有甚麼方法我可以知道我訓練時有幾多時間 (or 百份比) 係某一個 Heartrate zone?
Thx
作者: little-fish    時間: 2012-11-14 12:46
唔知你的zone 如何分配,難說。看圖就冇乜可能ave 仍是1•1,max 貌似都過了4••••••
想知每zone 的時間,我是用garmin training centre.有五個zone 分配。 garmin connect 冇這個function ,很奇怪!如果g.c. 有平均步距及上述功能就美好了
作者: 炒炒    時間: 2012-11-14 15:36
原帖由 little-fish 於 2012-11-14 12:46 發表
唔知你的zone 如何分配,難說。看圖就冇乜可能ave 仍是1•1,max 貌似都過了4••••••
想知每zone 的時間,我是用garmin training centre.有五個zone 分配。 garmin connect 冇這個function ,很奇怪!如果g.c.  ...
Training Effect: 3.4
似乎佢 Y 軸係 Training Effect?

Zone 1: 142~159
Zone 2: ~166

係 Garmin 個 Forum 追咗好耐 Post
發現有 D Feature 就 GC 有, GTC 冇, 有 D 就調返轉, 真古怪
作者: little-fish    時間: 2012-11-15 12:59
標題: 回復 5# 的帖子
是,garmin 失敗之處,明明要處理不難,只要software 改。立刻打敗polar 啦
作者: chankerokero    時間: 2012-11-15 13:49
唔係好明師兄既意思,Heart Zone可以咁樣睇返,幾好丫~
作者: 炒炒    時間: 2012-11-22 16:05
原帖由 chankerokero 於 2012-11-15 13:49 發表
唔係好明師兄既意思,Heart Zone可以咁樣睇返,幾好丫~

但係問題係幅 Graph 既 Value 唔啱.

我 Heartzone 最高去到 2.6, 但係睇圖起碼去到 4.2

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2