香港長跑網 - 長跑長友

標題: 我約你玩鐵人賽 [打印本頁]

作者: ginnywong    時間: 2008-9-23 22:45
標題: 我約你玩鐵人賽
一年一度的ITU三項鐵人賽開始報名啦,無論是跑手、泳手、還是車手也來一試吧,紀念豐富,更重要的是成功挑戰自己的滿足感!詳情如下:

http://www.triathlonhk.com/chinese/index.html

游游、踩踩再跑跑
轉項最緊要靈巧
突破自己鬥志從不減

做鐵人話易唔易
坐係到又唔肯試 無論幾易都變得唔易
起身走去試一試 體會咩係世上無難事

循序漸進唔洗貪
繽紛、奧運任你捒
最緊要係你有幾想玩

老唔老其實唔怕老
鐵人賽勝在有分齡組
要報邊組你自己數

Body Marking 好有型
落力打氣唔怕難為情
衝綫一刻個個讚你醒

做鐵人 我地做鐵人
全力以赴洗乜求神
即係報名唔洗等一陣

呢度有我由繽紛組開始的故事
http://ginnywong9111978.mysinablog.com/

作者: 大圍新跑手    時間: 2008-9-23 23:10
原帖由 ginnywong 於 2008-9-23 22:45 發表
一年一度的ITU三項鐵人賽開始報名啦,無論是跑手、泳手、還是車手也來一試吧,紀念豐富,更重要的是成功挑戰自己的滿足感!詳情如下:

http://www.triathlonhk.com/chinese/index.html

游游、踩踩再跑跑
轉 ...

chine 勁呀。[attach]2174[/attach]
我單車都掂呀,就係唔識游水,想玩都冇得玩。[attach]2175[/attach]
作者: lvrunner    時間: 2008-9-24 04:38
Hi Ginny姐,

I saw this Tri bike a few months ago .  If my wife let me buy it, I definitely will sign up for the Olympic race.
作者: 力    時間: 2008-9-24 08:43
原帖由 lvrunner 於 2008-9-24 04:38 發表
Hi Ginny姐,

I saw this Tri bike a few months ago" />jhk" /> .  If my wife let me buy it, I definitely will sign up for the Olympic race.  

lvrunner hing,
Olympic race, not Kona?
作者: lvrunner    時間: 2008-9-24 08:47
原帖由 Alex 於 2008-9-23 16:43 發表
lvrunner hing,
Olympic race, not Kona?

Alex hing,

Olympic distance is only less than half, Kona is full distance.

作者: ChARsoN    時間: 2008-9-24 10:06
我係冇單車咋.....(一架可比賽ge 單車好貴....)(但識踩)
其餘兩樣再練下應該都得
另外 三頂鐵人賽報名費係咪都好貴?(跑步比賽ge 三倍?)
作者: cfchan    時間: 2008-9-24 10:49
原帖由 ChARsoN 於 2008-9-24 10:06 發表
我係冇單車咋.....(一架可比賽ge 單車好貴....)(但識踩)
其餘兩樣再練下應該都得

睇下同咩比賽比較,同渣打比,貴一倍左右
不過香港唔係咁多三項比賽,貴d都值得玩!
最近狀態不太好,以及有輕微傷患,今年玩半奧賽程!
作者: shogikin    時間: 2008-9-24 11:20
鐵人賽勝在有分齡組

OSIM勝在分組多,頒獎多
小弟受益於此

不過大會無攝影師,取了獎估不到無相

Kin in Running
作者: cfchan    時間: 2008-9-24 11:46
原帖由 shogikin 於 2008-9-24 11:20 發表
鐵人賽勝在有分齡組

OSIM勝在分組多,頒獎多
小弟受益於此

不過大會無攝影師,取了獎估不到無相

分齡組或者得數名賽手參加,慢游同跑快少少都有獎!
作者: ginnywong    時間: 2008-9-24 16:25
原帖由 ChARsoN 於 2008-9-24 10:06 發表
其餘兩樣再練下應該都得

單車可以租, 你上去個site  到睇下,會搵到
作者: ginnywong    時間: 2008-9-24 16:27
原帖由 cfchan 於 2008-9-24 10:49 發表

睇下同咩比賽比較,同渣打比,貴一倍左右
不過香港唔係咁多三項比賽,貴d都值得玩!
最近狀態不太好,以及有輕微傷患,今年玩半奧賽程!

但係今年分齡組無半奧賽程, 得繽紛組同奧運
作者: ginnywong    時間: 2008-9-24 16:28
原帖由 lvrunner 於 2008-9-24 04:38 發表
Hi Ginny姐,

I saw this Tri bike a few months ago" />jhk" /> .  If my wife let me buy it, I definitely will sign up for the Olympic race.  

同佢傾下la, 或者交換條件, 佢買個超貴的名牌手袋, 你買呢o架車, 可能得
作者: ginnywong    時間: 2008-9-24 23:03
原帖由 ginnywong 於 2008-9-24 16:27 發表

但係今年分齡組無半奧賽程, 得繽紛組同奧運

原來有番半奧運組喎
作者: cfchan    時間: 2008-9-25 07:49
原帖由 ginnywong 於 2008-9-24 23:03 發表

原來有番半奧運組喎

Yes, 半奧組星期六玩 ,全奧及繽紛組星期日!
作者: drexler    時間: 2008-9-25 08:46
我有興趣玩呀, 但游水同單車係弱項....
作者: Alfred    時間: 2008-9-25 09:59
原帖由 drexler 於 25/9/2008 08:46 發表
我有興趣玩呀, 但游水同單車係弱項....

1年時間練好佢,出年參加。
作者: shogikin    時間: 2008-9-25 11:19
可以考慮
繽紛距離
250米 8公里 3公里

最重要是出海游250米水
8公里單車多數人是回氣

上年有兩項250米  2.5公里
無單車回氣,跑得仲辛苦

作者: ginnywong    時間: 2008-9-25 15:17
原帖由 cfchan 於 2008-9-25 07:49 發表

Yes, 半奧組星期六玩 ,全奧及繽紛組星期日!

星期六係精英組o來喎
作者: cfchan    時間: 2008-9-25 15:32
標題: 回復 18# 的帖子
係喎! 睇錯左添,咁仲好,唔駛請假!
已報名參加半奧組比賽

作者: drexler    時間: 2008-9-26 14:44
第一次玩, 試玩下繽紛組先!
作者: drexler    時間: 2008-9-27 12:22
有冇CHing成功網上報名? 個website幾confuse下, select完個項目但又show唔到Race Registeration. 按按下又show左其他人既information出黎....
作者: drexler    時間: 2008-9-27 12:38
oh..原本個website唔support firefox...頂..
作者: cfchan    時間: 2008-9-27 22:53
原帖由 drexler 於 2008-9-27 12:38 發表
oh..原本個website唔support firefox...頂..

CHING結果報唔報到
我早兩日成功報名,我用IE
報到的話,到時見
作者: drexler    時間: 2008-9-28 00:14
ok lu, 公司用firefox唔work之後轉用IE就ok, 回家後再用firefox 報埋個講座都冇問題... 奇怪奇怪....
作者: cfchan    時間: 2008-9-28 00:28
標題: 回復 24# 的帖子
可能係VERSION問題
作者: ginnywong    時間: 2008-9-28 22:00
咁多位, 加油!
作者: drexler    時間: 2008-9-29 08:35
小弟第一次玩, 有咩要注意下?
作者: cfchan    時間: 2008-9-29 10:03
原帖由 drexler 於 2008-9-29 08:35 發表

跟大隊就得! 記住進入單車轉項區內要先戴頭盔,再推車出賽道
反之,最後才脫去頭盔,轉去跑步!至於勾車,基本上無人理(或理唔到)
加油呀!
作者: cfchan    時間: 2008-9-29 10:04
大家加油呀!
作者: drexler    時間: 2008-9-29 11:28
CHing,你會租or 自備單車?, 租個d 性能如何?
作者: cfchan    時間: 2008-9-29 12:39
原帖由 drexler 於 2008-9-29 11:28 發表
CHing,你會租or 自備單車?, 租個d 性能如何?

我自備單車,租車同沙田的租車一模一樣!
作者: drexler    時間: 2008-9-29 14:05
icic..咁CHing你真係發燒友!
作者: ginnywong    時間: 2008-9-30 12:44
原帖由 drexler 於 2008-9-29 08:35 發表

小小意見,希望幫到你

比賽前準備
..........
http://ginnywong9111978.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1156495
作者: drexler    時間: 2008-10-2 00:11
原帖由 ginnywong 於 2008-9-30 12:44 發表

小小意見,希望幫到你

比賽前準備
測試單車波段、Break的操作是否正常 登記、Body Marking、扣比賽帶、貼上頭盔號碼、扣上單車號碼牌 轉項區設置 重置咪錶 設好單車腳踏位置以便上車,然後掛上單車 放好頭 ...

Thank you very much!!
作者: ginnywong    時間: 2008-10-7 13:21
如果你地想揸車去o果度練習, 要搵地方拍車,可以參考呢度

http://ginnywong9111978.mysinabl ... p;articleId=1380522
作者: cfchan    時間: 2008-10-8 09:25
原帖由 ginnywong 於 2008-10-7 13:21 發表
如果你地想揸車去o果度練習, 要搵地方拍車,可以參考呢度

http://ginnywong9111978.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1380522

thx 師姐,我已經用我架小摺車視察過路線!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2