香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2013.3.24 HKDRC–ASICS 第37屆畢拿山古蹟越野賽 [打印本頁]

作者: LL3578    時間: 2013-1-6 23:04
標題: 2013.3.24 HKDRC–ASICS 第37屆畢拿山古蹟越野賽

主辦機構:香港長跑會
贊助:ASICS
日期:2013年3月24日 (星期日)
起跑時間:8:00am
賽事時限:3 小時
集合地點:香港女童軍新德倫山莊訓練營( 休閒空地 )
名額:1300                                

賽道:大潭水塘道停車場>大潭水塘道>陽明山莊>大潭水塘>柏架山道 (大風坳)>金督馳馬徑>畢拿山道>金督馳馬徑盡頭

網上報名鏈結:
http://www.hkdrc-race.com/

章程:
http://www.hkdrc.org/image/data/MBR2013/MBR2013_Entry%20Form1.pdf

賽道圖:
http://www.hkdrc.org/image/data/MBR2013/MBR2013_Entry%20Form3.pdf

報名表:
http://www.hkdrc.org/image/data/MBR2013/MBR2013_Entry%20Form2.pdf
作者: momolone    時間: 2013-1-7 20:41
好吸引, 好想跑,但已報了飛達﹗
作者: sprintbrian    時間: 2013-1-7 21:39
有ASICS冠名, 好快滿喎!   如果係asics t shirt 更好
作者: ming4883    時間: 2013-1-8 13:28
記念品有太陽能電筒!!

已報名~

作者: Loglo    時間: 2013-1-8 16:19
上年我見好多人跑捷徑,呆左
作者: stephensuen    時間: 2013-1-8 17:58
又話環保,但係又叫人寄收據正本既,重要印埋張報名表

作者: suniebo    時間: 2013-1-9 12:26
去年跑過, 因難程度大過今年MIZUNO半馬, 物有捷徑 !?D人 咁無體育精神都得!
作者: larry007alex    時間: 2013-1-9 14:45
我係新手, 請各ching賜教, 請問全程多長, 我係網上看不到, 另請問路程是否比美記半馬難很多, 上斜是否比柴斜更難, 謝! (因我怕能力不足應付)

作者: dmy    時間: 2013-1-9 15:21
張poster 話15km.
作者: suniebo    時間: 2013-1-9 15:40
我係新手, 請各ching賜教, 請問全程多長, 我係網上看不到, 另請問路程是否比美記半馬難很多, 上斜是否比柴斜更難, 謝! (因我怕能力不足應付)

越野比賽,跑道路外,仲要上落石級, 行山間泥路,路面崎嶇不平,加上到時山間若潮濕或熱就更難度高, 你若能"跑"足全程.巳經好厲害.
作者: larry007alex    時間: 2013-1-9 23:39
多謝各ching回覆, 我要再衡量自己能力才決定, 謝!
作者: ktluk    時間: 2013-1-9 23:58
Applied
作者: cufre    時間: 2013-1-10 11:56
寄左收據比長跑會,
點樣確認佢地收到未?
作者: littlepenguin48    時間: 2013-1-10 20:55
review last year's discussion:

https://www.longrun.hk/forum/vie ... %B3%A4s&page=10
作者: raccon_mama    時間: 2013-1-11 08:59
係味可以用番上年的號碼布?  (因為我見去年是可以用番前年的碼布), 因為呢個原因, 呢個碼布我專登留低今年用ne~~~     呢個跑賽係多紀念品, 不過我唔明去年佢點解要派完環保袋仲派膠袋......  此外, 我覺得佢地有 online registration 算是進步了, 之前的form又要print out 字又超細, 每次填都要找出老花鏡....
作者: kklyvonne    時間: 2013-1-14 14:09
各位上年參加過嘅師兄,請問名各組別我起步時間會唔會不一樣呀?因為想同男友一起參加但係唔想分開跑. Thanks.
作者: smallegg    時間: 2013-1-21 08:39
難唔難跑?有興趣!比POLAR 20KM難嗎?
作者: bunbun    時間: 2013-1-21 09:00
會唔會之前一兩個星期, 安排試路, 玩吓先

作者: stephensuen    時間: 2013-1-21 13:28
報左同寄左收據,
會唔會有電郵確認佢地收到?
作者: iohckk    時間: 2013-1-21 15:07

呢個比賽較POLAR 20KM 和 CCM FM 難,
雖然距離只有15K(實際大約14.3K),但是攀升總數達411m(CCM

登錄/註冊後可看大圖
HM 攀升總數約305m),
預備參加呢個比賽要多練跑斜路
https://lh4.googleusercontent.co ... 20Race%25202012.png
作者: jogging_cat    時間: 2013-1-22 08:58
suniebo 發表於 2013-1-9 12:26
去年跑過, 因難程度大過今年MIZUNO半馬, 物有捷徑 !?D人 咁無體育精神都得!

唔係呀師兄,係唔識路呀,無乜工作人員,都唔知跑邊先啱,唯有跟住人,人跑邊我跑邊,如果跟唔到人就死火,可能要企喺度等識路既師兄師姐帶路囉,我舊年都唔知自己有無跑錯路,希望賽會今年有改善啦,不過依個賽事又真係幾好玩,所以都報咗喇!
作者: raccon_mama    時間: 2013-1-22 09:01
stephensuen 發表於 2013-1-21 13:28
報左同寄左收據,
會唔會有電郵確認佢地收到?

印象中, 去年畢拿山同今年的Green HM, 佢地會直接寄回號碼布, 沒有確認電郵..... 而今次改了新報名方法, 又不用寄回回郵信封, 不知道ne....
作者: suniebo    時間: 2013-1-22 10:05
jogging_cat 發表於 2013-1-22 08:58
唔係呀師兄,係唔識路呀,無乜工作人員,都唔知跑邊先啱,唯有跟住人,人跑邊我跑邊,如果跟唔到人就死火 ...

呢個是去年幸苦同難忘賽事之一, 獎牌最後唔夠派,好彩最後補返比我 ,今年再攞苦來辛
作者: C.RON    時間: 2013-2-2 01:27
momolone 發表於 2013-1-7 20:41
好吸引, 好想跑,但已報了飛達﹗

我都係有報飛達,但上年玩完畢拿山,今年係要必要再玩,因為係十分好玩!
作者: bunbun    時間: 2013-2-2 07:42
挑戰 "攞命斜"!

今年有無"試路"玩吓先?

作者: sm_man    時間: 2013-2-5 13:17
有興趣...
作者: Rhys    時間: 2013-2-6 12:09
入左錢,寄左收據,點樣先知報名confirm成功?
都唔知佢收到唔收到?
作者: Rhys    時間: 2013-2-6 15:36
噢,即是要下個月先知? thanks
作者: mill    時間: 2013-2-6 17:01
sm_man 發表於 2013-2-5 13:17
有興趣...

YY, 呢個好玩啦! 我宜家又懶又少操咋! 如果唔係我都報。 
作者: sm_man    時間: 2013-2-7 11:06
mill 發表於 2013-2-6 17:01
YY, 呢個好玩啦! 我宜家又懶又少操咋! 如果唔係我都報。  ...

MILL 你快D去操下, 我想跟到你尾燈跑...
另外 已報名...多謝提點
作者: mill    時間: 2013-2-7 12:10
sm_man 發表於 2013-2-7 11:06
MILL 你快D去操下, 我想跟到你尾燈跑...
另外 已報名...多謝提點

你最近又長課,又跑跑馬地。。我最近好懶呀!仲病左兩日。。得番半條人命, 你想點介我都得啦!
作者: ming4883    時間: 2013-2-7 12:58
Rhys 發表於 2013-2-6 12:09
入左錢,寄左收據,點樣先知報名confirm成功?
都唔知佢收到唔收到?

去返報名個網頁 http://www.hkdrc-race.com/

按左下方既 "檢閱申請表" -> 入返自己個 HKID 及 Email -> 就會 check 到自己個"賽員編號" (有編號代表成功報名... 掛 )
作者: Professor    時間: 2013-2-7 13:59
ming4883 發表於 2013-2-7 12:58
去返報名個網頁 http://www.hkdrc-race.com/

按左下方既 "檢閱申請表" -> 入返自己個 HKID 及 Email ->  ...

是差不多吧? 佢地用"confirmation 來稱呼的 (見下面依貓) 我估還會有電郵通知o卦~

(呢個是我過完數之後才發現我打錯左電郵地址, 人地覆的內容)

Dear XXXXX,

Your application is successful, and the email address has been amended, you are advised to download the new confirmation from our website at hkdrc-race.com --> "Review Application From" at the left bottom corner.

Thank you very much, see you on 24 MArch.

Regards,
XXXXXXXXX
Race Executive Manager

作者: 拉包仔    時間: 2013-2-7 22:37
考慮中...
作者: Rhys    時間: 2013-2-8 09:59
ming4883 發表於 2013-2-7 12:58

按左下方既 "檢閱申請表" -> 入返自己個 HKID 及 Email ->  ...

我有編號,但係未入錢都有編號了,但最下面寫住

參賽者必須於3天內將收據正本(必須於背面寫上參賽者姓名, 身份證/護照號碼名運動員編號) 寄至『香港郵政總局信箱10368號香港長跑會 - MBR2013 收』, 方為完成報名手續。 請保留收據/匯款單之影印本以便日後跟進或查詢。

作者: ming4883    時間: 2013-2-8 12:20
Rhys 發表於 2013-2-8 09:59
我有編號,但係未入錢都有編號了,但最下面寫住

參賽者必須於3天內將收據正本(必須於背面寫上參賽者姓名 ...

我入左錢,登入之後個網頁上方有藍色字寫著:

敬請列印此確認信並帶同身份證/護照於3月24日上午7時-7時45分期間到比賽場地之報到處領取號碼包。

請問 ching/ctse 係咪都有呢個訊息呢?

ps. 我最下方都有寫: 參賽者必須於3天內將收據正本(必須於背面寫上參賽者姓名, 身份證/護照號碼名運動員編號) 寄至... 果一句
作者: Rhys    時間: 2013-2-8 12:52
Please bring along this printed-out confirmtaion page with your ID Card/ Passport and take the runner packs at the reception counter of the race venue at 7:00 am - 7:45 am on 24 March 2013.

敬請列印此確認信並帶同身份證/護照於3月24日上午7時-7時45分期間到比賽場地之報到處領取號碼包。

thanks!
作者: sm_man    時間: 2013-2-12 01:10
mill 發表於 2013-2-7 12:10
你最近又長課,又跑跑馬地。。我最近好懶呀!仲病左兩日。。得番半條人命, 你想點介我都得啦!{:25_155 ...

MILL..快D好番...繼續企櫈仔..
作者: mill    時間: 2013-2-14 10:53
YY, 我宜家無晒火, 日日都係食同瞓...跑唔郁了. 櫈仔留番比你企. ^6^
作者: chengtszhang    時間: 2013-2-14 11:51
已報, 打算同DMY 一齊跑.

恒恒
作者: chankerokero    時間: 2013-2-18 23:26
有無師兄可以share賽道嘅GPX file?
作者: 柔詠    時間: 2013-2-19 13:27
斜過mizuno???
作者: 水陸偉    時間: 2013-2-27 10:06
Loglo 發表於 2013-1-7 22:19
上年我見好多人跑捷徑,呆左

捷徑點樣???
作者: suniebo    時間: 2013-2-27 14:34
唔係捷徑,只是去年跑道可能指示不足,或跑手一時留意唔到走短左遮.
上斜,落斜, 走石級,山間泥路,馬路, 15K 路難跑過MIZUNO半馬.今年我更會準備帶手套跑安心些. 

作者: ming4883    時間: 2013-2-28 12:04
唔知今年會唔會有師兄/師姐比賽前帶大家探一探路呢?
作者: cmanho    時間: 2013-2-28 17:33
小弟首次玩越野賽, 唔知頂唔頂得住呢~
作者: r32    時間: 2013-3-2 00:11
請問各位參加過嘅師兄, 用普通跑鞋OK?
報到可以寄存私人物品嗎?
水站是類似渣打形式/紙杯?
有需要帶水壺, 一包gel作後備?

作者: mill    時間: 2013-3-2 17:45
r32 發表於 2013-3-2 00:11

請問各位參加過嘅師兄, 用普通跑鞋OK? <----著平時練跑的跑鞋就ok了.
報到可以寄存私人物品嗎? <-----當然有寄存啦
水站是類似渣打形式/紙杯?<-----我無跑渣打, 真係唔知佢地用咩水杯. @@
有需要帶水壺, 一包gel作後備? <----我2010年跑過一次, 印象中不是太多水站的, 如你覺得有需要, 可以自己帶水啦! gei<----應該唔洗啦15k啫!
作者: r32    時間: 2013-3-2 23:01
唔該晒版主mill姐嘅回覆.
作者: cyrilchu    時間: 2013-3-3 11:10
mill 發表於 2013-3-2 17:45

補多少,條路一起歩上大大斜,會塞人,入到山啲路典型山路,基本上幾難過人,有幾段路濶小小,跑個時要好集中,沖線就!!!上年個位好窄窄窄,重要停車排隊比工作人員Doo條碼,今年係咪用晶片?不過幾好玩!

http://www.endomondo.com/workouts/44179955

上年個地圖,不過個apps一起步就short咗,冇k數,所以我都亂跑乍。
作者: cmanho    時間: 2013-3-3 11:46
Thanks Ching~
作者: boyboybb    時間: 2013-3-3 14:52
第一次報名,希望順利完成!
作者: sean33    時間: 2013-3-3 18:22
r32 發表於 2013-3-2 00:11

小弟跑過好幾年,非常值得玩的賽事,不過難度滿分,大上大落,初玩者要有心理準備~
-以前山路位非常泥濘,現在大部份舖好石屎,普通跑鞋應付到.
-有寄存服務,不過非常開揚,最好自己帶備大膠袋載行李作保護.
-是用紙杯的~
-要否帶水帶gel視乎自己能力,初跑者都可以帶以防萬一,因全程水站只有2個.
作者: mill    時間: 2013-3-3 20:05
r32 發表於 2013-3-2 23:01
唔該晒版主mill姐嘅回覆.

唔好客氣!  我只是回答我知道的, 希望能幫到你.. ^^
你看下面cyrilchu (朱師兄) & sean33師兄的回覆仲詳細啊!
作者: cufre    時間: 2013-3-4 00:34
其實d分叉路會唔會有指示?
作者: sean33    時間: 2013-3-4 12:01
cufre 發表於 2013-3-4 00:34
其實d分叉路會唔會有指示?

有d有人指示,山徑位就無,亦都係最易走錯,年年都聽到有投訴,但都無改善.
作者: cufre    時間: 2013-3-4 12:27
sean33 發表於 2013-3-4 12:01
有d有人指示,山徑位就無,亦都係最易走錯,年年都聽到有投訴,但都無改善.

我尋日行左一轉,發覺我行左舊年d人話跑多1k個條路..
仲要完全唔知係邊個位miss左..
作者: sean33    時間: 2013-3-4 12:39
山徑位有2個位係好易走錯的,我遲d會去練,可以影張相再係呢o度同大家分享等大家認認~
作者: 丹風    時間: 2013-3-4 13:02
sean33 發表於 2013-3-4 12:39
山徑位有2個位係好易走錯的,我遲d會去練,可以影張相再係呢o度同大家分享等大家認認~ ...

師兄, 會否帶隊去試路? 我第一次玩山賽, 有啲擔心走錯路...
作者: sean33    時間: 2013-3-4 13:06
好似有師兄攪試路,我比較早練跑(6:00AM),驚唔配合到大家~
作者: sean33    時間: 2013-3-4 13:09
丹風 發表於 2013-3-4 13:02
師兄, 會否帶隊去試路? 我第一次玩山賽, 有啲擔心走錯路...

HERE: https://www.longrun.hk/forum/thread-19299-1-1.html
作者: r32    時間: 2013-3-4 22:18

Google只揾到捷徑出口.......
http://lh3.ggpht.com/-kmfTpIqCXR ... F8oZcY/DSCN7790.JPG

作者: cufre    時間: 2013-3-6 01:17
收到信了
作者: joe1031    時間: 2013-3-6 18:09
cufre 發表於 2013-3-6 01:17
收到信了

ching ~有confirmation letter??
作者: boyboybb    時間: 2013-3-6 18:36

我係網上報名後,主辦單位話只要列印確認的資料版面,便可憑此列印在當天領取號碼布,可能用郵寄方式報名才有確認信收?
作者: kk661234    時間: 2013-3-6 22:20
cufre 發表於 2013-3-6 01:17
收到信了

我都收到信了
信封裡面有一張參賽者須知及買 asics 鞋的coupon
作者: 炒炒    時間: 2013-3-7 12:23
boyboybb 發表於 2013-3-6 18:36
我係網上報名後,主辦單位話只要列印確認的資料版面,便可憑此列印在當天領取號碼布,可能用郵寄方式報名才有 ...

非也, 我係網上報名都收到信.

By the way, 郵寄報名好似都要上網Print 確認信
作者: boyboybb    時間: 2013-3-7 12:25
咁我睇下今日收唔收到信先?
作者: cmanho    時間: 2013-3-8 11:46
我重未收到信~
作者: mtkdc    時間: 2013-3-8 14:26
我都收到信了....到時見!
作者: boyboybb    時間: 2013-3-8 16:37
我重未收到信,其實我列印左網上確認已可到時取號碼布啦!收唔到都無所謂!
作者: joe1031    時間: 2013-3-9 10:29
......我仲未有信啊.....><".....

作者: kk661234    時間: 2013-3-9 10:38
寄來的只有參賽者須知及 asics coupon
確認信要自己 print的
作者: boyboybb    時間: 2013-3-9 11:00
asics coupon有幾多折先?定係要買一個金額,再減 coupon優惠呢?
作者: cufre    時間: 2013-3-11 14:51
boyboybb 發表於 2013-3-9 11:00
asics coupon有幾多折先?定係要買一個金額,再減 coupon優惠呢?

指定既鞋款有7折
作者: boyboybb    時間: 2013-3-12 04:48
我都係第一次報這路程,睇落真係好大機會會跑錯喎,有少少担心!
作者: 立花道雪    時間: 2013-3-14 21:35
我到今日都未收到信喎, 點解有d人有, 有d人無咁搞笑既
作者: cmanho    時間: 2013-3-15 00:55
我都未收到信...
作者: jogging_cat    時間: 2013-3-15 08:17
唔係掛?我收到好耐喇喎!
作者: ming4883    時間: 2013-3-15 09:24
我都未... 唔知係咪寄失左...
作者: kk661234    時間: 2013-3-15 11:40

官方網頁寫所有參賽者都會收到信
不過收唔倒信, 但係 check倒自己的報名, 應該都ok
隱陣d就 send email 問下喇

(1) Applicants who submitted entries by post or email, please access to our online web-site www.hkdrc-race.com à “REVIEW APPLICATION FOMR” to check your assigned race number and print out the confirmation letter to pick up the number bibs on the race day.

(2) All registered runners will receive by post a runner’s guide and an ASICS products promotion coupon with 30% off original price by end of February and/or early March. Runners may also receive on the race day if you provided invalid address or overseas address. Please kindly note that this is NOT the confirmation letter.
作者: EILL    時間: 2013-3-15 12:07
我都收唔到信...
前兩日SD左E MAIL去問但冇回音...
作者: cmanho    時間: 2013-3-15 13:17
Let me send the mail to them for checking sin~
作者: kk661234    時間: 2013-3-15 14:06

不過信收唔倒都唔緊要既, 佢話比賽果日可以攞番
反而最緊要係第1點, check下係咪真係報倒
作者: cmanho    時間: 2013-3-15 17:06
長跑會回復話會陸續寄出,
應該下周初會收到信。
作者: ming4883    時間: 2013-3-15 19:18
kk661234 發表於 2013-3-15 11:40
官方網頁寫所有參賽者都會收到信
不過收唔倒信, 但係 check倒自己的報名, 應該都ok
隱陣d就 send email  ...

好彩有辦法 confirm 到,咁都放心d~

多謝晒你既資訊
作者: croco399    時間: 2013-3-15 22:14
上官網(www.hkdrc-race.com)查自己張報名表
打完個人資料就彈番去首頁
試過幾次都係咁

有冇ching有同樣既遭遇?

利申: 我係用郵寄報名,
有收到conform email 同 race number (but個number打錯左我做女子組)
也有收到郵寄既通知書
作者: sk2k    時間: 2013-3-15 23:50
croco399 發表於 2013-3-15 22:14
上官網(www.hkdrc-race.com)查自己張報名表
打完個人資料就彈番去首頁
試過幾次都係咁

我都係咁, 早兩日 check 到的, 可能佢今日截 online 報名搞到連 check 報名果 part 都壞左...

作者: Bowie    時間: 2013-3-17 16:45
我都收唔倒確認信send咗email又唔覆
作者: kklyvonne    時間: 2013-3-17 17:47
sk2k 發表於 2013-3-15 23:50
我都係咁, 早兩日 check 到的, 可能佢今日截 online 報名搞到連 check 報名果 part 都壞左...
...

我又係咁, 彈番去首頁咩都CHECK唔到,我係ONLINE報名. 無論EMAIL,RUNNER GUIDE咩都冇收過,手上只有當然報名時嘅print out, 剛剛先睇到佢要ONLINE報名嘅參賽者EMAIL PAYMENT RECEIPT俾佢double confirm 否則佢當我放棄比賽,會Re-assign number俾其他人,我係寄cheque 俾錢嘅邊度會有receipt架.. 真係好混亂....到依家我都未知當日夠竟有冇水站之類, shuttle bus係邊度出發呢咁...
作者: gooddong    時間: 2013-3-17 17:53
才加入香港长跑网。半个月前想报名参赛,因无银行户头,无法填表和网上报名。请长跑网代为报名,我们24号再现场交上报名费。(另有两个深圳跑友同去参赛,我让他们今天注册先),版主费心了,续后事项请说明。
作者: siesie    時間: 2013-3-17 17:59
我都收唔到信...
Send左2 E MAIL去問但冇回音...
作者: EILL    時間: 2013-3-17 20:06
kklyvonne 發表於 2013-3-17 17:47
我又係咁, 彈番去首頁咩都CHECK唔到,我係ONLINE報名. 無論EMAIL,RUNNER GUIDE咩都冇收過,手上只有當然報 ...

下....ONLINE報名要E MAIL埋個PAYMENT RECEIPT比佢..?
唔係寄個正本RECEIPT比佢就得啦咩..?
作者: sk2k    時間: 2013-3-18 00:47
EILL 發表於 2013-3-17 20:06
下....ONLINE報名要E MAIL埋個PAYMENT RECEIPT比佢..?
唔係寄個正本RECEIPT比佢就得啦咩..? ...

應該寄張入數紙 ok...
暫時都係乜都未收到..

btw .. 其實佢應該將個 runner's guide 放上網丫....
作者: kklyvonne    時間: 2013-3-18 09:44
sk2k 發表於 2013-3-18 00:47
應該寄張入數紙 ok...
暫時都係乜都未收到..

尋日下午sent email 問,佢晚上已經覆左我啦,話我如果有 race number,就當係confirm 左比賽資格,當日直接就可以, 但係其實好其怪,因為當日我Online register完就即時有 race number, 我當時都未俾錢嘅. 我仲問佢email 左個runner guide 俾我. 佢話呢兩日都會以郵寄寄出.
作者: cufre    時間: 2013-3-18 10:00
我review 唔到申諘表..搞乜
但我明明已經收到信
作者: siesie    時間: 2013-3-18 19:56
HKDRC 搞乜????
作者: coolmanlai    時間: 2013-3-18 22:13
呢個賽事之前幾年我參加過3次,賽道認真惡啃,沿途上下斜,跑到你氣來氣喘.尤其當進入樹林越野路段,我便經常提醒自己唔好俾前面跑手離開自己视線,否則去到分叉路時就要等後來跑手帶路,但亦有其他跑手同我一樣唔熟路.之前2次跑在分叉路係會有指示牌擺放,但最後1次跑可能賽前一天落雨關係,大會無揾人放指示牌或者被雨水沖走咗,咁就出事了,之後呢幾年我都無再參加了.
作者: raccon_mama    時間: 2013-3-19 08:48
我收唔到信, 又Review 唔到張Form,  真係"R" 晒頭.......其實佢簡單d, upload 幾張有名, 有Race no. 的master entry list 晌佢website 到俾大家check 米得lor, 呢個會的行政安排真係唔多得...
作者: cmanho    時間: 2013-3-19 09:18
Me too~
收唔到信同Review 唔到張Form~~

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2