香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2008.11.23 HKMP半馬拉松賽 [打印本頁]

作者: 力    時間: 2008-9-25 20:10
標題: 2008.11.23 HKMP半馬拉松賽
主辦        : 香港馬拉松推廣社
日期       :2008年11月23日(星期日)   
起跑時間:上午8:20
距離       :21.0975公里
地點       :沙田划艇中心
- 大埔海濱公園
截止報名日期:2008年11月05日
報名費用:
$160 晶片按金 : $100
網址        : http://www.ecotourism.org.hk/hkmp/
報名表     : https://www.longrun.hk/doc/231108.pdf

參賽會員名單﹕
特派記者﹕shogikin
賽事成績:
http://thaiquain.com/result/HKMP_HM_08rev.xls

作者: drexler    時間: 2008-9-26 10:37
自己比較鐘意依個比賽
作者: 瘋瘋    時間: 2008-9-26 10:46
作者: kenneth    時間: 2008-9-26 10:49
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-9-26 10:58
原帖由 kenneth 於 2008-9-26 10:49 發表

是一個不錯的提議﹗

果日唔係跑 Nike 咩?難道屈兄同瘋兄識分身?[attach]2201[/attach]
作者: randyip    時間: 2008-9-26 11:02
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-9-26 10:46 發表
跑道無疑係好跑, 或者個日過去跟跑
it hold on the same date with Nike 10k, you body can be  split off
作者: kenneth    時間: 2008-9-26 11:03
作者: daniel0415    時間: 2008-9-26 11:06
原帖由 大圍新跑手 於 2008-9-26 10:58 發表

果日唔係跑 Nike 咩?難道屈兄同瘋兄識分身?2201

10~11月的賽事確實多了些,容易令人混亂
作者: 曲奇    時間: 2008-9-26 11:10
又會同nike舉行同日比賽喎..
咁d人肯定大多報nike架啦~
作者: 瘋瘋    時間: 2008-9-26 11:14
作者: randyip    時間: 2008-9-26 11:15
I think most unsuccessful applicants of Nike will go to join this event.
作者: kenneth    時間: 2008-9-26 11:16
作者: saki    時間: 2008-9-26 11:49
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-9-26 11:14 發表

係喎! jgh" />jg" />

當日有4場賽事................
作者: Alfred    時間: 2008-9-26 12:53
原帖由 saki 於 26/9/2008 11:49 發表

當日有4場賽事................

實際係6場

Nike Hong Kong 10K & 3K Challenge 08
Hong Kong Trial cross country marathon by HKHA
Discovery Bay 10K Run for Charity
HKMP Half Marathon 2008 - 08/11/23
KOTH Sai Kung Mountain Marathon and Half Marathon
CyberRun for Rehab 2008
作者: drexler    時間: 2008-9-26 13:36
11/23係好日嗎? haa.. 今年HKMP同上年Gold Coast 15km 情形一樣同Nike撞期, 但人少左的確好好多, 可能覺得天水圍比較遠,所以依兩年都冇玩Nike
作者: leefs    時間: 2008-9-26 13:38
原帖由 Alfred 於 2008-9-26 12:53 發表

實際係6場

Nike Hong Kong 10K & 3K Challenge 08
Hong Kong Trial cross country marathon by HKHA
Discovery Bay 10K Run for Charity
HKMP Half Marathon 2008 - 08/11/23
KOTH Sai Kung Mountain Mar ...

咁…我都整翻場玩吓至得!

作者: hobbywet    時間: 2008-9-26 13:54
我會去nike
作者: kenneth    時間: 2008-9-26 14:19
作者: leefs    時間: 2008-9-26 14:38
原帖由 kenneth 於 2008-9-26 14:19 發表
如閣下整翻場的話,小弟撐你" />jhk" /> ,但都是去 nike。

NIKE有成廿幾个師兄去唔使我啦!
近近地可能跑半馬,沙田區當日要有綠衫出場至得…

作者: kenneth    時間: 2008-9-26 14:46
作者: cfchan    時間: 2008-9-26 16:33
原帖由 Alfred 於 2008-9-26 12:53 發表

實際係6場

KOTH Sai Kung Mountain Mar ...

一日咁多場比賽! 邊度搵咁多人玩呀!
作者: awyh    時間: 2008-9-27 23:58
我都應該會跑的,因為年年都有跑開,舊年PB,已經成年未做過PB,希望可以係度PB番。
作者: alex504992004    時間: 2008-10-4 08:02
已經報名,唔知重有無師兄或師姊報此場呢?
作者: drexler    時間: 2008-10-4 10:06
依個月參加左太多比賽, Gold Coast, 聯合國, ITU  都唔知頂唔頂得住
還考慮中...
作者: blurmax    時間: 2008-10-4 11:03
依個月參加左太多比賽, Gold Coast, 聯合國, ITU  都唔知頂唔頂得住
還考慮中...

Don't consider - just do it!
作者: drexler    時間: 2008-10-4 11:21
原帖由 blurmax 於 2008-10-4 11:03 發表

Don't consider - just do it!" />  

HAHA
作者: leefs    時間: 2008-10-4 11:54
原帖由 alex504992004 於 2008-10-4 08:02 發表
已經報名,唔知重有無師兄或師姊報此場呢?
師兄﹕到時記得著跑衣齊齊亮相!

作者: alex504992004    時間: 2008-10-4 13:30
原帖由 leefs 於 2008-10-4 11:54 發表
師兄﹕到時記得著跑衣齊齊亮相!

Alan兄:放心到時一定會著!
作者: tomcat    時間: 2008-10-27 12:17
我已報了此比賽.
但我冇戰衣
幾時有新戰衣?可以沾吓長跑網的光.
作者: drexler    時間: 2008-10-27 13:26
I enrolled this race! seeU there!
作者: blurmax    時間: 2008-10-27 13:43
Drexler,  See U in the race then.  Remember to wear our LongRun.hk's running singlet por.

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: saki    時間: 2008-10-27 13:56
原帖由 blurmax 於 2008-10-27 13:43 發表
Drexler,  See U in the race then.  Remember to wear our LongRun.hk's running singlet por.

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

ching 你識分身嗎?????

當日你不是應該在天水圍嗎?????
作者: 力    時間: 2008-10-27 13:56
標題: 回復 31# 的帖子
blurmax,
Are you enroll this race or nike 10K?

作者: blurmax    時間: 2008-10-27 14:31
ching 你識分身嗎?????

當日你不是應該在天水圍嗎?????

Forgot I had enrolled Nike 10 K tim!!!  I mistaken we're discussing Nike 10 K indeed.

作者: drexler    時間: 2008-10-27 17:30
ha.. nevermind!!
作者: blurmax    時間: 2008-10-27 17:56
Still 10 races to go in 2008.  Sometimes confusing them!

作者: leefs    時間: 2008-11-14 09:16
重未見收到號碼布!

作者: awyh    時間: 2008-11-14 23:49
未咁快架,我諗下個禮拜啦,HKMP通常都係跑之前個禮拜寄出信的,而號碼布和chips就在比賽當日用信去攞的。
作者: drexler    時間: 2008-11-15 23:21
just received confirmation letter, my race no. is 2048
作者: leefs    時間: 2008-11-17 12:16
收到(接納通知信)﹕MEN/C組/3131

作者: tomcat    時間: 2008-11-19 01:04
已收信:men/c組/3113
作者: shogikin    時間: 2008-11-19 14:22
好嘢
星期日不用一早入天水圍
來沙田影相

我無綠衣,穿件nike紅衣來踩場

Kin in Running

作者: leefs    時間: 2008-11-19 15:25
原帖由 shogikin 於 2008-11-19 14:22 發表
好嘢
星期日不用一早入天水圍
來沙田影相

咁吋,分明對NIK*&屯總,踩到上心口!

作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-21 09:44
原帖由 shogikin 於 2008-11-19 14:22 發表
好嘢
星期日不用一早入天水圍
來沙田影相

有努堅兄啦,果日少咗咁多對手,唔知長跑網既ching有冇機會攞獎呢?
作者: tomcat    時間: 2008-11-21 10:37
我係陪跑分子,上星期跟比賽路線跑過一次,
時間--2:11.
希望借比賽氣氛可跑快1-2分鐘.
作者: leefs    時間: 2008-11-21 11:40
今次目標,1小時50分!

作者: kenneth    時間: 2008-11-22 03:07
作者: leefs    時間: 2008-11-22 03:23
原帖由 kenneth 於 2008-11-22 03:07 發表
各位 ching / ctse 努力,加油﹗祝大家明天 PB﹗

PS.我們在香港的另一 ...

大家都加油!

作者: kenneth    時間: 2008-11-22 03:30
作者: leefs    時間: 2008-11-22 03:39
原帖由 kenneth 於 2008-11-22 03:30 發表

早晨,咁早呀?" />" />hiuijhkj

提早瞓唔著!

作者: kenneth    時間: 2008-11-22 03:41
作者: leefs    時間: 2008-11-22 03:44
原帖由 kenneth 於 2008-11-22 03:41 發表

小弟都是,現在都逼自己再睡睡了﹗

其實我今晚,出街食得太飽,所以…

作者: kenneth    時間: 2008-11-22 03:47
作者: 力    時間: 2008-11-22 08:15
成三點都唔瞓, 你地中晒毒, 啲毒癮都好深下, 咁唔得架!
作者: cu83    時間: 2008-11-22 08:44
可能你班友中晒 "賽前興奮" 症rtr08rytr
作者: kenneth    時間: 2008-11-22 08:50
作者: Gills    時間: 2008-11-22 09:44
咁早就shift定D瞓覺時間,聽日先Nike同半馬喎.
作者: kenneth    時間: 2008-11-22 10:11
作者: leefs    時間: 2008-11-23 05:46
大家加油!我呢邊發啦!

作者: tomcat    時間: 2008-11-23 13:09
shogikin CHING
好高興見到你,你真係唔話得,係今沖幾轉幫手影相,
有機會大家跑返轉!

今日成績2:06/pb
作者: awyh    時間: 2008-11-23 13:39
小弟今天的成績,多多指教。

http://trail.motionbased.com/trail/activity/7188522#
作者: drexler    時間: 2008-11-23 14:47
My watch counted is 1:48:32
http://connect.garmin.com/activity/1399609
作者: alex504992004    時間: 2008-11-23 15:25
自己按錶時間為01:36'14"順利達標及P.B.。
作者: leefs    時間: 2008-11-23 17:59
我都報上成績先﹕
起點 至 科學園 5K = 27'38"
科學園 至 元洲仔 10K =26'28"
元洲仔 至  科學園 15K = 31'36"
科學園 至 火炭河 20K = 29'58"
火炭河 至 終點 21.1K = 5'18" ( Total = 2:00'58" )
總結:
今次平路但比上次跑斜佬,時間更要慢!
尋日已經覺得左膝頭哥內側,有啲痛,今朝食住止痛藥就出門口,
比賽初頭10K都好正常,但一過咗"元洲仔",就開始痛返,
找醫療人員查了啲藥油,但完全冇用,更覺痛楚加劇,
10至15K跟本係舉步維艱,最後6K全用意志完成,
我睇我可能必須暫停跑步1至2星期,希望隻腳冇咩大礙啦…

登錄/註冊後可看大圖

作者: 力    時間: 2008-11-23 18:10
賽事成績:
http://www.hkrunners.com/files/08hkmphm_overallresults.pdf
作者: 力    時間: 2008-11-23 18:12
標題: 回復 64# 的帖子
皇上保重, 休息下, 長跑長有!
作者: CRE    時間: 2008-11-23 18:57
冠軍時間
THOMAS KIPROTICH   1:09:58
超班馬噃
作者: 山貓    時間: 2008-11-23 22:33
我都報上時間先:
Chip Time: 2:22:20
0-5k:   30'02"
5-10k: 30'54"
10-15k: 33'08"
15-20k: 40'56"
20-21.1k: 7'47"
其實我今次係第一次跑半碼,諗住試下自己既實力. 頭10k都感覺唔錯,但係到12-13k左右就開始出事,對腳唔夠力量之餘,重有肚餓既感覺! 好辛苦先至完成個賽事! 對腳依家重痛緊...
係咪玩開10k就唔係咁容易上半馬呢? 渣打重報左半馬添...!!
作者: drexler    時間: 2008-11-23 22:52
原帖由 catcatcat 於 2008-11-23 22:33 發表
我都報上時間先:
Chip Time: 2:22:20
0-5k:   30'02"
5-10k: 30'54"
10-15k: 33'08"
15-20k: 40'56"
20-21.1k: 7'47"
其實我今次係第一次跑半碼,諗住試下自己既實力. 頭10k都感覺唔錯,但係到12-13k左右就開始 ...

所以我都袋左兩包Gel係身
作者: nc    時間: 2008-11-23 23:01
原帖由 Alex 於 2008-11-23 18:12 發表
皇上保重, 休息下, 長跑長有!  

x2, 皇上保重呀, 護住對腳仔呀... 之前跑得太多, 對腳仔投訴, 要休息下了.
作者: leefs    時間: 2008-11-23 23:01
23.11.08 HKMP 半馬 2008 相片http://picasaweb.google.com/leefs04/HKMP200802#[size=128px]
[size=128px]

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

[size=128px]謝謝!
[size=128px]特派記者﹕shogikin 堅兄,一路跟蹤拍攝!
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-24 09:51
原帖由 CRE 於 2008-11-23 18:57 發表
冠軍時間
THOMAS KIPROTICH   1:09:58 " />" />hjfghft
超班馬噃

直頭離使譜,同史提芬奴有得揮。
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-24 09:56
皇上真係要保重呀,膝頭哥痛可大可少,唔係可能而係一定要停跑呀。
作者: saki    時間: 2008-11-24 09:58
[quote]原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-24 09:51 發表

登錄/註冊後可看大圖

直頭離使譜,同史提芬奴有得揮。hgj" />" />ghj [/quote

聽聞佢係肯雅人, 是特邀選手, 其個人PB 是年初的 1:04:00 .............
作者: 瘋瘋    時間: 2008-11-24 09:58
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-24 09:59
原帖由 alex504992004 於 2008-11-23 15:25 發表
自己按錶時間為01:36'14"順利達標及P.B.。

恭喜alex兄成功PB,ching狀態咁快又操返起真係犀厲。
作者: leefs    時間: 2008-11-24 10:02
原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-24 09:51 發表

直頭離使譜,同史提芬奴有得揮。hgj" />" />ghj

認住佢啦!

登錄/註冊後可看大圖

作者: 瘋瘋    時間: 2008-11-24 10:06
作者: 龜速行    時間: 2008-11-24 10:10
alan皇

保重保重 休息下

長跑長友ar

作者: 龜速行    時間: 2008-11-24 10:13
c hing 們

恭喜X恭喜

作者: desmond    時間: 2008-11-24 10:15
原帖由 leefs 於 2008-11-24 10:02 發表

認住佢啦!

登錄/註冊後可看大圖
呢d真係超班馬,強!
皇上,休息下啦,你下星期日有無玩UNICEF的HM?睇情況啦,唔好"格"硬黎呀~~~
(我上星期跑完一課26K後hip位都痛了幾日,停跑幾天後依家都仲痛緊......)
作者: chengcc209    時間: 2008-11-24 10:18
leefs兄:

緊記膝蓋有傷,可大可小,我就為此休息了半年,現在練習和比賽都要tape住。
你在休息過後,如情況持續,最好去看看骨科(西醫專科),看看是否膝蓋軟骨勞損或其他問題。即使再練習,也先別走如梅子林一類的上下坡段。
作者: leefs    時間: 2008-11-24 11:02
原帖由 chengcc209 於 2008-11-24 10:18 發表 leefs兄:緊記膝蓋有傷,可大可小,我就為此休息了半年,現在練習和比賽都要tape住。你在休息過後,如情況持續,最好去看看骨科(西醫專科),看看是否膝蓋軟骨勞損或其他問題。即使再練習,也先別走如梅子林一類 ...
原帖由 desmond 於 2008-11-24 10:15 發表 呢d真係超班馬,強! 皇上,休息下啦,你下星期日有無玩UNICEF的HM?睇情況啦,唔好"格"硬黎呀~~~ (我上星期跑完一課26K後hip位都痛了幾日,停跑幾天後依家都仲痛緊......)
原帖由 龜速行 於 2008-11-24 10:10 發表 alan皇 保重保重 休息下 長跑長友ar
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-11-24 09:58 發表 皇上, 你都奶野? oh my god!保重保重, 長跑長有呀!
原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-24 09:56 發表 皇上真係要保重呀,膝頭哥痛可大可少,唔係可能而係一定要停跑呀。" />" />" />" />
原帖由 obaanc 於 2008-11-23 23:01 發表 x2, 皇上保重呀, 護住對腳仔呀... 之前跑得太多, 對腳仔投訴, 要休息下了.
原帖由 Alex 於 2008-11-23 18:12 發表 皇上保重, 休息下, 長跑長有!

多謝各位師兄關心!
可能自己未試過比賽途中遇到咁情況,
已為好嚴重,有啲自己嚇自己,
我下午返到屋企瞓个晏覺,再食兩粒必利痛,
今朝起身已經冇再痛及行動自如,
原來唔係"奶嘢"係我啲"痛風症"特然發作啫,
原因係之前兩晚食得太多肉類同飲過"涼茶"…
休息幾日又可以跑過!

作者: saki    時間: 2008-11-24 12:14
原帖由 leefs 於 2008-11-24 11:02 發表

多謝各位師兄關心!
可能自己未試過比賽途中遇到咁情況,
已為好嚴重,有啲自己嚇自己,
我下午返到屋企瞓个晏覺,再食兩粒必利痛,
今朝起身已經冇再痛及行動自如,
原來唔 ...

皇上你要好好仔保重龍身, 好好地控制飲食呀!!!!
作者: blurmax    時間: 2008-11-24 12:21
皇上你要好好仔保重龍身, 好好地控制飲食呀!!!!

X 2 - take good care ah!

作者: cu83    時間: 2008-11-24 14:12
最好小心d, 觀察多一兩日先再跑啦
作者: shogikin    時間: 2008-11-24 15:09
原帖由 desmond 於 2008-11-24 10:15 發表
呢d真係超班馬,強!
皇上,休息下啦,你下星期日有無玩UNICEF的HM?睇情況啦,唔好"格"硬黎呀~~~
(我上星期跑完一課26K後hip位都痛了幾日,停跑幾天後依家都仲痛緊......)

注意1號黑人跑手的後腳
應該離patpat很近

作者: nc    時間: 2008-11-24 15:13
原帖由 shogikin 於 2008-11-24 15:09 發表

注意1號黑人跑手的後腳
應該離patpat很近

垃圾桶遮了...
作者: shogikin    時間: 2008-11-24 15:25
原帖由 obaanc 於 2008-11-24 15:13 發表

垃圾桶遮了...

是因為我跑了10k回來
未返到影相位(直路尾,banner旁)
黑人no.1跑手已經跑了20k突然出現
立即影下相
之後等10多分鐘都未有第2個人回來

作者: nc    時間: 2008-11-24 15:43
原帖由 shogikin 於 2008-11-24 15:25 發表

是因為我跑了10k回來
未返到影相位(直路尾,banner旁)
黑人no.1跑手已經跑了20k突然出現
立即影下相
之後等10多分鐘都未有第2個人回來

唔係嘩, 咁強勁 咁又係1:09'

作者: 力    時間: 2008-11-26 17:38
HKMP半馬拉松賽成績

http://thaiquain.com/result/HKMP_HM_08rev.xls
作者: drexler    時間: 2008-11-27 00:15
依個人HM's PB係64mins

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2