香港長跑網 - 長跑長友

標題: Outbound心率錶 [打印本頁]

作者: ccc168    時間: 2013-1-26 00:52
標題: Outbound心率錶
有冇ching試過Outbound心率錶?
http://www.outboundsports.com/html/big5/product/gpsxilie/394.html

作者: RingoLee    時間: 2013-1-26 12:42
我用緊呢隻牌子,型號是 Run Pro,有心率計、 GPS、高度、99 Lap、Auto Lap(用GPS量度)、可Set晚上 Auto Light、消耗卡路里。
不過心率計在開始使用約 10分鐘後顯示不準確,渣馬後才拿去修理。
作者: water0712    時間: 2013-1-26 15:37
剛買了2星期. 型號H-100(平,抵,GPS, 心率帶, .....同上差不多),但GPS同過2次,第一次開段收不到,跑到2/3後就無問題, 第二次全程收到GPS.因為剛買所以不太清楚用法,但以$14XX有晒應有的東西,我覺得值,同錶型都幾靚仔
作者: lewischan    時間: 2013-1-26 21:09
我都買左,幾好用。
還可以 export 到 mapmyrun, 同跑友share...

作者: ARTURO-WONG    時間: 2013-1-30 16:01
good , cheap and all function
作者: tkorunner    時間: 2013-1-30 21:30
但這隻錶好似有個好大缺點, 不能即時顯示 average pace, 只能顯示變化太多的 instant pace
作者: tkoman    時間: 2013-1-30 21:36
字夠大,GPS search幾快、幾準,最重要係防水,polar二千幾都唔防,防水夏天好更要
作者: jefflam77    時間: 2013-2-1 20:00
tkoman 發表於 2013-1-30 21:36
字夠大,GPS search幾快、幾準,最重要係防水,polar二千幾都唔防,防水夏天好更要 ...

有無放過落水?我隻garmin無落水,只係有時比賽有啲水灑到,重係飲水時。比賽左三次,已有霧气,應該入左水。
作者: tkoman    時間: 2013-2-1 22:34
我每次跑完步都用水喉沖水,有時用水浸一浸都未見出問題
作者: ccc168    時間: 2013-2-3 23:08
多謝CHing意見,買隻試試先!
作者: subaru1432    時間: 2013-2-3 23:52
請問邊到有得買
作者: ccc168    時間: 2013-2-6 01:21
subaru1432 發表於 2013-2-3 23:52
請問邊到有得買

http://www.outboundsports.com/ht ... 0518083250_402.html
作者: ANTHONY88    時間: 2013-2-6 01:30
長沙灣廣場那家錶鋪有得賣。
作者: bunbun    時間: 2013-2-26 08:06
防水, 又可否帶來游水?

有無interval? virtual pacer?
作者: allanccl    時間: 2013-2-26 08:56
本網可能會搞團購。
作者: 光中跑者    時間: 2013-2-26 10:50
亮哥,等您發板
作者: tkoman    時間: 2013-2-26 21:16
覺得遊水都應無問題。
條新款心跳帶好掂,同Polar,Garmin款一樣,好舒服,跑完半馬都無損傷
作者: RingoLee    時間: 2013-2-27 08:03
tkoman 發表於 2013-2-26 21:16
覺得遊水都應無問題。
條新款心跳帶好掂,同Polar,Garmin款一樣,好舒服,跑完半馬都無損傷 ...

我隻Outbound Run Pro 無stopwatch 功能,攪到我要帶兩隻錶跑,隻outbound 睇 lap ,另一隻睇累積時間,唔知其他 gps 錶有無stopwatch。
作者: lewischan    時間: 2013-3-1 16:55
tkoman 發表於 2013-2-26 21:16
覺得遊水都應無問題。
條新款心跳帶好掂,同Polar,Garmin款一樣,好舒服,跑完半馬都無損傷 ...

我都系帶住佢洗白白, 用左9個月都無入水
有興趣買的師兄可以睇下 UserGuide 先
http://www.outboundsports.com/html/en/endownload/H1002.html
作者: allanccl    時間: 2013-3-1 17:04
RingoLee 發表於 2013-2-27 08:03
我隻Outbound Run Pro 無stopwatch 功能,攪到我要帶兩隻錶跑,隻outbound 睇 lap ,另一隻睇累積時間, ...

要帶兩隻錶咁搞野? 師兄係咪真架?Run Pro是有高度計、指南針、心跳帶果隻? 是GR-A100?三隻最貴果隻,門市訂價$2380?
我見人戴一隻已經OK,Lewis兄可否答答點解佢要戴兩隻錶先得?

作者: allanccl    時間: 2013-3-1 22:23
光中跑者 發表於 2013-2-26 10:50
亮哥,等您發板

團購已開始:
https://www.longrun.hk/forum/thread-19269-1-1.html
作者: 光中跑者    時間: 2013-3-1 22:36
謝謝亮哥題醒及為我們服務
作者: allanccl    時間: 2013-3-1 22:39
光中跑者 發表於 2013-3-1 22:36
謝謝亮哥題醒及為我們服務

不用客氣! 不知道成不成團的,要有足夠數量才可以咁平!
作者: allanccl    時間: 2013-3-2 12:15
我隻Outbound Run Pro 無stopwatch 功能,攪到我要帶兩隻錶跑,隻outbound 睇 lap ,另一隻睇累積時間, ...

RingoLee  我今年渣馬都係帶兩隻錶,因為佢無由開始,至你想睇果一刻的累積總時間。

小弟的Garmin910XT有四頁窗口,每頁都可以自訂顯示甚麼資料(可揀1-4項),所以沒這個煩惱。 但910XT實在是貴了一點,這outbound錶價錢給入門的跑友是絕對便宜的,連心跳帶也只需910XT的三份一價錢。

作者: CYRCON    時間: 2013-3-6 15:24
黃金有賣
作者: Joeilo2005    時間: 2013-3-6 16:00
allanccl 發表於 2013-2-26 08:56
本網可能會搞團購。

是否有團購,我有興趣
作者: winnie9999    時間: 2013-3-6 17:49
新手睇唔到團購資料, 可以點做, 謝謝
作者: allanccl    時間: 2013-3-6 19:43
因與總代理的協議,團購條件之一是不能公開價錢,敬請見諒!
一個不變的定律,團購價一定是便宜才有吸引力的。

長跑網兩年會費才收$50。
註冊成會員:https://www.longrun.hk/forum/for ... p;tid=5691#lastpost

作者: allanccl    時間: 2013-3-6 19:45
CYRCON 發表於 2013-3-6 15:24
黃金有賣

很多地方都有賣,但不夠平。
作者: mtkdc    時間: 2013-3-7 09:13
請教下outbound run pro A100 同 Garmin forerunner 210 比較, 邊個功能及表現(如GPS接收...防水)全面一點呢?? 請賜覆!
作者: 水陸偉    時間: 2013-3-7 23:32
帶住游水都無問題呀
作者: popo7    時間: 2013-3-11 21:49
多謝亮哥, 我地D新手先可以有一個平價錢擁有人生第一隻GPS錶.

作者: allanccl    時間: 2013-3-11 23:31
popo7 發表於 2013-3-11 21:49
多謝亮哥, 我地D新手先可以有一個平價錢擁有人生第一隻GPS錶.

不用客氣!
作者: allanccl    時間: 2013-3-11 23:43

多謝師兄提醒! 使我失眠了幾晚,思前想後覺得不對勁,團購已有幾十人報名,以後如師兄所言,長跑網不用著網衫了,看看誰人手戴兩隻錶就是了,哈哈哈! 說笑而矣!
今天硬著頭皮和總代理講這問題,他們給笑死了! 所以打本買了一隻RUN+ (H100)來試。
所以今晚很多師兄的電話也沒接,試驗結果結論:師兄應該是不懂用這錶,右手便中間有個寫住View/OK的掣,按一下就可以在speed/cal/clock/chron/dist/pace之間遊走,其中Chron就係累積時間,lap的時間字體較少,背光清淅,老花眼也沒困難。手錶輕巧美觀,抵用之極。
作者: allanccl    時間: 2013-3-11 23:46
團購遲些會加價了,因代理折扣會減少,有意思想加入團購的網友請把握機會團購,唔好走寶。
團購優惠只限註冊會員。

作者: RingoLee    時間: 2013-3-12 20:24
allanccl 發表於 2013-3-11 23:43
多謝師兄提醒! 使我失眠了幾晚,思前想後覺得不對勁,團購已有幾十人報名,以後如師兄所言,長跑網不用著 ...

已拿自己的錶試驗成功,多謝亮哥的付出。

作者: alexckwhk    時間: 2013-3-19 12:16
lewischan 發表於 2013-1-26 21:09
我都買左,幾好用。
還可以 export 到 mapmyrun, 同跑友share...

ching 想問下export 做咩file 我係h100 個software只能export 到dat file 小弟用的是英文版
thx ching help pls
作者: RingoLee    時間: 2013-3-19 15:23
alexckwhk 發表於 2013-3-19 12:16
ching 想問下export 做咩file 我係h100 個software只能export 到dat file 小弟用的是英文版
thx ching he ...

我個隻係 A100,估計 software是一樣的,可以試下,在outbound 的pull down menu 揀 MapMyRun,Export做 Tcx,或Gpx檔案。
然後開mapmyrun,Home->import workouts->upload a file,選擇剛才export的檔案便可。

作者: alexckwhk    時間: 2013-3-19 23:33
alexckwhk 發表於 2013-3-19 12:16
thx ching he ...

thx ching ok la
作者: lewischan    時間: 2013-3-21 09:10
alexckwhk 發表於 2013-3-19 23:33
thx ching ok la

同時可以 import 入去 www.endomodo.com  
作者: paul3fung    時間: 2013-3-24 00:20
隻表我都有買,算是同類型的較平,又幾靚仔!
作者: enochlam    時間: 2013-3-24 15:21
希望團購係我做到㑹員之前未完結啦!
作者: Joeilo2005    時間: 2013-3-26 17:59
心跳率lowest 同Highest 你地set幾多呀?
作者: NKLK    時間: 2013-3-27 00:59
小弟新手剛入咗會,聽到各位師兄對呢隻outbound表嘅意見,都好想團購番隻,好想知嘅團購資料,謝謝幫忙!
作者: leefs    時間: 2013-3-27 09:18
NKLK 發表於 2013-3-27 00:59
小弟新手剛入咗會,聽到各位師兄對呢隻outbound表嘅意見,都好想團購番隻,好想知嘅團購資料,謝謝幫忙! ...

https://www.longrun.hk/forum/thread-19269-1-1.html
作者: iohckk    時間: 2013-3-27 15:30
Joeilo2005 發表於 2013-3-26 17:59
心跳率lowest 同Highest 你地set幾多呀?

可以參考這個:
心率監視器在訓練與比賽上的應用
作者: liphone    時間: 2013-3-29 14:46
剛剛辦妥入會手續,請預我一份。
作者: allanccl    時間: 2013-3-29 20:21
liphone 發表於 2013-3-29 14:46
剛剛辦妥入會手續,請預我一份。

liphone師兄可以到以下結連觀看及訂購,這幾天內報名團購,應該趕及下星期取貨。
作者: steve88    時間: 2013-3-29 22:35
好...咁我今晚再研究下隻錶買唔買好, 睇好多跑友分享,都幾正
作者: Joeilo2005    時間: 2013-3-30 01:29
我是用iMac,發覺個software 好似only support window.請問ching們有冇解決方法。求賜教。
作者: ming4883    時間: 2013-3-30 06:56
Joeilo2005 發表於 2013-3-30 01:29
我是用iMac,發覺個software 好似only support window.請問ching們有冇解決方法。求賜教。 ...

暫時唯有用 bootcamp 裝個 windows7 / windowsXP 落部 iMac到

http://www.apple.com/support/bootcamp/
作者: Joeilo2005    時間: 2013-3-30 09:58
這個是最後的辦法,唯有是這樣。謝謝幫忙
作者: 水陸偉    時間: 2013-4-2 13:28
有無師兄試過帶住游水
作者: allanccl    時間: 2013-4-7 19:42
水陸偉 發表於 2013-4-2 13:28
有無師兄試過帶住游水

師兄是想問游水會不會入水? 總代理保証這是採用造錶業的防水標準30M防水(好似casio普通跑步錶50M防水),游水是絕對無問題,一定不會入水,除非潛去好深既水吧!
這不是三鐵錶,游水時是收不到GPS訊號,又無計stroke,所以游水只能計時,沒有其他如距離、速度等資料。
作者: allanccl    時間: 2013-4-7 19:42
有無師兄試過帶住游水

師兄是想問游水會不會入水? 總代理保証這是採用造錶業的防水標準30M防水(好似casio普通跑步錶50M防水),游水是絕對無問題,一定不會入水,除非潛去好深既水吧!
這不是三鐵錶,游水時是收不到GPS訊號,又無計stroke,所以游水只能計時,沒有其他如距離、速度等資料。
作者: allanccl    時間: 2013-4-7 19:44
有無師兄試過帶住游水

作者: allanccl    時間: 2013-4-7 19:44
有無師兄試過帶住游水

作者: allanccl    時間: 2013-4-7 19:49
有無師兄試過帶住游水

作者: Glory1234    時間: 2013-4-9 00:31
未入會,團購約幾折到?
作者: allanccl    時間: 2013-4-9 09:08
Glory1234 發表於 2013-4-9 00:31
未入會,團購約幾折到?

抱歉! 價錢不錯公開。已PM閣下,請按右上角"消息"。

作者: kaichit    時間: 2013-4-12 22:01
未入會,仲會有團購嘛?
作者: allanccl    時間: 2013-4-12 22:38
kaichit 發表於 2013-4-12 22:01
未入會,仲會有團購嘛?

團購還繼續不斷進行中,入會吧,因與總代理的協議及條件之一是只限會員,請諒!
作者: Simon@_@    時間: 2013-4-12 22:58
c兄我3月尾入咗申請了入會,正在等待中,請問4月尾還有無團購呀!
作者: allanccl    時間: 2013-4-12 23:36
Simon@_@ 發表於 2013-4-12 22:58
c兄我3月尾入咗申請了入會,正在等待中,請問4月尾還有無團購呀!

請問你是在網上填表? 印表格出來填? 有電郵入數紙及相片嗎?
團購繼續進行中,會等埋你的,不用急!
作者: Simon@_@    時間: 2013-4-13 16:31
allanccl 發表於 2013-4-12 23:36
請問你是在網上填表? 印表格出來填? 有電郵入數紙及相片嗎?
團購繼續進行中,會等埋你的,不用急! ...

c兄,我今天收到會員証啦,現在我可以點做呀!不懂的新丁,謝謝幫忙!
作者: 1678    時間: 2013-4-14 10:47
allanccl 發表於 2013-4-9 09:08
抱歉! 價錢不能公開。已PM閣下,請按右上角"消息"。

可唔可以PM埋比我睇下
作者: hijk    時間: 2013-4-17 11:57
由於本月*會員人數激増,本會在人力及資源因素條件及考慮保持服務質素後,決定由1/4/2013起停止接受新會員及舊會員續會申請處理,直至4月底,事非得已敬請各界見諒!希望有意成為我們一份子的把握截表日期前申請入會或續會,亦可以繼續使用網友身份參與本討論區。

想入會, 是否停止接受新會員 ??
作者: allanccl    時間: 2013-4-17 12:29
1678 發表於 2013-4-14 10:47
可唔可以PM埋比我睇下

對不起! 與代理的協議價錢是不能公開的,因不知查問者身份,所以也不便PM你們。團購通常都係抵買的,有信心便申請入會吧。兩年會費才$50,
作者: 水陸偉    時間: 2013-4-18 23:21
呀.....游水收吾到gps!!!!!!要再想想
作者: hondahkg    時間: 2013-4-20 11:55
是否團購完結?
作者: hijk    時間: 2013-4-21 21:14
團購等埋我呀,我4月17日已填好網上表格及email 入數紙了
作者: allanccl    時間: 2013-4-22 22:12
hijk 發表於 2013-4-21 21:14
團購等埋我呀,我4月17日已填好網上表格及email 入數紙了

不用心急,團購會不斷進行,請放心。
作者: gxchen    時間: 2013-4-23 21:32
剛發現自己成功入會了!很開心!
作者: chuen    時間: 2013-4-23 23:22
打算今個星期內入會,團購約幾錢?
作者: Mike_Li    時間: 2013-4-25 15:31
請問Run Pro 的GPS 是否用Sirf IV晶片?
作者: allanccl    時間: 2013-4-26 19:52
Mike_Li 發表於 2013-4-25 15:31
請問Run Pro 的GPS 是否用Sirf IV晶片?

無錯,Run+也是。
作者: ufrufr    時間: 2013-4-27 15:19
亮哥, 上網見倒 outbound 條心跳帶既sensor好似比其他牌子長, 帶起上黎會唔會唔舒服? thanks!!!
作者: steve88    時間: 2013-4-27 22:58
今日試過條心跳帶同隻錶,我覺得幾好 (最少係唔會因為戴左條帶及隻錶而對我跑步造成負擔), 而且GPS 都幾準, 亦都而上手, 只係稍為睇下說明書,都可以用到, 但都要再研究,用到更多既功能, 發揮隻錶!

再係度, 多謝亮哥!

[attach]20791[/attach]
作者: allanccl    時間: 2013-4-28 00:12
不用客氣! 我今日也戴了一日,沒甚麼不適,好準的錶,我越來越喜歡它!

註:我用開Garmin 910XT,入了水,維修要一至兩個月,差勁!
作者: ys_tong    時間: 2013-4-28 14:05
allanccl 發表於 2013-4-9 09:08
抱歉! 價錢不錯公開。已PM閣下,請按右上角"消息"。

我同Glory1234的問題一樣,都好想知道,please also PM me!
作者: allanccl    時間: 2013-4-28 14:23
ufrufr 發表於 2013-4-27 15:19
亮哥, 上網見倒 outbound 條心跳帶既sensor好似比其他牌子長, 帶起上黎會唔會唔舒服? thanks!!! ...

我試過戴住佢接近八個鐘頭跑了一個馬拉松,非常OK! 無唔舒服亦無刮損心口的問題。
星期六會戴住十一個鐘頭以上,早上戴好才穿衣服,去屯門跑完沒除,跟住去將軍澳跑到旁晚才除下,都無問題,沒有唔舒服的感覺。
作者: allanccl    時間: 2013-4-28 14:24
ys_tong 發表於 2013-4-28 14:05
我同Glory1234的問題一樣,都好想知道,please also PM me!

對不起! 與代理的協議,價錢是不能公開的,因不知查問者身份,所以也不便PM你們。團購通常都係抵買的,有信心便申請入會吧。兩年會費才$50。
作者: ufrufr    時間: 2013-4-29 10:03
allanccl 發表於 2013-4-28 14:23
我試過戴住佢接近八個鐘頭跑了一個馬拉松,非常OK! 無唔舒服亦無刮損心口的問題。
星期六會戴住十一個鐘 ...

唔該, thanks!!!
作者: Mike_Li    時間: 2013-4-29 14:14
allanccl 發表於 2013-4-26 19:52
無錯,Run+也是。

唔該亮哥
作者: Martin1033    時間: 2013-4-29 22:06
亮哥,如何團購Outbound心率錶,
Thanks!

作者: ys_tong    時間: 2013-4-29 22:15
allanccl 發表於 2013-4-28 14:24
對不起! 與代理的協議,價錢是不能公開的,因不知查問者身份,所以也不便PM你們。團購通常都係抵買的,有 ...

請問亮哥,何時才恢復接受新會員之申請 ?
作者: allanccl    時間: 2013-4-29 22:37
ys_tong 發表於 2013-4-29 22:15
請問亮哥,何時才恢復接受新會員之申請 ?

謝謝大家忍耐,秘書處積壓的申請已處理得八八九九,將於日內通告恢復新會員申請入會事宜,碰正假期,過了假期吧!
作者: allanccl    時間: 2013-4-29 22:39
Martin1033 發表於 2013-4-29 22:06
亮哥,如何團購Outbound心率錶,
Thanks!

先申請入會成為註冊會員,當已成功成為正式會員後便可以進入會員區,可參加團購。
作者: Joeilo2005    時間: 2013-4-30 12:19
唯一的美中不足是一定要用行window的OS.
作者: TWYM    時間: 2013-4-30 13:18

我都剛買了run + 一個月左右, 是我第一隻gps 錶, 功能上我十分滿意, 可能我要求低, 因pacing 同距離比起我以前用電話apps 度差不多, 所以應該算準了..
我用完都有用水沖, 甚至沖涼, so far 冇入水..
但, 我有以下問題
1.  點先知我條心跳帶係新款 ? or 舊款呢 ?
2.  我gps 接收要5 分鐘先有signal, 正常嗎 ? 正常要多少時間 ?
3.  天陰, 甚至雨天, gps 就收不到, 正常嗎 ?
sorry, 我係gps 錶新手 ..
作者: sk2k    時間: 2013-5-1 21:50
TWYM 發表於 2013-4-30 13:18
我都剛買了run + 一個月左右, 是我第一隻gps 錶, 功能上我十分滿意, 可能我要求低, 因pacing 同距離 ...

空曠地方, 360度望晒成個天, 四周都無野, 可以十幾秒都得,
有野遮, 四圍屏封樓, 或者靠牆望得一邊天, 可能5分鐘都唔得, 亦試過成 10分鐘都未得
例如運動場出更衣出黎, 邊等邊拉筋, 等極都唔得, 行返出球場中間一分鐘唔使搞掂.
作者: ys_tong    時間: 2013-5-3 22:09
剛剛成為會員,好開心,昨天網上申請入會 和入數,這麼短時間就完成入會手續,感謝有關工作人員。
並請問 亮哥 還有沒有該款式手錶之團購 ?
作者: allanccl    時間: 2013-5-3 22:46
ys_tong 發表於 2013-5-3 22:09
剛剛成為會員,好開心,昨天網上申請入會 和入數,這麼短時間就完成入會手續,感謝有關工作人員。
並請問  ...

有的,請到這裡看看:
作者: Martin1033    時間: 2013-5-4 23:12
亮哥,我已交咗50元會費,亦收到會員証,我想你敎我成為長跑網會員
如何取跑會背心,我穿38號o
作者: allanccl    時間: 2013-5-4 23:19
Martin1033 發表於 2013-5-4 23:12
亮哥,我已交咗50元會費,亦收到會員証,我想你敎我成為長跑網會員
如何取跑會背心,我穿38號o ...

我手頭無衫,請看這裡:

https://www.longrun.hk/forum/thread-17053-40-1.html
作者: qwgyuz86    時間: 2013-5-6 16:06
你好, 我已經入了會, 也已收到電郵確認,  請問如何參加團購呢??

作者: allmyfriend    時間: 2013-5-6 17:13
我都想團購Outbound, 唔知幾時有
作者: leefs    時間: 2013-5-7 00:21
Martin1033 發表於 2013-5-4 23:12
如何取跑會背心,我穿38號o ...

師兄,
請重新提交資料至秘書處,
閣下網名"Martin1033 "未有會員登記註冊記錄,
應該之前表格未填寫"網名"。

作者: leefs    時間: 2013-5-7 00:23
qwgyuz86 發表於 2013-5-6 16:06
你好, 我已經入了會, 也已收到電郵確認,  請問如何參加團購呢??

所有團購都在交易廣場張貼!
https://www.longrun.hk/forum/forum-90-1.html

作者: 五香牛肉    時間: 2013-6-3 01:58
leefs 發表於 2013-5-7 00:23
所有團購都在交易廣場張貼!
https://www.longrun.hk/forum/forum-90-1.html

請問點先可以入到你條LINK?
佢話我無權訪問><

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2