香港長跑網 - 長跑長友

標題: 美記中/長tight對保護膝蓋有用嗎? [打印本頁]

作者: bobdog0224    時間: 2013-2-14 11:44
標題: 美記中/長tight對保護膝蓋有用嗎?
各位Ching, 小弟想買條中/長tight, 請問它對保護膝蓋有用?
美記中/長tight ok 嗎?

作者: bunbun    時間: 2013-2-14 11:45
中/長tight ?

定係

中/長 compression tight?
作者: bobdog0224    時間: 2013-2-14 11:51
Bunbun Ching, 請問兩者有咩分別?
小弟是想買條中tight, 目的是保護膝蓋.
應該選用compression tight?
作者: owen8000    時間: 2013-2-14 17:56
中/長tight 對保護膝蓋功用好細,我著過 2XU elite compression tight,對保護膝蓋來講,功用都唔係好好。
作者: bobdog0224    時間: 2013-2-14 17:59
如果我想找一些可保護膝蓋用品, 請問可有推介?
作者: bunbun    時間: 2013-2-14 18:13
bobdog0224 發表於 2013-2-14 17:59
如果我想找一些可保護膝蓋用品, 請問可有推介?

"護膝" , 好多不同保護強度,
運動店走一轉睇睇
作者: ming4883    時間: 2013-2-14 18:20

護膝其實唔可以亂帶,否則會適得其反...

請參考以下文章: http://goo.gl/OgQ6e

要保護膝蓋,最重要係有正確既跑姿及加強股四頭肌肌力,另外做足熱身及舒緩運動都好重要的
作者: bunbun    時間: 2013-2-14 21:39
owen8000 發表於 2013-2-14 17:56
中/長tight 對保護膝蓋功用好細,我著過 2XU elite compression tight,對保護膝蓋來講,功用都唔係好好。 ...

美記的宣傳, 就話膝蓋周圍設有支撐線, 可減少左右偏移和扭曲

believe it or not?
作者: owen8000    時間: 2013-2-14 22:53
bunbun 發表於 2013-2-14 21:39
美記的宣傳, 就話膝蓋周圍設有支撐線, 可減少左右偏移和扭曲

believe it or not? ...

邊一隻 model? 我又想見識下
作者: bobdog0224    時間: 2013-2-14 23:51
bunbun Ching 可否提供model作參考?
作者: bobdog0224    時間: 2013-2-15 11:08
是否美記BIO GEAR緊身褲?
特性:
A. BG8000強調兼具支撐力與活動自如對
於骨盆位置,膝蓋與小腿肌肉能有效支撐
muscle tuning設計,可減少大腿肌肉多餘
晃動。
B. 特殊d y n a m o t i o n f i t 專用版型, 並配置
power mesh網布於骨盆處,可增加支撐減
少壓迫感。
C. 使用吸汗快乾與抗紫外線功能材質。

請問有冇Ching 用過, 與2xu 比較如何?
作者: cyrilchu    時間: 2013-2-15 11:59
市面上好多牌子有出tight,其中我著過CW-X 3/4 Stabilyx Tight,有個保護波羅篕tape位,美記未著過,2xu,skins壓力褲都好多人著,不過如果你係趕住渣馬著,冇時間比較,買條2xu中tight比較穩陣啲,長遠等係冇傷先跑啦!
作者: bobdog0224    時間: 2013-2-15 12:21
多謝 cyrilchu ching 意見
作者: pacoboy    時間: 2013-2-17 01:37
bobdog0224 發表於 2013-2-15 11:08
是否美記BIO GEAR緊身褲?
特性:
A. BG8000強調兼具支撐力與活動自如對

我現在長課都著BG8000長tight, 感覺良好!支撐力十分好,個人覺得膝蓋有保護作用.
作者: ming4883    時間: 2013-2-17 13:38
之前係好大好橙果間運動連鎖店,有幾隻顏色既 BG8000,唔知而家仲有無拆扣
作者: bobdog0224    時間: 2013-2-17 14:38
ming4883 Ching, Gigxsports 做緊85折.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2