香港長跑網 - 長跑長友

標題: 從減肥-->愛上跑步 [打印本頁]

作者: kchan777    時間: 2013-2-18 16:49
標題: 從減肥-->愛上跑步

男人四十, 之前完全無運動, 小時到中年一直沉迷ONLINE GAME, 遲睡早起, 咖啡當水飲.  近年沒有再沉迷網上遊戲, 轉了攝影, 因時常要背上器材上落山, 發現自己無氣無力, 加上中年發福, 個人愈來愈肥.  所以在11年9月開始我的第一步.

起初20分鐘在公園跑圈, 已經無氣, 之後一直KEEP住, 到上年渣馬一小時完成10K, 今年再接再厲, 挑戰半馬, 希望2小時15分回維園~~~各位加油.

我從沒想過自己可以不停跑2小時, 希望以後可以繼續挑戰全馬.

這是我Runkeeper 的動態:
http://runkeeper.com/user/kchan777/profile
作者: tank1438    時間: 2013-2-18 17:26
加油...有決心一定得,祝半馬順利達標..
作者: kokyan_lam    時間: 2013-2-18 17:29
ching好野, 半年唔夠可以由跑唔到20分鐘, 到1個鐘內完成10k, 希望你星期日有好成績!
作者: ManRun    時間: 2013-2-18 17:41
kchan777 Ching, 好野 加油
作者: kchan777    時間: 2013-2-18 20:02
謝謝各位 Ching, 祝各位星期日個個都做到PB

作者: run4ever    時間: 2013-2-18 20:51
加油,同感男過四十,發福了真係好難減,尢其個肚腩 …>_<…
樓主渣馬努力 ^_^
作者: little-fish    時間: 2013-2-18 22:26
kokyan_lam 發表於 2013-2-18 17:29
ching好野, 半年唔夠可以由跑唔到20分鐘, 到1個鐘內完成10k, 希望你星期日有好成績! ...

點解你唔讚我?我又係年過40才跑,由200m都完成唔到開始,220lb
今日睇你blog先知你都係mos 友,可能曾在長廊踫過都唔定,早前長課多安排在Sunday morning,mos<---->tai po
有機會一起跑。不過渣打後我應該用1年玩10km 了,要做sub40的男人
Sub38唔到,全馬要sub3冇乜希望 ( 3:48/km vs 4:18/km pace, 10km vs 42.195km)
作者: little-fish    時間: 2013-2-18 22:30
師兄個樣唔似肥

半馬加油呀
作者: kokyan_lam    時間: 2013-2-18 22:57
little-fish 發表於 2013-2-18 22:26
點解你唔讚我?我又係年過40才跑,由200m都完成唔到開始,220lb
今日睇你blog先知你都係mos ...

嘩你咁講就唔0岩la, 我直頭當左你係心率專家tim la, 我跟到你個pace都跟唔到你個途程la
你在路上撞過黃色/橙色上衣, 成條柴咁可能就係我, 我6呎高得140lbs
sub-40, 我都想, 不過我諗我要戒左煙先有dd可能, 同埋我真係好難好似你地咁抽咁多時間出來練的...

作者: kchan777    時間: 2013-2-19 08:55
little-fish 發表於 2013-2-18 22:30
師兄個樣唔似肥

半馬加油呀

幅相係今年聖誕影的, 已經跑了一年後, 但個一舊腹肌需然細左, 但依然沒有離棄我......
作者: little-fish    時間: 2013-2-19 09:10
kchan777 發表於 2013-2-19 08:55
幅相係今年聖誕影的, 已經跑了一年後, 但個一舊腹肌需然細左, 但依然沒有離棄我...... ...

我都係,fat % 唔夠低。食量大,介唔到口,仍然172lbs,不過現在已不理了,掛住如何跑快,更遠
作者: kchan777    時間: 2013-2-19 09:20
little-fish 發表於 2013-2-19 09:10
我都係,fat % 唔夠低。食量大,介唔到口,仍然172lbs,不過現在已不理了,掛住如何跑快,更遠 ...

Ching, 睇你日誌太利害了, 好有參考價值.
作者: kchan777    時間: 2013-2-19 10:03
Jan 2013

Count:        12 Activities
Distance:        134.11 km
Time:        14:44:04 h:m:s
Elevation Gain:        3,466 m
Avg Speed:        9.1 km/h
Avg HR:        165 bpm
Calories:        10,012 C

作者: kchan777    時間: 2013-2-25 10:20

人生第1次半馬, 成績一般 (2:19), 但總算成功挑戰自己.  黎緊要準備下月3.24的10K了~~~加油呀.
作者: marcowongming    時間: 2013-2-25 13:19
加油呀
作者: little-fish    時間: 2013-2-25 14:07
初次成績ok, 如果係其他較多平地賽事,時間應該是210左近了
作者: kchan777    時間: 2013-2-25 14:13
little-fish 發表於 2013-2-25 14:07
初次成績ok, 如果係其他較多平地賽事,時間應該是210左近了

出左西隧右腳小腿有小小賣老抽, 唔敢發力, 驚跑唔晒, 所以情願慢都要返維園.
作者: tank1438    時間: 2013-2-26 22:16
kchan777 發表於 2013-2-25 10:20
人生第1次半馬, 成績一般 (2:19), 但總算成功挑戰自己.  黎緊要準備下月3.24的10K了~~~加油呀. ...

加油219也不錯了,324我都報左作為今賽季收腳賽,到時見!
作者: kchan777    時間: 2013-2-27 08:42
tank1438 發表於 2013-2-26 22:16
加油219也不錯了,324我都報左作為今賽季收腳賽,到時見!

Ching, 到時見, 加油.
作者: kchan777    時間: 2013-3-4 22:02
Feb 2013

Count:        8 Activities
Distance:        96.94 km
Time:        10:54:53 h:m:s
Elevation Gain:        2,985 m
Avg Speed:        8.9 km/h
Avg HR:        180 bpm
Calories:        6,903 C
作者: little-fish    時間: 2013-3-4 22:14
kchan777 發表於 2013-3-4 22:02
Feb 2013

Count:        8 Activities

你個心跳••••••準嗎?
作者: kchan777    時間: 2013-3-4 23:05
我確得有時唔準, 不過我都跑得偏高心跳,一般在169﹣175之間。 睇到你同LULU CTSE的POST, 原來的一直都亂跑, 也沒有一個好的系統去練習。 看來我要從慢跑再開始過。。。
作者: kchan777    時間: 2013-3-5 11:18
小魚CHING, 星期日的記錄, 見到都驚....

作者: lulu822    時間: 2013-3-5 12:02
kchan777 發表於 2013-3-4 23:05
我確得有時唔準, 不過我都跑得偏高心跳,一般在169﹣175之間。 睇到你同LULU CTSE的POST, 原來的一直都亂 ...

其實我都係亂跑咋, 所以咁耐都無進步, 我要向半馬挑戰, 所以向各位CHING多多學習呀
作者: kchan777    時間: 2013-3-5 12:10
lulu822 發表於 2013-3-5 12:02
其實我都係亂跑咋, 所以咁耐都無進步, 我要向半馬挑戰, 所以向各位CHING多多學習呀  ...

加油呀, 我要從頭有系統咁再操過.
作者: kchan777    時間: 2013-3-8 09:05
開始用心率練習:
2013年3月5日 距離:6.56 km 時間:1:00:13 平均步速:9:11 min/km 平均心率:133 bpm 最高心率: 148 bpm (70% MHR 但好難控制加超慢)

2013年3月7日 距離:7.87 km 時間:1:00:09 平均步速:7:39 min/km 平均心率:146 bpm 最高心率: 155 bpm (80% MHR 提高10%, 跑得輕鬆好多)
作者: kchan777    時間: 2013-3-10 10:27
2013年3月8日 距離: 10.01 km 時間: 59:52 平均步速: 5:59 min/km 平均心率: 169 bpm 最高心率: 180 bpm (試下跑運動場)

2013年3月10日 距離: 14.31 km 時間: 1:55:36 平均步速: 8:05 min/km 平均心率: 148 bpm 最高心率: 196 bpm (尋日蝶季開鑼, 行左一日, 可能太累, 今日跑到8,9K 覺得PATPAT痛)
作者: kchan777    時間: 2013-3-13 10:08
好奇怪, HRM 又亂跳, 已經換了新電池.....我肯定沒有加速一直在慢跑.
作者: kchan777    時間: 2013-4-2 09:21
Mar 2013

Count:        11 Activities
Distance:        98.06 km
Time:        11:42:51 h:m:s
Avg Speed:        8.4 km/h
Avg HR:        159 bpm
Calories:        7,460 C

三月狀況差, 自己又懶左, 開始慢跑練心率感覺麻麻, 希望四月努力加緊練習.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2