香港長跑網 - 長跑長友

標題: 工聯會業餘進修中心 11月份 跑步運動訓練課程 [打印本頁]

作者: saki    時間: 2008-10-1 20:58
標題: 工聯會業餘進修中心 11月份 跑步運動訓練課程
http://www.hkftuorc.org/hkftustsc/chtm/c-t3381.htm

[ 3381 ]         跑步運動訓練課程(長途及越野跑)

本課程由本中心與城東體育會合辦。跑步運動,可以提
高心肺功能、強身健體及促進新陳代謝、纖體健美。
    本課程專為對跑步運動有興趣及想提高體適能健體的人
士而設。內容包括體適能評估、跑步運動認識及裝備、正確
跑步運動姿勢、跑步運動技術改良、上下坡跑步方法、越野
跑步的技術、長途跑步運動的訓練方法、體能訓練及比賽前
準備方法。本課程由專業田徑教練任教。
註:1. 各學員上課時請穿著運動服裝及運動鞋。
    2. 請於每次上課前在城東體育會集合處集合。
    3. 參加者請參閱封底內頁外展課程位置圖。
  上課地點:跑馬地--跑馬地運動場(小食亭集合)
                   (上課位置圖71)
            九龍仔--九龍仔公園(九龍仔泳池側集合)
                   (上課位置圖37)
  課    程:全期10課,每課1小時30分
  費    用:全期300元

課程編號          開課日期           上課時間
HR93381  (跑馬地) 11月3日逢星期一    晚上7:30-9:00
KR93381A (九龍仔) 11月5日逢星期三    晚上7:30-9:00
KR93381B (九龍仔) 11月8日逢星期六    下午4:00-5:30
作者: 曲奇    時間: 2008-10-2 09:33
未知有冇ching or ctse已報名呢?..
作者: saki    時間: 2008-10-2 14:00
原帖由 cookie97 於 2008-10-2 09:33 發表

.
今期未知, 但前一兩期課程有 ching or ctse 報左, 詳情請參考
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1434&extra=page%3D1
作者: kenneth    時間: 2008-10-3 09:22
作者: nc    時間: 2008-10-3 12:02
原帖由 cookie97 於 2008-10-2 09:33 發表

上課的時候全部也是ching和ctse

強烈推介這課程, 不要錯過呀
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-10-3 12:17
原帖由 obaanc 於 2008-10-3 12:02 發表

上課的時候全部也是ching和ctse

強烈推介這課程, 不要錯過呀

nc ctse ,想問課堂中最長的一課要跑幾長?

另外 ctse 要更改下面的目標時間了: 10k-58分

作者: saki    時間: 2008-10-3 12:39
跑馬地是跑外圈3-5圈到 (時間30-40分鐘到)
作者: redred    時間: 2008-10-3 12:55
我都想報
但真係太遠
加埋11月開始又要返學
時間未必應付到
作者: nc    時間: 2008-10-3 13:00
原帖由 慢子 Wilson 於 2008-10-3 12:17 發表

nc ctse ,想問課堂中最長的一課要跑幾長?

另外 ctse 要更改下面的目標時間了: 10k-58分hiuijhkj" />

最長一課大約是5k, 對於慢子兄E C 執啦  
作者: Gills    時間: 2008-10-3 14:00
我又想玩下, 但11月12月公私兩忙, 幾年都冇咩進步, 都唔知係咪行人止步.唉....
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-3 23:53
原帖由 kenneth 於 2008-10-3 09:22 發表

太遠了,如近少少,小弟都想報的。

x2 舟車勞頓,怕支持不了!
如果屯元天有就perfect,荃葵長也可以考慮.
作者: caffeine    時間: 2008-10-4 00:08
原帖由 obaanc 於 2008-10-3 13:00 發表

最長一課大約是5k, 對於慢子兄E C 執啦  
上一堂都跑了10km, 不過呢個course真係強烈推介, 本人都跑得快左
作者: nc    時間: 2008-10-4 00:14
即是最後一堂跑10k為總結
作者: saki    時間: 2008-10-4 01:22
原帖由 obaanc 於 2008-10-4 00:14 發表
即是最後一堂跑10k為總結

跑馬地好似是10月6日才是最後一堂...........
作者: 711MF    時間: 2008-10-4 09:06
作者: 力    時間: 2008-10-4 09:27
原帖由 saki 於 2008-10-1 20:58 發表
http://www.hkftuorc.org/hkftustsc/chtm/c-t3381.htm

[ 3381 ]         跑步運動訓練課程(長途及越野跑)

本課程由本中心與城東體育會合辦。跑步運動,可以提
高心肺功能、強身健體及促進新陳代謝、纖體健美。
    ...

saki hing,
請問點報名? 找不到報名方法或電話...
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-10-4 09:38
原帖由 Alex 於 2008-10-4 09:27 發表

saki hing,

Alex 兄,你又想報,小弟正考慮報不報星期六那班

[url=http://www.hkftustsc.org/course4/q03.htm]http://www.hkftustsc.org/course4/q03.htm[/url]
作者: nc    時間: 2008-10-4 09:39
原帖由 Alex 於 2008-10-4 09:27 發表

saki hing,

要親自去報名的.
作者: nc    時間: 2008-10-4 09:41
又有兩位高手ching 報名了, 真熱鬧 係報就快d喇
作者: 力    時間: 2008-10-4 09:42
原帖由 慢子 Wilson 於 2008-10-4 09:38 發表

Alex 兄,你又想報,小弟正考慮報不報星期六那班 hiuijhkj" />

http://www.hkftustsc.org/course4/q03.htm

想報星期一果班。
作者: 力    時間: 2008-10-4 09:43
原帖由 obaanc 於 2008-10-4 09:39 發表

要親自去報名的.

收到, 唔該晒!
作者: 力    時間: 2008-10-4 09:46
原帖由 obaanc 於 2008-10-4 09:41 發表
又有兩位高手ching 報名了, 真熱鬧 係報就快d喇

ctse咁講會另人誤會架!細佬唔單止唔係高手, 仲係新手一名!馬拉松初哥
作者: vhtober    時間: 2008-10-4 12:11
打算報星期六果班....不過第一堂就要缺席la...撞左另一個course 個 時間ar
作者: 兆聰    時間: 2008-10-4 18:03
想報星期一的堂,不過今日去報已經滿左lu,
作者: nc    時間: 2008-10-4 18:16
原帖由 kwoksiu 於 2008-10-4 18:03 發表

快得咁緊要
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-4 18:23
原帖由 kwoksiu 於 2008-10-4 18:03 發表

長跑網的宣傳力強!
管理層可有考慮傾廣告費,團體報比賽或各樣會員優惠
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-10-4 20:47
已報了週六的堂了
作者: caffeine    時間: 2008-10-5 00:11
原帖由 711MF 於 2008-10-4 09:06 發表

我上一堂都係跑10k , 不過係用跑10k速度,30分鐘內盡跑,,,

你可以跑晒10k 咁好啊,,,,
對, 阿sir比左成個鐘既時間我地跑, 我就剛剛1小時1分鐘跑得完10km
作者: 力    時間: 2008-10-5 11:12

吓! Full左啦
作者: vhtober    時間: 2008-10-5 19:34
原帖由 慢子 Wilson 於 2008-10-4 20:47 發表
已報了週六的堂了

我都報左la~~~都是sat 果班ar~~到時見la 同學仔
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-10-5 21:07
原帖由 Alex 於 2008-10-5 11:12 發表

吓! Full左啦

昨日已叫 ching 快手啦!

原帖由 vhtober 於 2008-10-5 19:34 發表

我都報左la~~~都是sat 果班ar~~到時見la 同學仔

到時見啦!
作者: vhtober    時間: 2008-10-5 22:15
不過我第一堂就上唔到la~希望第一堂唔好講太多野la
作者: cc    時間: 2008-10-6 14:13
作者: nc    時間: 2008-10-6 14:19
內容很適合初哥之餘, 還有阿sir很用心講解
作者: 力    時間: 2008-10-6 14:51
原帖由 慢子 Wilson 於 2008-10-5 21:07 發表

昨日已叫 ching 快手啦!

作者: wongc    時間: 2008-10-6 21:45
唔知星期六仲有冇位呢???
作者: vhtober    時間: 2008-10-6 23:10
原帖由 wongc 於 2008-10-6 21:45 發表
唔知星期六仲有冇位呢???

我睇D課程內容..同其他CHING CTSE 講.好似都岩初哥WOR~
而且你至少有一個同學"初"過你LA~~~果個係我丫

你可以打去問問先丫..個CODE 係 KR93381B..我SUNDAY 去仲有位WOR
作者: 兆聰    時間: 2008-10-7 00:10
原帖由 vhtober 於 2008-10-6 23:10 發表

我睇D課程內容..同其他CHING CTSE 講.好似都岩初哥WOR~
而且你至少有一個同學"初"過你LA~~~果個係我丫

你可以打去問問先丫..個CODE 係 KR93381B..我SUNDAY 去仲有位WOR

或者其他course未滿,不過我星期一就滿左(我估佢唔會幫其他人留位而講冇掛~.~),唯有下次一報名就快d報啦
作者: 曲奇    時間: 2008-10-7 23:58
咦...
咁多人都有報名呀..
我都報了名喎..
作者: vhtober    時間: 2008-10-8 22:23
原帖由 cookie97 於 2008-10-7 23:58 發表
咦...
咁多人都有報名呀..
我都報了名喎..

你報了邊班丫??
作者: vhtober    時間: 2008-10-8 22:26
原帖由 kwoksiu 於 2008-10-7 00:10 發表

或者其他course未滿,不過我星期一就滿左(我估佢唔會幫其他人留位而講冇掛~.~),唯有下次一報名就快d報啦

我報果時問佢呢..個小姐都係話 跑馬地果班full 左...我諗佢唔會留位既...點解唔考慮下去九龍仔呢?
作者: 曲奇    時間: 2008-10-9 00:25
原帖由 cookie97 於 2008-10-7 23:58 發表
咦...
咁多人都有報名呀..
我都報了名喎..

我報了星期一o個班呀...
作者: benchan000    時間: 2008-10-9 06:40
有冇咩冇法可以check 下仲餘幾多位- -
同埋有冇Ching / Ctse係報左星期三ka? 0.o
作者: 曲奇    時間: 2008-10-9 10:27
原帖由 benchan000 於 2008-10-9 06:40 發表
有冇咩冇法可以check 下仲餘幾多位- -
同埋有冇Ching / Ctse係報左星期三ka? 0.o

我諗你可以直接打去工聯會問下啦..
咁可以知道有冇位淨嘛..
作者: Terence86    時間: 2008-10-9 13:22
i applied the Sat course....see you there....
作者: 兆聰    時間: 2008-10-9 13:57
原帖由 vhtober 於 2008-10-8 22:26 發表

我報果時問佢呢..個小姐都係話 跑馬地果班full 左...我諗佢唔會留位既...點解唔考慮下去九龍仔呢?

因為我只得星期一有時間,所以去跑馬地是唯一選擇.
作者: 711MF    時間: 2008-10-9 14:04
作者: wongc    時間: 2008-10-9 14:44
我都報左星期六.  到時見啦各位.
作者: benchan000    時間: 2008-10-9 17:40
報左星期六 lu^.^
佢話1.3.6 full 左la .好彩報左.....
到時見啦,各位Ching / Ctse
作者: 兆聰    時間: 2008-10-9 18:06
原帖由 711MF 於 2008-10-9 14:04 發表

你可以試下:當日到場問下亞SIR可唔可以即場報名,可能有位哩,

10月22日好似可以後補報名,不過個課程咁多人想報,
恐怕都幾難有位,不過想報的ching ctse可以試下.
作者: vhtober    時間: 2008-10-9 22:54
WOW~~好野...好多ching ctse 都係同學仔ar~~~好鬼期待丫..到時見la
作者: PierceCheng    時間: 2008-10-19 00:35
我會考慮。
作者: vhtober    時間: 2008-10-19 00:44
原帖由 PierceCheng 於 2008-10-19 00:35 發表
我會考慮。

ching......無位la~仲考慮?~不如打去問左有無位先ar~你打算上邊班ar?
作者: Mr.R    時間: 2008-10-31 23:59
[quote]原帖由 kenneth 於 2008-10-3 09:22 發表

登錄/註冊後可看大圖

太遠了,如近少少,小弟都想報的。

我都有參加上一期係九龍仔(4-6月),我本人係機場返工,每次上堂都要撲出去,上完堂又要搭個幾鐘車返屋企。
師兄若覺得遠可以試下諗呢個係對長跑的一份信念。
作者: vhtober    時間: 2008-11-1 00:09
原帖由 Mr.R 於 2008-10-31 23:59 發表
[quote]原帖由 kenneth 於 2008-10-3 09:22 發表

登錄/註冊後可看大圖

太遠了,如近少少,小弟都想報的。" />" />

我都有參加上一期係九龍仔(4-6月),我本人係機場返工, ...

Mr R ching~~~你都是在airport 番工ka??~咁你上左個course, 你覺得有無幫助~~e.g. 快左....or.....捱得耐d~~etc??
作者: Mr.R    時間: 2008-11-3 00:42
上course可以學度唔少技巧,例如抬腿訓練(我以前跑步前一定唔會做),又例如擺手要貼身等等。不過呢d都係輔助居多。講到跑快左或耐力强d都係要自己平時一點一滴練回來。

另外上course有同學仔同你一齊跑,大家鼓勵下會跑得落力d
作者: 曲奇    時間: 2008-11-4 00:30
今日上了第1課,阿sir真係好nice呀...
不過我o個班勁多人...
作者: nc    時間: 2008-11-4 07:31
原帖由 cookie97 於 2008-11-4 00:30 發表
今日上了第1課,阿sir真係好nice呀...
不過我o個班勁多人...

慢慢會少人d架喇
作者: emi    時間: 2008-11-4 09:09
一班有幾多人?
d同學仔勁唔勁?
我星期六都上
作者: 曲奇    時間: 2008-11-4 12:16
我個班有廿幾個人..
有ching仲係跑開全馬都黎報名喎~~
作者: vhtober    時間: 2008-11-5 01:16
原帖由 emi 於 2008-11-4 09:09 發表
一班有幾多人?
d同學仔勁唔勁?
我星期六都上

emi ching/ctse, 你都係上 sat 呀..我都係呀...我想問下..有咩要帶? 洗唔洗帶單呀?死la 我唔知塞左去邊ar....我去過一次九龍仔...是否在九龍城行去? 有無其他方法去?
作者: 叮叮噹    時間: 2008-11-5 01:18
原帖由 vhtober 於 2008-11-5 01:16 發表

emi ching/ctse, 你都係上 sat 呀..我都係呀...我想問下..有咩要帶? 洗唔洗帶單呀?死la 我唔知塞左去邊ar....我去過一次九龍仔...是否在九龍城行去? 有無其他方法去?

樂富地鐵站行去,約10分鐘.
作者: vhtober    時間: 2008-11-5 01:19
原帖由 cookie97 於 2008-11-4 12:16 發表
我個班有廿幾個人..
有ching仲係跑開全馬都黎報名喎~~

cookie ctse, 你點去九龍仔公園架? 是否有車去到附近ka?
你第一堂上d 咩架?..會唔會好辛苦呢? wow..有跑開全馬的.....咁會唔會就我地d初哥進度ka?
作者: vhtober    時間: 2008-11-5 01:20
原帖由 叮叮噹 於 2008-11-5 01:18 發表

樂富地鐵站行去,約10分鐘.

e~~~係樂富呀....icic~~~check 下 map 先.......thx ctse
作者: emi    時間: 2008-11-5 11:08
上課要帶收據,第一堂會收。
(根據上工聯會d班的程序)
作者: 曲奇    時間: 2008-11-5 13:53
我在跑馬地上架...
上第一堂,阿sir對你冇乜要求..
大家都係初哥咁練習..
不用擔心..
作者: benchan000    時間: 2008-11-7 21:40
九龍仔公園果度有冇locker架- -?
作者: nc    時間: 2008-11-7 23:31
原帖由 benchan000 於 2008-11-7 21:40 發表
九龍仔公園果度有冇locker架- -?

沒有locker的, 在更衣室換了衫後帶埋行李到集合處等, 之後會鎖在那間東...體育會裡的
作者: benchan000    時間: 2008-11-8 08:31
哦, 唔該哂 ^.^
作者: vhtober    時間: 2008-11-8 23:01
原帖由 cookie97 於 2008-11-5 13:53 發表
我在跑馬地上架...
上第一堂,阿sir對你冇乜要求..
大家都係初哥咁練習..
不用擔心..

cookie ctse, 今日我地上左第一堂la...阿sir 都好好人, 又會就我地d 初哥..確係 good~
作者: saki    時間: 2008-11-8 23:14
阿謝sir 當然好人啦....................
作者: vhtober    時間: 2008-11-8 23:37
原帖由 saki 於 2008-11-8 23:14 發表
阿謝sir 當然好人啦...................." />" />

saki ching~你識謝sir ?
作者: saki    時間: 2008-11-9 18:02
我是上一期(7-10月)學生...................
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-11-9 21:16
原帖由 vhtober 於 2008-11-8 23:01 發表

cookie ctse, 今日我地上左第一堂la...阿sir 都好好人, 又會就我地d 初哥..確係 good~

Yes ,   

不過我嫌做熱身動作過多了。
作者: vhtober    時間: 2008-11-9 21:24
原帖由 慢子 Wilson 於 2008-11-9 21:16 發表

Yes ,   

不過我嫌做熱身動作過多了。  

係ar~wilson ching...無咩warm-up 又無咩cold down我今日隻腳..好痛下ar~~~~我以為得我係咁tim....
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-11-9 21:53
原帖由 vhtober 於 2008-11-9 21:24 發表

係ar~wilson ching...無咩warm-up 又無咩cold down我今日隻腳..好痛下ar~~~~我以為得我係咁tim....

作者: cu83    時間: 2008-11-14 21:49
各位 c-hing/c-tse, 你地係跑馬地跑外圈 1圈 (約 1.4 km) 要幾耐呀?
作者: benchan000    時間: 2008-12-4 19:46
各位Ching / Ctse 請問依個星期六係咪唔洗番呀?
作者: Terence86    時間: 2008-12-4 20:27
標題: 回復 78# 的帖子
This Sat is off because Tse Sir will run Macau Marathon....
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-12-4 22:04
嘻嘻!正好,因今週六不得閒,可以繼上週六後再偷懶一課!
作者: vhtober    時間: 2008-12-4 22:08
原帖由 慢子 Wilson 於 2008-12-4 22:04 發表

ching...你走左一堂~~~我就只係番左第1堂................. ~好彩...來緊個sat~亞sir 請假~唔係就又走多1堂~
作者: benchan000    時間: 2008-12-4 22:30
thank you>.<

正正小腿生瘡.....痛死我....
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-4 23:38
原帖由 慢子 Wilson 於 2008-12-4 22:04 發表

跑長跑唔得咁懶啊!
有堂上係好幸福,小妹不知幾羨慕   你地.
作者: B    時間: 2008-12-5 15:34
咦~ 我都想上呢類班喎~ 唔知新界西有冇呢??
作者: 曲奇    時間: 2008-12-5 17:04
原帖由 BHa 於 2008-12-5 15:34 發表

工聯會的course淨係會在九龍仔公園同埋跑馬地運動場上堂...
若想你join類似的course,應該要join跑會啦..
作者: B    時間: 2008-12-6 15:20
原帖由 cookie97 於 2008-12-5 17:04 發表

工聯會的course淨係會在九龍仔公園同埋跑馬地運動場上堂...
若想你join類似的course,應該要join跑會啦..

不過我係想跟教練學0下跑步技巧0個隻喎~
因為我自知跑姿好差, 但又苦無名師指導呀~
作者: 叮叮噹    時間: 2008-12-6 18:40
原帖由 BHa 於 2008-12-5 15:34 發表

小妹都想知道.
可以試跟屯門鄧記星期四樂華會,有部份ching有參加.
自己時間唔得.
作者: B    時間: 2008-12-8 11:06
原帖由 叮叮噹 於 2008-12-6 18:40 發表

小妹都想知道.
可以試跟屯門鄧記星期四樂華會,有部份ching有參加.
自己時間唔得.
其實我都跟緊樂華班師兄0係鄧記沖圈了~
作者: benchan000    時間: 2008-12-13 13:56
請問係咪多數係最後果堂先10k?
作者: 曲奇    時間: 2009-1-12 22:53
標題: 九龍仔公園一問..
想問清楚這裡的位置..
我淨係知道在樂富地鐵站,之後怎樣去o既呢?
若然上跑步班的話會在哪裡集合呀?
我有一堂會去這裡上呀...

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2