香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑步用藍芽耳機 [打印本頁]

作者: codynlaw    時間: 2013-3-1 13:07
標題: 跑步用藍芽耳機
各位前輩, 我想買返隻藍芽耳機跑步用, 因為條線FING下FING下實在太麻煩. 上網SEARCH過大概有JABRA SPORT, PLANTRONICS BACKBEAT GO 903, 唔知大家有無用開邊款係OK的呢? 謝謝~

作者: little-fish    時間: 2013-3-1 13:43
防水防汗?三叔用
作者: gary928    時間: 2013-3-1 13:48
我用左PLANTRONICS BACKBEAT GO 兩星期,覺得連續聽個零鐘後,接收會差左好多,姪下姪下咁。有時都幾嚴重。有無師兄係咁?我是用Armband的。
作者: leehokwokwing    時間: 2013-3-1 14:36
我諗緊買有線定無線好
作者: calip    時間: 2013-3-1 14:50
I am using backbeat GO with IPHONE 4s, it perform fair I would say,

Pros
1) It hold tight in my ear while running (fast/ slow pace, even I sweat a lot),
2) The connection is ok (I put it on a waist bag)
3) Lightweight, it feels like normal earphone.
4) Microphone reception is good, can answer phone call during running.

Cons
1) Very normal quality on music.
2) Batt is not enough for very long run, (~ 3.5hrs max)
作者: bobdog0224    時間: 2013-3-1 15:08
小弟是用 PLANTRONICS 903+, 但它不是防汗/水 (易壞, 好在在保養期有一換一). 它的優點是可以用上7小時.
另一隻心水是: Jaybird Freedom. 但好似香港冇代理.
作者: mtkdc    時間: 2013-3-1 16:32
我諗緊買PLANTRONICS BACKBEAT GO,但用家回應一般!
因為手機用SIII,覺得市面上支援SIII的運動型無線耳機不多...
作者: PiTA    時間: 2013-3-1 16:54
我用緊Jaybird Freedom 。Jaybird Freedom 嘅音質同防水性都幾好,上星期我都係戴著佢跑渣打馬拉松。

我唔知香港邊到有得賣,所以我年半前直接同Jaybird以mail-order形式買。聽落好似好煩,不過就有一年原廠保養,保養期內我都換咗一對(叉電接駁位過誤到電)。

Jaybird 最新型號係呢對 (http://www.jaybirdgear.com/bluebuds-x-bluetooth-headphones) ,話有8小時電 (!) 。我想買,不過真係幾貴! (Jaybird Freedom: about USD 80, Jaybird Bluebuds X: USD 170)
作者: akaivan    時間: 2013-3-1 20:10
我之前要backbeat go, 不到兩個月就懷了,拿上cs佢換個隻新比我,之後無再用來跑步用,買多左個monster isport, 有線的但音質非常好,耐用
作者: smallegg    時間: 2013-3-1 20:18
飛利浦果個頂到半馬呀 (我跑兩個半鐘).....岩岩渣打都用佢, 幾好用!
作者: tkoman    時間: 2013-3-1 21:48
PLANTRONICS 903+ 一年內換咗四次,夏天大汗會short,最慘係自己 iphone撥電話,換第四部後都無用過,全新擺咗成年
作者: codynlaw    時間: 2013-3-4 13:42
咁聽Plantronics好似好易壞咁    
作者: paulsham    時間: 2013-3-4 21:20
Plantronics 903+ 確係好易壞, 但舊電可以頂4個鐘, 可以夠一次全馬。

我半年都換左三次, 好彩住荃灣附近, 一壞即去荃灣個CENTER換, 兩年保壞我諗都要換多幾次~
作者: gary928    時間: 2013-3-4 21:41
我買左無耐,用左幾次,我諗BBG只適合跑短距離用(唔好超過10K),如半馬、全馬,我諗用返有綫會好D。但有冇師兄有有綫EAR PHONE介紹,我用過SONY XBA﹣4IP,同IPHONE唔夾,跑跑下會自動CALL SIRI出黎講野,又會FAST FORWARD D歌,總之就痴左綫(成二千幾蚊個EAR PHONE 都唔掂),有冇師兄可以介紹好用的有綫EAR PHONE,BUGET不是問題,最重要係好用。
作者: mtkdc    時間: 2013-3-4 22:54
有冇師兄可以介紹下一,SIII有什麼無綫EAR PHONE好用呀?...
作者: apig    時間: 2013-3-6 13:59
我都諗過, 不如買防水mp3算, Sony 都係400 - 500唔洗驚壞嗎.

作者: mtkdc    時間: 2013-3-6 15:49
apig所言甚是......
作者: 特種部隊    時間: 2013-3-8 13:20
Denon AH-W150
作者: gary928    時間: 2013-3-9 22:51
特種部隊 發表於 2013-3-8 13:20

似乎幾好,官方話可用七個鐘,有無師兄用梗?掂唔掂?
作者: akaivan    時間: 2013-3-10 03:09
特種部隊 發表於 2013-3-8 13:20

都用過了, 好重, 好易甩... =(

作者: vcbid    時間: 2013-3-20 17:28
用緊JAYBIRD
作者: water0712    時間: 2013-3-20 18:32
我用左應該有大半年以上backbeat go,平時返工放工用來煲劇聽MP3,每星期用來跑10K街幾次,到現在都好正常
作者: musicgod    時間: 2013-3-21 12:30
gary928 發表於 2013-3-1 13:48
我用左PLANTRONICS BACKBEAT GO 兩星期,覺得連續聽個零鐘後,接收會差左好多,姪下姪下咁。有時都幾嚴重。 ...

基本上唔係好得。用咗幾次就無再用
作者: NKLK    時間: 2013-3-29 01:17
小弟係用緊Jabra SPORT,半年左右,個電池使用時間已經由管方話嘅3個鐘頭退化到得2個鐘左右,緊緊夠一個半馬連熱身,其他包括佩戴,音色,重量,都可以接受,每次跑完就沖下水就ok。

但最緊要嘅係,佢有埋一按制嘅收音機功能,貴在此,但又正在此。
作者: pacoboy    時間: 2013-3-29 01:43
http://www.discuss.com.hk/viewth ... page%3D1&page=2    可看看!
作者: codynlaw    時間: 2013-4-1 01:13
Jaybird JF3 好似幾好咁, 但我有D擔心佢會甩... 我買過隻SONY防水O既MP3, 一度跑一度甩
作者: pacoboy    時間: 2013-4-1 02:33
因為太重了!
作者: vcbid    時間: 2013-4-2 12:01
codynlaw 發表於 2013-4-1 01:13
Jaybird JF3 好似幾好咁, 但我有D擔心佢會甩... 我買過隻SONY防水O既MP3, 一度跑一度甩 ...

加左ear cushions就好穩陣
作者: compass    時間: 2013-4-22 20:14
小弟今日買了Jabra Sport但是當我正想 Registration之際發現不知其Serial Number在那裡!
作者: keithlky    時間: 2013-4-22 22:07
I use Plantronics m1100
作者: andreakhou    時間: 2013-6-16 09:50
請問有冇師兄用過美國yurbuds 耳机?聽說防水的⋯
作者: didierlee    時間: 2013-6-16 14:06
Yurbuds係防水,黃雨帶都ok,但是要留意本身手機或mp3是否防水!如果唔防,耳機點防都無用。
作者: andreakhou    時間: 2013-6-16 20:07
多謝提醒,本來因夏天大汗提這問题,但想起上周因在雨中跑耳機失靈,也许罪魁是雨不是汗
作者: wai86    時間: 2013-6-18 00:36
i am using jaybird~ very very good!
sweat proof guarantee

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2