香港長跑網 - 長跑長友

標題: Interval問題 [打印本頁]

作者: JoJoYip    時間: 2013-3-9 15:03
標題: Interval問題
小弟現年25,今年一月開始認真跑步,運動場多
目標係跑全馬,運動場自已練10K SUB50
近排上網見原來有效咁練可以練LSD,INTERVAL,TEMPO (有錯請指教)
LSD我諗住控制HR 75﹪以下,試過跑兩次16K 17K感覺良好
尋日諗住試INTERVAL 400M衝慢跑400M REPEAT 5次
但完成頭兩次後已經頂唔住要改為衝200M行200M

頭一次400M大約一分鐘內完成,之後無乜點望錶(用緊SUUNTO M5,有FOOTPOD同HR計,只有即時速度,時間同總距離,即時心跳最高心跳同平衝心跳等基本資料,無LAP TIME)

唔知係我問題定佢計唔到咁高,最高心跳都係180多啲左右
我想問會唔會係我跑時間距離太短心跳未能再升定我本身身體問題
註:10K SUB50跑心跳大約178,但唔算太辛苦,可以再快DD

有師兄師姐可以指教同分享下經驗嗎?

謝謝
作者: 1678    時間: 2013-3-9 15:26
400M
1分鐘好似快左好多喎......
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-9 15:55
1678 發表於 2013-3-9 15:26
400M
1分鐘好似快左好多喎......

多謝指教!

我想請教INTERVAL係咪需要用極速跑?

我想跑全馬,見網上資料話通常INTERVAL係練1K以上,不過暫時我諗住每個禮拜加少少咁上去

比多啲資料大家比啲意見
十年前讀書大量運動果陣400米應該一分鐘內(學校陸運無練),100M 當年12秒頭
而家160 HR大約每小時速度八至九K,10K SUB 50 大約178左右,仲算抖到氣
作者: P5C27    時間: 2013-3-9 16:58
頭一次400M大約一分鐘內完成
太快啦一開頭
作者: armanxd    時間: 2013-3-9 17:11
如果你1分鐘完成 可以做到20set的話就無問題...
如果愈做愈慢既就慢返十秒

作者: kokyan_lam    時間: 2013-3-9 17:14
Interval每一次快既速度要有持續性先可以,吾好一set快但之後謝皮
作者: little-fish    時間: 2013-3-9 18:17
如果你是50/10km左近,你400m 應該約在1:30-150分鐘左近。長跑是有7-8種跑法,你只擧出3種(精文版有)。
Interval 亦唔係全速衝,擧例,我1km 跑過3:40,但我interval 是4:08••••89-91% mhr,唔好過。
Lsd 唔過25km 都唔好叫lsd,long run 是65-81%,頭半65-75%,下半是76-81%.
其他師兄已經講,interval 每組完成時間不應差太遠。你跑1km interval,速度約莫是你10race pace 的103-105%,
自己計。頭1至2組心跳未必到達89-91%,是正常的。試一次,下次便知跑乜速度。
Good luck
作者: tango    時間: 2013-3-9 19:57
如果你1分鐘完成 可以做到20set的話就無問 題... 如果愈做愈慢既就慢返十秒

excactly, interval 無話要走乜速度,但要走得晒為目標,走6組同走12組既速度已不一樣,當然也不能太hea

又LSD不一定25km以上,好睇練習習慣同目標比賽距離
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Long_slow_distance#section_5

作者: 麥仔    時間: 2013-3-10 01:14
Interval, 一个人練好難的,跟跑隊或跑會一齊練才是正途。
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-10 01:31
多謝指教
我再爬下文先
因為第一次又唔知自己能耐所以試左極速
以後會多加留意
LSD 我都係新手所以諗住每個禮拜一次每次加1k
加上之前有少傷所以唔加得太急
始終我跑得快挑戰自己係好但都係健康為先

作者: little-fish    時間: 2013-3-10 07:12
JoJoYip 發表於 2013-3-10 01:31
多謝指教
我再爬下文先
因為第一次又唔知自己能耐所以試左極速

你比較有速度但相對欠耐力(1min 400m 我就跑唔到),應在tempo 及long run ,變速跑下些功夫,Inteval 跑1km  active rest 1min x4 (盡可能不佔多於weekly 的8%)
作者: 沒有醉的瘋子    時間: 2013-3-10 09:58
長跑衝interval係用最高均速,我極速400m走54秒,但衝interval暫不能每個少於70秒,這是因為長跑和短跑要求的節奏和能量系統不同,長跑要求動作經濟省力,主要由有氧系統提供能量,短跑要求爆發力,屬無氧運動,師兄無氧能力再強都不能維持超過三分鐘,但全馬是95%用有氧的運動。建議師兄夏天衝500m,跑休比例1:1,冬天衝1k,跑休比例3:1等方法練全馬。
作者: kokyan_lam    時間: 2013-3-10 10:50
54秒400m我就唔得la, 85秒就差唔多我諗我9月左右先開始再練INTERVAL了, 500m/set來準備各10k, 半馬比賽
作者: ming4883    時間: 2013-3-10 11:31
kokyan_lam 發表於 2013-3-10 10:50
54秒400m我就唔得la, 85秒就差唔多我諗我9月左右先開始再練INTERVAL了, 500m/set來準備各10k, 半馬比賽 ...

師兄如果想玩半馬,夏天時要練多少少長課 (18-22k),唔係既話比賽後會好易傷ga
作者: dogdog54321    時間: 2013-3-10 12:25
400m <1min 超快...  
分享下我的方法, 今年玩完第一次全馬,發覺好多不足,剛開始玩interval. 我10k時間sub45. 玩interval 400m 1:30min x 10, 已經覺得過快.  1:30 其實pacing 去到3:30-3:40, 已經唔係我sub45 level, 所以下次會試下慢多少少1:40左右400m.
作者: kelvin71    時間: 2013-3-10 13:25
師兄,你會用何種factor作訓練指標?心跳?pacing?感覺?no pain no gain approach?

先制定一個適合自己的持久訓練計劃吧。
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-10 13:32
多謝指點!睇泥我真係可能要再自訂多啲方法而唔係盲目咁自己死衝爛衝~

題外話:衝完對腳果種酸痛感覺其實個人覺得幾爽
作者: little-fish    時間: 2013-3-10 15:05
dogdog54321 發表於 2013-3-10 12:25
400m

全馬乜時間?
作者: kokyan_lam    時間: 2013-3-10 15:14
ming4883 發表於 2013-3-10 11:31
師兄如果想玩半馬,夏天時要練多少少長課 (18-22k),唔係既話比賽後會好易傷ga ...

係呀,我打算操到對腳有25k力先去半馬,會較有信心
作者: dogdog54321    時間: 2013-3-11 11:19
little-fish 發表於 2013-3-10 15:05
全馬乜時間?

4:21,  第一次跑唔敢快, 完成到已開心
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-12 00:50
dogdog54321 發表於 2013-3-10 12:25
400m

等我參考下先!
請敆我SUB 50的話即係要再慢啲,可能要1:40﹣1:50?
作者: Ah_Wing    時間: 2013-3-12 01:49
kokyan_lam 發表於 2013-3-10 15:14
係呀,我打算操到對腳有25k力先去半馬,會較有信心

如每星期長課慢跑2小時,對半馬及10K都會好有幫助。
作者: dogdog54321    時間: 2013-3-12 10:40
JoJoYip 發表於 2013-3-12 00:50
等我參考下先!
請敆我SUB 50的話即係要再慢啲,可能要1:40﹣1:50?

1:40 ,即係pacing 4:10左右, 如果你平時sub50(pacing 5:00), 我覺得都可以, 已經快50s啦.

試下 400m @ 1:40, x 10.  10laps都盡量平均速度.  如果都唔難, 咁加快少少,或加多少少laps.

我早兩日試左一次 1:35左右x10 (休息時間1:30), 都覺唔易.
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-12 22:03
dogdog54321 發表於 2013-3-12 10:40
1:40 ,即係pacing 4:10左右, 如果你平時sub50(pacing 5:00), 我覺得都可以, 已經快50s啦.

試下 400m @  ...

岩岩試左400M FAST RUN + 400M FOR RECOVERY 一SET
做左8 SETS
頭兩次都跑得太快最後收油收好多先大約1:35
之後果幾次都AROUND 1:35 ﹣ 1:40

我想請教我係應該衝完400M慢跑400M(大約2:30﹣3:00)定企係度OR原地行返1:40再衝?

PS今日斧山道勁多人跑INTERVAL,幾十個一齊跑好霸氣
作者: dogdog54321    時間: 2013-3-12 23:24
JoJoYip 發表於 2013-3-12 22:03
岩岩試左400M FAST RUN + 400M FOR RECOVERY 一SET
做左8 SETS
頭兩次都跑得太快最後收油收好多先大約1 ...

聽人講衝完都係慢跑/快行。 但我自己懶,企係度(或原地行下)等1:30再衝過.  我會keep住呢種mode試一兩個月,看看有無進步.  

我都係玩interval無耐,試到好方法記得分享下.
作者: Ah_Wing    時間: 2013-3-13 00:25
做左8 SETS

各有各好。Recovery時間及pacing要自己調節,重點在於跑快時每次能做到相近的pace(或能逐漸加快少許)。
我用自己舉個例:
A) 10 set 400m (跑 1:30-1:40) + 休 1:30-1:40
B) 10 set 400m (跑 1:30-1:40) + 200m (慢jog 1:30-1:40)
Program A 心跳會由17x跌至12x,圈速可以快一點,練習步速。
Program B 心跳會由17x跌至14x,身體逗留在高有氧狀態下長一點。
我的教練每星期操interval嘅program都唔同,冇話專跑某一種是特別好。
作者: little-fish    時間: 2013-3-13 12:12
做左8 SETS

你知唔知interval是練習乜?了解了便不會問是企定定 定active recovery run 作休息了
作者: zimbermen    時間: 2013-3-13 12:54
介紹你用 http://www.mcmillanrunning.com/index.php/site/calculator

輸入資料會幫你計算不同操練距離用乜步速, 當然都要 feel 吓去調整.

做任何運動都要慢慢 cool down 到 recovery heart rate, 做短 interval 下下去到 90% MHR 或以上, 如果忽然停晒企係度又或者坐低, 因住暈低呀!  Recovery jog 定 walk 視乎你自己決定, 做 interval 最緊要係快果段,  目的係練 anaerobic threshold、pace endurance、同埋練吓你啲 fast twitch muscle
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-13 12:55
little-fish 發表於 2013-3-13 12:12
你知唔知interval是練習乜?了解了便不會問是企定定 定active recovery run 作休息了 ...

唔好意思我其實都係上網睇多,無跟教練無人陪練,其實本身都係想出汗同打發時間所以培養左興趣(暫時啦~哈哈)

同埋想挑戰自己

我見有唔同講法所以想上泥呢度請教各位~謝謝~
作者: tango    時間: 2013-3-13 13:48

停,行定慢跑,我覺得感覺良好就是,各師各法,反正係自我挑戰,無乜所謂,不需介懷
作者: wong.siufu    時間: 2013-3-13 17:20

借樓主版面一用, thx

little-fish兄:
沒記錯的話CHing提過自己分了7個 heart rate training zone做練習,
能再說一下這幾個zone的區分及訓練目標嗎?
謝謝

作者: little-fish    時間: 2013-3-13 17:41
wong.siufu 發表於 2013-3-13 17:20
借樓主版面一用, thx

little-fish兄:

Zone1 64%以下 ,可以不理
Zone2 65-75% recovery,作recovery 或一些較短練習,主要練轉脂肪能力等等
Zone3a 76-81%, 連同zone 2 作為long run 的課程,練氣,全馬以上靠佢,無論多長距,除非天氣太熱,否則只會雙腿累,唔會急呼吸
Zone 3b 82-87% ,連同2及3a 作為變速跑
Zone4a  88-89% tempo
Zone4b  90-91 % interval(1km,留意短的距離如400m 等,心跳只有很短時間進入,就算1km,我要第三組才可以,zone2練得越好就要越久才進入)
Zone 5 92%以上,除了比賽,可以不理
作者: wong.siufu    時間: 2013-3-13 17:43
little-fish 發表於 2013-3-13 17:41
Zone1 64%以下 ,可以不理
Zone2 65-75% recovery,作recovery 或一些較短練習,主要練轉脂肪能力等等
Zo ...

thx Ching
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-14 23:06
THANKS ALL!!

今日學人試下玩TEMPO,試左兩SET,400M*10 (2 MIN PER LAP)共兩SET
中間慢JOG左兩個圈+順手飲水

其實TARGET係2MIN一圈但我都應該1:50完成一圈
咁其實我係咪可以慢少少/ INTERVAL快少少

PS 慢完一SET其實仲有力繼續但第一次唔想去太盡

THANK YOU

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2