香港長跑網 - 長跑長友

標題: 分享畢拿山15K的分叉位置 [打印本頁]

作者: sean33    時間: 2013-3-11 17:53
標題: 分享畢拿山15K的分叉位置

畢拿山15K賽道圍繞大潭水塘/畢拿山進行,其中包含石屎路及林蔭山徑,加上大上大落富挑戰性每年都吸引大批跑手參加挑戰.
由於這賽道有多個分叉位置,據以往經驗大會標示未夠清晰加上賽道沿途人手亦不夠以致每年都有很多初次參賽者走錯路,在此小弟作個小小的提示希望幫到大家~
作者: Harvey    時間: 2013-3-11 18:01
Thanks so much.
作者: Rhys    時間: 2013-3-11 18:05
咁樣講真係好驚會跑錯,其實冇大會指示版嗎?我剛剛跑完揹水一戰,指示好足夠,我方向白痴,好驚走錯
作者: sean33    時間: 2013-3-11 18:10
Rhys 發表於 2013-3-11 18:05
咁樣講真係好驚會跑錯,其實冇大會指示版嗎?我剛剛跑完揹水一戰,指示好足夠,我方向白痴,好驚走錯 ...

今年唔知會否有進步,以往就真係唔太多指示,同埋得一兩個位有人員指示(除水站),所以每年都有人走錯路~(尤其圖5位置),試過有"快馬"跑錯此位置而可能失去上頒獎台機會.

作者: MW_Run    時間: 2013-3-11 18:26
多謝師兄提點!
作者: joe1031    時間: 2013-3-11 18:57
我今日試左次路~~
唔知岩唔岩~~
請指教~~

http://www.runtastic.com/en/user ... t-sessions/50948948
Thanks!!!
作者: boyboybb    時間: 2013-3-11 22:32
其實除左這分义路(寶聯徑"路牌),向右跑之外,其他分义路都向左跑就唔會跑錯?
作者: joe1031    時間: 2013-3-11 23:15
joe1031 發表於 2013-3-11 18:57
我今日試左次路~~
唔知岩唔岩~~
請指教~~

Re rockiec: 你幅map 同賽程有d出入喎~~
作者: sean33    時間: 2013-3-11 23:21
boyboybb 發表於 2013-3-11 22:32
其實除左這分义路(寶聯徑"路牌),向右跑之外,其他分义路都向左跑就唔會跑錯? ...

唔係,有其他右轉位.礙於權限未能一次upload晒d相,聽日再繼續~
作者: sean33    時間: 2013-3-11 23:27
回rockiec師兄,我是早年跟主辦單位長跑會的體驗班跑這路線的,圖4"寶聯徑"分叉位是向右轉,向左上石級的並非當日佢o地所指示.
作者: lewischan    時間: 2013-3-11 23:43
畢拿山15K賽如果按圖5左轉, 其實只有13.8K.  右轉就是15K。
話雖如此,大部份的跑手都是跑13.8K 的 (圖5左轉)
作者: cmanho    時間: 2013-3-12 00:14
Thank you Ching~
作者: winner1    時間: 2013-3-12 09:13
Thank you !!
作者: mtkdc    時間: 2013-3-12 10:35
聽落好似好複雜......希望大會有足夠人手安排...另外,多謝sean33 師兄報料! 仲有其他師兄的補充
作者: joe1031    時間: 2013-3-12 10:38
joe1031 發表於 2013-3-11 23:15
Re rockiec: 你幅map 同賽程有d出入喎~~

HKDRC 個training information所指出既map:

http://www.hkdrc.org/image/data/35th_MBR_route_map.PDF

ching 話年年拎獎......咁講......真係唔知邊個岩喇.....
作者: suniebo    時間: 2013-3-12 13:09
有無ching/ctse,

可以share gps 紀錄, 想看下坡度紀錄. tks.
作者: suniebo    時間: 2013-3-13 11:09
suniebo 發表於 2013-3-12 13:09
有無ching/ctse,

可以share gps 紀錄, 想看下坡度紀錄. tks.

感謝, 提供及提醒 多謝晒,
作者: 炒炒    時間: 2013-3-13 11:25
sean33 發表於 2013-3-11 23:21
唔係,有其他右轉位.礙於權限未能一次upload晒d相,聽日再繼續~

師兄, 係咪仲有其他相?
作者: sean33    時間: 2013-3-13 13:07
炒炒 發表於 2013-3-13 11:25
師兄, 係咪仲有其他相?

再上傳了數張,又用盡了今日quoter,明天繼續~
作者: sean33    時間: 2013-3-14 09:48
相片已全部upload,希望幫到大家,可以的話最好去試試路記住各個分叉位置,到比賽時跑得更順暢.
希望大家順利完成.
作者: r32    時間: 2013-3-14 19:14
唔該sean師兄分享圖片, 小弟有少少補充....

1. 去到分叉路, 總是要避開"寶聯徑"方向;

2. 圖五急斜靠左上到頂, 落坡變成靠右;

3. 去到圖十, 真正要命的斜路浮現;

4. 去到圖十六, 避開"大仙"方向.
作者: lewischan    時間: 2013-3-16 13:59

今日慢慢試走, 左走13.8K, 右走15K.   (Outbound)
[attach]20415[/attach][attach]20416[/attach]
作者: lewischan    時間: 2013-3-16 14:08
另一位師兄, 同樣是左走 (Garmin)
[attach]20417[/attach]

作者: joe1031    時間: 2013-3-16 14:50
lewischan 發表於 2013-3-16 14:08
另一位師兄, 同樣是左走 (Garmin)

Best pace 3::35??!!
呢位師兄好強喎~~
作者: 零下十度    時間: 2013-3-16 15:50
我只表都系度到右走15k.
作者: sean33    時間: 2013-3-24 16:32
今屆放多o左人手係分叉,相信大家都無走錯路.就係領取號碼布,起步同領回行李有好大好大o既改善空間~
作者: cmanho    時間: 2013-3-24 18:34
係起步比較搞笑d lor!
開首4K真係幾甘!
作者: 臭男人    時間: 2013-3-24 21:26
我今日都跑錯路, 窒住條氣

作者: sk2k    時間: 2013-3-24 23:14
cmanho 發表於 2013-3-24 18:34
係起步比較搞笑d lor!
開首4K真係幾甘!

起步真係好混亂, 前得濟又要全部人移後, 前後又有車黎...
作者: kk661234    時間: 2013-3-24 23:59
除左起步混亂及領回行李等的太耐外
分叉路的指示人員增加了, 水站的水也多了, 整體算不錯
作者: Ambison1451    時間: 2013-5-5 11:17
好地方啊

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2