香港長跑網 - 長跑長友

標題: 長課落雨 , 點算? [打印本頁]

作者: jcm_leung    時間: 2013-3-25 18:08
標題: 長課落雨 , 點算?
如果安排佐長課在星期天但落雨 , 你們會:

1. 取消這個星期的長課
2. 着雨褸照跑
作者: Pepe    時間: 2013-3-25 18:14
3.  不用著雨褸,照跑

作者: JoJoYip    時間: 2013-3-25 18:52
我會搵日補返/ 下星期一次加返進度 (長課每星期加1K)
岩岩我都有諗過,換好晒衫出門口
落到樓下落雨, 諗左半秒: 雖然我跑運動場但我重傷過, 落雨濕滑都係放棄
安全要緊

PS跑衝更危險, 天雨路滑, 你唔滑啲車都滑, 加上落雨能見度低, 小心為上
作者: coolmanlai    時間: 2013-3-25 18:54
取消,改為在跑步機上走番個零鐘啦
作者: JonesCheung    時間: 2013-3-25 20:28
睇出門時的雨勢,
如果出門時大雨就取消,
如果出門時細雨就不用著雨褸,照跑

作者: little-fish    時間: 2013-3-25 20:32
除了雷雨,風雨不改
作者: RingoLee    時間: 2013-3-25 20:45
little-fish 發表於 2013-3-25 20:32
除了雷雨,風雨不改

我都係風雨不改,衝圈除外。
作者: bigman    時間: 2013-3-25 22:38
睇下幾大雨, 紅黑黃都no la. 如普通雨就繼續
作者: JonesCheung    時間: 2013-3-26 00:29
bigman 發表於 2013-3-25 22:38
睇下幾大雨, 紅黑黃都no la. 如普通雨就繼續

我試過一次黃雨跑, 不過係因為跑跑下突然落大雨, 愈來愈大.....
返到屋企先知係黃雨
不過感覺幾爽~
作者: believew    時間: 2013-3-26 00:30
我都會跑 跑步機, 若果跑室外, 最好跑完盡快取暖 著褸, 沖涼, 飲熱朱古力 [個個人體質唔同]
作者: PiTA    時間: 2013-3-26 01:12
安全第一,因受天氣影響而錯過咗嘅 training session 可以喺另一日補番,但係如果因為落大雨令自己病咗,甚至發生意外,損失嘅時間就仲多,就更加唔抵!
作者: alanika    時間: 2013-3-26 08:21
試過出門時冇雨,跑到一半落大狗屎,襪都濕透,但當時已離家8km距離,好遠, 唯有焗跑,同小心D。
作者: 長跑傑    時間: 2013-3-26 08:28
其實我會唔理咁多, 志在練習, 今天毛毛雨我都照跑, 如果黃雨,或者跑道濕到仆係度就另當別論
作者: cmanho    時間: 2013-3-26 09:17
如果出門時落雨就取消,
跑到中途落雨就就照跑~~
作者: eokcyu    時間: 2013-3-26 09:55
No rain coat, 照跑.
Beware of slippery road.
Dry up body after training a.s.a.p.
作者: awolswat    時間: 2013-3-26 11:00
毛毛雨還可以, 大風大雨就會取消!
我防水...但隻錶唔防水(Motoactv 直情怕水添)
作者: Darren_runner    時間: 2013-3-26 14:11
身體重要,特別是現在這樣的天氣.
煙雨還可以的,都几爽的.但記得跑完沖個熱水,飲杯熱飲哦.
太大雨,有跑步機的都可代替的.

作者: Mickey    時間: 2013-3-26 16:57
毛毛雨照去,其實都幾爽㖭;
不過大雨都係安全為上,返屋企。
作者: bunbun    時間: 2013-3-26 17:37
而家, 黃雨+雷暴, 又跑唔跑?
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-3-26 20:07
今日下雨照跑,成條路得二三個人跑,又涼爽, 超爽呀
作者: run4ever    時間: 2013-3-26 22:07
頭先去到運動場,點知大雨起黎,惟有放棄改為跑機
作者: armanxd    時間: 2013-3-26 22:34
bunbun 發表於 2013-3-26 17:37
而家, 黃雨+雷暴, 又跑唔跑?

落雨唔驚 最驚行雷
記得有次係佐敦谷公園慢跑 突然有個雷雨帶黎左係頭頂
無耐...有條雷打左係我身邊粿樹到 同我相差幾米 我比條樹支dum中左跌左落地下坐左係到 耳嗚得好勁

作者: iohckk    時間: 2013-3-26 23:43

天氣惡劣及有危險,例如:雷暴,山泥傾瀉,黑/紅/黃雨警告,長課會暫停一次,改行樓梯,保持心肺鍛鍊;
否則落雨照跑長課,路線會由跑山改為跑馬路;
因為我覺得這是其中一種跑步(或者是身體)的鍛鍊,並且可以吸收各方面的跑步經驗:
1. 下雨會對環境/路面(平路,上/落斜)產生的影響/變化
2. 現有的裝備(衣服,鞋,襪)是否適合雨天/濕滑天氣跑步
3. 留意自己身體的反應/適應能力,水和食物的補充等等.
香港雨季很長,比賽時候經常會遇到不穩定天氣,日曬雨淋的經驗不可少!
不過正如各位師兄師姐所講,落雨跑步後要盡快換衫/保暖,因為長課後體能下降,扺抗力會較弱,容易着涼.萬事小心為上!!!
作者: kokyan_lam    時間: 2013-3-27 00:52
除非太大雨, 或者有雷, 否則都會照訓練

其實落雨下, 對意志, 身體狀況, 步法, 體力分配等都同好天係兩回事, 可以等自己適應呢一系列既變化, 如果比賽時係大雨天既, 唔通唔玩咩. 所以雨中訓練係非常好既經驗.

最緊要就係小心, 慢跑就可以, 沖圈就唔好la, 比較危險

作者: kokyan_lam    時間: 2013-3-27 00:53
armanxd 發表於 2013-3-26 22:34
落雨唔驚 最驚行雷
記得有次係佐敦谷公園慢跑 突然有個雷雨帶黎左係頭頂
無耐...有條雷打左係我身邊粿樹 ...

好危險! 下次真係唔好la
作者: JoJoYip    時間: 2013-3-28 16:53
我對腳好痕呀。。。幾日都落雨無跑。。。唔跑走去睇戲。。。行過商場見到運動鋪又想跑。。。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2