香港長跑網 - 長跑長友

標題: 10.18 新界東30公里長課約跑 (相片請留意#94) [打印本頁]

作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-7 19:10
作者: 洛虎添    時間: 2008-10-7 20:27
gogogo

不走梅子林路程
作者: onon    時間: 2008-10-7 21:13
瘋兄睇你張地圖有段玩水路喎...咁大挑戰!?
作者: Alfred    時間: 2008-10-7 21:21
原帖由 onon 於 7/10/2008 21:13 發表
瘋兄睇你張地圖有段玩水路喎...咁大挑戰!?

水陸兩項?
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-7 21:53
標題: 回復 1# 的帖子
第一次跑 30K 長課,我諗住用平均6'/K既pacing跑,睇吓可唔可以keep住速度順利跑完全程。
作者: 神童威威    時間: 2008-10-7 22:05
原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-7 21:53 發表
第一次跑 30K 長課,我諗住用平均6'/K既pacing跑,睇吓可唔可以keep住速度順利跑完全程。

大圍兄,昨晚一戰睇得出你大把在手,30k難不到你,我就一定No...no...no

瘋兄,你真係要加把勁,大圍兄d後勁真係好利害(好似電子麒麟同好爸爸咁勁..勁..勁)。
作者: shogikin    時間: 2008-10-7 22:18
梅子林
時常聽你們提及
不知地勢如何?

Kin in Running
作者: nc    時間: 2008-10-7 22:24
原帖由 shogikin 於 2008-10-7 22:18 發表
梅子林
時常聽你們提及
不知地勢如何?

你一定會很喜歡梅子林   
作者: spmho    時間: 2008-10-7 22:30
原帖由 shogikin 於 2008-10-7 22:18 發表
梅子林
時常聽你們提及
不知地勢如何?

有少少似鹿頸回程.....不過無佢咁長
作者: miller    時間: 2008-10-7 23:04
我就join唔到大家30km長征喇…不過睇下會唔會都o向附近練完再同大家食個晚飯先…
作者: kenneth    時間: 2008-10-7 23:12
作者: miller    時間: 2008-10-7 23:23
原帖由 kenneth 於 2008-10-7 23:12 發表

佢哋上山落山仲要自行開路的,尾段我估要入商場。

太長,小弟放棄唔玩。" />

其實呢度有個好處就係你想跑幾長都得,如果想短D的話,由馬鞍山一齊出去到科學園折返唔上梅子林的話我想信都有12-14km o既…

我自己就諗緊…可能會怒上梅子林,練上斜!
作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-8 09:32
作者: desmond    時間: 2008-10-8 09:57
非常有興趣但第二日會參加工商盃7K,唯有下次再join 30K長征
作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-8 10:01
作者: kenneth    時間: 2008-10-8 10:04
作者: kopo1128    時間: 2008-10-8 14:00
我都好想去30公里長課. 但我19/10要去苗圃挑戰十二小時. 所以不能參加. sorry!!
作者: desmond    時間: 2008-10-8 14:14
[quote]原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-10-8 10:01 發表

登錄/註冊後可看大圖

desmond兄, 唔緊要下次玩過, 預祝取得好成績. 多謝,我會盡力
係喎, 幾時搬入來呀? 呢樣難答d,睇就睇緊,不過依家經濟麻麻,真係要計掂條數先。
作者: spmho    時間: 2008-10-8 14:35
我都黎......不過應該唔上梅子林啦
作者: xo523    時間: 2008-10-8 21:58
羅命鉄三角哈哈哈
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-9 00:17
原帖由 xo523 於 2008-10-8 21:58 發表
羅命鉄三角哈哈哈

很久不見XO師兄上長跑網,
忙什麼?
作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-9 08:42
作者: xo523    時間: 2008-10-10 20:39
太早了
作者: xo523    時間: 2008-10-10 20:47
可能、 哈哈哈
作者: onon    時間: 2008-10-13 11:50
人唔到禮到, 祝各位索得高興!
作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-13 11:56
作者: 全馬    時間: 2008-10-13 16:01
如果到時身體無事, 我都會出席
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1993&extra=page%3D1&frombbs=1
作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-14 09:39
作者: oscar    時間: 2008-10-14 10:17
作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-14 10:21
作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-14 10:21
作者: waynekkw    時間: 2008-10-14 23:33
我都要去苗圃挑戰十二小時19/10, so unable to join.
Hi KoPo, my racing no is 5152, hope see you there.
作者: kopo1128    時間: 2008-10-15 08:48
原帖由 waynekkw 於 2008-10-14 23:33 發表
我都要去苗圃挑戰十二小時19/10, so unable to join.
Hi KoPo, my racing no is 5152, hope see you there.

I forgot my number but I will let you know later.  Have you tried to run the route by yourself already?
作者: waynekkw    時間: 2008-10-15 11:01
練咗幾次,多數双塘(油塘 to 城門水塘)。
公開組,8:15am start.
作者: kopo1128    時間: 2008-10-15 11:36
我都練左幾次! 油塘至大埔全程. 有次真接走埋返粉嶺, 即另加8km. 死咁濟!!
作者: miller    時間: 2008-10-15 11:52
o個日就唔join大家30km喇…不過可能會差唔多時間會怒上梅子林﹙只衝上斜,行番落黎﹚x4 -5 set…

不過又想join班高手weekend o既長課﹙未知星期六定日﹚,所以都未有最後定案
作者: waynekkw    時間: 2008-10-15 13:40
九龍坑山?  勁!
last year 雷利78K玩過, 腰都斷理

登錄/註冊後可看大圖

作者: kopo1128    時間: 2008-10-15 20:41
原帖由 waynekkw 於 2008-10-15 13:40 發表
九龍坑山?  勁!
last year 雷利78K玩過, 腰都斷理

登錄/註冊後可看大圖

當然唔係九龍坑山啦!!. 我行到太和之後沿林村河到水圍至康樂園, 之後沿公路跑回粉嶺. 行埋九龍坑山, 我諗我會無命!! 我check過我的number是5377. 你預計幾耐完成?
作者: nc    時間: 2008-10-15 22:31
唔知有沒有ctse有興趣跑20k

瘋兄, 小妹有興趣跑去元洲仔折返馬鞍山遊樂場, 不上梅子林了, 打算早ching們20-30分鐘出發, 所以你們人齊不用等小妹了, 你們很快很快便會見到小妹背影架喇
作者: waynekkw    時間: 2008-10-15 23:48
I hope take 5 hours to finished.
作者: ram    時間: 2008-10-15 23:54
今個月要追里數,一於黎個20k
瘋兄:請預埋小弟!
作者: saki    時間: 2008-10-16 01:31
好想參加, 不過星期日(19號)有比賽 (水塘杯), 所以來不了................................

作者: 力    時間: 2008-10-16 08:48
原帖由 saki 於 2008-10-16 01:31 發表
好想參加, 不過星期日(19號)有比賽 (水塘杯), 所以來不了................................

me 2
作者: 711MF    時間: 2008-10-16 09:44
作者: kopo1128    時間: 2008-10-16 09:54
原帖由 waynekkw 於 2008-10-15 23:48 發表
I hope take 5 hours to finished.

Wah!! You are very strong.  I will be very satisfied if I can finish within 8hrs.   Ching! Add Oil
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-16 12:08
標題: 回復 42# 43# 的帖子
Saki 兄 & Alex 兄:
Enjoy the Race, add oil.
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-16 12:17
原帖由 711MF 於 2008-10-16 09:44 發表
各c hing   ctse  因長跑網喬遷之喜  17/18日休息兩天
網上聯絡會有點問題,,希望鐵三角長課當日各位準時出席,準時出發,準時完成
其實因小弟晚上有要事,,

X2,所以join唔到一齊食飯。[attach]2565[/attach]
想問瘋兄果日係咪自給自足?我會帶條蕉上路,有冇人有需要我可以帶多幾條wor。[attach]2566[/attach]
作者: 711MF    時間: 2008-10-16 12:27
作者: leefs    時間: 2008-10-16 12:59
原帖由 711MF 於 2008-10-16 12:27 發表
瘋兄:有冇時間計一計當日跑路程定點里數,以便跑起有所預計,
如:馬鞍山遊樂場-.>馬鞍山海旁(xxx里)-> 城門河雙橋(xx里)->大埔元洲仔-(xx里)>梅子林(xx里)->折返回馬鞍山遊樂場

據我所知道,
馬鞍山遊樂場"起點">雙橋約3K>樟樹灘(飲水機)約8K>元洲仔公園約11.5K

作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-16 13:29
原帖由 miller 於 2008-10-15 11:52 發表
o個日就唔join大家30km喇…不過可能會差唔多時間會怒上梅子林﹙只衝上斜,行番落黎﹚x4 -5 set…

不過又想join班高手weekend o既長課﹙未知星期六定日﹚,所以都未有最後定案

米拿ching自己都係高手,梗係要同班高手跑先練到野啦,希望大家都可以跑得痛痛快快。[attach]2567[/attach]
作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-16 14:01
作者: 力    時間: 2008-10-16 14:19
標題: 回復 51# 的帖子
Phone hing, your hand writing is
作者: miller    時間: 2008-10-16 15:29
標題: 回復 50# 的帖子
千祈唔好咁講,我淨係聽佢地講上次玩乜已經想死…

4km x 4 ﹙14min﹚,即係3:30/km﹙休幾多就無問,不過跑完一個休幾多我都跟唔到第二個﹚
作者: 洛虎添    時間: 2008-10-16 20:59
標題: 自己會咁走法
A > B > D > E(1) > 2 > 3 > 5

共幾多K??
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-16 23:43
原帖由 大隻添跑手 於 2008-10-16 20:59 發表
A > B > D > E(1) > 2 > 3 > 5

共幾多K??

22K,大隻兄有冇信心跑使佢?
作者: CRE    時間: 2008-10-17 00:37
長課我有興趣
但當日要加班
未知能否準時到達
眾師兄不必等我
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-17 00:48
原帖由 CRE 於 2008-10-17 00:37 發表
長課我有興趣
但當日要加班
未知能否準時到達
眾師兄不必等我

遲咗來都唔緊要wor,以ching既步速好快可以追到我地,到時見啦,跑完一齊食飯啦。
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-17 09:00
我又join呀..........我會跟obaanc ctse 慢跑20k ....之後會join大家ching/ ctse dinner........

第一次join長跑活動,好興奮呀..................請各位多多指教及提點...

ps:唔知使唔使,我都pm了瘋狂跑步機 ching我的mobile...
作者: nc    時間: 2008-10-17 09:42
原帖由 witchycatcat 於 2008-10-17 09:00 發表
我又join呀..........我會跟obaanc ctse 慢跑20k ....之後會join大家ching/ ctse dinner........

第一次join長跑活動,好興奮呀..................請各位多多指教及提點...

ps:唔知使 ...

瘋兄, 我和cat姐打算慢游 吐露港, 行程如下: A - B - D - E (沿路折返), 由於不想大家等我們, 我們warm up完便會先行閃人 如果我們早返, 可能可以幫ching們拍照 拍下英姿
作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-17 09:48
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-17 10:02
原帖由 witchycatcat 於 2008-10-17 09:00 發表

ps:唔知使 ...

catcat姐:
不過妳同nc姐千其唔好跑咁快,要等埋我地呀。
作者: leefs    時間: 2008-10-17 10:11
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-10-16 14:01 發表
地圖秘級以出, 留意# 1, 稍後會加以詳細說明, 各位可先睹先快!!!

瘋兄﹕經過詳細研究地圖,
由起點"馬鞍山遊樂場" > 元洲仔 11.8K,來回23.6K。
由聽濤雅苑海旁 > 海典居 1.6K,來回3.2K。
由城門河 > 梅子林 3.2K,來回6.4K。
即總共33.2K!

作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-17 10:15
作者: nc    時間: 2008-10-17 10:20
請問元洲仔公園有沒有水機及小食亭/汽水機?
作者: saki    時間: 2008-10-17 10:31
原帖由 obaanc 於 2008-10-17 10:20 發表

應該有

同埋星期六日元洲仔公園應該會有架雪榚車開檔

另外吐露港單車徑有汽水機及小食亭, 科學園好似有便利店
作者: kenneth    時間: 2008-10-17 10:34
作者: leefs    時間: 2008-10-17 10:39
原帖由 obaanc 於 2008-10-17 10:20 發表

元洲仔部飲水機已經壞咗超過3年重未修理好,會有雪糕車小販"駐守",但要收現金!

另外由馬鞍山 > 元洲仔方向過咗科學園半公里近樟樹灘,有小食亭及飲水機!
明天可能會於"城門河口"即3號位置放一箱蒸餾水供大家補給!

登錄/註冊後可看大圖

作者: witchycatcat    時間: 2008-10-17 10:40
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-10-17 09:48 發表

唔該晒! YEAH~

作者: witchycatcat    時間: 2008-10-17 10:40
原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-17 10:02 發表

catcat姐:
不過妳同nc姐千其唔好跑咁快,要等埋我地呀。

咪玩啦你
作者: nc    時間: 2008-10-17 10:47
原帖由 saki 於 2008-10-17 10:31 發表

應該有

同埋星期六日元洲仔公園應該會有架雪榚車開檔

另外吐露港單車徑有汽水機及小食亭, 科學園好似有便利店

作者: oscar    時間: 2008-10-17 10:51
作者: nc    時間: 2008-10-17 10:53
原帖由 leefs 於 2008-10-17 10:39 發表

元洲仔部飲水機已經壞咗超過3年重未修理好,會有雪糕車小販"駐守",但要收現金!

另外由馬鞍山 > 元洲仔方向過咗科學園半公里近樟樹灘,有小食亭及飲水機!
明天可能會於"城門河口"即3號位置放一箱 ...

皇上, 咁都知, 好似無處不在咁...

知道科學園附近, 過了回旋處後, 近碼頭有個小食亭, 那兒是否叫樟樹灘   回旋處前有1-2部飲水機, 個幾月前還未開張, 唔知現在開了沒有

一箱水咁多??,  緊係預備上梅子林了 如果是細水-280ml便好了
作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-17 10:54
作者: leefs    時間: 2008-10-17 11:03
原帖由 obaanc 於 2008-10-17 10:53 發表

皇上, 咁都知, 好似無處不在咁...

知道科學園附近, 過了回旋處後, 近碼頭有個小食亭, 那兒是否叫樟樹灘   回旋處前有1-2部飲水機, 個幾月前還未開張, 唔知現在開了沒有

一箱水咁多??,  緊係預備 ...

全中飲完水就喺碼頭,
星期二飲過"飲水機"操作正常!

作者: witchycatcat    時間: 2008-10-17 11:28
而家已經12個人啦...........yeah
作者: oscar    時間: 2008-10-17 11:32
作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-17 11:34
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-17 11:58
我想問大家:
跑步會唔會wear 帽???
會唔會帶埋防晒lotion??(只是問ctse)
作者: 711MF    時間: 2008-10-17 12:01
作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-17 12:06
作者: nc    時間: 2008-10-17 12:09
原帖由 711MF 於 2008-10-17 12:01 發表

兩樣都會,重有太陽眼鏡

謝謝7 ctse解答cat姐問題.  話時話點解這條問題只問ctse

如太陽高高掛便會戴帽, 如陰天便不會...

防曬?? 搽了便去跑
作者: witchycatcat    時間: 2008-10-17 12:16
原帖由 obaanc 於 2008-10-17 12:09 發表

謝謝7 ctse解答cat姐問題.  話時話點解這條問題只問ctse

如太陽高高掛便會戴帽, 如陰天便不會...

防曬?? 搽了便去跑

我以為ching唔會用防晒呀嘛.............
作者: desmond    時間: 2008-10-17 18:11
聽日可能有幾陣兩,各位師兄姐加油及小心!
作者: 洛虎添    時間: 2008-10-17 18:24
原帖由 desmond 於 2008/10/17 06:11 PM 發表
聽日可能有幾陣兩,各位師兄姐加油及小心!

有雨先有跑feel....
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-18 11:05
溫馨提示:
11:25am 沙田區都幾熱吓,估計接近30度而且非常曬,跑手們應做足防曬及注意補水。[attach]2597[/attach]
作者: 欣    時間: 2008-10-18 12:19
,,,,,,,,,,

作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-18 13:27
作者: spmho    時間: 2008-10-18 14:06
出發啦.....一陣見
作者: ram    時間: 2008-10-18 14:21
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-10-18 13:27 發表
收到驕士大哥短訊, 都來玩呀!

yeah!熱熱鬧鬧好開心!
一陣見!
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-10-18 16:13
http://hk.myblog.yahoo.com/slowslow-runner/gallery?fid=2&page=1   

file:///C:/DOCUME%7E1/user/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-16.jpgfile:///C:/DOCUME%7E1/user/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-17.jpg
[attach]2599[/attach]
作者: 洛虎添    時間: 2008-10-18 18:41
標題: result
總時間: 1:03'52"
後半程: 31'41"
頭半程: 32'11"
+ 雙橋位: ~15:30"
距離: 共11.5K[包第一個長既隧道口來回]

今日都係有的焗, 所以係未轉右跑入去第2個單車隧道口之前個位置折返

作者: 全馬    時間: 2008-10-18 20:26
唔好意思!
今日黎唔到。各位跑得開心嗎?
作者: nc    時間: 2008-10-18 21:25
原帖由 慢子 Wilson 於 2008-10-18 16:13 發表
http://hk.myblog.yahoo.com/slowslow-runner/gallery?fid=2&page=1   

file:///C:/DOCUME%7E1/user/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-16.jpile:///C:/DOCUME%7E1/user/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot- ...

點解會咁ge 慢子兄今天做了監察員 真係無處不在...
作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-18 21:38
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-10-18 21:41
原帖由 obaanc 於 2008-10-18 21:25 發表

點解會咁ge nm" /> 慢子兄今天做了監察員 nm" /> 真係無處不在...

嘻嘻!小弟的確是無處不在的!
作者: ram    時間: 2008-10-18 21:50
標題: 回復 94# 的帖子
Iphone影d相都唔錯喎,唔該晒瘋兄~
作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-18 21:53
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-18 22:15
原帖由 obaanc 於 2008-10-18 21:25 發表

點解會咁ge nm" /> 慢子兄今天做了監察員 nm" /> 真係無處不在...

長跑網名不虛傳,監察員原本會伏人 ,拍照為證.
作者: nc    時間: 2008-10-18 22:26
今天長跑網一共有12位chingctse (瘋狂, Gills, 711, Alan, ram, 大圍, stanley, 堅cre, 大隻, catcat 及小妹) 參與是此長跑活動.

cat姐和小妹大約在3:20pm在聽濤雅苑出發, 雙橋, 元洲仔折返, 20k, 第一次跑咁長途, 多得cat姐相陪, 否則一早上了車, 結果用了2:19完成. 對腳間直不是自己, 相信半馬是自己的終極了. 之後回到馬鞍山遊樂場, 不久stanley便回來了 (很快), 再不久便看見ram   很幸運地, 並且感激stanley番煲了米拿兄的拉筋, 真是很掂, 對腳真係鬆晒, 大夫劑藥很有用

今天上埋去梅子林的有瘋狂及大圍ching 摸黑夜探梅子林, 完成30+k 平時勤練功, 跑完30k後面不改用, 又不需做cool down, 果然兩位ching進步神速.

今天第一次見cre, 他跑得飛快, 下次再跑過吧!!  最後梗係以吃吃吃劃上句號.
作者: chengcc209    時間: 2008-10-19 08:27
標題: 回復 99# 的帖子
昨日傍晚我從梅子林下山時,看見有兩位Ching步步有力地上山,從兩位的跑衣看到是長跑網的ching。昨日我來不及向來兩位打招呼,不好意思。
31K末尾還可撐上梅子林,真的利害。如果下次時間配合得到,我希望跟各位一起跑,學習學習。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2