香港長跑網 - 長跑長友

標題: 有冇人玩中銀香港第五十六屆三項鐵人賽 [打印本頁]

作者: eddie123    時間: 2013-4-19 16:47
標題: 有冇人玩中銀香港第五十六屆三項鐵人賽
截止報名日期: 2013年4月25日(星期四)     
比賽日期: 2013年5月5日
作者: eddie123    時間: 2013-4-19 16:57
舊年好熱鬧今年冇人提?
作者: 得得地    時間: 2013-4-19 19:12
我有報到, 不過冇乜練.
第一次組咗隊玩 Relay, 都唔知到時會點......   
作者: 水陸偉    時間: 2013-4-19 23:46
還在考慮緊玩奧運組定半奧運
作者: eddie123    時間: 2013-4-20 09:42
以前从末玩过今曰报半奧試水型式
作者: eddie123    時間: 2013-4-20 14:20
各位ching有没有路线图
作者: franklcf    時間: 2013-4-24 11:52

路線係由巴士站踩上400m 再在新娘潭路個三岔口位前回旋處 u turn 再番漁護署 4次, 再踩落400m 去轉項, 跑水霸10km, 直昇機位finishline

最緊要單車安全, 因為好多新手會在斜路料來料去的, 我幾年前都比人閘過小炒.
作者: wowodog    時間: 2013-4-24 15:40
C Hing

我係新手,今年第一次參加,有D驚炒車。

請問有乜位要注意呢?

係咪好多上上落落呢?
作者: 得得地    時間: 2013-4-24 19:14
wowodog 發表於 2013-4-24 15:40
C Hing

我係新手,今年第一次參加,有D驚炒車。

我以 [低手] 身份嘗試回覆吓......

頭段大斜, 我次次都係推車上. (我見其他人都有推, 所以都唔覺[好失禮].)   
推車路段, 就只有哩度, 其實上咗去, 係有好多上上落落, 基本上慢慢踩, 應該頂得到.
而如果最尾落斜哩段, 通常有個人會喺路邊提你收收制, 小心啲.

另外其他路段, 有時睇吓有冇高手喺後面,
如果感覺到上到頂後, 高手就喺附近後面, 自己唯有慢少少盡量靠左行人路, 俾人衝落去.
如果高手走晒, 自己俾膽落, 可以去到 50km/hr, 驚驚 !   

我自己比較少會過人頭, 因為驚過人又要睇清楚後面有冇人, 都幾麻煩.
同埋我啲 lock 鞋踏技術好屎, 而又好耐冇踩, 我就唔敢喺大尾篤用鞋踏嘞.   (個人意見習慣啫)   
(我舊年玩過年尾三項後, 都半年冇玩, 又冇玩陸上兩項, 所以今次玩 Relay, 唔駛踩車.)   
作者: wowodog    時間: 2013-4-25 10:35
多謝C HING 意見
作者: eddie123    時間: 2013-4-25 10:59
franklcf 發表於 2013-4-24 11:52
路線係由巴士站踩上400m 再在新娘潭路個三岔口位前回旋處 u turn 再番漁護署 4次, 再踩落400m 去轉項, 跑水 ...

多谢c hing回復请问和半奥分别在那里?
作者: eddie123    時間: 2013-4-25 11:02
得得地 發表於 2013-4-24 19:14
我以 [低手] 身份嘗試回覆吓......

頭段大斜, 我次次都係推車上. (我見其他人都有推, 所以都唔覺[好失禮] ...

请问:係唔係有力踩上去都选择推车着数的?
作者: franklcf    時間: 2013-4-25 12:04
我未報過boc 半奧
一句到尾 長時靠左, 無論踩或跑時, 讓開右面大路, 人地安全 自己亦安全
作者: 得得地    時間: 2013-4-25 12:52
eddie123 c-hing,

推車上嘅速度, 同踩上, 應該唔會慢好多.
但係, 踩上就真係好用力......
不過, 對於高手嚟講, 就梗係冇問題啦...
其實見到人推, 自己又推, 都唔係好失禮啫.

全奧/半奧, 啱啱上斜嗰段, 其實都只係會經過一次.
全奧踩來回四次 (40km), 半奧就踩來回兩次 (20km).

我自己游水慢, 以前踩得一兩轉, 啲高手就已經踩完晒走咗架嘞......
作者: eddie123    時間: 2013-4-25 20:52
照咁睇推车着数的
作者: eddie123    時間: 2013-4-26 15:03
(赛事容许进行勾车)请问乜野係勾车
作者: eddie123    時間: 2013-4-26 15:58
明白晒,唔该晒,等我以為带个勾隨時揾架车勾住行
作者: 水陸偉    時間: 2013-4-30 22:48
大家知吾知選手號碼是否當日先派???因為無咩通知
作者: eddie123    時間: 2013-4-30 23:00
是當日派网上有通知
作者: 水陸偉    時間: 2013-4-30 23:27
thx無咩留意個網
作者: steve1222    時間: 2013-5-3 14:05
中銀香港第五十六屆體育節–分齡組三項鐵人賽 - 參賽名單
作者: eddie123    時間: 2013-5-4 16:54
收唔到信正常吗,糸唔糸个个都无信通知
作者: snail    時間: 2013-5-6 08:56
水很冷...五月游水未試過咁醒神...
作者: alenhui    時間: 2013-5-7 11:49
finally finished my first triathlon which I planned 2 yrs ago.... i can see some photographers taking photo that morning, may I know where I can find the race day photo?
作者: eddie123    時間: 2013-5-7 12:18
水冷对我黎讲不是问题,最冻個次去韩国气温-10度照遊.速度好唔掂要认真思考点提速
作者: snail    時間: 2013-5-7 17:17
eddie123 發表於 2013-5-7 12:18
水冷对我黎讲不是问题,最冻個次去韩国气温-10度照遊.速度好唔掂要认真思考点提速 ...

負10度你有著膠衣卦?
作者: snail    時間: 2013-5-7 17:17
alenhui 發表於 2013-5-7 11:49
finally finished my first triathlon which I planned 2 yrs ago.... i can see some photographers takin ...

係facebook, search "danny chan photography"
作者: eddie123    時間: 2013-5-7 17:37
係香港一直遊开冬泳個次去韩国係刻意去试零下遊的滋味,所以一条泳衭啫.
作者: alenhui    時間: 2013-5-7 18:52
snail 發表於 2013-5-7 17:17
係facebook, search "danny chan photography"

Many Thanks.... But cannot find photo of mine.... maybe I was too slow that day
作者: snail    時間: 2013-5-11 23:33
alenhui 發表於 2013-5-7 18:52
Many Thanks.... But cannot find photo of mine.... maybe I was too slow that day

仲有一位師兄有影相, 平時都有放相上長跑網, 試下FB search "Fuse choy"
作者: steve1222    時間: 2013-5-13 14:42
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151601520534855.1073741829.551064854&type=1&l=2931ceb315

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2