香港長跑網 - 長跑長友

標題: 令人期待的將軍澳新路 [打印本頁]

作者: LegLegHim    時間: 2013-5-8 12:20
標題: 令人期待的將軍澳新路
有無人知道大約幾時完工呢?

作者: 零下十度    時間: 2013-5-8 13:02
風景矛得頂....
作者: IrisLai    時間: 2013-5-8 13:40
嘩! 真係好正不過睇過進度起碼要一年半載後的事了...... 都係個句....希望在明天啦
作者: LegLegHim    時間: 2013-5-8 14:17
本身對面去康城果邊感覺已經好好~而家整緊呢邊估計可以到調景嶺站
作者: kam123    時間: 2013-5-8 15:31
正呀...不過唔知幾時開
作者: LegLegHim    時間: 2013-5-8 15:44
原來...好期待

今次造訪位於將軍澳的全新單車徑,正確名字是將軍澳南海濱長廊,是港府為開發將軍澳南部而打造的重要項目,這個結合低密度住宅的沿海發展區,已包括一條全長五公里的跨海單車徑及連接大橋。你沒看錯,確是一條連接將軍澳南部與藍田的跨海大橋,而且更是全港第一條結合單車、行人與汽車行駛的跨海大橋。不過,大橋尚有最少四年才建造完成,到時(即約2016年)大家便可以由將軍澳踏單車到藍田了。
作者: tommyyu15    時間: 2013-5-8 17:11
LegLegHim 發表於 2013-5-8 15:44
原來...好期待

今次造訪位於將軍澳的全新單車徑,正確名字是將軍澳南海濱長廊,是港府為開發將軍澳南部 ...

好正
作者: zenhoho    時間: 2013-5-8 22:56
http://www.cedd.gov.hk/tc/projects/major/nte/nte7270rs.htm
呢度講2013年中完工,不過睇黎唔得
原來條路去到維景對出海邊條路,正啊~
到時夾埋去康城條路,可以夠路程搞比賽喎
作者: LegLegHim    時間: 2013-5-8 23:44
zenhoho 發表於 2013-5-8 22:56
http://www.cedd.gov.hk/tc/projects/major/nte/nte7270rs.htm
呢度講2013年中完工,不過睇黎唔得
原來條路 ...

我頭先再望過下d資料.好似話單車/行人路都只係將軍澳內唔係出到藍田
作者: Pawda    時間: 2013-5-9 08:46
對面已經啟用條海濱長廊風景真係正到痺,但就短到冇朋友,只得1 km 左右,期待新海濱長廊!
作者: eokcyu    時間: 2013-5-9 12:29
Very nice, 唔知條路大約幾長?
作者: LegLegHim    時間: 2013-5-9 12:46
eokcyu 發表於 2013-5-9 12:29
Very nice, 唔知條路大約幾長?

樓上條link入面有講

本工程包括建造
(甲) 大約1.6公里長單車徑(連同三條單車路地下通道)連接將軍澳65區及調景領;
(乙) 附帶支援設施包括行人路、單車停泊處、約八米闊的海濱長廊、美化工程、厠所;及
(丙) 其它相關工程如渠務、照明及指示牌。
作者: tammytse    時間: 2013-5-9 23:04
希望會有水機
作者: eokcyu    時間: 2013-5-30 09:06
Thanks.
作者: kokyan_lam    時間: 2013-6-26 01:34
TKO跑民有福了
作者: chankerokero    時間: 2013-7-1 10:38
仲以為七月會開放,睇怕都未有耐~

作者: tammytse    時間: 2013-7-27 00:27
西貢區議會五月份的會議紀錄:
土木工程拓展署黃偉文先生就議員的詢問回覆如下:
 將軍澳市中心南部海旁單車徑及支援設施工程:工程已接近尾 聲,現 正 開 始 進 行 綠 化 工 程,於 正 式 開 放 予 公 眾 使 用 前 可 安 排 各 議 員 進 行 實 地 視 察。他 表 示 工 程 項 目 設 有 公 共 洗 手 間 及 飲 水 機 等 配 套 設 施,期 望 於 第 三 季 可 開 放 予 公 眾 使 用。他 續 表 示 此 工程會連接將軍澳市中心南部海旁單車徑及支援設施工程內 的單車徑,屆時從調景嶺使用單車徑可直接通往海濱長廊。
作者: kin8333    時間: 2013-7-27 07:24
好快有新路跑啦
作者: zenhoho    時間: 2013-7-27 18:54
遠望得番最近電梯果一少段路未鋪好
早幾日仲見人有人爬入去跑,希望快d開放啦
作者: zenhoho    時間: 2013-11-16 00:12
新海濱長廊開左啦!
可以一條路由調景嶺跑到康城
http://connect.garmin.com/activity/404451919#.UoZHQMmJTc8.link

作者: zenhoho    時間: 2013-11-16 18:23
今日行左一轉,風景一流!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: 三項肥人    時間: 2013-11-16 18:59
zenhoho 發表於 2013-11-16 00:12
新海濱長廊開左啦!
可以一條路由調景嶺跑到康城
http://connect.garmin.com/activity/404451919#.UoZHQMmJ ...

請問而家係正式開放嗎?禮拜四想去見仲封左鐵絲網
作者: zenhoho    時間: 2013-11-16 19:37
三項肥人 發表於 2013-11-16 18:59
請問而家係正式開放嗎?禮拜四想去見仲封左鐵絲網

已經正式開放,今日仲見到開幕典禮

作者: fatwoon    時間: 2013-11-16 19:53
天日去跑新路,廣馬前最後一課!
作者: chankerokero    時間: 2013-11-16 20:24
已經正式開放!
作者: tommyyu15    時間: 2013-11-17 00:26

連續跑左3日好正,路面夠寬闊,今日正式開放,不過都係好多人,反而康城段好似少人左
作者: fatwoon    時間: 2013-11-17 10:46

今早剛跑了,好正,風景一流!
作者: johnlau    時間: 2013-12-3 13:49
好喜歡呢條路, 應該跑左5-6次了, 暫時未有車入, 所以一條路咁由紅磚路>新海傍>日出康城>將軍澳大圈, 來回咁樣可以跑到16-19K
作者: mtkdc    時間: 2013-12-11 10:33
風景無得頂,期待飲水機投入服務!!!
作者: alvinsing    時間: 2014-1-8 16:04
平日跑步一流~
作者: 史cool特    時間: 2014-2-19 17:22
想問問如果由澳景路轉入新嘅海濱長廊,應該點轉入去?唔該各師兄。
作者: zenhoho    時間: 2014-2-19 18:08
史cool特 發表於 2014-2-19 17:22
想問問如果由澳景路轉入新嘅海濱長廊,應該點轉入去?唔該各師兄。

要出左澳景路,調景嶺站附近景嶺路入,
中間唔通的,有鐵絲網隔住
作者: 史cool特    時間: 2014-2-19 19:31
zenhoho 發表於 2014-2-19 18:08
要出左澳景路,調景嶺站附近景嶺路入,
中間唔通的,有鐵絲網隔住

唔該晒師兄。
渣馬前一個禮拜日跑咗入去,但唔知點入就跑返藍田。
作者: Glad222    時間: 2014-3-1 14:10
史cool特 發表於 2014-2-19 19:31
唔該晒師兄。
渣馬前一個禮拜日跑咗入去,但唔知點入就跑返藍田。 ...

地圖上好似沒有路出籃田!
作者: stenic    時間: 2014-3-1 23:27
Glad222 發表於 2014-3-1 14:10
地圖上好似沒有路出籃田!

TKO to Lamtin
FYI
作者: 史cool特    時間: 2014-3-3 19:41
史cool特 發表於 2014-2-19 19:31
唔該晒師兄。
渣馬前一個禮拜日跑咗入去,但唔知點入就跑返藍田。 ...

師兄,小弟從澳景路入將軍澳,但入咗去搵唔到路駁去長廊,因為冇睇到地圖,所以原路出藍田。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2