香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2013.10.06 Lantau 2 Peaks [打印本頁]

作者: iohckk    時間: 2013-5-21 10:23
標題: 2013.10.06 Lantau 2 Peaks
SUUNTO Lantau 2 Peaks

Date: Oct 6, 2013
Location: Tung Chung, Lantau Island, Hong Kong (start / finish same place)
Registration: Race packet pick up Oct 2-4 before race with deadline for registration to be announced. No registration pack pick up on morning of race.
Start time: 8:00am
Distances: 15km & 21km

日期:  2013年10月6日
地點: 東涌,大嶼山,香港 (起點與終點相同)
比賽登記: 比賽當日恕不派發跑手包。
本地跑手安排於10月2至4 日領取跑手包,海外參賽者安排10月5日領取跑手包。
起步時間:早上 8時正
賽程: 15公里 和21公里
作者: HKMac    時間: 2013-5-23 18:34
好有興趣參加, 有無師兄去過? 兩段上山是否極辛苦和烈日當空? 21km大會水站ok嗎? 請指教
作者: ChowChow    時間: 2013-5-23 21:47
上屆係倒轉行的,喺昂平上鳳凰好再上大東好甘,最精彩係落黃龍坑, 落極都未落完, 我覺得辛苦過樂善盃
21km有兩個水站都夠, 總括而言好好玩, 夠辛苦, 玩完狀態谷起晒

作者: HKMac    時間: 2013-5-24 15:53
要參加試試
(請教各C Hing, 為何我明明打繁體字, 但post出來會變成簡體?
作者: Alan123    時間: 2013-5-24 20:47
上年 15k , 21 k 上山撞晒 ,

路窄人多難過人
作者: lewischan    時間: 2013-5-25 19:11
HKMac 發表於 2013-5-23 18:34
好有興趣參加, 有無師兄去過? 兩段上山是否極辛苦和烈日當空? 21km大會水站ok嗎? 請指教 ...

過在大東山有個水站,落左鳳凰山都有一個。
呢個賽好甘下。不過幾好玩
作者: speedpurple0    時間: 2013-5-26 18:45
HKMac 發表於 2013-5-23 18:34
好有興趣參加, 有無師兄去過? 兩段上山是否極辛苦和烈日當空? 21km大會水站ok嗎? 請指教 ...

我玩左三年,三年都好熱
作者: dmy    時間: 2013-5-28 15:00
報咗21k.  有師兄師姐遲啲試路唔介意我慢唔該叫埋我.  
作者: icecoffeenomilk    時間: 2013-6-3 15:43
21K~
作者: clau    時間: 2013-6-4 20:32
我都會再報名。
真係幾甘,上山時行一步抽一下,真係想死。
今年要早D練,希望八月中可以開始去行。
作者: marcus    時間: 2013-6-14 12:48
今年由黃龍坑上大東, 比上年由360木棧道上昂坪重要迫同焗, 大家要多加忍讓
作者: icecoffeenomilk    時間: 2013-6-17 13:25
試左路,後段彌勒山去360落東涌都幾痛苦下落樓梯落到想・・・・
作者: ChowChow    時間: 2013-6-17 22:52
icecoffeenomilk 發表於 2013-6-17 13:25
試左路,後段彌勒山去360落東涌都幾痛苦下落樓梯落到想・・・・

如果好似舊年咁, 黃龍坑落, 重痛苦......
作者: icecoffeenomilk    時間: 2013-6-18 12:24
ChowChow 發表於 2013-6-17 22:52
如果好似舊年咁, 黃龍坑落, 重痛苦......

咁又係~
作者: cheungtaion    時間: 2013-6-20 18:03
有興趣想玩
想問下網上申請個到個人資料可否填中文
同埋費用usd30....我用visa照去無問題??
作者: cheungtaion    時間: 2013-6-20 19:49
dmy 發表於 2013-5-28 15:00
報咗21k.  有師兄師姐遲啲試路唔介意我慢唔該叫埋我.

預埋我...但我上山超慢
作者: dmy    時間: 2013-6-21 11:02
cheungtaion 發表於 2013-6-20 19:49

好吖! 美孚人遲啲會搞pre trip. 知道日期搞約跑會放條link喺到.  
作者: Alan123    時間: 2013-6-21 17:36
http://www.actionasiaevents.com/ ... 20of%20JUN%2019.pdf

參賽名單已更新
作者: jepp    時間: 2013-6-24 01:41
今年15K玩下先,出年先考慮21K
作者: Alan123    時間: 2013-6-27 13:38

登錄/註冊後可看大圖

今日練完 15k 真係好熱 , 好慢
到石門甲全部上斜 石屎路 , 彌勒山 3k 山路 , 昂平踐道 有上有落 ,
建議帶 2L 水 , 做足防曬
作者: dmy    時間: 2013-6-28 10:50
cheungtaion 發表於 2013-6-20 19:49

美孚zone 會喺 八月三日搞試路 (領隊最早係呢日得閒), 有興趣一齊玩嘅請mark 低日子, 詳情遲啲再post.  

作者: Alan123    時間: 2013-6-28 12:32
01/07 有團不過 15k , 有無人有興趣

01/07 郊遊大嶼山 15K
東涌港鐵站 --> 石門甲 --> 地塘仔 --> 彌勒山 --> 昂平踐道 --> 東涌港鐵站
0745 東涌港鐵站集合,食水 2 L ,食物自備,沿途無補給,試路為主,不會跑山
預料天氣酷熱,33度
作者: daiichi    時間: 2013-6-28 17:33
今年會係順行?
作者: ming_geo    時間: 2013-7-1 21:17
ChowChow 發表於 2013-5-23 21:47
上屆係倒轉行的,喺昂平上鳳凰好再上大東好甘,最精彩係落黃龍坑, 落極都未落完, 我覺得辛苦過樂善盃
21km有 ...

I  joined this trail race in 2012 too, very congested during the runners walk up the 360 rescue trail.
In my opinion, the organiser should separate the 15 km and 21 km into two start time to solve this problem.
作者: cheungtaion    時間: 2013-7-4 21:53
178身高,3揀 M-size~~~OK
作者: HKMac    時間: 2013-7-8 18:00
心大心細, 不知報15k或21k?
自己每早都有跑6k, 比賽10k時間49min5Xsec
作者: Turtle    時間: 2013-7-8 18:15
HKMac 發表於 2013-7-8 18:00
心大心細, 不知報15k或21k?
自己每早都有跑6k, 比賽10k時間49min5Xsec

ching..快快手去試一次21K路咪知自己想唔想玩.
作者: 日本專家    時間: 2013-7-8 23:07
前年玩過,
21km由黃龍坑郊遊徑上大東,塞到爆,仲有人暈倒...
提示:伯公坳水站,昂平水站打足水(1.2L),記得帶GEL,,
作者: dmy    時間: 2013-7-15 15:51
八月三日有團試21k.  一齊玩啦~~!

https://www.longrun.hk/thread-20263-1-1.html
作者: Alan123    時間: 2013-7-30 11:26
http://www.actionasiaevents.com/ ... 20of%20JUL%2022.pdf

update list 22/07
作者: game69play    時間: 2013-8-15 14:56
已報了。上次ching & ctse 搞pre run 因有事冇參與,
作者: game69play    時間: 2013-8-15 14:59
已報了。上次ching & ctse 搞pre run 因有事冇參與,有冇人玩過年初salomon TTT 30Km, 可否作個比較嗎?
作者: elmosum    時間: 2013-8-15 15:47
小弟新人報到,因末玩過想問下禁多位ching, D個賽事係咪要自已揹水玩?

作者: speedpurple0    時間: 2013-8-15 17:48
elmosum 發表於 2013-8-15 15:47
小弟新人報到,因末玩過想問下禁多位ching, D個賽事係咪要自已揹水玩?

沿途有水站俾你裝水,但就要自己帶水樽,因為唔會一杯杯一支支咁提供
作者: Alan123    時間: 2013-8-17 13:41
http://www.actionasiaevents.com/ ... 20of%20AUG%2012.pdf

update to 12/08
作者: Alan123    時間: 2013-9-9 13:15

Event now full.
參賽額已滿。

Suunto Lantau 2 Peaks – 香港
剩餘天數 : 27
https://www.facebook.com/alansir/media_set?set=a.3499854313085.1073741846.1773497746&type=3

15K 路線詳情相片

作者: boyboybb    時間: 2013-9-26 19:35
請問有冇報左 Suunto Lantau 2 Peaks 的朋友收到大會的e-mail 佢地話可從大會下載代領選手包表路,我揾左好耐都唔知係邊度download??
作者: Alan123    時間: 2013-9-27 13:42
本地跑手安排於10月2至4 日領取跑手包,海外參賽者安排10月5日領取跑手包。

10月2日- Action X Store 門市店舖 – 香港上環文咸東街28號 (上環港鐵A2出口)
Action X Store (+852 3102 2977)

http://www.actionasiaevents.com/ ... %20Peaks%202013.pdf

http://www.actionasiaevents.com/ ... 0Oct%206%202013.pdf

TIME TABLE - Recommended race pack collection
15km Individual SEP/27 (FRI) SEP/28 (SAT)
21km Teams SEP/29 (SUN) SEP/30 (MON)
21km Individual OCT/1 (TUE) OCT/2 (WED) OCT/3 (THU) OCT/4 (FRI)
作者: stwilson    時間: 2013-9-29 09:57
enrolled, my first time to play this game, i think that will be interesting
作者: micmic2k    時間: 2013-10-2 23:25
只操過一課,希望星期日唔洗包尾。
作者: HKMac    時間: 2013-10-5 19:29
好緊張, 明早便要首次踏上21K跑山比賽, 請問我見其Website video, 舊年水站好像有枝裝能量水供應, 是否今年一樣? 如果一樣, 自己是否帶1L水和些少朱古力Bar已足夠? THX.
作者: oosh    時間: 2013-10-7 09:47
玩完~估唔到完全唔夠水~
本身預左水站補水,出發只帶了1L水同500ml 寶礦力, 10:00去到CP1, 仒每人只分到一支細水同一支Gatorade都算.....
12:00去到CP2, 竟然冇水工作人員話破例俾夠兩支Gatorade我.....但我想要清水食Gel 囉
作者: didirene    時間: 2013-10-7 10:21
辛苦呀, 大燥大熱天
作者: Alan123    時間: 2013-10-7 16:57
15k , 21k solo 時間已出在大會 results 底下
作者: HKMac    時間: 2013-10-7 17:55
人多路窄, 九成路只夠一人過, 上山時人多要排隊, 下山時山路超斜危險, 不敢快腳, 但後面多人快速迫近, 好驚骨牌效應, 個人感受全無長跑的樂趣, 下年放棄
作者: gremlins    時間: 2013-10-7 19:00
我玩15K覺得好玩喎
作者: lhm_alex    時間: 2013-10-7 19:04
Alan123 發表於 2013-10-7 16:57
15k , 21k solo 時間已出在大會 results 底下

請問邊度睇result, 找唔到

作者: Alan123    時間: 2013-10-7 23:37
lhm_alex 發表於 2013-10-7 19:04
請問邊度睇result, 找唔到

http://www.actionasiaevents.com/ > Results > 2013 - SUUNTO Lantau 2 Peaks 15k & 21k Oct 6, 2013

作者: boyboybb    時間: 2013-10-15 17:10

小弟用左5小時46分先完成,過程係辛苦的,落救援徑之後仲有3K平路,繼續用慢速跑往終點,末段見到一對參賽男女正步行回程中,我同佢地打氣,仲有少少,一齊跑埋佢,結果佢地又起步,仲快過我,原來有人打氣真係有用的,我亦同自己交待左,跑到終點!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2