香港長跑網 - 長跑長友

標題: 清潔跑鞋 [打印本頁]

作者: cowfu    時間: 2013-5-31 09:06
標題: 清潔跑鞋
本人大汗,每次跑鞋也好似下雨一樣,清洗後也很臭,各位有沒有好方法去掉臭味?
作者: wowodog    時間: 2013-5-31 10:01
可放報紙試下,吸濕快,應有幫助去掉臭味
作者: didierlee    時間: 2013-5-31 11:22
洗衣粉 + 滴露浸下先洗, 太陽曬下
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-5-31 16:37
報紙吸濕,荼葉除臭。

作者: sean33    時間: 2013-6-1 21:14

到藥房/超市買一種叫碧X嬰兒洗衣粉(NapiSan),藍色膠罐的~
先把鞋內外用水沖洗一次,如有鞋墊的拆出,再把上述的洗衣粉平均地倒入鞋內(每隻鞋約一湯羹份量),開一盆水倒入少許嬰兒洗衣粉,把鞋及鞋墊放入水中浸泡約半日;之後再用清水沖洗,掛起鞋滴乾大部份水,再用舊報紙塞進鞋內吸濕,等半日取出報紙再等佢自然乾,這種方法對除臭非常有效.

嬰兒洗衣粉無味,殺菌,本是浸尿布用的,所以除臭殺菌力佳;而浸泡後盡快弄乾防止細菌滋生產生臭味~

唔好成日用太陽晒,對鞋會好快爛,風乾便可.

試試.

作者: didierlee    時間: 2013-6-1 22:17
sean33 發表於 2013-6-1 21:14
到藥房/超市買一種叫碧X嬰兒洗衣粉(NapiSan),藍色膠罐的~
先把鞋內外用水沖洗一次,如有鞋墊的拆出,再把上述 ...

好介紹喎,呢隻好似連嗅汗衫衭都除到味。
作者: JoJoYip    時間: 2013-6-2 11:49
我啲鞋唔洗
1 我對鞋唔會太濕,濕左都由佢自然風乾
2 洗完無耐其實都打回原型,其實分別不大
3 我懶
4 用洗衣機阿媽會話我 (其實又唔會因為一對鞋令洗衣機洗唔到衫,唔係好明)

總結:唔洗,風乾就得,最多塞舊番揀入去
作者: sean33    時間: 2013-6-3 12:08
didierlee 發表於 2013-6-1 22:17
好介紹喎,呢隻好似連嗅汗衫衭都除到味。

係呀~我腳汗唔大,但體汗勁,好多時跑完d汗把把聲沿住對腳流落對襪同鞋o度,夏天跑2-3次唔洗真係臭得好緊要,用呢個方法除臭我暫時覺得最有效,夏天行完跑完山d背囊腰包都可以用佢浸洗,一樣掂.
另外跑衫跑褲落洗衣機洗前用佢浸半個鐘先再洗都好有效除臭.
作者: didierlee    時間: 2013-6-3 20:22
sean33 發表於 2013-6-3 12:08
係呀~我腳汗唔大,但體汗勁,好多時跑完d汗把把聲沿住對腳流落對襪同鞋o度,夏天跑2-3次唔洗真係臭得好緊要, ...

正同我情況一樣全身濕透
要獨立分開洗,㑹污染其他衣服......
作者: Glad222    時間: 2014-3-13 21:24
外國人直接放進洗衣機洗球鞋

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2