香港長跑網 - 長跑長友

標題: 小腿踏地時痛 [打印本頁]

作者: thinksloth    時間: 2013-6-1 16:39
標題: 小腿踏地時痛
情況: 當跑步踏地時, 小腿有D痛, 但過左1分鐘後就冇事.
第2日試過大力踏地會感到有少少痛. 正常行走唔痛.

小腿痛既位置大約係 ~"25cm 襪" 附近, 另外只係右腳
請問有沒有人知道什麼事呢

thanks~
作者: running-sue    時間: 2013-6-1 21:11
前脛還是後面?
作者: thinksloth    時間: 2013-6-1 22:08
running-sue 發表於 2013-6-1 21:11
前脛還是後面?

其中一面 "側前面", 唔知點形容 tim...
作者: Mr.Tomato    時間: 2013-6-2 06:52
你都好過我, 我膝關節,膝兩側痛...跑三,四km就痛到停低, 宜家唔跑得....好sad

作者: alanika    時間: 2013-6-2 12:57
Mr.Tomato 發表於 2013-6-2 06:52
你都好過我, 我膝關節,膝兩側痛...跑三,四km就痛到停低, 宜家唔跑得....好sad

膝兩側痛係因為半月板勞損,帶護膝跑就okay。
作者: vcbid    時間: 2013-6-2 14:29
thinksloth 發表於 2013-6-1 22:08
其中一面 "側前面", 唔知點形容 tim...

係咪小腿前脛外側有一小部份酸痛? 痛既時候, 望到果個位既筋有D凸出咁, 過一陣跑順左就無事?
作者: thinksloth    時間: 2013-6-2 20:22
vcbid 發表於 2013-6-2 14:29
係咪小腿前脛外側有一小部份酸痛? 痛既時候, 望到果個位既筋有D凸出咁, 過一陣跑順左就無事? ...

果部份係有d肌肉, 根痛 (應該算係左側肌肉)
有時屈曲隻腳果部份肌肉有d緊既感覺
作者: vcbid    時間: 2013-6-2 22:49
thinksloth 發表於 2013-6-2 20:22
果部份係有d肌肉, 根痛 (應該算係左側肌肉)
有時屈曲隻腳果部份肌肉有d緊既感覺 ...

我之前由用腳跟落地改用前掌落地既時候出現過差唔多既問題, 後來發係跑姿問題(成日不經意粘起腳趾跑), 同埋前脛肌肉未適應, 跑步前拉多D筋, 留意跑姿放輕腳步, 跑完之後按摩前腿最好可以用水浸下腳, 同埋練下鴨仔行加強腿肌肉既力量, 跟住就無事, 希望幫到師兄
作者: Mr.Tomato    時間: 2013-6-4 08:37
alanika 發表於 2013-6-2 12:57
膝兩側痛係因為半月板勞損,帶護膝跑就okay。

多謝指教! 我會試試~
休息2weeks 之後...昨晚跑2K都係跑唔到, 今朝行路都痛, 看來要睇醫生...
作者: bunbun    時間: 2013-6-4 08:44
Mr.Tomato 發表於 2013-6-4 08:37
多謝指教! 我會試試~
休息2weeks 之後...昨晚跑2K都係跑唔到, 今朝行路都痛, 看來要睇醫生... ...

祝早日康復

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2