香港長跑網 - 長跑長友

標題: 叮叮噹之跑步日誌-請多多指教 [打印本頁]

作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-13 23:11
標題: 叮叮噹之跑步日誌-請多多指教
目的:
1.BMI臨界超重,積極減肥
2.增強心肺功能,夠氣唱歌
3.改善睡眠質素
4.減壓 ,為心靈情緒健康
5.鍛鍊意志力 ,面對困難,不輕易放棄.

好處:
1.減磅+修身=健康+自信   
2.唱歌夠氣順暢不少
3.出一身汗 ,改善睡眠質素 ,減少睡眠時間
4.運動後,身體分泌氨多氛,個人會開心  
5.結識一班跑友,分享跑步的心得與樂趣
我的 故事:
第一次長跑是中學校隊(只有幾個女同學),一星期集訓跑一次,圍繞學校跑圈或者跑石級上屯門徑的引水道跑至掃管芴來回.校內陸運會總有機會攞獎,因為賽事分兩天,一個人沒有可能跑所有長跑項目,隊友們便分散投資,三千公尺,千五,八百,好似分豬肉般,人人有獎個個開心.還不時被社員迫去跑4X400,又可以攞獎.參加過學界越野比賽,都是陪跑,至在參與完成賽事.畢業後,再沒有練習跑步或者參加比賽了.

07年秋天 ,重收拾跑鞋再次跑步,從短距離開始,慢慢延長距離,慢慢延長跑步時間.小妹沒有參與比賽的野心,心中仍然有一個夢想-完成人生第一次半馬

開Blog大吉
希望藉這個跑步日誌記錄小妹的練跑過程,見證小妹如何完夢.
盼望各位師兄師姊見證小妹的進步,給小妹一些改進的建議.
請多多賜教

作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-13 23:15
短期目標:

8/2/09 渣打馬拉松-半馬跑畢全程

村上春樹: I'm coming to run not to walk.

減磅目標: 47kg(103 lbs)
腰圍目標: 25吋

作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-13 23:20
1/10 兆康<>虎地配水庫(屯門徑入口) 大上落斜4km

十一國慶十公里長跑比賽,可惜未能報名參加,未能現場分享四位師兄師姊獲獎的喜悅.

獨自跑 了一圈四公里,西鐵站巴士站-彩輝花園-嶺南大學宿舍-上山經頌皇台-水務處虎地配水庫-虎地燒烤場(屯門徑入口)-落山回程,因為山路相當斜,快步上山已經汗流浹背 ,慢慢落山以防受傷.

大學宿舍門外遇見一位中年光頭男跑手,迎面微笑打了招呼,各自往相反方向進發.不久,他慢跑追到路口,向我了解後面山路的情況.因為天色未入黑,便建議他可以試跑上山練習上落斜路.練跑的人總喜歡挑戰自己,跑山要有捱苦的心理準備.

3-5/10 生理休息日

6/10  長跑網約跑-荃屯青公,荃西>小欖,輕度上落斜12km

8/10  兆康<>蝴蝶公園涼亭 全平路12.5km

10-11/10 返國內,休跑

作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-13 23:30
13/10 兆康<>蝴蝶公園涼亭 全平路13km

可能休息了幾天,生理及心理狀態良好.全程保持舒適的慢速,橫隔膜沒有痛,過了10km開始腳有點累,行了幾分鐘,意志戰勝肉體,拖慢少少繼續跑,到鄧記竟然有力加快回終點.

45分到碼頭,折返回碼頭53分
全程1"35 包括步行了幾分鐘

作者: ram    時間: 2008-10-13 23:41
恭喜叮叮噹ctse開blog大吉
feel到ctse的決心與誠,祝長跑長有!
作者: oscar    時間: 2008-10-14 00:23
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-14 01:09
原帖由 ram 於 2008-10-13 23:41 發表
恭喜叮叮噹ctse開blog大吉
feel到ctse的決心與誠,祝長跑長有!  

恭喜RAM師兄成為第一個讀者.
真係考慮很久才開blog,以表長跑長有的決心.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-14 01:11
原帖由 oscar 於 2008-10-14 00:23 發表
掂吖,中學有底,狀態會好快返黎!今個月上15k一點不難!努力呀!

多謝Oscar師兄鼓勵.
中學時越野賽最長才10km.
現在年紀大,要超額完成唔容易,
小妹會努力!
作者: Alfred    時間: 2008-10-14 04:02
原帖由 叮叮噹 於 13/10/2008 23:11 發表
目的:
1.BMI臨界超重nbkmnb" />,積極減肥
2.增強心肺功能,夠氣唱歌
3.改善睡眠質素
4.減壓 h" />,為心靈情緒健康
5.鍛鍊意志力 hjgh" />k" /> ,面對困 ...

恭喜 師姐開blog大吉,努力,加油
作者: kenneth    時間: 2008-10-14 09:36
作者: 力    時間: 2008-10-14 09:46
恭喜叮噹ctse開BLOG 大吉! 祝長跑長有!

作者: pwong5618    時間: 2008-10-14 11:16
恭喜叮噹姐開BLOG 大吉!

這證明妳真正 dick 起心肝要練跑啦,恭喜! 恭喜!

係唔係6/10 荃-屯夜一役激起妳內心的一團  "火" ?

努力 ! 這裹大把Ching, Ctse 支持妳的!
作者: nc    時間: 2008-10-14 11:37
恭喜恭喜   

開blog意味著叮叮噹有決心去達到自己定下的目標

成功在望, 努力加油
作者: redred    時間: 2008-10-14 12:58
叮噹ctse終於開blog,開張大吉呀~

ctse好有目標,相信你一定會為目標落力練跑
努力,加油,我做啦啦隊先
作者: 711MF    時間: 2008-10-14 13:52
作者: 細明哥    時間: 2008-10-14 15:56
恭喜師姐!妳比小弟更有決心!
請問虎地配水庫(屯門徑)斜路係邊?我都想跑吓斜路..
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-14 17:20
原帖由 ming2884 於 2008-10-14 15:56 發表
恭喜師姐!妳比小弟更有決心!
請問虎地配水庫(屯門徑)斜路係邊?我都想跑吓斜路..

其實小妹十五十六了許久.....得到各師兄姊鼓勵才能下定決心.

從嶺南大學宿舍後上山,到虎地燒烤場有"屯門徑"排坊,可以繼續跑至景峰,何福堂,甚至引水道至小欖.
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-14 17:23
恭喜叮叮噹ctse開blog大吉,心想事成。[attach]2547[/attach]
唔知幾時有機會聽到ctse美妙既歌聲呢,好期待! [attach]2546[/attach]
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-14 17:26
原帖由 pwong5618 於 2008-10-14 11:16 發表
恭喜叮噹姐開BLOG 大吉!

這證明妳真正 dick 起心肝要練跑啦,恭喜! 恭喜!

係唔係6/10 荃-屯夜一役激起妳內心的一團  "火" ?

努力 ! 這裹大把Ching, Ctse 支持妳的!

係囉!多得 pwong稍師兄你默默鼓勵鞭策小妹,
果然到了小欖之後,體力與意志都返來
原來目標達到帶來極度滿足感,有動力繼續練跑.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-14 17:34
06/10/2008(一)重陽節前夕

18人,15男 ,3女 ,平均分兩組:A快組1920出發,B超快組1930出發.
荃灣西鐵站珀麗灣碼頭,放水後,一起熱身及拍照後分組開跑.

全程18km,路線如下:
荃西>西約灣景>汀九>深井>青龍頭>小欖/大欖涌>掃管芴/黃金海岸>咖啡灣>三聖村/兆麟運動場

小妹自知體能及操練不足,定立目標10-12km,自知步速慢,有心理準備要獨自跑.前段跟NC,Red,君拍跑至汀九,右小腹痛減慢速度,大家距離拉開少少了.突然PW師兄出現,教我腳步跟呼吸並鼓勵我保持自己速度跑,堅持一會復痛消失.我叫師兄不要等我,怕他難追前面師兄,但他默默陪伴小妹慢慢跑經過汀九到深井七仔補水,過青龍頭至小欖,不時提醒我路面貼士,上斜坡時著我欣賞風景 會很快跑完.最終跑了12km到小欖/大欖涌巴士站,乘K51接駁巴士回兆康西鐵站.師兄問我會繼續去嗎?小妹表達了意願,他才快快腳繼續向終點進發.

很感動!師兄沒有半句怨言 ,默默陪伴 鼓勵支持,提醒飲水 小休,提醒前路情況,教呼吸.其實,最後兩公里是最辛苦,因為大段直路,沒有什麼風景,身心疲累 .師兄鼓勵我跑完這段,體能與意志都返來.若果沒有師兄在旁拍跑,叫我盡跟跑,又不時轉身望我,想信小妹早已經放棄了 .經過今次約跑 ,跑步的興趣與信心都增加.

因為我沒有跟大家去吃晚飯,直接回家.發現Ken師兄曾經來電,不久,再次來電確保我已經平安回家.感恩認識一班好跑友!  

作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-14 17:42
原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-14 17:23 發表
恭喜叮叮噹ctse開blog大吉,心想事成。2547
唔知幾時有機會聽到ctse美妙既歌聲呢,好期待! 2546

大把機會啦!
明年中會有音樂會,是大合唱.
如果獨唱可能要來小妹教會.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-16 01:23
15/10/08 廿週年退修日

是日沒有跑步,行山半天逍遙遊.

下午步行至良景後,從水泥斜路上山一小時,山上有不少遊人在吹風,運動,跑步,擔山水.經過U型山谷落山一小時,到達下白泥,遠眺深圳灣及港深大橋,夕陽西下天空呈現橙紅色.若不是煙霞比較厚,夕陽餘暉的白泥石灘必定很美 .盼望下次再去.
本來可以早十五分鐘到達,行錯路入了釣魚場的村路,三次被狗吠折返時又被同一隻狗吠.
行往小巴站時,又被有一隻沒有鎖的狗吠 ,小妹已經刻意走向對面路邊,膽顫心驚地慢慢經過,它還發出很深的"WU"聲威嚇小妹 .繼續往前走不遠處,剛巧在避車處見元朗小巴經過,三七廿一跳上車速逃.在車上欣賞沿途風景,著了燈的港深大橋,月圓魚塘燒烤場,正!原本小巴會行經流浮山,天水圍西鐵站,才回元朗市中心.

作者: ram    時間: 2008-10-16 09:02
標題: 回復 22# 的帖子
叮叮噹ctse真的很勇敢,面對多隻惡狗都可以如此鎮定
如果是小弟...........
不過一個女仔跑步真是要份外小心~

作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-16 09:36
原帖由 ram 於 2008-10-16 09:02 發表
叮叮噹ctse真的很勇敢,面對多隻惡狗都可以如此鎮定
如果是小弟...........
不過一個女仔跑步真是要份外小心~

ram兄講得啱呀,叮叮噹 ctse 如果下次上山跑步或者行山最好都係搵個伴,多個照應會安全d。
作者: kenneth    時間: 2008-10-16 09:41
作者: 亞平    時間: 2008-10-16 15:07
叮叮噹師姐下次帶埋西施女上山,一來有個伴,二來可以對付下D惡狗.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-16 23:19
原帖由 亞平 於 2008-10-16 15:07 發表
叮叮噹師姐下次帶埋西施女上山,一來有個伴,二來可以對付下D惡狗.

講笑啦!西施女好細膽,見到街狗可能會撒尿.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-16 23:22
原帖由 kenneth 於 2008-10-16 09:41 發表
波蘿山前段都幾熱鬧,但上到山頂再入下白泥,都幾靜的。揾多個伴會好D。

Ken兄,
係囉!上山時大把人上上落落,落山入白泥時人影都唔見,
靜到風聲草聲...都一清二楚.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-16 23:24
原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-16 09:36 發表

ram兄講得啱呀,叮叮噹 ctse 如果下次上山跑步或者行山最好都係搵個伴,多個照應會安全d。

下次拉阿媽落水,因為她也是放平日.
作者: 亞平    時間: 2008-10-17 09:30
原帖由 叮叮噹 於 2008-10-16 23:19 發表

講笑啦!西施女好細膽,見到街狗可能會撒尿.

當然講笑啦,西施狗係真係好細瞻,我果隻西施女年輕時好鐘意凶D街貓,自從有次比隻貓媽咪抓傷後,
而家見到貓都驚驚地..
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-19 19:53
18/10(六) 偷懶,取消晨操.

19/10(日) 黃昏補課

是日非常疲倦 ,短短地跑一轉<>來回湖山8km.
慢慢跑,肚餓兼腳軟軟 ,花了55mins.

是日見到幾個赤膊的跑手,跑步幅度大而輕巧好似跳舞,姿勢很優美 .
一名女跑手,跑時上下彈吓彈吓,慢慢向前跑.
一位男跑手,沒有提大腿,只有小腳在身後跑,雙腳是前腳落地,腳跟不著地.看來有點似熱身動作.
原來旁觀者清,可以觀察別人的跑姿,但看不見自己的跑姿 .

作者: nc    時間: 2008-10-19 20:23
原帖由 叮叮噹 於 2008-10-19 19:53 發表

是日非常疲倦 ,短短地跑一轉來回湖山8km.

是日見到幾個赤膊的跑手,跑步幅度大而輕巧好似跳舞 ...

係呀, 很多時也會向跑緊步的chingctse偷師, 看看他/她們的跑姿, 但很多時也不知怎樣學番在自己身上.
作者: nc    時間: 2008-10-19 21:46
原帖由 叮叮噹 於 2008-10-19 19:53 發表

是日非常疲倦 ,短短地跑一轉來回湖山8km.

是日見到幾個赤膊的跑手,跑步幅度大而輕巧好似跳舞 ...

叮叮噹, 現在跑8k也自稱"短短地" 相信已開始+k數了, 努力加油呀
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-19 22:05
原帖由 obaanc 於 2008-10-19 21:46 發表

叮叮噹, 現在跑8k也自稱"短短地" 相信已開始+k數了, 努力加油呀

屈教練叫小妹加里數,小妹乖乖地加吓啦!
不知不覺短課也長了,心理的包袱也輕了,越跑越輕鬆.

NC真係精明,係喎!
五月前8km對小妹真是長,
今天竟然話"短短地",明顯心理質素提升了.
作者: nc    時間: 2008-10-19 22:27
原帖由 叮叮噹 於 2008-10-19 22:05 發表

NC真係精明,係喎!

恭喜恭喜, 叮叮噹 其實是會不自覺的提升了, 有時自己也唔察覺到, 訓練班阿sir講過, 是有需要把練習慢慢提升, 身體會好像記憶體記住及習慣了那個步速, 否則唔keep住或隔太耐的話, 一切也要從0做起
作者: Alfred    時間: 2008-10-20 14:08
原帖由 叮叮噹 於 19/10/2008 22:05 發表

NC真係精明,係喎!

叮噹姐,半馬同全馬條路等緊你呀
作者: kenneth    時間: 2008-10-20 14:50
作者: kenneth    時間: 2008-10-20 14:52
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-20 21:25
原帖由 kenneth 於 2008-10-20 14:52 發表

努力﹗支持閣下﹗另外閣下跑完8K後,覺得尚有氣力的話,請再加長距離。

短課8km唔夠嗎?
每星期有一天,小妹會跑長一些,本週三會跑14km.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-20 21:28
原帖由 Alfred 於 2008-10-20 14:08 發表

叮噹姐,半馬同全馬條路等緊你呀" />

1130第一個半馬等緊小妹,
全馬可能係n年後的事,或者係唔會發生係小妹身上.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-20 22:14
原帖由 kenneth 於 2008-10-20 14:50 發表

叮噹姐,記住呢D跑手的姿態,由其是快嗰幾位,下次跑步,試試模仿一下他們的動作。

彈吓彈吓唔多向前&唔抬大腿只用小腿又腳前掌落地.兩者小妹都唔會學,覺得好怪唔多妥.
跑得輕鬆快似跳舞個啲,希望學到啦!暫時唔夠氣跑咁快.
作者: nc    時間: 2008-10-20 23:05
原帖由 叮叮噹 於 2008-10-20 21:25 發表

短課8km唔夠嗎?
每星期有一天,小妹會跑長一些,本週三會跑14km.

短課8k很夠了, 嘩... 叮叮噹姐 已經加到上14k喇, 恭喜恭喜
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-20 23:30
20/10(一) 練行石級+跑引水道

是日試新路線,熱身拉筋起跑即見七兄迎面而來,師兄問小妹跑那裡 ,一時反應不來,o嘴!

西鐵站旁上落綠色斜路到對面單車徑過橋>彩暉花園>怡樂花園後面上屯門徑第二段(沿黃色攔杆上幾百級石級h" />>穿越"若夢園"沿彩色攔杆>進入麥徑十段引水道逆向跑>過麥徑標距柱195折返(引水道4400)>落約五百級石級到置樂花園中電旁>經何福堂景峰回西鐵站

全程約10km,包括上落千級石級.

上石級鍛鍊大腿及腰力,上到景峰後山已經汗流浹背 ,山上吹吹風 身心舒暢.
屯門徑落山接麥徑十段引水道,全平路可以跑出掃管芴小欖,也可以原路折返.
腳下屯公車路街燈剛亮起,遠眺黃金海岸,回程折返時,剛剛日落,迎面看到三聖及屯門碼頭黃昏美景,橙紅色落霞與灰綠色山脈襯托海水折射橙黃金光,加上大廈點點燈光,簡直有如一幅畫般美.滿足地踏上歸途

獎勵自己一杯香濃滑奶茶

作者: nc    時間: 2008-10-20 23:41
原帖由 叮叮噹 於 2008-10-20 23:30 發表
20/10(一) 練行石級+跑引水道

是日試新路線,熱身拉筋起跑即見七兄迎面而來,師兄問nm" /> 小妹跑那裡,一時反應不來,o嘴!
西鐵站旁上落綠色斜路到對面單車徑過橋>彩暉花園>怡樂花園後面上屯門徑第二段 ...

叮叮噹姐, 很勁呀 是否已報了30/11半馬   很勤力及很有恆心呀 還上落了千級樓級 努力加油呀

都話屯門區多監察員, 你們好像一出街跑步便會撞到咁   屯門區真係有很多地方跑步, 要善用吧

另外, 以恐防明天搬家時可能或者會沒有了叮叮噹姐辛苦打的那編post, 小妹建議叮叮噹姐copy一份以策安全
作者: ram    時間: 2008-10-21 00:45
標題: 回復 43# 的帖子
叮叮噹姐好勤力,加油加油!
另外記得要有足夠休息喔

小弟都未敢寫BLOG,怕有D咩咩....幾百字無心機從頭打過
NC姐說得對,做番backup穩陣d~

作者: kenneth    時間: 2008-10-21 08:37
作者: kenneth    時間: 2008-10-21 08:40
作者: redred    時間: 2008-10-21 12:59
叮噹ctse 勁呀
練石級,有助提牛升大腿肌肉
遲下ctse 健步如飛
記得唔好拋低我~~~

遲下睇下ctse 咩時間方便,就個時間,將米拿兄拉筋介紹ctse 享用
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-21 14:56
標題: 回復 43# 的帖子
叮叮噹ctse唔止跑得,仲寫得一篇非常吸引既blog。
開始用上記敘方式記錄練跑路線及過程,用唔同顏色字代表唔同路段更見有心思。
尾段就用上描寫方式來形容當時山上美麗黃昏景色及愉快既心情,令到睇既我都能夠像置身現場既感受一樣。
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-22 23:22
原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-21 14:56 發表
叮叮噹ctse唔止跑得,仲寫得一篇非常吸引既blog。
開始用上記敘方式記錄練跑路線及過程,用唔同顏色字代表唔同路段更見有心思。
尾段就用上描寫方式來形容當時山上美麗黃昏景色及愉快既心情,令到睇既我都能夠像置 ...

多謝大圍兄的讚賞.
小妹記錄跑步的愉快,黃昏的美景,等自己更有動力繼續跑
小妹很喜歡跑新路線,更享受 跑步的過程.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-22 23:25
原帖由 redred 於 2008-10-21 12:59 發表
叮噹ctse 勁呀" />" />
練石級,有助提牛升大腿肌肉
遲下ctse 健步如飛
記得唔好拋低我~~~

遲下睇下ctse 咩時間方便,就個時間,將米拿兄拉筋介紹ctse 享用

星期六早上或者下星期三晚可以嗎?
鄧記見,一起跑再拉拉筋.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-22 23:30
原帖由 obaanc 於 2008-10-20 23:41 發表

叮叮噹姐, 很勁呀 是否已報了30/11半馬 " />" />  很勤力及很有恆心呀 " />" /> 還上落了千級樓級 " />" /> 努力加油呀 " />" />

都話屯門區多監察員, 你們好像一出街跑步便會撞到咁   屯門區真係有 ...

屯門真是練跑勝地,又有監察員監視,包妳唔敢偷懶
妳放假的星期一可以入來跑,一起行石級 ,賞日落.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-22 23:32
原帖由 ram 於 2008-10-21 00:45 發表
叮叮噹姐好勤力,加油加油!
另外記得要有足夠休息喔

小弟都未敢寫BLOG,怕有D咩咩....幾百字無心機從頭打過
NC姐說得對,做番backup穩陣d~"  

小妹咁懶,點會唔休息 呀!
一星期跑三天,休息足四天.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-22 23:39
原帖由 kenneth 於 2008-10-21 08:40 發表

竟然見到七哥?什麼鐘數?

五時多,試過六七點遇過七兄
反而未遇過屈教練
作者: nc    時間: 2008-10-23 09:34
原帖由 叮叮噹 於 2008-10-22 23:30 發表

屯門真是練跑勝地,又有監察員監視,包妳唔敢偷懶
妳放假的星期一可以入來跑,一起行石級 ,賞日落.

很好的提議, 不過3/11可能去行山, 因為有個朋友放假, 自從跑了步後也很久沒有行山了   , 如果真係行山會聯絡妳, 我估妳也有興趣   否則, 過屯門跑步+看白泥的日落very good la, 如仲有氣力可以沿車路跑出流浮山回旋處 遲d計吓幾多d先!!!
作者: kenneth    時間: 2008-10-23 09:51
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-24 00:01
原帖由 kenneth 於 2008-10-23 09:51 發表

五時多?但當日閣下好似上麥十,唔怕天黑咩?
小弟其實都很蛇王的 ,不是常常跑的。

四點幾落街熱身,五時二出發,縮短路線,勉強可以趕及看日落,落山時已經黑,不過有街燈都o.k.
下次要早大半小時出發,因為越來越早日落.

作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-24 00:07
原帖由 obaanc 於 2008-10-23 09:34 發表

很好的提議, 不過3/11可能去行山, 因為有個朋友放假, 自從跑了步後也很久沒有行山了   , 如果真係行山會聯絡妳, 我估妳也有興趣   否則, 過屯門跑步+看白泥的日落very good la, 如仲有氣力可以沿 ...

小妹因為少了行山(班行山友結婚生仔,工作忙...越來越難約),才開始跑步,比較容易安排時間地點及不用約腳.行山可以聯絡小妹

如果跑步看日落,麥十引水道是不錯的選擇.如果想跑入流浮山,白泥,不一定要上山,不過白泥<>流浮山路窄車快,跑步不安全.
作者: nc    時間: 2008-10-24 00:55
原帖由 Sonia 於 2008-10-24 00:50 發表

我明天去行大埔梧桐寨~

sonia是講星期六嗎 梧桐寨 - 正.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-24 00:57
原帖由 Sonia 於 2008-10-24 00:50 發表

我明天去行大埔梧桐寨~

梧桐寨,個瀑布好正!
Sonia師姐放平日?輪班工作?
下次放星期一可以約小妹及NC師姐.
作者: nc    時間: 2008-10-24 01:01
原帖由 叮叮噹 於 2008-10-24 00:07 發表

小妹因為少了行山(班行山友結婚生仔,工作忙...越來越難約),才開始跑步,比較容易安排時間地點及不用約腳.行山可以聯絡小妹

如果跑步看日落,麥十引水道是不錯的選擇.如果想跑入流浮山, ...

o岩晒啦   到時再聯絡睇吓玩咩
作者: oscar    時間: 2008-10-24 09:35
作者: nc    時間: 2008-10-24 09:42
原帖由 oscar 於 2008-10-24 09:35 發表
猶記得06年1月1日同班朋友去梧桐寨,結果上演了一場悲慘的飛天狗,一位狗主無用狗帶,結果....... 所以如果你地諗住帶埋心愛的竉物,記住要挷實,同睇實!

oscar ching親眼目睹飛天狗   很得人驚喎...    狗主是閣下朋友??? 一定很傷心了.
作者: 曲奇    時間: 2008-10-24 10:37
你地講到梧桐寨咁正,好吸引我去這裡行山喎~
作者: redred    時間: 2008-10-24 16:32
oh...大家如果放帶既話
一定要狗狗對 come 既指令服從

我屋企既寶貝出街一定唔放帶
因為一定唔可以比佢走失
佢要陪我地一生一世

作者: redred    時間: 2008-10-24 16:36
叮噹ctse,估計我星期日先有時間跑步
未知星期一是否有時間
如ok, 到時星期一在此言給你
作者: nc    時間: 2008-10-24 23:04
標題: 回復 69# 的帖子
謝謝sonia的分享, 我明早也會去行山, 金山公園/九龍水塘那邊, 很久也沒有行山了, 期待中
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-25 01:44
原帖由 redred 於 2008-10-24 16:32 發表
oh...大家如果放帶既話
一定要狗狗對 come 既指令服從

我屋企既寶貝出街一定唔放帶
因為一定唔可以比佢走失
佢要陪我地一生一世

x2, 我家隻寶貝去散步+跑步都要用帶,
唔係會走狗,追死小妹.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-25 01:48
原帖由 cookie97 於 2008-10-24 10:37 發表
你地講到梧桐寨咁正,好吸引我去這裡行山喎~

去啦!秋高氣爽正值行山好季節.
唔係時常適合行梧桐寨,近日冇颱風大雨,天氣又唔太熱,
行得過,請得帶相機影張靚相post出來分享吓!
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-25 01:50
原帖由 oscar 於 2008-10-24 09:35 發表
猶記得06年1月1日同班朋友去梧桐寨,結果上演了一場悲慘的飛天狗,一位狗主無用狗帶,結果.......所以如果你地諗住帶埋心愛的竉物,記住要挷實,同睇實!

聞者傷心,聽者順淚.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-25 01:53
原帖由 redred 於 2008-10-24 16:36 發表
叮噹ctse,估計我星期日先有時間跑步
未知星期一是否有時間
如ok, 到時星期一在此言給你

星期一白天多數唔上網,電聯.
星期一會黃昏前跑,星期三會晚上約六七點跑.
pm手電給妳,pm我啦!
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-25 01:56
原帖由 Sonia 於 2008-10-24 23:52 發表

太好了nc, 好好享受下行山樂~

x2, 期待一起行山.
作者: cc    時間: 2008-10-25 10:12
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-10-25 23:32
叮叮噹 ctse ~ 看你了的blog, 真的覺得你很有恆心和毅力 !!

小妹近來多了比賽,卻疏於練習。 看來真抵打 !!

大家一齊努力呀!
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-26 01:07
原帖由 艾莉絲•韋 於 2008-10-25 23:32 發表
叮叮噹 ctse ~ 看你了的blog, 真的覺得你很有恆心和毅力 !!

小妹近來多了比賽,卻疏於練習。 看來真抵打 !!

大家一齊努力呀!

艾莉絲•韋 ,妳也開個blog,記錄練跑過程,得到各位鼓勵與鞭策,
,會有恆心努力達標.

小妹資質平庸,沒有參加比賽,平時更加要努力一點.
加油啊!
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-26 01:11
原帖由 Sonia 於 2008-10-26 01:06 發表

我就未試過跟行山隊, 也未跑過山的,
我覺得最行/跑得山的應該係d消防員及警察

x2, 小妹考慮跟行山隊,又怕行速太快.
此終跟朋友行大家認識對方水平與能力,可以彼此照顧.
小妹怕扭傷只會跑平段,引水道,水泥地,水塘.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-26 01:31
原帖由 Sonia 於 2008-10-26 01:27 發表

同自己的朋友行寫意d嘛, 又輕鬆d
我不喜歡看到山上都是人的, 所以我同朋友都會在平日行, 清靜好多
好似昨天咁, 在山上只撞到四個外籍人及兩個叔叔
有時只撞到一, 兩個行山友而己

Agree!
約週未行山已經有難度,
何況平日呢?要約放同一日真唔容易.
平日行山要加陪小心,小心非法入境者.
作者: =chairman=    時間: 2008-10-26 10:40
原帖由 Sonia 於 2008-10-26 01:44 發表
是囉...唯一怕的就是d ii

嗯 ~ 當我自己一個人行山,都會好怕 d II 伏我 ~
作者: nc    時間: 2008-10-26 10:58
原帖由 Sonia 於 2008-10-26 01:27 發表

同自己的朋友行寫意d嘛, 又輕鬆d
我不喜歡看到山上都是人的, 所以我同朋友都會在平日行, 清靜好多
好似昨天咁, 在山上只撞到四個外籍人及兩個叔叔
有時只撞到一, 兩個行山友而己

x 2, 很怕山上人多到好似旺角咁, 以前也跟過行山隊, 但因為太多人了, 幾十人, 不太喜歡, 現在喜歡幾個朋友看地圖找路, 喜歡行一d小徑, 更加能享受大自然的感覺.
作者: nc    時間: 2008-10-26 11:00
原帖由 =chairman= 於 2008-10-26 10:40 發表

嗯 ~ 當我自己一個人行山,都會好怕 d II 伏我 ~

咁就盡量不要一個人行山了, 雖然我都有時會...
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-10-26 14:18
其實我也有blog 架,不過唔係呢度之ma,,,

um....小妹比較多心,又行山又打羽毛球又長跑....

仲有是義工團內的文書小姐.....所有不能專心只操長跑。

我好enjoy 比賽的氣氛、跟戰友互相打氣、完成賽事的興奮所以 keep 住比賽。

唔比賽,就冇心機跑lu .....

期待有天跑道上互相鼓勵 !!
作者: di692    時間: 2008-10-26 19:20
我都係靠比賽先會有心機 跑呀!!
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-26 19:35
原帖由 di692 於 2008-10-26 19:20 發表
我都係靠比賽先會有心機 跑呀!!

跑步是個人活動,各人有各人的目標與動力,各色各樣,
咁你比心機比賽,繼續跑步啦!

小妹唔參加比賽,一來沒有野心,二來比賽時間唔適合小妹,三來小妹有明確的人生目標,唔希望太沉迷跑步令自己迷失,時時回顧跑步的目的及短期目標.
作者: di692    時間: 2008-10-26 19:54
叮噹ctse,
點解跑步太沉迷,會令自己迷失呀??
作者: di692    時間: 2008-10-26 19:56
我參加比賽, 都係set個短期目標比自己,令自己有動力去跑去練,唔知岩唔岩呢?
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-26 21:43
原帖由 di692 於 2008-10-26 19:56 發表
我參加比賽, 都係set個短期目標比自己,令自己有動力去跑去練,唔知岩唔岩呢?

di692 ching:
我相信叮叮噹ctse唔需要參加比賽都會有動力去練跑o架,而且動力仲好大,你睇返佢第一個post就會知。
作者: =chairman=    時間: 2008-10-26 22:37
原帖由 Sonia 於 2008-10-26 22:24 發表

銘仔, 我老豆話遇到ii, 有三個方法可以用:
1. 將個ii綁響樹度
2. 打112報警
3. 拔腿速跑
p.s :我老豆好搞笑及無聊的~

哈哈 ~ 呢d方法可以考慮下 ~~~
不過可能當我遇到 ii 的時候個腦袋會空白一片,甚麼都想不出來 ~~~
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-26 22:49
原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-26 21:43 發表

di692 ching:
我相信叮叮噹ctse唔需要參加比賽都會有動力去練跑o架,而且動力仲好大,你睇返佢第一個post就會知。

好感動 !大圍兄真細心,明白小妹的心 ,相信小妹有動力練跑.
第一個post已經表明心跡, 支持鼓勵 .
明天去索14-15k ,以表誠意.
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-26 22:50
原帖由 obaanc 於 2008-10-26 11:00 發表

咁就盡量不要一個人行山了, 雖然我都有時會...

x2,下次約小妹啦!
作者: =chairman=    時間: 2008-10-26 22:51
原帖由 艾莉絲•韋 於 2008-10-26 14:18 發表
其實我也有blog 架,不過唔係呢度之ma,,,

um....小妹比較多心,又行山又打羽毛球又長跑....

仲有是義工團內的文書小姐.....所有不能專心只操長跑。

我好enjoy 比賽的氣氛、跟戰友互相打氣、完成賽事的興奮所 ...

ctse 唔算多心 ~~ 呢度好多 ching ctse 都有玩其他運動的 ~~~~

哈哈 ~ 我又係鍾意呢幾樣運動 ga ~~ 玩極都咁鍾意 ~~
作者: nc    時間: 2008-10-26 22:53
原帖由 叮叮噹 於 2008-10-26 22:49 發表

好感動 !大圍兄真細心,明白小妹的心 ,相信小妹有動力練跑.
第一個post已經表明心跡, 支持鼓勵 .
明天去索14-15k ,以表誠意.

以報答ching ne  

下次約叮叮噹行山先...

作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-26 22:54
原帖由 Sonia 於 2008-10-26 22:24 發表

銘仔, 我老豆話遇到ii, 有三個方法可以用:
1. 將個ii綁響樹度
2. 打112報警
3. 拔腿速跑
p.s :我老豆好搞笑及無聊的~

世伯真風趣
邊有本事1. 將個ii綁響樹度呀 ?唯一可能是3極速狂奔,邊2. 打112報警.
作者: kenneth    時間: 2008-10-26 22:57
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-26 23:06
原帖由 kenneth 於 2008-10-26 22:57 發表

ctse 明晚閣下幾點﹗ghu" />" />jg 在那裏索k?小弟明晚都會索22k ,約 1945 左右會返到兆康,到時看看撞不撞到閣下﹗" />" />

想練上石級跑引水道,麥十M200<>M186=14k,加來回家路段.
四時半出發,日落前落山.

教練索22k!真強,可否跑完教小妹拉筋呢?
作者: kenneth    時間: 2008-10-26 23:13
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-26 23:15
原帖由 kenneth 於 2008-10-26 23:13 發表

呢度有d ching 己經上咗30k了,小弟算慢。" />" /> 小弟要到2000左右先到澤豐。你想點約?

鄧記等你回來cool down,好嗎?
小妹1945到,o.k.?
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-26 23:17
原帖由 obaanc 於 2008-10-26 22:53 發表

以報答ching ne  

下次約叮叮噹行山先...

一齊行山,好啊!
作者: kenneth    時間: 2008-10-26 23:19
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-26 23:28
原帖由 kenneth 於 2008-10-26 23:19 發表

小弟冇時間,應入不到鄧記了,1950左右,响澤豐輕鐵站過少少,西鐵路軌下面的兒童遊樂場等。嗰度有地膠,都可以拉到的。

即橋底下公廁旁邊的公園仔?好啊!
師兄跑快啲,咪有時間囉!
小妹盡量早少少到等你.
作者: kenneth    時間: 2008-10-27 00:15

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2