香港長跑網 - 長跑長友

標題: 【渡海泳2013】水試策略 [打印本頁]

作者: bunbun    時間: 2013-6-8 10:56
標題: 【渡海泳2013】水試策略

大家討論一下:

渡海泳2013水試策略

挑機組: 為求快, 1.5km 爆自由式

fun swim: 只求45min完成, 自由式 + 蛙式 的混合   +

作者: bunbun    時間: 2013-6-8 15:58
東涌游泳池
主池 -

兩邊1.4m
中間 1.9m

作者: bunbun    時間: 2013-6-8 16:01
這是2012年的新聞, 請大家小心!

http://www.singtao.com/yesterday/loc/0903ao06.html
2012年 - 古 董 商 「 渡 海 泳 水 試 」 溺 斃

作者: bunbun    時間: 2013-6-8 16:11
想請教一下, 去泳池練水時

大家點樣數laps? 點計時呢?

有無泳池用的lap錶?
作者: kofelix    時間: 2013-6-8 16:22
佢個競賽組名額少到咁,唔知要游開幾多分先有機呢...?
作者: bunbun    時間: 2013-6-8 16:27
kofelix 發表於 2013-6-8 16:22
佢個競賽組名額少到咁,唔知要游開幾多分先有機呢...?

估: < 33min
作者: kofelix    時間: 2013-6-8 21:47
bunbun 發表於 2013-6-8 16:27
估: < 33min

我估唔止,應該25 樓下先得
作者: 水陸偉    時間: 2013-6-9 01:02
是否7月3號截止??
作者: gxchen    時間: 2013-6-9 05:23
kofelix 發表於 2013-6-8 21:47
我估唔止,應該25 樓下先得

同意!名額咁少,一定要超快才入到競賽組!
作者: CY1    時間: 2013-6-9 16:34
depends on age group
作者: SamSam7    時間: 2013-6-10 08:40
我報左FUN SWIM...
游游下自由轉蛙,好辛苦. . . .
我諗我會全程自由. .. . .除非好唔夠氣
作者: bunbun    時間: 2013-6-10 09:57
SamSam7 發表於 2013-6-10 08:40
我報左FUN SWIM...
游游下自由轉蛙,好辛苦. . . .
我諗我會全程自由. .. . .除非好唔夠氣 ...

勁! 加油

題外話, 有ching分享過,
自由式轉蛙, 點都要識
因在Open Water, 都要用到"自由式轉蛙", 來抬頭, 睇吓有無游錯方向.

作者: SamSam7    時間: 2013-6-10 10:08
bunbun 發表於 2013-6-10 09:57
勁! 加油

題外話, 有ching分享過,

識就一定識!其實攰攰地,轉蛙式,下用其他肌肉游都唔錯既!
但係游緊自由式個個速度感,突然慢左就會好唔自在!

作者: hklr2013    時間: 2013-6-10 22:19
都幾難報, 過了水試還要抽讖
作者: bunbun    時間: 2013-6-12 13:55
大家點練法?

1.5km 一次過, 唔break ?

100m x 15次, 有break?

作者: akaivan    時間: 2013-6-12 20:17
bunbun 發表於 2013-6-8 16:11
想請教一下, 去泳池練水時

大家點樣數laps? 點計時呢?

Garmin 910XT is my best friend ^^
作者: akaivan    時間: 2013-6-12 20:20
bunbun 發表於 2013-6-12 13:55
大家點練法?

1.5km 一次過, 唔break ?

No break. 海有水流, 最好TRAIN到2500M-3000M
作者: bunbun    時間: 2013-6-13 09:38
akaivan 發表於 2013-6-12 20:17
Garmin 910XT is my best friend ^^

請問, 有無ching, 有用garmin swim呢?
作者: Brenda    時間: 2013-6-14 15:19
是鬥完, 仲要按比例, 所以想必入, 男子 :35歲以上 25分尚可, 35歲以下最少都22分才可, 青年組要20分才有機會, 女子青年組最慘要少於20分可能才有機會.  一般男多女少, 所以女子青年組更難入. 總之入表的女子青年組必定有人出局, 除非男女子入表人數加埋只得94人, 又或者少於94人才有希望.

競賽組:
* 比例計算方法如下:
假設公開甲組 (17-34歲),通過水試的男子有100人,女子80人。已優先取錄6人,剩餘名額94個。
以比例計算:(四捨五入計算)
男子:(100 / 180) x 94 = 52.22
女子:(80 / 180) x 94 = 41.77
男子可取錄人數為52人,女子42人
作者: gxchen    時間: 2013-6-15 19:32
有多少師兄師姐報了名?改為過了水試都要抽籤後冇哂心機,提唔起勁去報名!
作者: CY1    時間: 2013-6-17 20:34
可報競賽組
作者: bunbun    時間: 2013-6-24 13:37
Brenda 發表於 2013-6-14 15:19
是鬥完, 仲要按比例, 所以想必入, 男子 :35歲以上 25分尚可, 35歲以下最少都22分才可, 青年組要20分才有機 ...

上年的記錄
新世界維港泳2012 報名名單及水試成績 (http://www.hkharbourrace.com/wp- ... me-Trial-Result.pdf)

好粗略,好粗略,好粗略地數一數

男子組:

25 min 完成 1.5km 約 66人
30 min 約 202人(累計)
35 min 約 524人(累計)
40 min 約 984人(累計)
45 min 約 1,178人(累計)
作者: CY1    時間: 2013-6-24 21:41
對自已要有信心
作者: bunbun    時間: 2013-6-26 15:38
睇"香討", 有人計劃用蛙式完成30個堂
作者: 得得地    時間: 2013-6-26 17:13
bunbun 發表於 2013-6-26 15:38
睇"香討", 有人計劃用蛙式完成30個堂

我舊年都係咁......   

不過, 應該係差一兩分鐘時間, 玩唔到.
(但係, 今年就唔駛水試......)

我知: 我自己游蛙式, 係唔夠型嘅......   
作者: happyy    時間: 2013-7-5 19:45

training
after 600-1k warm up
swim 15x100 rest 5sec each 100
as fast as possible200-400 cool down

repeat this 3 times per week

this will give you most speed

作者: bunbun    時間: 2013-7-6 09:23
happyy 發表於 2013-7-5 19:45
training
after 600-1k warm up
swim 15x100 rest 5sec each 100

Happy ching

全部都係自由式?

可否當中用小小蛙式回吓氣?
作者: happyy    時間: 2013-7-6 13:14
Depends on your level
作者: happyy    時間: 2013-7-6 13:16
May be u can try 4x100free,1x100breast and repeat 3 times
作者: happyy    時間: 2013-7-6 13:17
Most important is even pace in this set so u should not go that fast. It's around your 1500m race pace
作者: aquajach    時間: 2013-7-8 16:44
bunbun 發表於 2013-6-13 09:38
請問, 有無ching, 有用garmin swim呢?

幾好用,不過只限於泳池使用,open water就冇用呀
作者: minilover    時間: 2013-7-18 16:06
我鐘意分開一段段練,比如 5x200m, 3x400m. 中間休30-45秒。 5個 保持用均速,要保持速度, 最好吾好時快時慢。
作者: CY1    時間: 2013-7-19 20:40
Name Lists for time trial published
作者: bunbun    時間: 2013-7-20 05:44
睇咗instruction, 張ID, 不是鎖locker嗎?

水試前須再向計時員出示身份証以茲鑒別。

作者: gxchen    時間: 2013-7-21 13:04
http://www.hkharbourrace.com/new ... participation-list/

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2