香港長跑網 - 長跑長友

標題: 按摩 [打印本頁]

作者: vlotau    時間: 2013-6-9 21:11
標題: 按摩
平時跑得多,唔知師兄有冇定期搵人按摩!?!?

作者: Mimi    時間: 2013-6-10 00:52
無按,淨係拉筋,除咗可以拉鬆番d肌肉,拉筋仲可以幫助散乳酸。記得多d拉呀,師兄。
作者: chowsmile    時間: 2013-6-10 16:43
其實按摩+拉筋就最理想. 因為按摩可透徹地放鬆肌肉.
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-6-10 17:09
我試過小腿肌肉(側前面)好緊及痛, 拉筋再加定點按摩效果好好.
作者: vcbid    時間: 2013-6-10 17:12
龜兔競跑 發表於 2013-6-10 17:09
我試過小腿肌肉(側前面)好緊及痛, 拉筋再加定點按摩效果好好.

我都係, 成日小腿外側肌肉好緊, 而家跑完用個麵粉碌碌下佢, 舒服哂
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-6-10 17:30
vcbid 發表於 2013-6-10 17:12
我都係, 成日小腿外側肌肉好緊, 而家跑完用個麵粉碌碌下佢, 舒服哂

我係跑姿岀了問題,之前過份刻意用前掌落地, 加上腳掌落地動作不佳. (並非否定前掌落地, 正確跑姿最理想找教練或資深ching 改進為佳)
作者: vcbid    時間: 2013-6-10 17:37
龜兔競跑 發表於 2013-6-10 17:30
我係跑姿岀了問題,之前過份刻意用前掌落地, 加上腳掌落地動作不佳. (並非否定前掌落地, 正確跑姿最理想找 ...

我之前加快步頻, 用腳跟落地痛, 都想轉用前掌, 但係小腿前脛骨頂唔順, 練左一個星期就放棄左, 而家用全掌落地
作者: 龜兔競跑    時間: 2013-6-10 18:46
vcbid 發表於 2013-6-10 17:37
我之前加快步頻, 用腳跟落地痛, 都想轉用前掌, 但係小腿前脛骨頂唔順, 練左一個星期就放棄左, 而家用全掌 ...

Vebid ching ! 我也是去年剛練跑時, 整傷腳跟, 休了幾個星期+勤拉筋+好跌打酒, 好番之後刻意用" 過份刻意前掌"
,最初吳覺有事, 跑了幾個月及加程較多後, 發覺不時痛, 現已改全掌落地, 感覺好咗, 但必定期按摩, 而且也努力改善步頻(小弟步頻較少/分鐘),以及腳掌落地技巧.
作者: tkorunner    時間: 2013-6-10 22:22
我的筋很緊, 之前試過偒 ITB, 兩次全馬都抽筋(calf and hamstring), 很想改善這間題.
現在我用下面的方法, 希望可以解決這問題

跑步前, 我盡量抽時間做 dynamic stretching
http://www.runnersworld.com/stretching/dynamic-routine
http://www.youtube.com/watch?v=CJydnAMvhck

跑完之後做 static stretching

回家再用 Rumble Roller

搵人按摩則未試過
作者: vcbid    時間: 2013-6-10 23:29
龜兔競跑 發表於 2013-6-10 18:46
Vebid ching ! 我也是去年剛練跑時, 整傷腳跟, 休了幾個星期+勤拉筋+好跌打酒, 好番之後刻意用" 過份刻意 ...

好在我怕死, 一有少少唔對路就放棄, 所以無咩事~
作者: Rick724    時間: 2013-6-11 01:20
tkorunner 發表於 2013-6-10 22:22
我的筋很緊, 之前試過偒 ITB, 兩次全馬都抽筋(calf and hamstring), 很想改善這間題.
現在我用下面的方法,  ...

Rumble Roller你用黑色定藍色?
我支藍色用左無幾晒中間d釘就淋淋地

作者: tkorunner    時間: 2013-6-11 07:37
黒色的,長的, 我唔覺d釘淋咗
作者: shortcut    時間: 2014-2-1 09:48
麵粉碌碌ITB ok ga
作者: bunbun    時間: 2014-2-1 10:51
shortcut 發表於 2014-2-1 09:48
麵粉碌碌ITB ok ga

狼牙棒, 有"狼牙", 會有"深層"嘅feel

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2