香港長跑網 - 長跑長友

標題: 大腿怎樣才能愈跑愈幼?? [打印本頁]

作者: qwgyuz86    時間: 2013-6-19 21:33
標題: 大腿怎樣才能愈跑愈幼??
以前中學的時候跑步, 大腿會愈跑愈幼....
但係出左黎做野, 之前有份工成日坐, 大腿粗了很多....尤其是內側很多很難減的肥肉
而家跑番步都有成年, 之前一星期三日, 每次8K, 但近期我一星期跑兩日, 一日10K, 一日15K....但係大腿, 點樣都唔覺有幼.....甚至都冇咩瘦過.....雖然有時會偷懶冇跑, 但都幾REGULAR 的....嗚嗚, 請問何解?

作者: JoJoYip    時間: 2013-6-19 22:17
我反而愈跑愈粗
不過感覺係肌肉多左
可能我係多數跑10K太短
哈哈

PS我都想知點解有啲愈跑愈幼但我唔係
作者: vcbid    時間: 2013-6-19 23:19
理論上, 燒脂係全身既脂肪同時進行, 無得只係減大腿, 而且跑步會令大腿肌肉增加, 減左肥肉多返肌肉, 分分鐘重粗過以前
如果要跑幼對腳, 就要每次都跑好長時間, 但係咁樣既話, 唔止對腳既肌肉少左, 連身既肌肉都會少埋, 可能得不償失
作者: lamlamsir    時間: 2013-6-19 23:23
JoJoYip 發表於 2013-6-19 22:17
我反而愈跑愈粗
不過感覺係肌肉多左
可能我係多數跑10K太短

唔只計每次跑幾長,而係一個長時期高里數。
例如一個星期要跑到100-150KM先會較明顯。
作者: 固體蛇    時間: 2013-6-20 15:07
lamlamsir 發表於 2013-6-19 23:23
例如一個星期要跑到100-150KM先會較明顯。 ...

一個星期跑到150KM, 即係一星期跑3次全馬, 人都癲
作者: qwgyuz86    時間: 2013-6-20 22:31
lamlamsir 發表於 2013-6-19 23:23
例如一個星期要跑到100-150KM先會較明顯。 ...

要這麼多嗎??? 天哦~業餘跑步的很難做到呢....

作者: vcbid    時間: 2013-6-20 22:58
qwgyuz86 發表於 2013-6-20 22:31
要這麼多嗎??? 天哦~業餘跑步的很難做到呢....

就算你真係一星期跑100K都未必可以做到你既要求
跑步一開始主要消醣, 跟住就到消脂, 跟住就到蛋白質(一般係個半鐘後)

你希望減大腿, 由於跑步會令大腿肌肉增新, 所以好大可能係身體其他肌肉減少都未到大腿, 到你減到既時候, 你既身型已經變到肯亞選手咁既身型

其實我覺得你係因為跑得太快, 已經變到差唔多無氧運動, 令到消脂效果無咁明顯既同時大腿肌肉增新更快, 令到大腿變粗

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2