香港長跑網 - 長跑長友

標題: 細明 ~跑步拾趣~ [打印本頁]

作者: 細明哥    時間: 2008-10-16 03:08
標題: 細明 ~跑步拾趣~
最初落街跑步祇係想做些運動 但接觸下來發覺跑步真係有好多學問 好多好處!

短期              參加一的比賽吸收經驗!

理想              可以跑到人生第一個馬拉松!

作者: 細明哥    時間: 2008-10-16 03:31
12/10  鄧記 5000m  29'01'04   (5'48/k)
14/10  藍地一屯門工業村來回 7.5 k (試用最快均速) 41'25'64  跑完好辛苦!!       (5'31/k)     
15/10  藍地一屯門工業村來回 7.5k  (用最舒服均速) 46'25'77  (因要留力明天沖圈) (6'11/k)
作者: kenneth    時間: 2008-10-16 09:10
作者: 711MF    時間: 2008-10-16 09:20
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-16 09:53
原帖由 ming2884 於 2008-10-16 03:08 發表
最初落街跑步祇係想做些運動 但接觸下來發覺跑步真係有好多學問 好多好處!

短期              參加一的比賽吸收經驗!

理想              可以跑到人生第一個馬拉松!

恭喜ming ching開blog大吉[attach]2562[/attach],以你而家練跑都跑開7.5K,來緊可以試吓參加一些10K既比賽應該冇問題[attach]2563[/attach]。
多d上來交流吓,呢度好多有經驗既ching ctse可以比到意見你o架。[attach]2564[/attach]
作者: redred    時間: 2008-10-16 21:43
MING CHING
很高興今天能認識ching

ching速度都很好呀
比心機練多d, 必有進步空間
作者: 細明哥    時間: 2008-10-16 23:52
16/10 今日第一次跟樂華沖圈

先跑5圈熱身(小休一會)
(400m3分連休X20)
1   1'38'59
2   1'34'96
3   1'34'41
4   1'28'81
5   1'43'34
6   1'38'73
7   頂唔順休息
8   1'45'90
9   1'48'67
10 休
11 1'48'14
12 1'47'09
13 1'48'80
14 休
15 1'40'81
16 1'34'45
17 休
18 1'32'74
19 1'47'42
20 1'45'42 (祇跑到16個 下次再努力)
作者: 叮叮噹    時間: 2008-10-16 23:58
恭喜ming ching開blog大吉.
加油啊!有目標,會更努力達成目標.
作者: 711MF    時間: 2008-10-17 09:13
作者: 細明哥    時間: 2008-10-17 22:03
原帖由 711MF 於 2008-10-17 09:13 發表
ming 兄.你係唔係跑前同kennth 一齊拉根(白色背心)個位啊
係啊! 7兄 我係跑步新丁 真係要多多指教!!
作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-17 22:20
作者: 711MF    時間: 2008-10-17 23:32
作者: blurmax    時間: 2008-10-17 23:37
ming ching, 祝開blog大吉呀~
作者: 細明哥    時間: 2008-10-18 00:15
原帖由 711MF 於 2008-10-17 23:32 發表

C hing  你今晚都有跑喎??
原來長跑網真係有好多線人架!各位Ching千其米偷懶啊!!
作者: kenneth    時間: 2008-10-21 11:02
作者: 細明哥    時間: 2008-10-23 01:04
17/10  落街漫跑 5k 約 35分鐘

20/10 約 ken ching 來一次長課(15k) 因為沒跑過甘長,有的擔心!有的緊張!
           1745到達藍地油站先熱身及拉根,約1810見ching從遠處跑來會合一齊起跑(原青山公路-綠悅-濕地-天水圍-洪水橋-藍地)
            時間  1'28'34'97  很辛苦!但很滿足!(因沒跑過甘長),當到達我的終點時,看見ching還有幾公里要跑,那時候覺得跑步一的
            都唔簡單!跑手每跑出一步都要好努力!!

21/10  2130 藍地<=>蔡意僑 6k   0'40'47

22/10 1930  去左踢波 (跑左2個月,踢波都好氣力咗)
作者: 細明哥    時間: 2008-10-24 00:25
23/10 跟樂華沖圈
           熱身4圈   2'29'17   2'19'77    2'12'86     2'12'87
           200快200慢3圈    2'01'99    1'57'97    1'55'49   
          1000M 7分連休     1'43'43  1'41'89  50'34   (4'15'37)
            800M 5分連休       3'19'53
            600M 4分連休       2'30'45
            400M 3分連休       1'38'80
第2set 1000m                    4'54'18
              800m                     3'35'17
              600m                     2'49'50
              400m                     1'57'49
cool down    3圈   6'32'58  3'17'44
      是日狀態不足,而第一set開得太快,下次應保持每400 1'48至1'50
作者: 711MF    時間: 2008-10-24 06:49
作者: sleung2002hk    時間: 2008-10-24 13:06
恭喜ming師兄開張   等我得閒又開返個先
原來ming師兄練左跑唔算耐~有目標+努力~~~一定做到好成績架~~~加油
尋日都係落鄧記跑下圈~~feel都好快會好返   殺丫~~~~pbpb
作者: 細明哥    時間: 2008-10-24 13:52
原帖由 711MF 於 2008-10-24 06:49 發表

C HING  你叻過我啦,,我都係跟左一組炸...
kenneth 兄重勁!跟晒3set
作者: 細明哥    時間: 2008-10-24 13:54
原帖由 sleung2002hk 於 2008-10-24 13:06 發表
恭喜ming師兄開張   等我得閒又開返個先
原來ming師兄練左跑唔算耐~有目標+努力~~~一定做到好成績架~~~加油
尋日都係落鄧記跑下圈~~feel都好快會好返   殺丫~~~~pbpb
跑吓圈都咁勁!功力真係深厚!
作者: 細明哥    時間: 2008-10-29 02:21
26/10    藍地<=>鄧兆堅     35'56'31    (6.5k)(5'25/k)

27/10   藍地一元朗             23'30'10
             元朗一天水圍         22'41'07
             天水圍一洪水橋     27'02'22
             洪水橋一藍地         09'59'09   (1'23'12'48)  (15k) (5'32/k)
             是日跟ken兄步速跑至天盛苑對出近石步路開始氣力不繼(距離洪水橋7仔約1.5k)

28/10   藍地一屯門碼頭     (輕鬆跑)
                                              去   46'01'27
                                              返   46'34'06   
             需然時間慢咗小小(1'32'35)(每k 6'32)但一口氣跑約14.5k,距離半馬又近咗一步啦!
作者: sleung2002hk    時間: 2008-11-1 10:03
ming名好勤力 日日都跑~~加油
作者: 細明哥    時間: 2008-11-9 00:58
30/10  跟樂華沖圈
            4圈熱身  3'27/3'21/3'17/3'09
            第1set   1000m(4'27) 800m(3'32) 600m(2'42) 400m(1'47)
            第2set   1000m(4'38) 800m(3'48) 600m(2'47) 400m(1'34)
1/11    葵芳運動場  25圈  10k
            時間   55'12     (這個是我跑運動場最快時間   )
5/11   藍地至屯門工業村  7.5k  
           21'22  21'03 (42'25)
6/11   跟樂華沖圈 3分400m連休x20set (目標每圈1'46)
           1'46/1'45/1'46/1'46/1'45/1'46/1'46/1'45/1'46/1'47
           1'46/1'47/1'48/1'46/1'45/1'50/1'47/1'49/1'49/1'36 (最後5圈開始氣力不繼)
8/11   是日網友約跑  (荃灣至青龍頭來回約18k)
           2"06'43
作者: vhtober    時間: 2008-11-9 01:18
ming ching....今日你地跑成點ar~好唔好跑ar?
作者: 細明哥    時間: 2008-11-9 01:32
原帖由 vhtober 於 2008-11-9 01:18 發表
ming ching....今日你地跑成點ar~好唔好跑ar?
好正啊!妳又唔嚟!
作者: vhtober    時間: 2008-11-9 23:18
cat 都話very good ar...一條直路 + 無敵海景ar ma....下次la...總有機會
作者: michaelyw    時間: 2008-11-10 09:28
keep going ming ching
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-10 09:37
原帖由 ming2884 於 2008-11-9 01:32 發表
好正啊!妳又唔嚟!

咁正,我下次又來跑。
作者: 細明哥    時間: 2008-11-10 10:12
原帖由 michaelyw 於 2008-11-10 09:28 發表
keep going ming ching
thanks!下次一齊跑呀CHING!
作者: 細明哥    時間: 2008-11-10 10:14
原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-10 09:37 發表

咁正,我下次又來跑。" />" />
好!不過CHING唔好跑甘快喎!
作者: vhtober    時間: 2008-11-10 17:20
原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-10 09:37 發表

咁正,我下次又來跑。" />" />

大圍ching..你係唔係ka...係來就報名la
作者: 細明哥    時間: 2008-11-11 01:05
10/11 是日相約ken兄再跑屯門至天水圍
           藍地一元朗         22'21'90 (約4k)
           元朗一天水圍     22'19'51 (約4k)
           天水畔一洪水橋 26'38'84
           洪水橋一藍地     09'29'06
          共14.5k    總時間  1'20'49
   今日ken兄步速明顯加快小小,可能賽事迫近關係,跟了6k後漸漸被拋離,去到洪水橋7仔已經唔見左ching,差D想報警
   總結今日做出時間比上2次為快(5'31/K),而跑畢全程雙腳都重有力,下次這個速度應該可以加長小小路程
作者: kenneth    時間: 2008-11-13 15:13
作者: 細明哥    時間: 2008-11-13 23:38
12/11  今日來一次超長課  荃灣一藍地 (23k)
            晚上2130 天氣相當清涼, 由荃灣西約體育館出發 ,以均速6分鐘1k殺入屯門,
            到達恆愊 01'43'48,  跑到近工業村發現雙腳已經開始無力, 祇有死頂, 到達
            藍地油站 02'19'53, 相當滿意, 但跑完之後全身骨痛, 特別是腰部及雙腿,
            睇嚟都要休息兩三日!
作者: kenneth    時間: 2008-11-13 23:45
作者: 細明哥    時間: 2008-11-13 23:51
原帖由 kenneth 於 2008-11-13 23:45 發表
用冰"呼",尤其是膝頭,另外有冇用米拿式拉筋?如未,快d再鬆鬆。
收到!
睇嚟要改稱叫ken大夫
作者: kenneth    時間: 2008-11-13 23:52
作者: 細明哥    時間: 2008-11-17 01:10
16/11 休息左3日,今晚想試吓跑快小小,由藍地至工業村來回7.5k
          去程 0'19'05
          回程 0'17'37
          共0'36'42 (每k 4'53)
作者: sleung2002hk    時間: 2008-11-17 09:24
師兄好野~~~睇黎nike可以50"搞掂
作者: witchycatcat    時間: 2008-11-17 10:47
原帖由 vhtober 於 2008-11-10 17:20 發表

大圍ching..你係唔係ka...係來就報名la

大圍次次都話黎,但係吹水成份居多.......
作者: witchycatcat    時間: 2008-11-17 10:48
ching加油....
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-17 11:17
原帖由 witchycatcat 於 2008-11-17 10:47 發表

大圍次次都話黎,但係吹水成份居多......." />" />fgj

catcat:
妳會唔會遲鈍咗少少呢?而家先覆一個星期前既貼,我11/11咁同妳地跑完law,仲跑到腳都腫埋呀。

ming ching:
加油呀!來緊Nike一齊PB啦。
作者: 細明哥    時間: 2008-11-17 11:49
原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-17 11:17 發表

catcat:
妳會唔會遲鈍咗少少呢?而家先覆一個星期前既貼,我11/11咁同妳地跑完law,仲跑到腳都腫埋呀。

ming ching:
加油呀!來緊Nike一齊PB啦。
我無報nike啊
作者: sleung2002hk    時間: 2008-11-17 12:03
0.0 真可惜~~~ming兄來緊有咩賽事
作者: 細明哥    時間: 2008-11-17 12:09
原帖由 sleung2002hk 於 2008-11-17 12:03 發表
0.0 真可惜~~~ming兄來緊有咩賽事
祇係報左渣打半馬喳!
作者: 細明哥    時間: 2008-11-19 02:12
18/11/2008
    藍地<=>屯門碼頭  14.5k
    去  39'46
    回  40'54
   total 1:20'41  (5'33/k)
作者: Tarry    時間: 2008-11-19 13:18
標題: 多多指教
各路英雄,

黃某有嘢想請教, 我每週同埋個friend, Bonnie 一齊跑, 逄二, 四, 六, 約跑咗30k啦,由6月份開始練啦, 於是謄粗粗, 報咗半馬, 我咃是不是唔識死呢? 點跑會好D. 多多指教.

星期四我哋會由美孚出發, 沿路跑向荃灣公園(西約室內運動場)再折返, 約埋你, 不見不散, 一見即散.

Tarry
(長跑初姐)

作者: kenneth    時間: 2008-11-19 13:41
作者: 細明哥    時間: 2008-11-21 13:50
20/11
晚上1925趕到鄧記,沖沖換衫,來不及熱身便跟會操,
是日玩 1k 6分連休x5之後休10分鐘再4k
因為唔記得帶錶,時間是教練提供及問差唔多步速ching
4'24
4'29
4'34
4'34
4'33
21'19 (4k)
跑完後同kenneth,平ching,leung2002往新威睇新鞋
作者: 細明哥    時間: 2008-11-25 01:27
21/11 是日越區支持ssp街坊小隊,由ssp一大圍
          去程 49'45 (6人一齊跑)
          回程 40'09 (由巴迪高,大圍帶跑)
          全程13k都係斜路
24/11 是晚1800約跑波羅山 (7兄,ken兄,平兄,小弟4人)
          由鄧記慢跑至波羅山腳約12分鐘
          山腳至山頂約12分鐘
          步行落山,慢跑回鄧記約10分鐘
          再跑6圈 1'57  2'01  2'00  1'58  1'56  1'55
作者: kenneth    時間: 2008-11-25 08:47
作者: 亞平    時間: 2008-11-25 09:32
明兄同7兄二位簡直係跑山高手啦
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-11-25 11:50
原帖由 ming2884 於 2008-11-25 01:27 發表
21/11 是日越區支持ssp街坊小隊,由ssp一大圍
          去程 49'45 (6人一齊跑)
          回程 40'09 (由巴迪高,大圍帶跑)
          全程13k都係斜路
24/11 是晚1800約跑波羅山 (7兄,ken兄,平兄,小弟4人)
    ...

ming兄:
唔知條波蘿斜同徑口路比邊條咁d呢?以後有機會一齊練過,話事話而家咁多區都開始搞小隊練跑,我以前真係諗唔到玩長跑可以咁熱鬧咁好玩。

作者: 細明哥    時間: 2008-11-27 05:33
25/11   天水圍運動場
   熱身2圈之後跑5k
  2'12
  2'10
  2'08
  2'09
  2'09
  2'11
  2'10
  2'11
  2'10
  2'09
  2'06
  2'05
  1'02
  (27'00)
26/11     荃灣一鄧記 (約23k)  出席ching  leung, 7兄, 平兄, 我 4人
        荃灣碼頭起步
        0一1k  熱身約 6'30 1k速度
        2一5k  約      6'00 1k
        6一10  約      5'30 1k
        11k後見leung兄,7兄開始加快至4'XX 我同平ching感覺不妙決定唔跟2個快腳(鬼腳7同無影腳 )
        大約6分鐘1k拍跳跑回鄧記  時間2'14'15(平均約5'50 1k)
   p.s.  跑長課平ching同我速度差唔多,以後可以多啲拍住走,重有師兄體能相當唔錯!勁!

作者: 711MF    時間: 2008-11-27 10:28
作者: kenneth    時間: 2008-11-27 10:31
作者: 711MF    時間: 2008-11-27 10:36
作者: 細明哥    時間: 2008-11-27 12:39
原帖由 711MF 於 2008-11-27 10:36 發表
係唔係好想知我地用嘜野速度返鄧記呢????
咁你自己計下啦.........................

荃灣碼頭>>>(26:07)帝景>>>(14:48)深井>>>(11:39)青龍頭>>>中段開始加速(21:10)小欖>>>(21:45)三聖(17K位1:35:36)>>>(08:45 ...
7兄禽日都跑得好輕鬆,到咗比賽應該可以再跑快啲  但係我已經跑得好盡!  5'45至6'00 1k係我半馬目標!!
作者: 亞平    時間: 2008-11-27 13:51
原帖由 ming2884 於 2008-11-27 05:33 發表
25/11   天水圍運動場
   熱身2圈之後跑5k
  2'12
  2'10
  2'08
  2'09
  2'09
  2'11
  2'10
  2'11
  2'10
  2'09
  2'06
  2'05
  1'02
  (27'00)
26/11     荃灣一鄧記 (約23k)  出席ching  le ...

係小欖個二隻快馬(7兄&梁兄)發始發癲時,起初我都仲想死跟,後來發覺唔都妥,D呼吸好似係鄧記沖圈一樣不受控制,好彩有明兄提醒,如果唔係未到黃金就比個二隻快馬扯爆.明兄下次我地改善下三聖至鄧記個段,應該有機會2:05-2:08完成全程.我都好想同你拍跳,跟下你短途d速度,對我有幫助,下次有得跑,記得預我呀!

作者: 細明哥    時間: 2008-11-27 14:23
原帖由 亞平 於 2008-11-27 13:51 發表

係小欖個二隻快馬(7兄&梁兄)發始發癲時,起初我都仲想死跟,後來發覺唔都妥,D呼吸好似係鄧記沖圈一樣不受控制,好彩有明兄提醒,如果唔係未到黃金就比個二隻快馬扯爆.明兄下次我地改善下三聖至鄧記個段,應該有機會2: ...
三聖至鄧記個段我都係捱返嚟(因為中段快咗小小,爆爆地,下次速度控制好啲就可以全程均速反嚟)
作者: 亞平    時間: 2008-11-27 15:32
原帖由 ming2884 於 2008-11-27 14:23 發表
三聖至鄧記個段我都係捱返嚟(因為中段快咗小小,爆爆地,下次速度控制好啲就可以全程均速反嚟)

明兄,又有得玩啦,你既強項,快d去留位啦,得10個名額咋
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2519&highlight=
作者: kenneth    時間: 2008-11-27 15:35
作者: 亞平    時間: 2008-11-27 15:37
原帖由 kenneth 於 2008-11-27 15:35 發表

未留得住, pwong 仲執緊個 post。

咦...未得咩?我已經報左囉!師兄你報唔報?
作者: 細明哥    時間: 2008-11-27 15:40
我更係支持啦!!
作者: kenneth    時間: 2008-11-27 15:40
作者: 細明哥    時間: 2008-12-23 02:00
13/12
         網友約跑天水圍
         23k  時間 2'10"  (忙咗一排無練跑,一跑就跑23k,重要跟住啲5分鐘1k的ching嚟跑,跟咗10k就爆咗,之後慢慢跑)
20/12
         網友約跑鈄路特訓
         藍地一湖山  34'21 (慢跑)
         特訓  44" 43" 45" 47 (四轉已經投降)
         回程同平師兄,叮叮噹,redred一同方向慢跑回家 39'03 (我住最遠就好似一個一個送佢地回家)
22/12
         藍地一波羅山腳  29'21
         山腳一山頂        13'25
         山頂步行落山     19'26
         山腳一藍地        29'18
作者: 亞平    時間: 2008-12-23 10:03
22/12

犀利呀明兄,上山既速度同7兄有得揮播!
尋日你幾點上山偷食呀?
作者: 細明哥    時間: 2008-12-23 20:23
原帖由 亞平 於 2008-12-23 10:03 發表
22/12

犀利呀明兄,上山既速度同7兄有得揮播!
尋日你幾點上山偷食呀?
禽日我下午1700左右出發,約1830返到家!!
作者: 細明哥    時間: 2008-12-28 18:46
26/12  是日網友約跑(聖誕翌日跑)湖山一波羅山來回,唔記得帶錶,無時間!!

28/12  多雲,有小雨   藍地<=>屯門碼頭    14.5k   1:18'51  (去 39"37)
                                                                                     (回 39"14)
作者: 細明哥    時間: 2009-1-1 00:46
31/12  鄧記跑均速 wong sir 監督,試跑幾圈後提意每圈keep住 2'03
2'04
2'03
2'02
2'04
1'59
2'04
2'02
2'03
2'04
2'04
2'03
2'06
2'04
2'06
2'02
2'07
2'06
2'05
2'04
2'07
2'06
2'02
2'04
2'04
1'41
10k 時間 51'26  PB  但沒能做到均速,時快時慢,重有多謝wong sir提點跑姿需要改進!!
作者: 亞平    時間: 2009-1-1 01:02
都幾平均呀,明兄,我落差就大左少少,原來我今脕跑多左2圈,共跑左32個細圈.
作者: 細明哥    時間: 2009-1-1 01:06
原帖由 亞平 於 2009-1-1 01:02 發表
都幾平均呀,明兄,我落差就大左少少,原來我今脕跑多左2圈,共跑左32個細圈.
重唔訓聽日唔睇日出啊?
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-1 05:19
原帖由 ming2884 於 2009-1-1 00:46 發表
31/12  鄧記跑均速 wong sir 監督,試跑幾圈後提意每圈keep住 2'03
2'04
2'03
2'02
2'04
1'59
2'04
2'02
2'03
2'04
2'04
2'03
2'06
2'04
2'06
2'02
2'07
2'06
2'05
2'04
2'07
2'06
2'02
2'04
...

時間唔錯呀! 個個圈都差唔多+-1-2秒.
作者: 細明哥    時間: 2009-1-3 13:53
2009年1月1日
     為了迎接新一年第一個日出~幾位屯門區網友相約各自跑往蝴蝶灣燈塔看日出(平ching,wongsir,charson,叮叮噹,細明)
天沒光便相約叮叮噹ctze一齊跑(ctze住我比較近)~早上天氣很清涼(12度)天上面也沒有烏雲~心想一定會見到一個靚日出~
沿路跑亦見到很多跑友及晨運客~
     由天黑至天慢慢光到太陽初現其間的確變化萬千~大自然的奧妙可以帶比人很多歡樂同希望~老實說~因為工作的關係~我
想我看過幾佰個日出~工作時倒希望快啲天光~這樣便可以下班~而觀看日出反而希望可以慢慢享受~
     最後多謝wongsir發起這次睇日出活動~另我們幾個人有一個難忘的回憶!!
(藍地一屯門燈塔 6.5k)
作者: 亞平    時間: 2009-1-3 15:21
細明兄連個跑步日誌都改埋名,睇來下定決心要重新做人咁喎!
作者: 亞平    時間: 2009-1-3 16:46
細明兄,可否明早morning call 我 ? 買多個保險隱陣D..
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-4 15:32
細明哥,

美記半馬跑成點呀??
作者: 細明哥    時間: 2009-1-4 17:28
原帖由 叮叮噹 於 2009-1-4 15:32 發表
細明哥,

美記半馬跑成點呀??
啱啱差完電~成績滿意
作者: 細明哥    時間: 2009-1-4 23:37
2009年1月4日     美洋龍半馬拉松比賽
          由於第一次比賽~賽前預定比賽計劃~唔會被人帶快~一定要按自己步速去跑~這樣才會有足夠體力去完成比賽~
    我同hoihoi師兄一同往起步點~由於位置較後~開跑後要到4x秒才到起步點~hoi師兄同我步速相近~目標也一致~
    可以互相鼓勵~沿途給很多跑手超越亦沒有打亂節奏(約5'30~5'40 1k)~一路上很多長跑網友互相打氣同長跑網義工
    拍照(感謝)~跑到約14k回到水壩前hoi兄因腳傷影響減慢速度~我為有獨自發揮~到最後兩三k直路已經無咩氣力~好
    似跑極都唔完~   
           10k       55"30
           半馬    1'58"23   (賽前預定目標計劃~滿意)

作者: 亞平    時間: 2009-1-4 23:52
原帖由 細明哥 於 2009-1-4 23:37 發表
2009年1月4日     美龍半馬拉松比賽
          由於第一次比賽~賽前預定比賽計劃~唔會被人帶快~一定要按自己步速去跑~這樣才會有足夠體力去完成比賽~
    我同hoihoi師兄一同往起步點~由於位置較後~開跑後要到4x ...

細明哥第一次參賽就咁冷靜確實難得,準確配速,並於自己預定時間內完成,取得自己滿意的時間.

下星期屯門賽再創佳績!

作者: kenneth    時間: 2009-1-5 13:11
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-5 13:55
原帖由 細明哥 於 2009-1-4 23:37 發表
2009年1月4日     美洋龍半馬拉松比賽
    我同hoihoi師兄一同往起步點~由於位置較後~開跑後要到4x ...

第一次半馬可以兩小內時完成已經唔錯,祝明兄晌渣打再打一城!
作者: pwong5618    時間: 2009-1-5 14:45
細明哥、時間好唔錯喎!全程能保持係 5'30 -5'40秒之間,好好水準!
睇怕操多幾課長課,係渣打你都可以按此配速試下全長!

作者: 細明哥    時間: 2009-1-5 15:02
多謝各師兄的鼓勵~渣打比賽小弟都會按均速下走~希望可以提昇至5'15 1k
作者: 亞平    時間: 2009-1-5 18:35
原帖由 細明哥 於 2009-1-5 15:02 發表
多謝各師兄的鼓勵~渣打比賽小弟都會按均速下走~希望可以提昇至5'15 1k

明兄有機會1:48 完成渣打半馬架,其實條路易過美津濃....努力..加油!
作者: sleung2002hk    時間: 2009-1-5 19:38
原來明兄改左名~時間好唔錯丫
不過尾段好似跌左d~練多幾課針對速耐既tempo
渣打有機1"50丫~明兄目標係1"48?
作者: 細明哥    時間: 2009-1-5 19:54
平兄,leung兄
渣打我都唔會比太大壓力自己~希望可以1'55~1'56已經滿足
作者: sleung2002hk    時間: 2009-1-5 20:30
原帖由 細明哥 於 2009-1-5 19:54 發表
平兄,leung兄
渣打我都唔會比太大壓力自己~希望可以1'55~1'56已經滿足

1'55~1'56冇問題~~加油
作者: schnix    時間: 2009-1-5 20:45
Ching 你起步時應該係我附近
在大壩回程見到前面有個綠衫ching, 我一路追住黎跑, 希望谷自己跑快d, 但最後都係無能為力   原來就係ching
作者: 細明哥    時間: 2009-1-6 00:21
原帖由 schnix 於 2009-1-5 20:45 發表
Ching 你起步時應該係我附近
在大壩回程見到前面有個綠衫ching, 我一路追住黎跑, 希望谷自己跑快d, 但最後都係無能為力   原來就係ching 你
係啊~師姐~全程19k我都一路係妳後面跑~係最後一個折回點妳停低飲水我先過到妳架~下次唔好飲咁耐啦
作者: schnix    時間: 2009-1-6 16:18
原帖由 細明哥 於 2009-1-6 00:21 發表
係啊~師姐~全程19k我都一路係妳後面跑~係最後一個折回點妳停低飲水我先過到妳架~下次唔好飲咁耐啦

咁下次真係要學平CHING 講, 一路跑一路飲啦
作者: 711MF    時間: 2009-1-6 16:32
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-1-7 23:14
細明哥,請問今日晌兆康撞到練跑果位係咪你~~
作者: 細明哥    時間: 2009-1-7 23:15
是日相約叮叮噹,redred,平兄偷練斜路,著住網衫從藍地出發,跑至兆康迎面有一師兄叫我,大家互不相識,可能見到網衣,師兄自稱亞dee,失敬,失敬,
沿路會合叮叮噹,redred跑至湖山等待平兄一起偷食,偷食完畢慢跑回家,當然發揮男士應有風度,逐個送回家,回家途中又遇見7兄3人組
藍地一湖山   6k
偷食8轉   44'44'40'40'42'40'43'41
湖山一藍地   6k
作者: 細明哥    時間: 2009-1-7 23:19
原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-7 23:14 發表
細明哥,請問今日晌兆康撞到練跑果位係咪你~~
係啊~DEE師兄又係屯門友啊?
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-1-7 23:26
原帖由 細明哥 於 2009-1-7 23:19 發表
係啊~DEE師兄又係屯門友啊?

幸會幸會細明哥~~

天水圍啊,我晌青山公路番工,一星期都有一兩日跑番屋企,成日都經過果度,希望遲D 多D 機會同各位新界西ching ctse 交流~~
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-7 23:35
原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-7 23:26 發表

幸會幸會細明哥~~

天水圍啊,我晌青山公路番工,一星期都有一兩日跑番屋企,成日都經過果度,希望遲D 多D 機會同各位新界西ching ctse 交流~~hgjD115

吓! 一兩日跑番屋企, 強!
全程幾多k呢?
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-1-7 23:51
原帖由 叮叮噹 於 2009-1-7 23:35 發表

吓! 一兩日跑番屋企, 強!" />" />
全程幾多k呢?

唔係好遠咋,晌黃金附近,之前以為有15k,早幾日用個衛星地圖度過得14.3k,我因為九十幾份工作,所以唔係好夠時間操,一星期一兩次偷收工既交通時間操番兩課都幾好架,14-5k 話長唔長話短唔短,可惜太少上落斜~~

大家平時有沒跑青山公路呢??我幾中意,我最遠跑到去麗城,沿途都係海景,日頭跑超正~~
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-8 00:18
原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-7 23:51 發表

唔係好遠咋,晌黃金附近,之前以為有15k,早幾日用個衛星地圖度過得14.3k,我因為九十幾份工作,所以唔係好夠時間操,一星期一兩次偷收工既交通時間操番兩課都幾好架,14-5k 話長唔長話短唔短,可惜太少上落斜~~:lov ...

小妹只跑過一次荃灣西鐵到大欖涌, 其他ching有跑全程, 有人更跑來回全程.

今晚幾個跑友傾開, 一月尾約跑一次荃灣西鐵>>屯門, 到三聖約17k,
未決定跑到屯門邊處, 相信係兆麟或者鄧記為終點 ,係會遷就小妹慢速跑,
到時通知你, 唔知你有冇興趣咁慢跑.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2