香港長跑網 - 長跑長友

標題: 西隧上斜訓練問題 [打印本頁]

作者: 烏龜跑步    時間: 2008-10-20 16:22
標題: 西隧上斜訓練問題
聽聞半馬西隧上斜好甘,我現在每周最少練一次由太子大坑東球場沿達之路經又一城上到歌和老街城大學生宿舍,呢條路是長命斜,我覺得都幾甘,唔知可否應付西隧上斜路段嗎?謝謝!
作者: 力    時間: 2008-10-20 16:27
烏兄.
報半隻定成隻馬?
作者: kenneth    時間: 2008-10-20 16:29
作者: kenneth    時間: 2008-10-20 16:30
作者: HIN    時間: 2008-10-20 17:50
我都跑過ching你講果條路都幾斜,但我認為另外係石埉尾上返城大果條路會辛苦d!
p.s.:ching上星期五5:40-5:45係咪跑過果度,我見到有個男人穿渣打跑衣跑咗上天橋入城大學生宿舍,唔知係咪ching?
作者: awyh    時間: 2008-10-20 18:14
其實西隧的問題,都有影響到我今年和舊年的比賽表現。

以小弟的經驗,西隧難跑的原因如下:
1) 暗斜
2) 正如Kenneth兄所講,西隧已經算係比賽的後半段,所以體力都用得咁上下。
3) 無論大會安排抽風系統做得有多好,始終嗰條係一條好長的隧道,再加上同一時間有很多跑手在隧道入面,所以空氣是一個好大的問題。

我覺得針對第一同第二點,平時多做長做及上斜,理論上是可以解決的,至於第三點,在香港應該都好難找到這樣的環境去練習。

另外,在長青隧道,沒有第一和第二點的問題,相對來說會好跑好多。

所以,我覺得,現在可以做的,真的只有做足夠的里數。倘若(touch wood)到時因為任何原因,準備得不夠時,唯有係前半段留多少少力,儲在西隧時用。

唔知講得有無錯,各位有任何comment,歡迎批評。
作者: batigoal    時間: 2008-10-20 20:58
我覺得跑慢D就得...
作者: 烏龜跑步    時間: 2008-10-20 21:14
標題: 回復 2# 的帖子
我已報了半馬。
作者: 烏龜跑步    時間: 2008-10-20 21:26
標題: 回復 5# 的帖子
我都有跑過石硤尾上城大條路,但我覺得沿達之路經又一城上歌和老街條斜路甘啲。

你在上周五遇到的男人,應該不是我吧!我通常由太子大坑東足球場沿達之路經又一城跑上歌和老街,然后經浸會上聯合道,到樂富,再跑上九龍仔公園,然后沿路跑回大坑東,全程有多條上落斜,都幾過癮。
作者: 烏龜跑步    時間: 2008-10-20 21:36
多謝各位ching的解答。

雖然我報了半馬,但現在每次練長課都跑30km左右,可惜每次跑到25km左右就開始有心無力,變成軟腳蟹,所以擔心過唔到西隧個關。請問跑至10km時索番包power gel 有用嗎?
作者: KK    時間: 2008-10-21 12:30
唔知~
由美孚上荔景山個條路
都好甘
應該可以應付到西隧個度哇
作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-21 13:00
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-21 13:06
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-10-21 13:00 發表
各位, 請問練梅子林可唔可以應付西隧上斜呢?

瘋兄:
放心wor,西隧果d暗斜加埋之後上天橋果幾條斜路都唔夠一條梅子林咁金。[attach]2651[/attach]
作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-21 13:09
作者: saki    時間: 2008-10-21 13:13
原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-21 13:06 發表

瘋兄:
放心wor,西隧果d暗斜加埋之後上天橋果幾條斜路都唔夠一條梅子林咁金。2651

唯有每星期跑番梅子林一兩轉先........ :-p
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-21 13:22
原帖由 saki 於 2008-10-21 13:13 發表

唯有每星期跑番梅子林一兩轉先........ :-p

係wor,saki兄馮星期五跟泰基跑梅子林覺得如何呢?
作者: bee    時間: 2008-10-21 13:26
"達之路經又一城上到歌和老街城大學生宿舍" - 好建議,試試先

作者: pwong5618    時間: 2008-10-21 13:29
這問題很簡單,只係睇自已之前練跑得如何?

有充裕的練習及狀態,就算平時未練過斜路,也可以應付,
當然平時有練下斜路,就一定會好D!
作者: shogikin    時間: 2008-10-22 18:08
可以試下附近石峽尾公園的斜路.
好像特別斜的.
一口氣上到頂網球場
肯定要慢慢欣賞人打網球

Kin in Running
作者: saki    時間: 2008-10-22 18:08
原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-21 13:22 發表

係wor,saki兄馮星期五跟泰基跑梅子林覺得如何呢?

10號果日跟過一次,, 佢地好快, 跑到我上氣唔接下氣.................

17號果日因遲放工去唔到, 今個星期五再跟........... :-)

作者: 曲奇    時間: 2008-10-22 22:37
慢慢跑就okay...
得閒行多d斜路啦~~
作者: chengcc209    時間: 2008-10-22 23:35
標題: 回復 12# 的帖子
瘋兄:

我上年在幾個半馬比賽以前都會在梅子林練習,高峰時連續上落梅子林兩轉。這絕對有助我在半馬做出PB。
作者: 瘋瘋    時間: 2008-10-22 23:38
作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-23 00:17
原帖由 saki 於 2008-10-22 18:08 發表

10號果日跟過一次,, 佢地好快, 跑到我上氣唔接下氣.................

17號果日因遲放工去唔到, 今個星期五再跟........... :-)

saki兄:
下次再跑應該會舒服d冇咁辛苦,到你精服到梅子林之後,速度自然會提升好多,加油呀![attach]2665[/attach]
作者: 阿P    時間: 2008-10-23 01:18
標題: 回復 9# 的帖子
烏龜跑步C Hing,
請問你這條路線(由太子大坑東足球場沿達之路經又一城跑上歌和老街,然后經浸會上聯合道,到樂富,再跑上九龍仔公園,然后沿路跑回大坑東)大概幾多Km?沿路多車、多斑馬線嗎?
謝!
作者: kenneth    時間: 2008-10-23 10:39
作者: nc    時間: 2008-10-23 12:18
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-10-22 23:38 發表

Thanks Chao Hong Ctse! In fact I am very afraid of slope but will try to challenge it , haha!

我都係有斜路恐懼症, 但跑了幾次, 一次比一次無咁怕, 真係要跑多d.

昨天同場見到一個ching跑上斜真係如理平地, 好似不用氣力, 快到... 心諗佢係咪傻架
作者: mode    時間: 2008-10-23 12:23
其實西隧的斜度不是真的很斜,北潭涌的斜路仲斜啦,其實每星期加多些上斜訓練如梅子林的路段,應可上西隧很自如!
若覺得上梅子林不夠斜,可試一些勁斜,如上白波,包你跑完以後其他斜路會覺得不斜!

作者: shogikin    時間: 2008-10-23 12:27
標題: 回復 27# 的帖子
不是傻的OH

跑上斜其實同跑平路無分別
只是每步用多少少力.

nc妳好快會便明

作者: desmond    時間: 2008-10-23 14:34
原帖由 阿P 於 2008-10-23 01:18 發表
烏龜跑步C Hing,
請問你這條路線(由太子大坑東足球場沿達之路經又一城跑上歌和老街,然后經浸會上聯合道,到樂富,再跑上九龍仔公園,然后沿路跑回大坑東)大概幾多Km?沿路多車、多斑馬線嗎?
謝!
剛剛lunch時試相反跑呢段路,點知路盲上身 ,過樂富後上錯了廣播道 ,跟著錯上加錯,走了上龍翔道 ,最後到左歌和老街後衝返九龍城
作者: HIN    時間: 2008-10-24 22:43
達之路經又一城跑上歌和老街,其實呢條路唔可以叫斜,係長 ,其實phenli兄講得啱,由美孚上荔景山個條路都好斜,但比(達之路經又一城跑上歌和老街)為短,各有所長!若果眾ching想train上斜,其實美孚上荔景山個條路會較為合適!
作者: onionufo    時間: 2008-11-8 21:44
各位ching,如果屋企附近實在沒有斜路可作操練,點算...有無其它練習可以代替
作者: shogikin    時間: 2008-11-8 22:11
明早去石峽尾公園特訓
屋企不是在附近
但刻意一早走去跑
因為
那條斜路特別斜

作者: ChARsoN    時間: 2008-11-8 23:09
新界西的ching 不妨試試這個:
https://www.longrun.hk/forum/vie ... page%3D1&page=4
留意75#

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2