香港長跑網 - 長跑長友

標題: 09年10k target~40mins內報名處 [打印本頁]

作者: sleung2002hk    時間: 2008-10-24 17:45
標題: 09年10k target~40mins內報名處
睇下有幾多人有信心先
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-24 21:52
我本來set 呢個目標係08年尾達到
但而家仲有好一段距離.......
44分內都未入到
作者: vincent_liwl    時間: 2008-10-24 23:44
依家跑56分鐘/10km ,如果要1年後40分內完成,會唔會太遙遠呀
作者: miller    時間: 2008-10-24 23:48
標題: 回復 3# 的帖子
我諗我直接D咁講喇,如果你可以唔係好辛苦咁樣用3:45走到1km的話,你可以嘗試下O既…
作者: oscar    時間: 2008-10-25 00:07
作者: spmho    時間: 2008-10-25 00:20
10k sub40...即係最好現時水平大約41、42左右

樓主想睇下呢道跑友既水平係點
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-25 11:16
原帖由 miller 於 2008-10-24 23:48 發表
我諗我直接D咁講喇,如果你可以唔係好辛苦咁樣用3:45走到1km的話,你可以嘗試下O既…

我可能只能走2,3 個....
咁算唔算?
p.s. 應否只用4分鐘1k 的速度練跑
然後每1,2k 咁加上去?(保持速度)
作者: sleung2002hk    時間: 2008-10-25 12:30
原帖由 vincent_liwl 於 2008-10-24 23:44 發表
依家跑56分鐘/10km ,如果要1年後40分內完成,會唔會太遙遠呀

一年跑到40分 冇話唔得既~~要加油
作者: sleung2002hk    時間: 2008-10-25 12:31
原帖由 stanleyhpm 於 2008-10-25 00:20 發表
10k sub40...即係最好現時水平大約41、42左右

樓主想睇下呢道跑友既水平係點

師兄冇問題既~~09年 40內~~~
不過本人覺得40內開始冇咁易進步
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-25 14:15
原帖由 sleung2002hk 於 2008-10-25 12:31 發表

師兄冇問題既~~09年 40內~~~
不過本人覺得40內開始冇咁易進步

其實我去到44~45 左右已經停濟不前好一段日子....
真係唔知咁落去點算.....
作者: csrunner    時間: 2008-10-25 14:31
原帖由 sleung2002hk 於 2008-10-25 12:30 發表

一年跑到40分 冇話唔得既~~要加油

我就覺得 56min 跳到 sub-40min 嘅目標完全唔實際.

好多資深跑手用咗好大effort先可以由 42-43 跳到 sub-40.
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-25 14:35
原帖由 csrunner 於 2008-10-25 14:31 發表

我就覺得 56min 跳到 sub-40min 嘅目標完全唔實際.

好多資深跑手用咗好大effort先可以由 42-43 跳到 sub-40.

如果話去到46 分都仲未係咁難....
其實條"路"係咪好似上山而又越來越斜?
p.s. 好似由頭到尾都未有人理我....
作者: 力    時間: 2008-10-25 18:27
原帖由 vincent_liwl 於 2008-10-24 23:44 發表

Vincent ching,
你目標跳得太快及太高! 建議先把目標降至50'! 小弟習長跑年多, 平常每週1至2課(無練interval), 去年10K成績54'+, 今年目標10Ksub50', 今年10KPB50'+, 只欠幾十秒, 希望可在nike10K達標!

作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-28 09:56
原帖由 ChARsoN 於 2008-10-25 14:35 發表

如果話去到46 分都仲未係咁難....
其實條"路"係咪好似上山而又越來越斜?
p.s. 好似由頭到尾都未有人理我....

抄神仔:
唔係唔理你呀,不過知你後生仔鐘意追求更高既速度,不用太多心啦,你而家5000米之下既速度已經好快,如果專注多d下短途度可能成績仲會好d,加油啦。
作者: chinkw    時間: 2008-10-28 21:15
標題: 回復 13# 的帖子
Alex, Nike 10K is not a good race for PB. It has only 1 start for all 10K runners this year, that means the congestion could be even worst than previous. If you cannot go to the front earlier, your start could be very slow for up to 1-2Ks. There's lot of 10K races better than Nike to create PB.
作者: 力    時間: 2008-10-28 23:00
標題: 回復 15# 的帖子
我都知, 不過nike10K係我今年拉樹一個10K比賽, 其它週日用來跑長課, 盡力而為!

作者: 大圍新跑手    時間: 2008-10-28 23:07
原帖由 Alex 於 2008-10-28 23:00 發表
我都知, 不過nike10K係我今年拉樹一個10K比賽, 其它週日用來跑長課, 盡力而為!

咁Alex兄當日無論如何都要爭返個頭位企先得呀。
作者: Alfred    時間: 2008-10-29 02:52
揾人霸位,担埋櫈仔。
作者: michaelyw    時間: 2008-10-29 07:36

my case:

7/10/07 55:54 (Melbourne)

2/12/07 54:00 (Hong Kong)
23/12/07 51:1X
30/12/07 54+
27/01/08 53+
03/02/08 54+

09/03/08 47:49 (Melbourne)
...
12/10/08 1:44:36 (Melbourne Half Marathon)

After that I focused on training Half Marathon so I didn't run any 10K race (for the training runs I did make several sub50 run but it should be above 47min) . So far a  year after I could push my 10K PB from mid 50min to late 40 given different running place.

In my case, it is already difficult enough to reach sub50 in one year... just thanks to good air quality in Australia ... and obviously I did put much effort this year..

so for me it is not a realistic goal to set sub40 as my next year goal... rather realistic for me to set it as my LIFE goal.

作者: michaelyw    時間: 2008-10-29 07:43
原帖由 ChARsoN 於 2008-10-25 14:15 發表

其實我去到44~45 左右已經停濟不前好一段日子...." />" />" />" />fhjfrt

if it will be my case as well, I reckon I will still have a long way to go.
as I am already 停濟不前 at 47-48
作者: sleung2002hk    時間: 2008-10-29 12:48
原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-28 09:56 發表

抄神仔:
唔係唔理你呀,不過知你後生仔鐘意追求更高既速度,不用太多心啦,你而家5000米之下既速度已經好快,如果專注多d下短途度可能成績仲會好d,加油啦。

係丫~~後生好快進步~記得當年岩岩練跑冇幾耐~係學校5000m跑到21:xx架
作者: sleung2002hk    時間: 2008-10-29 12:55
原帖由 ChARsoN 於 2008-10-25 14:15 發表

其實我去到44~45 左右已經停濟不前好一段日子...." />" />" />" />fhjfrt

都唔係停濟既~可能進步開始慢~~個個人都會有架喇~~我都成日係40分上上落落
慢慢黎~好多跑手要一年10k先進步1-2mins~你仲有好多進步空間既
作者: 711MF    時間: 2008-10-29 14:12
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-29 23:10
原帖由 sleung2002hk 於 2008-10-29 12:48 發表

係丫~~後生好快進步~記得當年岩岩練跑冇幾耐~係學校5000m跑到21:xx架

我練跑第三年(2005年)去參加學界5000米比賽先跑到21'59....(暫時仲係PB)
今年將再跑過 目標為20分內
因此最近想將10000米時間推至接近40分
另外 是否需要從呼吸方面著手?
作者: sleung2002hk    時間: 2008-10-30 10:31
原帖由 ChARsoN 於 2008-10-29 23:10 發表

我練跑第三年(2005年)去參加學界5000米比賽先跑到21'59....(暫時仲係PB)
今年將再跑過 目標為20分內" />" />
因此最近想將10000米時間推至接近40分
另外 是否需要從呼吸方面著手?

練左3年都唔錯喇~~你住屯門~~不如星期四7點半黎鄧記練啦
有好多師兄~咩速度都有~多數我地都練分段既速度跑~對你應該幾有幫助
作者: kenneth    時間: 2008-10-30 10:42
作者: sleung2002hk    時間: 2008-10-30 11:31
原帖由 kenneth 於 2008-10-30 10:42 發表

抄神仔都有跟開樂華操的。" />" />hjhvbj" />

失敬失敬~~~邊個係抄神仔??
作者: kenneth    時間: 2008-10-30 12:11
作者: miller    時間: 2008-10-30 12:20
標題: 回復 12# 的帖子
抄神兄,一路都無時間覆你…

其實如果你o既主項諗住係5,000m而你又唔係諗住跑under 17:00的話,你已經有一項基本要求已經達到,就係速度…因為你可以跑到1:20之內的話,o向速度上under 20:00係無問題o既…用一個最簡單o既計法,你要under 20分的話,你跑每圈1:33就得架喇…

你而家欠o既只係速耐,除左平時走400m interval之外,可以走下800m或1,000m interval,走6-8個度…另外,走下tempo,如果你係諗住走under 20min,你咪先試下4:05/km咁走3km先…得的話就加長少少…當你可以應該到6,000m的話,你又可以重新用4:00/km走3,000m,如是者睇下可以去到邊個速度…

當然,進步係需要時間,不能急進
作者: oscar    時間: 2008-10-30 12:58
作者: 711MF    時間: 2008-10-30 13:23
作者: desmond    時間: 2008-10-30 13:32
[quote]原帖由 oscar 於 2008-10-30 12:58 發表

登錄/註冊後可看大圖

米拿兄,多謝分享!我都會返去試
作者: miller    時間: 2008-10-30 14:07
標題: 回復 30# 的帖子
其實呢d野都係老生常談,個問題係有幾多個人會跟到同埋有系統咁樣做到?
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-31 00:04
原帖由 miller 於 2008-10-30 12:20 發表
抄神兄,一路都無時間覆你…

其實如果你o既主項諗住係5,000m而你又唔係諗住跑under 17:00的話,你已經有一項基本要求已經達到,就係速度…因為你可以跑到1:20之內的話,o向速度上under 20:00係無問題o既…用一個最 ...

多謝ching
可惜今日跟會操偷咗懶.....
我4分鐘內1k ge tempo 暫時都未突破到2000m 大關@@
每次跑完都爆咁濟
有次跟會操時跑3k 又係過咗2k 後插水式跌watt....
作者: sleung2002hk    時間: 2008-10-31 00:13
原帖由 ChARsoN 於 2008-10-31 00:04 發表

多謝ching" />" />
可惜今日跟會操偷咗懶....." />" />
我4分鐘內1k ge tempo 暫時都未突破到2000m 大關@@
每次跑完都爆咁濟
有次跟會操時跑3k 又係過咗2k 後插水式跌watt....

抄神兄要控制下喇~~今日同你沖尾圈你都沖到1:11  速度幾夠
不過跟唔晒都係差d~學下放慢d跟晒佢~我都知有時幾難忍
始終你欠既係速耐
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-31 00:23
原帖由 sleung2002hk 於 2008-10-31 00:13 發表

抄神兄要控制下喇~~今日同你沖尾圈你都沖到1:11  速度幾夠
不過跟唔晒都係差d~學下放慢d跟晒佢~我都知有時幾難忍
始終你欠既係速耐

嗯....真係會好好好難忍.....
另外 其實有d 本來拿來抖ge 時間可以跟住hea 跑的....
但有時又會影響之後ge 士氣
p.s. 有時見到人地跑得慢過我都照跑就覺得自己唔應該偷懶了
作者: miller    時間: 2008-10-31 10:07
原帖由 ChARsoN 於 2008-10-31 00:04 發表

多謝ching" />" />
可惜今日跟會操偷咗懶....." />" />
每次跑完都爆咁濟

所以唔使咁快逼自己而家就要用o個個速度練tempo,你由一個慢少少o既速度練起,可以跑到5-6km o既時候你就知道tempo o既感覺係點樣,之後先再慢慢加快個pacing…呢樣野急唔黎…如果係咁簡單的話我已經練緊1:15 o既tempo喇
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-31 19:32
原帖由 miller 於 2008-10-31 10:07 發表

所以唔使咁快逼自己而家就要用o個個速度練tempo,你由一個慢少少o既速度練起,可以跑到5-6km o既時候你就知道tempo o既感覺係點樣,之後先再慢慢加快個pacing…呢樣野急唔黎…如果係咁簡單的話我已經練緊1:15 o既 ...

哦...
下次試試保持每圈1分40秒跑tempo好不好?(跑5~6 km)
另外 我十月份中跑過兩次10000米當中本來想保持9分鐘內2k ge 速度跑落去
但始終去到4k 就突咗十幾秒出來 之後越突越多....(除了最後2k)
作者: sleung2002hk    時間: 2008-10-31 22:00
原帖由 ChARsoN 於 2008-10-31 19:32 發表

哦...
下次試試保持每圈1分40秒跑tempo好不好?(跑5~6 km)
另外 我十月份中跑過兩次10000米當中本來想保持9分鐘內2k ge 速度跑落去
但始終去到4k 就突咗十幾秒出來 之後越突越多....(除了最後2k)

可以試試5K 2組練tempo(我星期3練過效果好似唔錯)~~1分40秒@ 應該幾岩你練
中間休息可以耐少少~等心跳回返100以下
作者: ChARsoN    時間: 2008-10-31 22:42
原帖由 sleung2002hk 於 2008-10-31 22:00 發表

可以試試5K 2組練tempo(我星期3練過效果好似唔錯)~~1分40秒@ 應該幾岩你練
中間休息可以耐少少~等心跳回返100以下

我怕我到第二組就會跑唔到或謝好多了...
作者: sleung2002hk    時間: 2008-10-31 23:45
再唔係試試1:45@先囉

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2