香港長跑網 - 長跑長友

標題: 求跑山鞋介紹 [打印本頁]

作者: dogdog54321    時間: 2013-11-29 14:34
標題: 求跑山鞋介紹
小弟跑開公路, 172cm, 150磅. 半馬1:40左右, 著開mizuno aero

近排想試下跑山, 報左lantau50玩下.  對跑山鞋無乜知識, 有乜model介紹下(先唔計budget)? 我本身平衡力唔好, 落山好易跣. 仲有希望cushion 好d.

作者: wowodog    時間: 2013-11-29 15:42
平衡力唔好,落山可用登山杖。

同時建議強化你的大腿,但你半馬可以做到1:40左右,雙腿肌肉應該ok
作者: Thales    時間: 2013-11-29 15:45

我本身有對全ADIDAS山鞋 UK9,US9.5,用唔著, 因為唔行山,有意可以PM我
作者: armanxd    時間: 2013-11-29 16:25
如果唔係玩開山的話
建議師兄用以急步行既心態去玩   過完大東山有力的話先開始試慢跑出去
anyway,著跑路鞋都得 反而要練習點上落山
作者: CEC    時間: 2013-11-29 18:58
我未行過大東爛頭山一帶,假如梯級多的話,跑鞋就可;但假如多爛路樹根盤據的話,出返對有保護腳眼的行山鞋,最經典介紹, 所羅門,一千到。
作者: keithlky    時間: 2013-11-30 09:54
Solomon 喇
作者: felixcat    時間: 2013-11-30 11:14
十二樓同wixxle都做緊所羅門八折。
作者: sourcer    時間: 2013-11-30 12:57
All Weaxxxx cheaper
作者: sourcer    時間: 2013-11-30 13:02
HK trail, Solomon XT range can do. I have a Speedcross 3 but it's more for muddy trails.
作者: lewischan    時間: 2013-11-30 16:26
Solomon 啦!

作者: dogdog54321    時間: 2013-12-1 00:44
多謝大家意見。 咁我都試下用路跑鞋先,有問題先買對Solomon試試。

我唔識落山技巧,下下都feel到硬食d力。 因為之前傷過ITB,對落山比較怕.... search 過又唔資料教.  有無人教下落山應如何比較efficient同無咁易傷?
作者: sourcer    時間: 2013-12-2 22:33
Off topic! You need to open a new thread for new question.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2