香港長跑網 - 長跑長友

標題: 捐血問題 [打印本頁]

作者: Pawda    時間: 2013-12-11 10:14
標題: 捐血問題

小弟年輕時有捐血習慣,但有次捐血後第二日去練水,游咗幾百米已出現頭暈兼冇力(平時游3-4000 m都冇問題),自此之後就一直冇再捐血.
但見呢兩日血庫告急,想盡一分綿力,但又怕影響體力同練習. 請問大家有冇捐血習慣? 體力要多少日至完全復原?

作者: JoJoYip    時間: 2013-12-11 10:53
我有捐開,一夠期可以捐又得閒就去
為左唔暈低出醜我第二日先做運動
包括以前打波踢波游水
而家跑步
不過記得捐完飲多啲水同食多啲野通常我捐完食佢幾包餅再去豪食一餐。。。
作者: Pawda    時間: 2013-12-11 11:13
當年冇練水之後就轉玩拳,體力須求更大(冇氣冇力對打就俾人執),所以一直都冇再捐血!
作者: shogikin    時間: 2013-12-11 11:36
X2
我都有捐開,一夠期可以捐又得閒就去

上次的情況是這樣,weekend 跑了長勁甘的長課,很倦,恢復了一星期
之後個weekend去捐血,之後的感覺都是一樣倦,恢復了2-3天
我覺得恢復都是練習的一部份
適當的時候捐血,可以幫助恢復

Kin in Running
作者: Primart    時間: 2013-12-11 11:46
我有捐開, 捐血前後兩天都不要跑或飲咖啡, 會影響血紅素。
我會食多點 如"蛤" "芝麻"等補血食物, 捐後都很小頭暈了。兄師見護士時也可以要求 "鐵丸" 兩星期份量, 血紅素很快回復。

善心者, 你是有福的!
作者: mill    時間: 2013-12-11 12:06
因之前經常有跑步的關係, 最後兩次去紅十字會都不能順利捐血.
理由是"血紅素不足", 而今年亦經常有跑步, 所以已一年半沒有捐過血了.
作者: gxchen    時間: 2013-12-11 13:31
我都一直有捐血,至今已捐五十幾次。某程度上我反而是為了可以繼續捐血而運動的。

話說去年七月 捐血時量血壓時姑娘叫我要注意血壓,話有些踩界,如再高些就不可再捐。

我於是去年七月「的起心肝」泳水,今年一月開始跑步。

完全感覺不到捐血影響運動。對上一次10月初捐,之後一連參加了六項比賽:半馬、渡海泳、10k 、兩鐵..

另外,原來現在已降低了兩次捐血間的期限:男士75天可以捐一次了,女士就好似係105天。

捐血可以說是一項利人利己的活動,希望大家多多支持!

PS: 我捐之前會食番餐牛扒

作者: Pawda    時間: 2013-12-11 13:55

我上星期上旺角捐血站登記骨髓捐贈,當時站內所有人都正在捐血,但就冇人登記骨髓捐贈. d 護士都覺得好奇怪,問我點解肯登記骨髓捐贈,但反而唔捐血!

原來而家捐骨髓唔一定要開刀,新方法叫'週邊血幹細胞捐贈',只要o係捐贈前三日打支針'種白血球',到手術o個日抽幾百cc血就OK. 以前唔登記骨髓捐贈,係怕當真係配對到,開刀會影響身體同工作. o個日行過旺角行人專用區聽到班HKU醫科生講解,就立刻上樓上red cross登記同抽血. 只要花少少時間,就可以為有須要o既人仕提供多一個配對機會,甚至挽救生命,請大家都多多支持!

作者: rlamhl    時間: 2013-12-11 15:07
我都有捐開嘅習慣~通常捐完第2日就可以做運動~~冇咩特別話會暈冇力嘅情況出現~~
btw我夠晒期捐~~不過病緊~食左藥唔捐得。
作者: wml    時間: 2013-12-11 15:29
d工作人員話捐完24小時內唔好做劇烈話動
作者: Mimi    時間: 2013-12-11 16:44
我都慣咗捐血,但自己長期缺鐵,所以捐血前兩星期會拍維他命B12+鐵丸。
有一次唔聽姑娘話捐完血幾個鐘就跑,有d辛苦同好慢,但ok。(反而上hot yoga 真係會暈)
不過都建議乖乖哋聽話,第二日先運動,仲有記住飲多d水
作者: CEC    時間: 2013-12-11 17:12
捐血是善事,捐血前後兩天唔好劇烈運動就可
作者: JoJoYip    時間: 2013-12-11 19:47
Pawda 發表於 2013-12-11 13:55
我上星期上旺角捐血站登記骨髓捐贈,當時站內所有人都正在捐血,但就冇人登記骨髓捐贈. d 護士都覺得好奇怪, ...

呢個我都有
如果真係岩幫下人又點話
我仲登記埋器官移稙!
作者: cpfock    時間: 2013-12-11 23:40
JoJoYip 發表於 2013-12-11 19:47
呢個我都有
如果真係岩幫下人又點話
我仲登記埋器官移稙!

有定期捐血(已累計29次, 但最近一年跑步多咗捐唔到, 渣馬後會再繼續)
器官捐贈有登記, 骨髓就無。

幫到其他人的事不怕做 ^ ^
作者: Hennatalk    時間: 2013-12-12 00:52
原來大家有時也過唔到血紅素呢一關,我都間中咁樣比佢勸我,今天不捐擺了。看來也並非我體質唔同。最近佢出有派啲維他命丸,幫我地提高血紅素呀!但係我攞咗都冇食,想天然啲。揀啲休息夠的日子去,應該0K,上次都掂呀!
作者: Hennatalk    時間: 2013-12-12 01:03
以下講的,當然並非精密科學。我諗捐血,可能可以刺激新陳代謝,對練習可能是好事喎,其實可以考慮安排捐血日子也冇妨啊!
作者: Pepe    時間: 2013-12-12 08:55
每人身體狀況不同,應查詢紅十字會人員較好。
作者: wlau    時間: 2013-12-12 13:19
我前 21 號捐血, 24 跑半馬都OK, 其實過一, 兩日就OK, 但就最好中間D 休息同飲食要夠..
現在捐血會送鐵質丸俾你食.. 會加快補充鐵質.所以應該都OK
作者: nic_wing2002    時間: 2013-12-12 14:25
我都係定期捐血, 我會預返練習同比賽時期既捐血安排
例如就渣馬比賽(以全馬而論), 3月個既訓練時間
開始練前捐一次, 比賽完左之前就啱啱好又可以捐
而且中間又唔會影響到練習, 一舉兩得
作者: CEC    時間: 2013-12-13 14:38
cpfock 發表於 2013-12-11 23:40
有定期捐血(已累計29次, 但最近一年跑步多咗捐唔到, 渣馬後會再繼續)
器官捐贈有登記, 骨髓就無。

善心人

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2