香港長跑網 - 長跑長友

標題: Hea住練馬拉松 一星期兩次長課就足夠? [打印本頁]

作者: bunbun    時間: 2013-12-17 20:09
標題: Hea住練馬拉松 一星期兩次長課就足夠?
http://www.sportsoho.com/sportunes/Hea%E4%BD%8F%E7%B7%B4%E9%A6%AC%E6%8B%89%E6%9D%BE/347
Hea住練馬拉松
一星期兩次長課就足夠?
嘉賓: Sub-3跑手萬進謙

作者: bunbun    時間: 2013-12-18 05:56

他分享, 以他的case,
最大的訓練得益
一星期兩次26km (無其他的課了)

作者: tango    時間: 2013-12-18 09:09
足夠!   前題係26k hea跑要1:45內   
作者: divejy    時間: 2013-12-18 11:17
hea 住跑定義是甚麼?
作者: enochlam    時間: 2013-12-18 11:54
tango 發表於 2013-12-18 09:09
足夠!   前題係26k hea跑要1:45內

嘩, hea都呢...
作者: Hennatalk    時間: 2013-12-19 02:30
divejy 發表於 2013-12-18 11:17
hea 住跑定義是甚麼?

我Hea住嚟聽,唔知個主持有無展述?以我領悟,佢講Hea,其實將好專門的LSD訓練法,講到好低檔次。嘉賓的實力很強,只欠增強耐力。當然做LSD最適合。
作者: Hennatalk    時間: 2013-12-19 02:37
bunbun 發表於 2013-12-18 05:56
他分享, 以他的case,
最大的訓練得益
一星期兩次26km (無其他的課了)

他不是Hea,是做LSD,同意嗎?我Hea聽,不知節目有冇提過。
作者: pandaman    時間: 2013-12-19 09:19
有時我覺得sportunes 都係標題黨, 為左吸引一般人去聽, 標題咩都話係hea. 信左佢就弊......

作者: tango    時間: 2013-12-19 10:33

標題是有問號的。   sportsoho 收左聽眾幾多錢,點解要咁harsh?   
輕鬆下喇,香港人   

作者: pandaman    時間: 2013-12-19 10:51
同一問題其實一樣適用於無線電視: 無線收左觀眾幾多錢,點解要對佢d 劇咁harsh?
佢無收聽眾錢, 只係收左廣告客戶錢. 吸引多d 人聽, 終究是好事.

個人認為練習馬拉松從來都不是舒服的事, 並不存在 hea 練就能成功的例子.
想推廣一樣運動, 應該從比較正面認真的方向. 而不是對人說有一星期練兩日就能hea 練成功
但原來果兩日都係高強度長距離......

我都係sportunes 既聽眾, 開台就一直聽. 希望佢做得更好.
作者: 小叻    時間: 2013-12-21 17:45
人地level唔同,不可和常人相題並論。跑得快的人,30k個幾兩個鐘就練完,慢人卻要3-4個鐘……
作者: tango    時間: 2013-12-21 19:20
我重覆再聽訪問, hea係謙sir自己講既

一星期2次, 加埋52km, 相對有人要練近百km, 唔算hea咩?

如小叻所言, 層次唔同, 若能以55分走15km, keep 住"hea"練, 走3小時以內, 實際兼可行

又如有些10優生話「平常留心聽書就得喇」, 唔通又要挑戰佢講大話嗎?

人地得唔等於你得, 你唔得唔等於人地唔得, 有乜好抽稱?

至於標題, 係綽頭, 有「問號」的, 我覺得無問題

俗語有云﹕講故唔好駁故, 唔通睇tvb劇情有犯駁, 又要向廣管局投訴嗎?

...輕鬆下喇香港人   

作者: chtang    時間: 2014-1-13 19:48
基本上,他體質十分好,操一操(或叫hea)就已經係sub-3成績,練多啲,成績可能會更好。一般人係唔得。
作者: leehyalbert    時間: 2014-1-21 09:32

我聽完後, 覺得佢好似show quali, 一D都唔謙虛. 我認識不少全馬可以跑到2:4X, 甚至可以去到香港top 10的高手, 完全無萬生咁樣!

正如樓上有ching所講, 各有前因, 佢得唔代表你得, 你唔得唔代表佢唔得, 我絕對唔係妒忌. 我身邊真係唔少sub-3, 甚至sub 2:50的高手朋友, 佢地完全係大智若愚, 你請教佢佢地會好願意地指教你技術和經驗!

我純粹講事實, 唔係針對, 我聽左一半到已經唔想聽落去!
再補充一句, 唔止我一個, 我身邊不少跑友都有聽這段錄音及都有和我一樣的看法!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2