香港長跑網 - 長跑長友

標題: 新手開始玩長跑,去邊度買裝備好(含冬天需要) [打印本頁]

作者: Bmtc    時間: 2008-11-4 05:34
標題: 新手開始玩長跑,去邊度買裝備好(含冬天需要)
例如手套...仲有見過人帶一隻類似前臂護套咁的東西...仲有保護耳仔東東(冷帽?!)

仲想買D跑步衫...褲...襪...

係咪有D跑步專門店, 但D野價錢是否好貴? (因為D野Pro?!)

Thx for all!
作者: kenneth    時間: 2008-11-4 09:35
作者: miller    時間: 2008-11-4 10:07
原帖由 Bmtc 於 2008-11-4 05:34 發表
例如手套...仲有見過人帶一隻類似前臂護套咁的東西...仲有保護耳仔東東(冷帽?!)

仲想買D跑步衫...褲...襪...

係咪有D跑步專門店, 但D野價錢是否好貴? (因為D野Pro?!)

Thx for all!

如果你唔係去外國跑,香港凍極都係長衫長褲手套加帽就夠喇…

你提到o既疑似護臂,應該係用黎促進血液循環…

都係一句,有牌子就一定貴架喇…平有平玩,大把人比賽帶勞工手套架!
作者: Bmtc    時間: 2008-11-5 04:26
咁有無d跑步專門店可以介紹?
作者: 力    時間: 2008-11-5 09:35
標題: 回復 4# 的帖子
Kowloon - Athletics Nation
HK - 10K Pro
作者: Bmtc    時間: 2008-11-5 19:26
Thx 版主.

係咪全港得呢二間跑步專門店?
作者: allanccl    時間: 2008-11-5 21:12
其實,以我的經驗(須然去年七月才學跑,但已跑了三個半馬,兩個全馬),並不需要穿很多禦寒衣物來練跑的,今年三月三十日在中國鄭州至開封跑全馬,起步時只有攝氏5度,我只穿一件背心及短跑衭。做過一輪熱身,起跑後一點也不覺凍,很好跑,反而有些人穿很多衫,一路跑一路除及棄掉,我不用理這些負累,很輕鬆地完成我第一個全馬,沿途拿著新買的攝錄機,想拍低沿途熱情的啦啦隊,可惜唔識用,拍唔到。
我平時(不論冬天或夏天)練跑也是穿背心短跑衭,在家做足熱身便開跑,跑完到家才停,所以唔覺凍,亦未試過凍親,師兄可以參考下。
作者: 力    時間: 2008-11-5 21:59
原帖由 Bmtc 於 2008-11-5 19:26 發表
Thx 版主.

仲有幾間, 一來唔係好記得名, 二來間間都係買果啲野, mizuno, asics, ... 去一間就可買齊衫, 褲, 鞋, ...
作者: 力    時間: 2008-11-5 22:03
Bmtc ching,
其實在香港跑, 凍極有普。最冷的時侯, 我都是長袖衫, 短褲, 加手套就夠拉!
作者: allanccl    時間: 2008-11-5 22:12
極之同意! 香港極少低過10度的。
作者: Bmtc    時間: 2008-11-6 08:44
原帖由 allanccl 於 2008-11-5 21:12 發表
其實,以我的經驗(須然去年七月才學跑,但已跑了三個半馬,兩個全馬),並不需要穿很多禦寒衣物來練跑的,今年三月三十日在中國鄭州至開封跑全馬,起步時只有攝氏5度,我只穿一件背心及短跑衭。做過一輪熱身,起跑後一 ...

嗯, 多謝你的寶貴意見.......
作者: Bmtc    時間: 2008-11-6 08:45
原帖由 Alex 於 2008-11-5 21:59 發表

仲有幾間, 一來唔係好記得名, 二來間間都係買果啲野, mizuno, asics, ... 去一間就可買齊衫, 褲, 鞋, ...

多謝, 會不會有一間價錢比較合理/有折扣?還是同類貨品間間都差不多價?
作者: Bmtc    時間: 2008-11-6 08:46
原帖由 Alex 於 2008-11-5 22:03 發表
Bmtc ching,
其實在香港跑, 凍極有普。最冷的時侯, 我都是長袖衫, 短褲, 加手套就夠拉!

我係想知道d手套...係咪有專門for長跑手套賣...定係我求其去街買d冷手套就ok....
作者: thomasleung    時間: 2008-11-6 10:03
原帖由 Bmtc 於 2008-11-6 08:46 發表

我係想知道d手套...係咪有專門for長跑手套賣...定係我求其去街買d冷手套就ok....

求其都得, 有唔少人係用勞工手套... 因為一年可能只係帶幾次...
作者: Ah_ming    時間: 2008-11-6 10:33
原帖由 Bmtc 於 2008-11-5 19:26 發表
Thx 版主.

荃灣: 中興

Tuen Mun 有 ching 相識

作者: onon    時間: 2008-11-6 10:36

小弟試過用Nixe手套...

其實...起步時凍, 即使戴住手套隻手都會凍!

到跑熱咗...隻手就出汗! 濕立立焗在手套內!

結果都係除咗!

至於用冷手套...

作者: miller    時間: 2008-11-6 10:50
標題: 回復 16# 的帖子
我只可以講,型係要付出代價o既!哈哈
作者: onon    時間: 2008-11-6 10:54
原帖由 miller 於 2008-11-6 10:50 發表

所以用勞工手套半路掉落垃圾筒都冇咁肉赤!
作者: kenneth    時間: 2008-11-6 11:05
作者: batigoal    時間: 2008-11-6 13:33

用勞功手套啦!跑步可以保暖,又可以用來抺汗,又平又好用。
作者: miller    時間: 2008-11-6 16:25
標題: 回復 20# 的帖子
不過講番如果你真係要型的話,香港都買到有牌子o既跑步手套…

NIKE、美津濃同Asics 我都見過…

我自己就有兩對,一對黑一對白,係薄料黎,汗就唔會點出﹙得10度o個陣先用﹚,不過都要次次洗咯
作者: 力    時間: 2008-11-6 19:51
原帖由 Bmtc 於 2008-11-6 08:45 發表

多謝, 會不會有一間價錢比較合理/有折扣?還是同類貨品間間都差不多價?

其實ching你想買啲乜? 如果是衫褲的話, 普通的運動用品店都有大把選擇。價錢間間差唔多, 除非做特價或識人有折。

Bmtc ching,
你係咪會出外去啲好凍嘅地方跑, 唔係點解又冷帽, 護耳仔套加冷手套....... 如果你會係啲零下的地方跑, 最好買埋條長tight。

作者: 力    時間: 2008-11-6 20:00
原帖由 miller 於 2008-11-6 10:50 發表

型呢家野, 需然唔跑得, 都睇得吓架!
作者: Bmtc    時間: 2008-11-7 07:42
原帖由 Alex 於 2008-11-6 19:51 發表

其實ching你想買啲乜? 如果是衫褲的話, 普通的運動用品店都有大把選擇。價錢間間差唔多, 除非做特價或識人有折。

Bmtc ching,
你係咪會出外去啲好凍嘅地方跑, 唔係點解又冷帽, 護耳 ...

---我係香港跑ja...但係會凌晨四五點跑囉...由於新手...冬天驚凍死.....
作者: Bmtc    時間: 2008-11-7 07:44
原帖由 miller 於 2008-11-6 16:25 發表
不過講番如果你真係要型的話,香港都買到有牌子o既跑步手套…

NIKE、美津濃同Asics 我都見過…

我自己就有兩對,一對黑一對白,係薄料黎,汗就唔會點出﹙得10度o個陣先用﹚,不過都要次次洗咯

---嗯...想搵呢d...............
作者: DHS-4star    時間: 2008-11-9 18:36

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

呢種 Long Thigts 有無需要呢?
作者: ngwkd2008    時間: 2008-11-9 22:03
原帖由 DHS-4star 於 2008-11-9 18:36 發表

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

呢種 Long Thigts 有無需要呢?

作為一個業餘跑手,又唔型,實在用唔到Tight Long Thigts。
作者: Bmtc    時間: 2008-11-10 05:32
呢d Tight最大作用係咩? 保暖? 保護肌肉?
作者: cu83    時間: 2008-11-10 07:05
o係香港著Long Thigts會唔會焗左d
作者: 洛虎添    時間: 2008-11-10 09:17
www.runningwarehouse.com

有齊晒0的 data 包括何時應用(幾熱幾凍等)

(係18 C或以上, 運動氣溫算係熱..., 其次係 10 C - 18 C)
作者: Bmtc    時間: 2008-11-11 04:34
OK thx.......let me have a check
作者: redred    時間: 2008-11-11 13:31
我愈黎愈怕凍,近日天氣凍都懶左無跑
今日會試下跑
但一定著長褲同帶外套
作者: miller    時間: 2008-11-11 17:02
原帖由 ngwkd2008 於 2008-11-9 22:03 發表

作為一個業餘跑手,又唔型,實在用唔到Tight Long Thigts。

香港無職業跑手,一樣大把人著長短tight,只要有需要就可以著…

至於慣唔慣,都係睇自己,第一次可以唔自然,但係當你覺得佢幫到你的話就會自然著…

長tight有人用黎練跑,或者賽前熱身,但係用黎比賽就覺得有少少影響個hip,每一步無跨得咁寬…岩唔岩用都係見仁見智喇
作者: ngwkd2008    時間: 2008-11-11 18:22
原帖由 miller 於 2008-11-11 17:02 發表

香港無職業跑手,一樣大把人著長短tight,只要有需要就可以著…

至於慣唔慣,都係睇自己,第一次可以唔自然,但係當你覺得佢幫到你的話就會自然著…

長tight有人用黎練跑,或者賽前熱身,但係用黎比賽就覺 ...

多謝指教。
作者: meimei    時間: 2008-11-12 13:37
香港的凍天,有幾可要著長tight跑呀,即使在一D洛雪的地方,好多人都系著短衭咋
作者: 力    時間: 2008-11-12 13:40
標題: 回復 35# 的帖子
Agreed with you!
However, I saw some of the chings were running with long tight during racing such as NB 15K last Sunday!
作者: Bmtc    時間: 2008-11-15 04:07
同埋呢d tight去邊度買, 幾多錢呀, 花園街有無?
作者: 龜速行    時間: 2008-11-15 05:05
Bmtc c hing

小弟的tight(美記)在花園街的店舖買

大約200尾300頭

作者: Bmtc    時間: 2008-11-16 09:37
原帖由 龜速行 於 2008-11-15 05:05 發表
Bmtc c hing

小弟的tight(美記)在花園街的店舖買

大約200尾300頭

謝謝!記得舖名嗎? 係咪地下舖?

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2