香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2014.03.23 AXA 安盛香港街馬10公里@九龍東2014 [打印本頁]

作者: Hong    時間: 2014-1-9 21:33
標題: 2014.03.23 AXA 安盛香港街馬10公里@九龍東2014

賽事日期: 2014年3月23日(星期日)
截止報名日期: 2014年2月10日
起跑時間:上午8:30分
名額:5,000(名額有限,先到先得。)        
報名日期: 2014年1月10日 至 2014年2月10日
參賽資格:凡(於2014年3月23日)年滿16歲均可參賽。
賽道:全程十公里,起點及終點設於啓德郵輪碼頭,途經觀塘海濱長廊、觀塘工貿區及九龍灣住宅區            
比賽時限:2小時     
報名費:
A. 個人: (基本報名費) 港元480         (優先報名) 港元280          (額滿即止)
B. 團隊: (基本報名費) 港元1,980      (優先報名) 港元1,080       (額滿即止)
組別:
A.個人(男子 / 女子)    -  少年組 (生於1995-1998)-  青年組 (生於1980-1994)-  壯年組 (生於1970-1979) -  先進組 (生於1969或以前)            
B.團隊-  每隊必須由4位成員組成-  不分性別或年齡組別-  所有隊員必須跑畢全程,方可獲得排名及競逐各團隊獎項-  鼓勵全隊共同進退,一起衝線-  成績以隊中最後一名成員衝過終點的時間為準  
證書:大會將以電郵方式寄發賽事證書給予所有於賽事指定時限內完成賽事之參賽者  。
完成獎牌:所有於賽事指定時限內完成比賽之參賽者可於衝過終點一刻獲頒完成獎牌一枚     
紀念品:各參賽者可獲大會T-恤及紀念品等乙份。
「香港街馬嘉年華」入場券:每名參賽者可獲最多3張免費入場券。(參賽者只須憑號碼布即可入場)
交通配套:  
-  大會鼓勵參與者多步行,既可熟習賽道,又可作賽前熱身。      
-  由牛頭角港鐵站步行約25分鐘,即可到達啓德郵輪碼頭。
-  免費接駁巴士 (油塘港鐵站 <-> 啓德郵輪碼頭)跑手可選用接駁巴士於油塘港鐵站前往啓德郵輪碼頭。 (須按報名時選定的上車時間(06:00-07:20)憑券上車。)
-  大會另安排循環線接駁巴士於08:45 – 13:00服務,接載觀眾及「香港街馬嘉年華」參加者。

*** 參賽者於填寫報名表前,請小心閱讀大會規條。***

http://www.sportsoho.com/pg/match/read/3645279/axa-102014

(版主saki: 標題及內文格式曾稍作修改)

作者: tpcwong    時間: 2014-1-9 21:54
Wow... 報名費 $480

作者: chuen3182    時間: 2014-1-9 22:05
超貴喎,又不是做善事
作者: Hong    時間: 2014-1-9 22:05
tpcwong 發表於 2014-1-9 21:54
Wow... 報名費 $480

有個優先報名費$280,唔知係咪即係早報名就$280
作者: ectony    時間: 2014-1-9 22:05
會唔會真係貴左啲....係平時嘅兩三倍價錢....
作者: Hong    時間: 2014-1-9 22:07
唔係好明佢優先報名費嘅意思,如果係早報名就$280嘅話都ok嘅
作者: PiTA    時間: 2014-1-9 22:28
我估報名費要咁貴,係因為報名費其中一部分係參加者嘅保險費 - 話哂個比賽係由保險公司贊助,無可能唔提供保險俾參加者嫁! XD
作者: tammytse    時間: 2014-1-9 22:45

接受5000參賽者,是否會在九龍灣、觀塘封路呢?

即便是$280也很貴啊!(可樂健樂跑也有嘉年華才百多元)
作者: Hong    時間: 2014-1-9 22:47
連證書都只會email過嚟,又好似求其咗啲
作者: fu38    時間: 2014-1-9 22:48
早報$280都係貴。
作者: Hong    時間: 2014-1-9 22:50
我諗點都會有部份地方要封路
作者: ckycat    時間: 2014-1-9 23:10
有長跑網會員優惠嗎?

類似某跑會:
<quote>
比賽於明天 (1月10日)開始接受報名,本跑會優惠價!

10人同行:$250 (每位)50人同行:$230(每位)...
</quote>

作者: tth777    時間: 2014-1-9 23:12
價錢同渣馬10k有得揮!
作者: fu38    時間: 2014-1-9 23:19
tth777 發表於 2014-1-9 23:12
價錢同渣馬10k有得揮!

正價直頭貴過渣馬
作者: 龜兔競跑    時間: 2014-1-9 23:35
$480 憑甚麼, 我寧願去踢嘜 !
作者: eric798    時間: 2014-1-9 23:55
太貴了......渣馬不過300元
作者: ansonkit    時間: 2014-1-10 00:20
太貴了
$150都有可能會玩
作者: hcli    時間: 2014-1-10 00:51
Many other race on 3/23, skip !
作者: Hennatalk    時間: 2014-1-10 01:03
呢個就係鋪咗好耐,用踩渣馬去抬高自己的10K賽嘛。唉,只好講一聲,做好自己先啦!渣馬報名費,都係$300炸,有實體証書,又有紀念品,跑全馬仲抵,玩足成朝,又有獎牌。佢咁攪係唔係想,反證,渣打其實很不錯。我贊成多攪賽事,但不想啲人靠對別人指指點點去成就自己。
長跑的精神是做好自己呀!
呢條賽道有新鮮感的,如果啲報名費有慈善用途,也可考慮的。
作者: macuLam    時間: 2014-1-10 01:38
超貴唔玩
作者: believew    時間: 2014-1-10 02:18
480, 佢會唔會終點有一大班sales 捉你body check,  話你好大汗, 要買個保險package?  今日參賽者可免一個月保費?
作者: 肥瀨    時間: 2014-1-10 04:50
越來越貴!無奈!
作者: bunbun    時間: 2014-1-10 05:54
撞咗畢那山?
作者: jchip    時間: 2014-1-10 07:23
大家小心D sportxxxx 呢間野,佢地參與的比賽越來越貴,遲D好似香港其他事業咁,個價錢抬到天價咁。佢遲D唔夠人做咩咩優惠都唔好去,對其他比正價的參與者唔公平,二來係香港呢種訂價手段見太多,久而久之個報名費就會上漲。
作者: alanleung4444    時間: 2014-1-10 07:32
貴過渣馬, 點玩呀

作者: jack.tsang    時間: 2014-1-10 07:34
優先都成300..
作者: mingr    時間: 2014-1-10 09:00
believew 發表於 2014-1-10 02:18
480, 佢會唔會終點有一大班sales 捉你body check,  話你好大汗, 要買個保險package?  今日參賽者可免一個 ...

咁我一定唔駛參與
一來唔鍾意保險,二來超大汗

作者: 阿聰    時間: 2014-1-10 09:05
如果用長跑網報名有較大優惠,先至再考慮吧。
作者: hiuchung406    時間: 2014-1-10 09:22
如果係做善事,500 都比(當然要睇比咩機構)。
作者: salmon    時間: 2014-1-10 09:29
貴不特止,佢都係10k,為咩叫"馬"?誤導人.係咪違反《商品說明條例》?
作者: kylo1935    時間: 2014-1-10 09:32
貴的原因可能是有什麼什麼三張“香港街馬嘉年華”入場券和完成會有一個紀念牌。

暫時好像沒有一個10km比賽完成會有紀念牌(因一般都是半馬或以上的才有),相信對10km跑手來說,或許有一定的吸引力。
作者: bunbun    時間: 2014-1-10 09:33
方便大家, 主題可否改成

2014.03.23 AXA 安盛香港街馬10公里@九龍東2014
作者: hiuchung406    時間: 2014-1-10 10:16
bunbun 發表於 2014-1-10 09:33

2014.03.23 AXA 安盛香港街馬10公里@九龍東2014

2014.03.23 AXA 安盛香港街道10公里@九龍東2014 會啱啲。
作者: eokcyu    時間: 2014-1-10 10:20
Too expensive!
作者: cmanho    時間: 2014-1-10 10:33
貴到無朋友~~
作者: Hong    時間: 2014-1-10 10:43
bunbun 發表於 2014-1-10 09:33

點樣改架?
作者: nacorner90    時間: 2014-1-10 11:27
屋企已經有10幾個紀念牌,  少1個又如何,  280真係好貴,  跑10k而已,  150左右已經係極限,  大家咁踴躍只會助長加風,  到出年個個賽事都加到200樓上就大件事, 有冠名贊助都收到咁貴, 何解,  不喜勿插
作者: Hennatalk    時間: 2014-1-10 11:33
kylo1935 發表於 2014-1-10 09:32
貴的原因可能是有什麼什麼三張“香港街馬嘉年華”入場券和完成會有一個紀念牌。

暫時好像沒有一個10km比賽 ...

如果係咁就更差,要「綑綁式消售」。唔係個個參加賽事,都帶埋家人或朋友。就算有,可能也少於三個。假設你成家一齊跑,攞咁多入場券為乜呢?而且,另外啲賽事,有嘉年華會都是免費的。
只覺得呢次個主辨者,完成唔理解長跑愛好者的角度。
作者: fu38    時間: 2014-1-10 11:33
jchip 發表於 2014-1-10 07:23
大家小心D sportxxxx 呢間野,佢地參與的比賽越來越貴,遲D好似香港其他事業咁,個價錢抬到天價咁。佢遲D唔 ...

認同師兄見解,我覺得應該要擺跑呢類形的天價比賽,就算唔夠人減到幾平都唔好參加,免得其它比賽有樣學樣不停漲價,不竟大家年中都參加不少比賽,小數怕長計。
作者: loo    時間: 2014-1-10 11:46
It is really expensive.
作者: jchip    時間: 2014-1-10 11:52
還有要考慮在郵輪碼頭邊跑,空氣質素一定差,經過上次機場十K後,我真係要認真考慮環境,上次後,鼻敏感証足足一星期。
作者: nacorner90    時間: 2014-1-10 11:52
同埋呢的市區比賽,  會吸引一班鍾意自拍的步兵參賽又自拍又打卡,  跑吓10公里又晌社交網話自己剛剛跑完馬拉松, 唸起的自拍人都怕怕, 不如大家跑啲認真賽事,  中 X, 泰 x, Asics, Mizuno仲好
作者: kokyan_lam    時間: 2014-1-10 11:53
搶錢咩~!
作者: hiuchung406    時間: 2014-1-10 11:53
10公里就有牌, 真係唔好濫發囉。
作者: Hong    時間: 2014-1-10 12:50
Sportsoho冇咗個比賽條link
作者: vc04255    時間: 2014-1-10 13:33
太貴了!
作者: kylo1935    時間: 2014-1-10 13:43
Hong 發表於 2014-1-10 12:50

試過,條link真係忽然“被消失”了。
作者: kylo1935    時間: 2014-1-10 13:47
Hennatalk 發表於 2014-1-10 11:33
如果係咁就更差,要「綑綁式消售」。唔係個個參加賽事,都帶埋家人或朋友。就算有,可能也少於三個。假設 ...

我都覺得係。跑賽嘉年華全都是免費的,目的至在搞下氣氛,令氣氛熱鬧D,也可讓跑賽開始後,觀眾和支持者朋友等跑手返終點前有下“勢藝”,不會太悶。
作者: 1678    時間: 2014-1-10 13:55
呢個價錢如果係跑油尖旺或者灣仔銅鑼灣都仲可以
九龍灣/觀塘就唔值
作者: Pawda    時間: 2014-1-10 14:01
要跑手出錢出努幫保險公司宣傳同造勢? 真想得美!
作者: minibt    時間: 2014-1-10 14:03
香港跑步比賽竟然發展都呢個地步!容乜易過多幾年跑步比賽會變成有錢人玩意?
作者: hiuchung406    時間: 2014-1-10 14:20
龜兔競跑 發表於 2014-1-9 23:35
$480 憑甚麼, 我寧願去踢嘜 !

食咗佢好過。平時長課都唔止10K啦。
作者: awolswat    時間: 2014-1-10 14:23
$480....仲貴過Unicef ! 不考慮!!
作者: RTYY    時間: 2014-1-10 15:12
各位ching及ctse, 我好少出聲, 如果唔係慈善的話$480是好過份噃。玩場山賽都唔洗此價錢
作者: bladerunner    時間: 2014-1-10 15:20

[attach]25030[/attach][attach]25029[/attach]
點解兩個公仔咁鬼似?
有關「全城街馬」嘅兩個舊連接:
http://thehousenews.com/personal/%E5%85%A8%E5%9F%8E%E8%A1%97%E9%A6%AC/
http://www.am730.com.hk/column-183849
點解性質好似唔同晒?

作者: kennyv    時間: 2014-1-10 15:31
10K要480報名費 超豪跑步費
作者: allmyfriend    時間: 2014-1-10 16:07
可能促銷做勢, 小心個人資料被利用
作者: hiuchung406    時間: 2014-1-10 16:08
條link 消失咗, 再見返唔知會唔會唔係呢個價錢呢。差唔多冇人讚,呢個都應該係一個紀錄。
作者: Hong    時間: 2014-1-10 16:53
好奇怪
作者: keithchan    時間: 2014-1-10 17:13
其實睇佢地個Facebook page都似乎有D誠意.但保險公司贊助真係形象麻麻,仲要收咁貴.Facebook page都話今日開始報名,可能網站down左或者未ready啩!未得住都要講聲喇.一開始就咁,有D驚.https://www.facebook.com/runourcityhongkong
作者: ad2009    時間: 2014-1-10 17:50
保險公司賺咁多錢理應赞助多D,參加者就優惠D
作者: nacorner90    時間: 2014-1-10 18:08
基本上保險公司冠名贊助就應 COVER 晒所有開支, 參加者報名費就全數捐晒俾受助機構就啱, 無理由要出錢出力幫佢賣廣告 (利申, 我不是從事保險行業,  不存在利益衝突或同行如敵國的問題) (HK$480X5000在保險公司來說是微不足道的數目)

作者: raccon_mama    時間: 2014-1-10 18:11
新路段, 本來是很有興趣的, 但$480........費到離晒譜, 就算$280, 都覺得食水很深wor~~ 又唔係做慈善
而且.....何苦10K又叫"街馬"來混淆視聽呢.......
作者: AlexCat    時間: 2014-1-10 18:21
raccon_mama 發表於 2014-1-10 18:11
新路段, 本來是很有興趣的, 但$480........費到離晒譜, 就算$280, 都覺得食水很深wor~~ 又唔係做慈善
而且. ...

作者: 大力    時間: 2014-1-10 18:39
認識此君已久, 只能說他令人再一次失望, 雖然對他從沒期望。虛偽, 果然是成功的第一步。
作者: JohnNHL    時間: 2014-1-10 19:31
又唔係國際大賽,480貴到無朋友。。。留番錢買對新鞋好過。
作者: chuen3182    時間: 2014-1-10 20:01
AXA國際性超級大保險公司(前身是國衞保險)10K賽已經收宣傳廣告效益,但是還要吸我們跑友血極之過份了
作者: Hennatalk    時間: 2014-1-10 21:12
「街馬」嗰兩個字好核突,無馬拉松賽,叫乜嘢「馬」呀!「街馬」又同「渣馬」差唔多音。又鬥人,又想騎劫人哋
作者: bladerunner    時間: 2014-1-10 21:25
Hong 發表於 2014-1-10 12:50

呢條link睇晒:http://runourcity.org/tc/event.html
作者: Hong    時間: 2014-1-10 21:29
有得報名喇,可以自定八個位嘅號碼布,同埋有接駁巴士

http://www.sportsoho.com/pg/match/read/3645279
作者: bladerunner    時間: 2014-1-10 21:35
RTYY 發表於 2014-1-10 15:12
各位ching及ctse, 我好少出聲, 如果唔係慈善的話$480是好過份噃。玩場山賽都唔洗此價錢 ...

它是這樣寫的:『活動收益扣除開支後,將全數撥捐「全城街馬基金會」用作支持已於2013年9月30日開始試行的青少年街跑計劃,以及九龍東社區的慈善機構。』
作者: terrykong57    時間: 2014-1-10 22:16
這賽道日日跑,貴!這不是運動!唔玩.
作者: alanleung4444    時間: 2014-1-10 23:19
你地睇下聲明2,3,4, 真係好賤, 保險公司WO............
作者: asmcando    時間: 2014-1-10 23:19
龜苓膏無龜, 街馬非馬, 真係XXX試咪。
作者: alvinz    時間: 2014-1-10 23:31
對是次比賽地點及理念感興趣,但始終覺得賽事有點空泛及還有疑問:

1. 賽道是否IAAF/AIMS認可?(渣打及Unicef貴,但至少是認可賽道)
2. 開始報名,但沒有賽道資料 (包括水站及急救站安排)
3. 行李寄存安排?計時晶片?
4. 第三者保險? (AXA安盛免費提供?)
5. 各個組別的獎項及獎品?
6. "青少年街跑計劃"的資料及過往活動?(在網絡上的資料很少,甚至沒有)
7. "全城街馬基金會"背後是甚麼組織?理念?架構?幫助過 / 會幫助甚麼組織?(上年百仁基金好多人唔識,但網上都找到其創辦人及基金架構資料)
8. Runourcity facebook成立不夠一個月,對此組織認識有限。
9. "九龍東的慈善機構" 是指甚麼組織? (Unicef? 宣明會? 街坊組織?)
10. 封路(涉及第三者保險)、水站、工作人員、嘉年華、獎牌;扣除實際開支,實際受惠機構得到幾多?

如果以上很多東西還在組織當中,現在開始報名是否太急?
作者: 大力    時間: 2014-1-11 02:18
芬佬,玩練金術玩到出神入化,依家連喜愛跑步單細胞動物嘅錢都唔放過,真係無言。

唔通呢兩年搞基金難搵食?
作者: hcli    時間: 2014-1-11 03:06
大力 發表於 2014-1-11 02:18
芬佬,玩練金術玩到出神入化,依家連喜愛跑步單細胞動物嘅錢都唔放過,真係無言。

唔通呢兩年搞基金難搵食 ...

Get it !
作者: GO!    時間: 2014-1-11 07:49
好!一齊杯葛佢
作者: ktluk    時間: 2014-1-11 09:03
現在太多比賽了,有些真是不知所謂,真是要小心選擇
作者: suniebo    時間: 2014-1-11 09:09

嘩, $480! , $280巳是搶劫,10K 長跑就 10k ,何物街馬? 想上位, 笑死人, 杯葛, 大把好比賽玩, 同日報畢拿山.
作者: allanakb48    時間: 2014-1-11 09:41
杯葛x2
作者: alanleung4444    時間: 2014-1-11 09:47
allanakb48 發表於 2014-1-11 09:41
杯葛x2

X3
作者: water0712    時間: 2014-1-11 09:50
X4 ( 太貴,留返d 錢用來買對新跑鞋,好過。)
作者: cowfu    時間: 2014-1-11 09:51
really too expensive. look for other races or new gears.
作者: water0712    時間: 2014-1-11 09:52
alanleung4444 發表於 2014-1-11 09:47
X3

X4 ( 太貴,留返d 錢用來買對新跑鞋,好過。)
作者: allmyfriend    時間: 2014-1-11 10:11
燕疏佬呢排頻頻利用跑步來建立品牌型像, 睇來保險贊助的比賽陸續有來
作者: 阿聰    時間: 2014-1-11 10:33
allmyfriend 發表於 2014-1-11 10:11
燕疏佬呢排頻頻利用跑步來建立品牌型像, 睇來保險贊助的比賽陸續有來

佢地贊助都唔係問題,問題在於搞活動本身既組織係咪需要收咁貴既費用。
作者: mar123    時間: 2014-1-11 10:47
主辦單位是否AXA安盛?如果是的話,大家一定要杯葛.

1)沒可能收480,簡直是搶錢.

2)你的私人資料就落入保險Sales.
作者: man1973    時間: 2014-1-11 11:25
too expensive
作者: bigman    時間: 2014-1-11 12:11
呢度都係跑街, 都係 10K, 每星期都有,  都係跑郵輪碼頭
但係唔駛錢.

https://www.longrun.hk/thread-20416-1-1.html

作者: 大力    時間: 2014-1-11 12:20
無論是想搞長跑,或是想斂財,也無可厚非。

只是不恥有人言行不一,某芬佬在舊生聚會中 (見贊助商) 批評渣馬,揚言願意自掏腰包三百萬元搞一個真正的長跑比賽。

比賽是開始搞了,不但看不到某君捐出的三百萬,看看贊助商陣容和天價的報名費,說不定會有三百萬盈餘哩。

母校和師弟師妹們,你們似乎被擺了一道,為某人抬橋了。
作者: 三項肥人    時間: 2014-1-11 12:54
貴到... 我平時自己都成日練呢段啦,成五舊水憑乜要人去報
作者: 大力    時間: 2014-1-11 13:08
三項肥人 發表於 2014-1-11 12:54
貴到... 我平時自己都成日練呢段啦,成五舊水憑乜要人去報

人地食慣大茶飯,貼士都比五舊,四百八收平你啦!
作者: alvinz    時間: 2014-1-11 13:35
剛剛在runourcity官網見到呢句:
"在「全城街馬基金會」完成稅務條例第八十八章註冊之慈善團體的審批前,如欲支持我們的青年街跑計劃,請捐款至「香港社會創投基金會有限公司」的「全城街馬」專項。"

再去SVHK網頁:
"SVhk成立於2007年,旗下設有「香港 社會創投基金有限公司」(SVhk Capital) 及「香港社會創投慈善基金會有限公司」 (SVhk Foundation)兩個組織。"

咁呢個活動既錢到底是去了一個未經審批的慈善基金還是另一個同慈善完全冇關的組織?

Feeling confused...
作者: mar123    時間: 2014-1-11 13:51
利潤:5000人x480=$24,000,000  It is  a very good business!!!!
作者: fu38    時間: 2014-1-11 15:11

杯葛x5

作者: allmyfriend    時間: 2014-1-11 15:23
mar123 發表於 2014-1-11 13:51
利潤:5000人x480=$24,000,000  It is  a very good business!!!!

5000 x $480 = $2,400,000   only
作者: ahleung    時間: 2014-1-11 15:26
好想知道當日甚麼人和幾多人會參加?
作者: nic_wing2002    時間: 2014-1-11 15:37
ahleung 發表於 2014-1-11 15:26
好想知道當日甚麼人和幾多人會參加?

無人參加未搵返自己AXA 人參加
佢實塞到佢爆,不過自願既人無幾唶
作者: 阿聰    時間: 2014-1-11 16:31
nic_wing2002 發表於 2014-1-11 15:37
無人參加未搵返自己AXA 人參加
佢實塞到佢爆,不過自願既人無幾唶

咁又未必,如果從未玩過長跑既,而又報唔到今年渣馬既人,佢地會報名一試。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2