香港長跑網 - 長跑長友

標題: 將軍澳新既單車徑係咪適宜跑步 [打印本頁]

作者: hksis8888    時間: 2014-1-21 11:49
標題: 將軍澳新既單車徑係咪適宜跑步
即由將軍澳去康城既單車徑 , 舖左綠色既物料 , 其實算唔算膠質 , 適宜跑步嗎 ? 係咪點都冇一般運動場既跑步徑咁好 , 但都好過跑石屎路 ? thanks
作者: water    時間: 2014-1-21 12:04
無謂同單車友嘈,跑返行人路啦~
作者: bladerunner    時間: 2014-1-21 12:21
我就喺某個星期日朝早喺呢段單車徑遇過一男一女警察,戴晒單車頭盔,踩住單車,勸籲當時喺單車徑跑步嘅人跑返上行人路,喺單車徑跑步係犯法嘅。
作者: Pawda    時間: 2014-1-21 12:24
真係唔明,明明有條咁好o既行人路唔跑,係都要跑單車徑,犯法又危險,仲隨時同人晏氣,為乜?
作者: Andy    時間: 2014-1-21 13:05
Pawda 發表於 2014-1-21 12:24
真係唔明,明明有條咁好o既行人路唔跑,係都要跑單車徑,犯法又危險,仲隨時同人晏氣,為乜? ...

除此之外,在車徑跑都危險啦。D單車有時都好快。被撞咪自己唔抵。單車撞你都冇得怪人!

作者: Hong    時間: 2014-1-21 13:18
有行人路就最好跑返行人路,免得同人嘈,大家都守規則嘅話意外都小啲,如果俾單車撞傷嘅話就冇得跑
作者: T10    時間: 2014-1-21 13:55
我間中都踏下單車, 試過係日出康城附近, 有位女士, 企係單車徑上, 我已經響安, 佢一直都唔郁, 偏偏我距離2呎突然過對面單車徑, 好彩我唔係快, 停得切......亦好彩後面無d奧運單車手, 否則唔係撞到我架車, 就一定撞到佢........原來佢一直戴住耳筒聽音樂......

作者: meimei    時間: 2014-1-21 14:08
T10 發表於 2014-1-21 13:55
我間中都踏下單車, 試過係日出康城附近, 有位女士, 企係單車徑上, 我已經響安, 佢一直都唔郁, 偏偏我距離2 ...

戴住耳筒聽音樂就更加唔好佔用單車徑

作者: T10    時間: 2014-1-21 14:30
meimei 發表於 2014-1-21 14:08
戴住耳筒聽音樂就更加唔好佔用單車徑

無辦法, 好多人鍾意黑衫黑褲再聽埋歌........亦試過有個女仔, 本來跑緊行人路, 突然唔跟個彎跑, 一接過對面行人路, 向我架單車直撞埋o黎.......我嗌都嗌唔切, 原來又係掛住聽歌......但我架單車係裝晒前後燈.

所以我自己跑步時, 一定跑行人路, 安全好多, 就算聽歌亦只聽一邊耳, 至少聽到其他聱音.
作者: vlotau    時間: 2014-1-21 18:28
又咁講,都唔記得幾多次跑行人路,有單車打横霸住,有急停,有切缐。有次我真係衝左出口,你想绑架
作者: purejoey    時間: 2014-1-21 23:27
vlotau 發表於 2014-1-21 18:28
又咁講,都唔記得幾多次跑行人路,有單車打横霸住,有急停,有切缐。有次我真係衝左出口,你想绑架 :shutup ...

人地點同自己遵守規則有咩關係,難道人地做錯就會減輕自己犯錯的罪孽?!
作者: ectony    時間: 2014-1-21 23:46
我踏緊單車時都唔想單車徑上有人跑(戴earphone 尤甚),好大壓力嫁,而且邊個話撞番一齊時車手唔會受傷
作者: purejoey    時間: 2014-1-22 12:54
記得以前將軍澳踩單車前面有隻狗阻住,響鈴佢都識讓路~
作者: bankerw    時間: 2014-1-22 13:20
都是按規定跑行人路好。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2