香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑十公里係咪要練? [打印本頁]

作者: plasticexpress    時間: 2014-2-10 22:01
標題: 跑十公里係咪要練?
聽人講開頭都係慢慢行, 唔洗練...
作者: tinospecial    時間: 2014-2-10 22:21
呢個時間問呢個問題, 係唔係報左渣馬未練過?
作者: mingr    時間: 2014-2-10 22:33
所以我覺得渣打的CUT OFF TIME 太長
90 分鐘FOR 10K 已足夠
120 分鐘根本急步行都可以完成
縮短CUT OFF TIME 開多組仲好過啦...
作者: kokyan_lam    時間: 2014-2-10 22:38
我想問, 樓主你有冇跑過10K比賽?
作者: AlexCat    時間: 2014-2-10 22:39
要問下自己想去行定想去跑!
作者: gc9543    時間: 2014-2-10 22:41
行就去"百萬行"!跑就要認真D!
作者: divejy    時間: 2014-2-10 22:45
任何運動或比賽都要練
只不過勤力的人會練多D,懶人就練一兩次!

尊重個比賽就更加要練,不管事後成績如何,對得住自己!

百萬行若未試過長時間行路都會出事啦
作者: supersuperwawa    時間: 2014-2-10 23:02
you want to say "born to run"?
作者: kofiyip    時間: 2014-2-10 23:13
睇你參加比賽是為了甚麼?如為了自拍、百萬行,賽前練習是不需要的。
正如樓上師兄所講,如果你是尊重跑步比賽,又不想比賽時受傷的話,練習也是利己利人的。因為你中途慢行其實會影響後面的跑手,更重要是避免受傷。
作者: jimmyho    時間: 2014-2-10 23:20
男仔去跑十公里..跑唔到50分鐘以內都唔合格啦..

有心練一排..最少跑到40分鐘至50分鐘之間。

你好有天份..可以跑到40分鐘之內。
作者: jimmyho    時間: 2014-2-10 23:21
mingr 發表於 2014-2-10 22:33
所以我覺得渣打的CUT OFF TIME 太長
90 分鐘FOR 10K 已足夠
120 分鐘根本急步行都可以完成

90分鐘..跑10公里.會唔會慢到9分鐘跑一公里..
作者: mingr    時間: 2014-2-10 23:35
其實90分鐘當然都很慢
但都叫做迎合了老幼傷殘去參與
120分鐘就...唔可以叫做跑同埋挑戰程度很低囉
作者: eddiefan    時間: 2014-2-10 23:47
練就一定要啦,不過話時話,好多人第1次跑10k 唔洗練都跑到under 50mins, 不過甘唔代表冇練習既需要
作者: Hong    時間: 2014-2-11 01:44
請問你係咪報咗10K?如果係嘅話,你報咗邊組?又如果你係報挑戰組而又諗住行嘅話,麻煩你行埋一邊,唔好阻到一啲想跑嘅跑手。最後補充多一點,其實10K、半馬或者全馬都係俾人去跑嘅,如果想行嘅話可以選擇行山或者去行百萬行,參加比賽又唔操嘅,咁係為咗咩嘢呢,你估真係一年一度嘅盛事咩,好多人以為10K好易跑,但我參加過好多10k比賽都見有人暈低,唔好太過低估10K,又或者太過高估自己
作者: luiseem    時間: 2014-2-11 09:05
其實練唔練同距離無關係o架喎~
如果我問: "其實跑100M駛唔駛練?"
你會點答?

練唔練,係在乎你想得到咩結果~
作者: hiuchung406    時間: 2014-2-11 09:07
唔好睇小10K,如果10K要做成績係一定要練,而且練得好金。如果只係想去行,請你下年唔好浪費quota。

作者: jam13579    時間: 2014-2-11 09:14
jimmyho 發表於 2014-2-10 23:20
男仔去跑十公里..跑唔到50分鐘以內都唔合格啦..

有心練一排..最少跑到40分鐘至50分鐘之間。

跑步有人想強身健體, 有人想藉跑步去減肥, 每個人去跑步有各自的目的....完成時間並不是唯一標準

當然參加得比賽, 就要尊重比賽, 全力去跑, 無論成績如何, 盡左力去完成已經足夠...

好似《強風吹拂》中, 學長清瀨灰二講: 「他們是拿出真心在跑,你為甚麼要去否定他們!就因為他們跑得比你慢嗎?在你心裡,只有速度才是衡量一切的基準嗎?那我們幹嗎要跑步?去坐新幹線啊!去坐飛機啊!那不是更快嗎?」

所以本人覺得跑步在乎"心"多於"完成時間"

作者: JIMTSE    時間: 2014-2-11 10:00
樓主請勿介意,在這個時間留言問渣打10K如何訓練?你知否這裡所有師兄師姐都是身經百戰,尊重跑步的人?如果你只想問如何訓練10K,我相信長跑網內每位都樂於為你解答,但你這個問題難免令每位都覺得你好似來玩一樣,講真渣打由於人多,所以往往開跑時只能行是正常,但並不代表你可以唔訓練!行與跑,閣下請自行選擇,請閣下報名前細心想清楚,究竟自己有幾熱愛跑步?而不是臨近開跑才想如何跑步!
作者: kylo1935    時間: 2014-2-11 10:47
我也同意上面的師兄所講,應當尊重跑步這個運動。

時間反而不是問題,因為參加者中,有些是年長的、傷健的或是帶傷上陣的跑手,雖然他們跑得慢,但他們仍很用心和盡力去跑,這是我們值得學習和尊敬的地方。原因是他們尊重跑步,也是對身邊跑手的尊重。

即使樓主沒有或是少練習,但仍希望樓主能夠用心跑,即使跑得幾慢幾辛苦都好,都要堅持在跑,而不是行。
作者: jimmyho    時間: 2014-2-11 13:16
eddiefan 發表於 2014-2-10 23:47
練就一定要啦,不過話時話,好多人第1次跑10k 唔洗練都跑到under 50mins, 不過甘唔代表冇練習既需要 ...

唔練冇可能跑到50分鐘..除非佢平時有做開運動...成日唔做運動去跑...點都要55至60分鐘(一小時)先完成到十公里
作者: jimmyho    時間: 2014-2-11 13:18
jam13579 發表於 2014-2-11 09:14
跑步有人想強身健體, 有人想藉跑步去減肥, 每個人去跑步有各自的目的....完成時間並不是唯一標準

當然參 ...

人各有志..每人對跑步既價值觀都有一套自己既睇法.
作者: pierre_wo    時間: 2014-2-11 13:56
如果要行,半馬都行得完,有冇意思咁解!
作者: divejy    時間: 2014-2-11 15:06
多謝 fatwoon 師兄關心, 已可以跑返兩個月了, 也有練跑, 不過唔可以快! (我已經跑得不快了, 現在會更加慢)

星期日也會跑, 只不過要慢, 希望慢得來可以完成! 各位師兄姊請放心, 我會在路旁邊跑, 唔會阻大家 PB 的!

作者: s4simon    時間: 2014-2-11 17:22
我今年是第一次跑十K, 我半年前已經開始練習, 由開始一小時廿分完成, 到現在才是在一小時內完成, 我會在當日盡全力, 做好時間. 大家加油!!
作者: gwkam    時間: 2014-2-11 19:01
加油大家……預測當日咁嘅天氣應該有D人會放飛機
作者: Hong    時間: 2014-2-11 20:08
eddiefan 發表於 2014-2-10 23:47
練就一定要啦,不過話時話,好多人第1次跑10k 唔洗練都跑到under 50mins, 不過甘唔代表冇練習既需要 ...

我班friend打開籃球都唔可能唔練都跑到under 50mins,under 60mins都唔係個個得
作者: 肥鬼跑手    時間: 2014-2-11 21:05
報得比賽
點解唔練下呢?
作者: 麥仔    時間: 2014-2-11 22:18
我覺得楼主發表此言論是对長跑一个不禮貌,你可以和朋友閒聊,說什么大話西遊也可以,不應在此平台乱說。
作者: plasticexpress    時間: 2014-2-11 23:25
kokyan_lam 發表於 2014-2-10 22:38
我想問, 樓主你有冇跑過10K比賽?

冇, 聽講D人會係前面阻咗, 想跑都跑唔到
作者: run4ever    時間: 2014-2-12 01:34
plasticexpress 發表於 2014-2-11 23:25
冇, 聽講D人會係前面阻咗, 想跑都跑唔到

避人走位都係一種考驗
作者: 99.william    時間: 2014-2-12 19:53
請堅持全程跑,快慢無所謂,兩年看過一本教跑馬拉松的書,作者寫了一句,沒全程跑,就不算馬拉松跑手。
作者: s4simon    時間: 2014-3-6 10:56
s4simon 發表於 2014-2-11 17:22
我今年是第一次跑十K, 我半年前已經開始練習, 由開始一小時廿分完成, 到現在才是在一小時內完成, 我會在當 ...

56:24
作者: kinchu    時間: 2014-3-6 11:55
心臟有事就話唔跑得姐; 無事都唔跑?
同埋香港勁多10km賽事wor...你只係想join一個?
作者: Glad222    時間: 2014-3-6 20:53
比賽只是激勵自己持續地跑(練習)
只想比賽(攞奬、攞彩)有好多方法
卻永遠不會明白箇中的樂趣
作者: Glad222    時間: 2014-3-7 07:26
s4simon 發表於 2014-3-6 10:56
56:24

師兄,你好勁。
小弟的情況和你相近
都是去年八月才䦕始跑步
今年第一次落埸跑馬拉松
都是第一次比賽 10 Km
時間就 61"22
作者: eokcyu    時間: 2014-3-7 09:26
跑快跑慢冇問題,只要每天比前一天快少許,那怕只係一兩秒,持之以恒,成績會令自己不信。不果要有充份体息及千萬要避免受傷。加油!
作者: s4simon    時間: 2014-3-7 10:24
Glad222 發表於 2014-3-7 07:26
師兄,你好勁。
小弟的情況和你相近
都是去年八月才䦕始跑步

見笑喇, 還有很多要改進的地方, 大家努力吧
作者: s4simon    時間: 2014-3-7 10:25
Glad222 發表於 2014-3-7 07:26
師兄,你好勁。
小弟的情況和你相近
都是去年八月才䦕始跑步

見笑喇, 還有很多要改進的地方, 大家努力吧

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2