香港長跑網 - 長跑長友

標題: 毅行者第一隊時間 [打印本頁]

作者: kenneth    時間: 2008-11-8 10:38
作者: mode    時間: 2008-11-8 11:20
咁熱天氣都可以破記錄,一個字---勁!
作者: kenneth    時間: 2008-11-8 11:32
作者: 亞平    時間: 2008-11-8 11:39
原帖由 kenneth 於 2008-11-8 11:32 發表

其實今年天氣不算太熱,昨天應是25度左右。而今天仲涼,相信現在搏緊命的毅行者,都無上年咁辛苦。" />" />

sleunghk2002及oscar二位師兄都有玩,唔知佢地行成點呢?
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-8 11:51
原帖由 kenneth 於 2008-11-8 11:32 發表

其實今年天氣不算太熱,昨天應是25度左右。而今天仲涼,相信現在搏緊命的毅行者,都無上年咁辛苦。" />" />

今日又涼番~
作者: kenneth    時間: 2008-11-8 12:03
作者: kenneth    時間: 2008-11-8 12:04
作者: blurmax    時間: 2008-11-8 15:23
相信現在搏緊命的毅行者,都無上年咁辛苦。

Not really wor.  Many participants suffered from heat stroke and the 2nd team was one hour behind the champion

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: 力    時間: 2008-11-8 17:08
又係G4S, 啲啹喀認真勁
作者: kenneth    時間: 2008-11-8 17:42
作者: sleung2002hk    時間: 2008-11-9 13:07
我28h32分~~好慢~~oscar 師兄一定快過我
作者: 叮叮噹    時間: 2008-11-9 15:54
原帖由 sleung2002hk 於 2008-11-9 13:07 發表
我28h32分~~好慢~~oscar 師兄一定快過我

成績已經唔錯啦!
一般人行唔停下來食,又唔小睡都要30幾個鐘啦!
唔通師兄係跑山?
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-9 19:49
我以後都好想試下毅行者....
作者: oscar    時間: 2008-11-10 10:08
作者: kenneth    時間: 2008-11-10 10:17
作者: oscar    時間: 2008-11-10 10:21
作者: kenneth    時間: 2008-11-10 10:40
作者: sleung2002hk    時間: 2008-11-10 12:33
我地係大帽山底返終點用左6hours  俾成百人過左~~個心好唔好受
有機會要報仇
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-10 12:59
標題: 回復 18# 的帖子
你係渣打全馬跑係幾千人前面都得啦~
作者: 曲奇    時間: 2008-11-10 13:57
原帖由 sleung2002hk 於 2008-11-10 12:33 發表
我地係大帽山底返終點用左6hours  俾成百人過左~~個心好唔好受
有機會要報仇

其實個成績都已唔錯啦,唔須要咁唔好受啦...
或者下年再參加過囉,再做一個更好的時間~~
加油呀~~
作者: sleung2002hk    時間: 2008-11-10 21:37
多謝你地~我知架喇
作者: waynekkw    時間: 2008-11-11 02:36
SLeung兄同 OSCAR應該可以 under 17 hours.
下年我同個firend 目標16, 唔知有興趣無?

登錄/註冊後可看大圖

作者: sleung2002hk    時間: 2008-11-11 09:37
原帖由 waynekkw 於 2008-11-11 02:36 發表
SLeung兄同 OSCAR應該可以 under 17 hours.
下年我同個firend 目標16, 唔知有興趣無?

登錄/註冊後可看大圖

當然有~不過我都要諗下計搞搞個膝頭哥哥
作者: oscar    時間: 2008-11-11 12:27
作者: KK    時間: 2008-11-13 00:40
原帖由 oscar 於 2008-11-11 12:27 發表
假如全馬跑到3:15以及 當天狀態穩定,under17應可以做到,當然最好唔使帶傷在身啦!我個frd本來二月做到16.5小時完成,不過就係一個傷字,呢次我地要同佢慢慢返黎,佢仲好辛苦,話16.5小時都不及這次22小時辛苦啊!不 ...

呢次都係我行山以來~~(雖然陪行)
食物最豐富~

不過膝頭真係好傷~~
作者: desmond    時間: 2008-11-13 11:32
好等我又報告一下我今次毅行的情況。

其實自己好少行山經驗,以前最多陪下阿娘行下城門水塘,麥俓更加未踏足過。今年四月左右有同事問我有無興趣玩毅行,就唸都不如試下。兩男兩女,年齡都係28-33度,而佢地行山經驗都比小弟豐富,最初都估大家的時間差唔多。最後四個人中左小弟個籤,六、七月第一次開會的時候大家都不敢把時間定得太快,都係打算35個鐘內完成。

跟著大家斷斷續續練過幾次麥俓,總算由第一至第八段都行過。其實小弟賽前都有d擔心,因為有位女隊員試過上西灣山無耐就曝左,要行五分鐘休五分鐘,北潭涌到西灣山用了超過六小時。到毅行當天佢都係過左浪茄就曝,話好熱同好辛苦,呼吸不順。咁我就叫另外兩位隊員行先,我就陪佢休息廿分鐘左右。再行番之後佢個back-pack我幫佢搞掂埋。點知行多左三十分鐘左右佢又抽筋。咁我地幫佢按摩下再繼續行落去。我地12:30開始,到北潭凹時已經八點。

晚膳後兩位女隊員各有一位男仔陪行幫手負重,上第三段天梯不久後男隊員膝頭舊患復發,最慘就係用消炎藥後出現不良反應,頭暈及在山上嘔了一次。最終佢都係水浪渦退出。上馬鞍山的第四段,第一位女隊員的陪行繼續一同上路,而女隊員由於體力消耗很多已經好倦,全程的速度已頗慢及要拉著陪行者行。到基維爾營時已經要6個鐘了..........由於陪行者要番工,所以女隊員的back-pack再由我負責,去到金山同support我們的同事會合時已係中午十二點............

女隊員安排了另外三位朋友陪(佢)行,而我亦勸服佢唔再帶自己的back-pack(因為其實都無點用過)。由於佢有一team人照顧,由金山到城門,上針草再上大"霧"山時基本上大家都有少少分開左行,咁當然係又行下又等下啦。但由於大"霧"山太凍,我自己同另外一位女隊員都唔係好敢停太耐,只好按自己速度走。上斜時我都叫佢拉著我個袋借力。結果我地兩路人差唔多差一個鐘左右到CP8。

到CP8後女隊員太凍及體力不支要上(support朋友的)車上休息,過了大約一個鐘後大家2315再上路。女隊員的朋友非常有義氣地決定同佢行番終點。我盡力放慢腳步,但行得越慢就越想訓,最後一段在水塘繞圈時雙眼基本上是合埋的(當時已兩晚無訓)。上引水道後驚跌落引水道就慢jog返去,亦係今次毅行唯一慢跑位。最後係寒風下等齊人以41個鐘有多"衝線"。

賽後檢討:
1) 四個人有快有慢好正常,但隊友間的差距不宜太大。
2) 盡量唔好休太耐,休得越耐越唔想行。
3) 陪行係好,但人數太多可能會令隊員間的互助及溝通不足。

明年目標(如有人陪玩): under 25 hr,通兩晚頂好辛苦。
作者: 龜速行    時間: 2008-11-13 11:38
desmond c hing

毅行精神

full team 完成

明年 add oil ar

作者: kenneth    時間: 2008-11-13 11:43
作者: desmond    時間: 2008-11-13 11:52
慢行其實都幾辛苦,不過團體精神都好緊要。兩位師兄下年有無興趣?
作者: kenneth    時間: 2008-11-13 11:55
作者: desmond    時間: 2008-11-13 12:22
[quote]原帖由 kenneth 於 2008-11-13 11:55 發表

登錄/註冊後可看大圖

Ken兄,我都想搵長跑網的師兄/姐玩。你都知小弟都係第一年玩,策略真係唔講得。但今年最worst聽過12人都唔中籤!所以我唸出年差唔多時候出post搵有興趣的師兄姐盡入籤,到中籤時大家先再分隊。你知喇,跑得幾快都好,唔中籤就無得玩。
作者: kenneth    時間: 2008-11-13 12:33
作者: oscar    時間: 2008-11-13 12:35
作者: kenneth    時間: 2008-11-13 12:37
作者: desmond    時間: 2008-11-13 12:41
[quote]原帖由 oscar 於 2008-11-13 12:35 發表

登錄/註冊後可看大圖

行得慢真係好辛苦
作者: KK    時間: 2008-11-13 12:46
原帖由 desmond 於 2008-11-13 12:41 發表
[quote]原帖由 oscar 於 2008-11-13 12:35 發表

登錄/註冊後可看大圖

行得慢真係好辛苦

x2
作者: nc    時間: 2008-11-13 13:31
原帖由 desmond 於 2008-11-13 12:41 發表

登錄/註冊後可看大圖

行得慢真係好辛苦

兩晚通頂仲辛苦, 最後水塘路, 引水道真係會眼訓到想死

唯一一次玩毅行是99定00年, 好似36個鐘左右, 耐到唔記得了, 挨了1晚通宵已想
作者: desmond    時間: 2008-11-13 14:24

登錄/註冊後可看大圖

Oscar: 無計,一定要一齊完成。下年如果你陪行肯定"谷"快我地,不過你咁快我覺得你玩好過啦,最多我籌多d ,籌埋你個份。
NC 姐: 水塘個位簡直係死亡習作feel,行黎行去都係咁,好恐怖

作者: 龜速行    時間: 2008-11-13 16:34
小弟大人行哪年

有參賽者個可能太眼訓

行左落水塘跌傷左
作者: sleung2002hk    時間: 2008-11-13 17:32
41h..........真係毅行者............desmond兄好野
想問下desmond兄~是否毅行當天早餐時同我say hello那個??
作者: eyeonme    時間: 2008-11-13 17:52
毅行者後記!

熟識又陌生的道路,毅行者今年第三年參加,首先多謝支持
我的隊友、家人和朋友,今年用了23小時11分鐘完成毅
行者。

咁講講今次的行程,行程是麥理浩徑全段,西貢至屯門全長
有100km。
11月7日 9:30am就到起步點登記,登記完等待11:00am
的起步時間,起步是在麥理浩徑第一標柱出發,經過萬宜水
庫,今日真的好好天個天好籃 無帶相機無得影相,藍天白雲呀! 天文台有話陰天有雨頂,曬到呢,之後行到霸尾這麼有得加
水今年有寶礦力呀,裝好水熱好身上第一個山去浪茄灣啦,
上到山頂看到個浪茄灣真的想去游水呀,d水清到同真的好
好天呀真的嘩一聲呀,不過要繼續跑落山,經過浪茄灣又要
上一個好辛苦好辛苦的山西灣山不是好高但個到是一d風同
好焗,仲要正正太陽最曬的時候,看見好多人都在這樣爆在
嘩我都有少少呀>.<"好彩頂到!上到山頂,心想仲有少
少路就到 cp1啦,二話不說跑落山啦去,去到西灣村cp1,話第
一枝水咋,好彩有士多可以買可樂飲,飲完可樂嘩舒服晒,
有要行啦。

第二個cp2出發,咸田灣,赤徑,北潭坳,這段路無乜點
好快就到cp2啦,咁左cp2有熱飲,麵包,同雪梨,食
飽飽有要上山啦,cp2去cp3有好多上山落山的路,因
為大家都想5點到達cp3咁大家都加快腳步沖沖沖,咁當
然慢小小啦5點10分到達cp3水浪窩,這樣有Supp
ort Team的雞肶,香腸,薯蓉同栗米,香蕉,但可能真的好
辛苦食唔落呀,食左少少雞肶同香蕉,又要起步啦。
嘩要去馬鞍山啦,向飛鵝山基維爾營出發cp4,又時上山
落山的路,天開始黑心開始急,因為想行快d上馬鞍山唔洗
攞電筒哈哈,咁又是行行行有得跑的地方就跑嘩都唔知同自
己講左幾多好辛苦好辛苦但都一路跑!當然好快有到cp4
啦,飲杯熱飲,換對襪仔又出發。

因為唔想停留太耐,gogogo,向第5個cp5出發畢
架山,沿途在山上,看到那九龍夜景,尤其那條窩打老道,
實在太美了......!真的好靚呀,個天好清,真的記
在心中呀,最後沿著大石級上了畢架山向個天看好多星星呀
正呀,咁當然繼續行啦,特然有叫我可唔可以幫佢影相,吓
我都辛苦到死上緊d地獄梯級,叫我影相咁我當然話好啦.
.....,影完又要繼續行去cp5啦,咁山頂就是啦,
都是飲杯熱飲坐一陣又出發。

cp6啦 走私坳警察射擊場,但今次會在金山停一陣因為Suppo
rt Team在這裡等我地,可能對鞋已經失去功效隻腳有又水
泡,嘩一步一痛心呀,好辛苦,要到大埔道看見嫂嫂在揮手
,到啦,到金山啦,開心又辛苦,咁到我姐夫架車到看到家
姐都有來到,這時看見家人都的想放棄呀咁辛苦,咁當然唔
會放棄啦,換好衫,換個對鞋好好多了,咁當場有家姐煲的
靚湯啦,蕃茄薯仔 排骨湯啦,仲有魚蛋,墨丸啦,咁要多謝佢地咁辛苦呀,感
激呀,食飽飽同家人講再見啦又起步,cp6我來啦,可能
休息在一陣隻腳唔聽洗龜速咁行,其實前幾日仲病緊呀,所
以行在一半之後好辛苦呀,但咁都要行啦無辦法,咁都好快
到 cp6走私坳警察射擊場,do一do個號碼就走人。

向cp7 鉛礦坳出發,這一段嘩哈哈......辛苦到呀....
..都唔識講呀......,途經城門水塘,針山嘩le
e 個針山平時行無乜點到你行在咁多路佢就真的好像支針咁高
全部都要梯級來的呀,星星和夜景有幾靚到無用呀,爆左就
爆在,只好慢慢行,好辛苦咁落到山腳,坐一陣有是一條全
斜坡呀,嘩風又大又濕又攰又眼瞓,個頭行咁耐都無乾個呀
,十級辛苦呀,你地睇可能無乜野,但行的時候真的辛苦到
呀,行行下都要坐一坐想一想,點好呢繼續行唔行,想在一
陣因為就算走到要行,咁就同自己講死就死啦,繼續行去到
有個位是有熱飲的,咁要了杯咖啡和餅乾,杯咖啡好唔好飲
已經唔關事了,飲完又要起行,行在一陣可能杯咖啡的幫助
,個人返來啦,好像無事咁,可以跑落山啦好快去到cp7
呀鉛礦坳,lee個cp有杯麵食,我食左一個半杯麵,食
飽當然又要起行啦。

上大帽山,cp8出發,嘩今次好大風又大霧,真的好大霧
,攞住電筒都只可以睇一兩呎位到咋呀,幾驚迷路呀哈哈,
唔知是唔是大霧的關係好快到山頂啦,咁我上到山頂就開始
跑落山呀,因為落山是一條又長又是落斜的大斜路來呀,咁
當然沖沖沖跑跑跑啦,之前什麼事都唔記得啦哈哈老人痴呆
,咁好快又到cp8啦大帽山訪客中心啦,do完之後,等
待嫂嫂的早餐,嘩沙嗲 牛肉麵仲有餐蛋和最愛的熱奶茶呀,真的辛苦晒嫂嫂和姐夫
呀麻煩到佢地呀,辛苦晒呀,充滿力量呀。

換好跑衫和跑鞋向cp9出發大欖涌水塘,跑跑跑,心想只
想快d到終於,咁就跑跑跑大家一起跑啦,咁當然好快到c
p9啦。

大家入了水,就向終點出發cp10屯門掃管笏寶隆軍營,
咁都無什麼好想了,跑跑跑到終點,跑呀跑呀,死沖爛沖,
去到引水道望到個牌三公里,跑,兩公里,跑,仲有500
米咋,快跑,嘩嘩嘩......嘩咁快……到前面的終點
啦,衝過終點後,時間23小時11分,真開心完成啦,不
過做唔到20小時真的失望可能少操練,隊友們,唔好意思
啦!

咁多謝支持我的朋友家人啦,捐錢給我的人們,辛苦晒su
pport team 佢地仲辛苦呀,多謝晒啦。

我懷念一起比賽中的點滴......!

Van
作者: desmond    時間: 2008-11-13 18:10
原帖由 sleung2002hk 於 2008-11-13 17:32 發表
41h..........真係毅行者............desmond兄好野
想問下desmond兄~是否毅行當天早餐時同我say hello那個??
咪就係小弟lor

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2