香港長跑網 - 長跑長友

標題: 葉倫明 九旬全馬常客 安老院卧病不起 [打印本頁]

作者: bunbun    時間: 2014-2-15 06:32
標題: 葉倫明 九旬全馬常客 安老院卧病不起
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140215/18626167
葉倫明 九旬全馬常客 安老院卧病不起

蘋果日報 2014-02-15

九旬全馬常客 安老院卧病不起        

【本報訊】93歲的葉倫明,很多資深跑友都認識。他是渣馬生招牌,年過九旬仍是全馬常客,永不言休,「不能跑全馬,可改跑半馬,若再不能,便跑10公里」。昔日豪語成了追憶,新年探訪過他的跑友指,這位曾經感動幾許人的最老跑手,卧床不起,只能靠護士餵食流質食物,已近走到人生盡頭。

跑友組團探望致意

入住柴灣一間安老院的葉伯,要找他的床位不難,因為床前總放滿了他跑馬拉松的照片,還有昔日被訪的剪報,可見他何等以跑步自豪。只可惜,老鬥士已不能言語,牙齒盡數脫落,日常生活已不能自理。有跑友就自發為獨居沒有家人的老跑手開設facebook專頁,又組團探望,向這個早被馬拉松賽會遺忘的老人家跑手致意。

曾是渣馬常客的葉伯,自08年起已沒有參賽。葉伯身世傳奇,49年國民黨敗走,他乘坐的太平輪遇險,千人遇難,僥倖生還的他被救回上海。台灣曾辦名為「活著的歷史.香港葉倫明先生九十年傳奇人生個展」;內地亦曾辦讀書會,藉台灣作家張典婉寫的《太平輪1949》,邀葉伯分享跑步故事。惟獨在香港,他多年來備受渣馬冷待,沒機會站在主禮台回首他的跑步人生,成終身遺憾。

作者: nov012006    時間: 2014-2-15 14:57

我記得零六年遇到枼伯:

我們在渣馬39公里的CHECK POINT一齊"落難"

當時大家叫工作人員"放過葉伯" 一馬,
俾佢過埋呢個CHECK POINT,
當時大約是四小時四十五分.

你想想. 葉伯的年紀, 四小時四十五分已經跑到三十九公里,
很多後生仔都做唔到, 連試都唔會試.

結果, 大會當然格外開恩.
但你想想十幾個跑手毫不相識的人.
在CHECK POINT前大叫"葉伯".
自己過唔到CHECK POINT已經唔重要.
只係要求放葉伯一馬.
這個情況, 想起都令人恩惠.

一個值得大家尊敬的跑手.

作者: ryangiggb    時間: 2014-2-15 15:25
respect
作者: Yan    時間: 2014-2-15 17:29
向葉伯致敬!
作者: laputa99    時間: 2014-2-15 17:52
葉伯加油
作者: nacorner90    時間: 2014-2-15 18:13
向葉伯salute
作者: SimonFai    時間: 2014-2-15 20:31
葉伯  加油!!!!!
作者: Hennatalk    時間: 2014-2-15 21:12
nov012006 發表於 2014-2-15 14:57
我記得零六年遇到枼伯:

多謝師兄分享,很感動。此刻想對葉伯說:「我們會努力,為馬拉松精神,薪火相傳。葉伯,加油啊!」
作者: 波牛    時間: 2014-2-15 22:12
我記得零六年遇到枼伯:

Ching, I was there with you in Year2006 too!
作者: craig    時間: 2014-2-16 17:58
向葉伯致敬!!!

作者: qaz.201309    時間: 2014-2-17 00:11
希望葉伯可以好好享受佢嘅生活。向佢致敬!
作者: UncleJohn    時間: 2014-2-17 02:07
向葉伯致敬!
作者: UncleJohn    時間: 2014-2-17 02:17
"這就是人生,所以要珍惜現在所擁有"

I'd seen him a few times during the races in 2000->2005.... Although he was still amazing at those time, i kind of sensing him getting slower and slower each year... i was like watching him battling the law of nature in his age...
作者: 小叻    時間: 2014-2-17 15:01
我記得零六年遇到枼伯:

香港封路無法延遲, 清晒D人, 大會仲要掃垃圾, 搬野和清場, 好難格外開恩! 跑手都要體諒一下大會工作人員, 你們阻住開不成路, 下年要向有關當局申請封路就麻煩!

其實廈馬一樣, 08年我在場, 當時30幾度, 大會都有趕人上岸, 包括葉伯, 不過有跑友陪佢繼續跑....
返到終點, 本來葉伯是無完成牌的, 但跑友同大會求情, 最後是有比葉伯!

明明上年有朋友去探葉伯佢仲好好地, 點解今年差咁多? 呢位傳媒其實有無求證?
講到人地就死咁, 咒人咩?

我上年都有去探葉伯, 不過剛好他午睡中...

作者: nov012006    時間: 2014-2-18 07:29
小叻 發表於 2014-2-17 15:01
香港封路無法延遲, 清晒D人, 大會仲要掃垃圾, 搬野和清場, 好難格外開恩! 跑手都要體諒一下大會工作人員, ...

嗯.

當日大家叫放過葉伯, 除左因為葉伯值得大家尊重之外,
還有是因為當時我地叫"葉伯"時, 龍尾只係距離CHECK POINT不遠的一二百米,

我仲見到過左CHECK POINT的龍尾在跑緊.
作者: terrykong57    時間: 2014-2-18 11:09
人生馬拉松
葉伯……加油!
作者: 小叻    時間: 2014-2-18 11:17
nov012006 發表於 2014-2-18 07:29
嗯.

當日大家叫放過葉伯, 除左因為葉伯值得大家尊重之外,

其實葉伯果兩年真係跑得好慢, 就算佢過到呢個CHECKPT, 都未必可以限時前完成!
放得一個, 對第二個又唔公平...
開唔切條路, 又要負責!
或者唔夠時間清理地上有垃圾, 對路上使用者會構成危險!
我識得啲工作人員講, 真係要地氈式搜索!
作者: nov012006    時間: 2014-2-18 13:10
小叻 發表於 2014-2-18 11:17
其實葉伯果兩年真係跑得好慢, 就算佢過到呢個CHECKPT, 都未必可以限時前完成!
放得一個, 對第二個又唔公 ...

咁我又覺得呢個做法本身是公平, 師姐放心.

只係情感上大家都想葉伯跑得耐D.
作者: leehyalbert    時間: 2014-2-21 09:33
Salute to 葉伯!
作者: yuenche    時間: 2014-2-21 21:12
葉伯,加油,我們支持你!!!!!!!!
作者: bunbun    時間: 2014-2-22 06:57
https://www.facebook.com/pages/% ... %8E/109983702524303
葉倫明 fans page
作者: timduncan    時間: 2014-3-5 14:35
向葉伯致敬!
You are the hero in my  mind.
God will bless you.
作者: BernieLeung    時間: 2014-3-5 22:22
salute
作者: Glad222    時間: 2014-3-6 07:07
向人生馬拉松的勇士----葉伯致敬

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2