香港長跑網 - 長跑長友

標題: 我發現有人同我比賽號碼一樣..help!! [打印本頁]

作者: hangS    時間: 2014-2-19 10:36
標題: 我發現有人同我比賽號碼一樣..help!!
我發現我d 相有第2個人出現 (仲影得多相過我!! )

不過有成績同相 都係用我個名出....點算...??
作者: yukng1118    時間: 2014-2-19 10:55
可能係用彩色影印左你的號碼布, 我朋友A用影印左的朋友B的號碼布跑, 但係不同時間上起點, 或用之前的號碼布跑.
作者: hangS    時間: 2014-2-19 11:07
我唔識佢wo = =!!

睇落去好似一樣咁    我可以點做?
作者: tango    時間: 2014-2-19 11:08
有埋成績咁奇,俾個電話主辦單位問下喇
作者: keithlky    時間: 2014-2-19 11:09
唔駛比錢,可以當訓練又可以上鏡。

但好難捉禾
作者: bunbun    時間: 2014-2-19 11:09
成績, 有chip, 只有一個成績?
作者: hangS    時間: 2014-2-19 11:12
個成績係我個名同時間...

25張相得7張係我.... 佢去博影相咩... !!
作者: nottoofat    時間: 2014-2-19 11:16
應該係佢SCAN左個FRIEND張號碼布,又費事害個FRIEND比人起底,所以用電腦PS一兩個數字,剛好同師兄果個號碼一樣.
作者: hangS    時間: 2014-2-19 11:18
堅想post 佢張相出黎lor !!
作者: hangS    時間: 2014-2-19 11:18
仲要著上年poly 件衫.... 影衰哂...
作者: jchip    時間: 2014-2-19 11:36
你是否在sportsoho 睇到?我用自己號碼search sportsoho 都搵到舊年同號碼D相,開頭都以為有人影印號碼布,但無理由有兩三個人架,後尾先諗可能D相舊年嘅,試吓去官網search, 如果有相同嘅,先向大會反眏。
作者: suniebo    時間: 2014-2-19 11:43
唉年年如是
作者: hangS    時間: 2014-2-19 12:11
先先係 sportsoho 我都以為search到舊年, 今日係 marathon-photos 都有果條友 lor
作者: ericckw    時間: 2014-2-19 12:49
如果真有奇事, 我都想見識下呢種敗類
作者: hangS    時間: 2014-2-19 14:14
btw...我通知左賽會先...
作者: hangS    時間: 2014-2-19 14:26
hangS 發表於 2014-2-19 11:18
堅想post 佢張相出黎lor !!

我都唔知佢姓咩 ..
作者: kiuly    時間: 2014-2-19 14:32
我絕對唔讚成用人號碼布,但ching你都唔好咁絕啦...跑步都係求健康求開心姐...
作者: colonelbruce    時間: 2014-2-19 15:18
佢咩號碼啊? 我想睇下
作者: suniebo    時間: 2014-2-19 15:49
身份被盜用。憤怒正常,公唔公開自己諗好些
作者: suniebo    時間: 2014-2-19 16:00
去年個單盜用者是個大學生/信徒/sub3.被人廣傳,違背晒所有野。應該後至今
作者: water    時間: 2014-2-19 16:09

用假號碼布基本上同偷竊無異,樓主要公開都無可口非(因為我想睇 XD)
作者: hangS    時間: 2014-2-19 16:30
我嬲係因為佢點解可以影左咁多相同埋張張無人遮lor!!
仲要快過我過終點 ... ...
作者: 肥鬼跑手    時間: 2014-2-19 19:37
諗下自已的號碼布有冇放過係其他地方
比人影左
作者: coolmanlai    時間: 2014-2-19 20:06

delete

作者: 光中跑者    時間: 2014-2-19 21:24
有號碼布, 但冇理由有晶片架?佢點出到成績?
作者: Hong    時間: 2014-2-19 21:47
樓主嘅意思係咪根據相片嘅次序得知佢快過你?
作者: hangS    時間: 2014-2-20 10:35
肥鬼跑手 發表於 2014-2-19 19:37
諗下自已的號碼布有冇放過係其他地方
比人影左

無呀.. 一路放屋企, 唔通fb同ig 都俾人cap 到 ???
作者: hangS    時間: 2014-2-20 10:37
光中跑者 發表於 2014-2-19 21:24
有號碼布, 但冇理由有晶片架?佢點出到成績?

成績係我本人..
作者: hangS    時間: 2014-2-20 10:39
Hong 發表於 2014-2-19 21:47
樓主嘅意思係咪根據相片嘅次序得知佢快過你?

我video 見到佢早過我出現
作者: ccomeout    時間: 2014-2-20 11:56
呢个情況年年都有,惟有睇開的啦Ching. 就算佢無跑,你的相都未必影到你架,係咪?所以咁勞氣只會傷身,但我唔贊成的人咁樣做羅,影響晒香港人的質素。唉~
作者: ma321c    時間: 2014-2-20 16:42
.其實諗深層佢可以用假號碼布去拎您行理
作者: suniebo    時間: 2014-2-20 16:46
好恐怖呀
作者: coffee71    時間: 2014-2-20 16:48
我每年都好好彩報到全馬,但我又時都會諗:萬一自己報唔到,唔知會唔會用呢個方法去参賽。我覺得有D師兄可能都係報唔到才出此下策,至於對與錯就觀點與角度,畢竟大家跑在同一跑道上,我會選擇原諒他!
作者: ma321c    時間: 2014-2-20 17:03
coffee71 發表於 2014-2-20 16:48
我每年都好好彩報到全馬,但我又時都會諗:萬一自己報唔到,唔知會唔會用呢個方法去参賽。我覺得有D師兄可 ...

我覺得重點係盜用別人身份的問題...
大家都好想跑,但唔代表可以咁樣做..看似無人有損失
但當大家都咁做...以後一個馬拉松七萬人報名..十四萬人跑
個個都唔駛報名,隨便PRINT個LUCKY NUMBER就去跑
其中一個假跑手號碼布後面無寫緊急電話,暈低左又無人發現就會去睇見行李上的聯絡電話..之後會做成一連串問題
報名係方便管理,控制成個活動...如果有太多不能由大會控制的因素最後只有停辦...
我是強烈建議要嚴懲盜用別人身份的人
作者: dn21    時間: 2014-2-20 18:40
大家好多假設, 好多聯想, 放鬆啲啦。唔使樣樣嘢都要亂咁管理, 又要控制, 仲要嚴懲 . . . 。
天寒地凍, 肯自動自覺天未光起身, 走去跑餐死, 咁辛苦都肯, 呢種人壞極有限, 俾佢跑啦。
咪話一個半個, 一千個又點話? 聽講大會今年剩低15噸物資, 用啦!
如果有人報唔到名, 印我個 number 落場跑, 仲快過我, 係終點見到, 我會好開心同佢 say Hi, 請教佢點先可以跑快啲, 如果佢鐘意 MarathonPhoto 影嘅相, 幫佢訂埋 點話!
跑步比賽啫, 使乜咁緊張。

作者: 肥鬼跑手    時間: 2014-2-20 19:10
總之下次比賽前
號碼布千其唔好亮相
作者: qaz.201309    時間: 2014-2-20 19:52
咁……究竟樓主聯絡咗大會方面未?
作者: suniebo    時間: 2014-2-20 23:39
dn21. 下次我報唔到。你報到,我知點做啦
作者: hangS    時間: 2014-2-21 09:22
qaz.201309 發表於 2014-2-20 19:52
咁……究竟樓主聯絡咗大會方面未?

2日前已email 去大會, 音訊全無....
作者: hangS    時間: 2014-2-21 10:03
肥鬼跑手 發表於 2014-2-20 19:10
總之下次比賽前
號碼布千其唔好亮相

無錯..
作者: hangS    時間: 2014-2-21 10:10
ccomeout 發表於 2014-2-20 11:56
呢个情況年年都有,惟有睇開的啦Ching. 就算佢無跑,你的相都未必影到你架,係咪?所以咁勞氣只會傷身,但 ...

都無辦法la
作者: hangS    時間: 2014-2-21 10:11
ma321c 發表於 2014-2-20 16:42
.其實諗深層佢可以用假號碼布去拎您行理

都係ga, 工作人員唔會特登check...好彩...
作者: hangS    時間: 2014-2-28 12:27
最後更新, 賽會剛通知我證實果位仁兄偽做左我張號碼布跑, 因為佢著住上年件 polyu running team 跑, 所以賽會都有聯絡 polyu, 不過都係唔能夠搵到呢位仁兄既身份, 所以 case closed.

咁如果佢睇到個post, 我希望佢果日玩得開心la ..

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2