香港長跑網 - 長跑長友

標題: 26-Oct-2014 大阪馬拉松賽 (大會已發出電郵通知) [打印本頁]

作者: fnd1214    時間: 2014-2-20 09:43
標題: 26-Oct-2014 大阪馬拉松賽 (大會已發出電郵通知)

http://www.osaka-marathon.com/index_tcn.html

大阪馬拉松賽 2014

報名時間 : 3-Apr-2014 (THU) 10:00JPT (9:00 HKT) >> 8-May-2014 (THU) 17:00JPT (16:00 HKT)
比賽日期 : 26-Oct-2014 (SUN)

希望抽得中啦

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

5-Jun-2014 已公佈首輪抽籤結果

小弟抽中了

抽中的師兄師姊, 記得 20-Jun-2014 23:00JPT (22:00PM HKT) 前俾錢

25-Sep-2014 大會已發出電郵通知

如果師兄師姊 Inbox 收不到電郵, 試試去 Junk Box / Spam Box 看看 (小弟的電郵通知就是去了 gmail 的 Spam)
或可以直接去 https://m.osaka-marathon.com/login?locale=en
輸入 username & password, click

登錄/註冊後可看大圖
download

*** 記住要 print 雙面 ***

hiuchung406 師兄發起的 "2014大阪馬拉松香港選手大合照" post

https://www.longrun.hk/thread-23569-1-1.html

作者: hiuchung406    時間: 2014-2-20 10:39
我打算今年再抽。中咗而又去到既話會如13年咁組織係會場外影大合照。但同時都會諗今年可能參加Kobe。
作者: doracrap    時間: 2014-2-20 11:10
希望抽中~
作者: HKMac    時間: 2014-2-20 11:24
請問登錄選手與一般選手有何分別? THX.
作者: makiofai    時間: 2014-2-20 11:28
我都想報,  到時大家提醒一下
作者: hiuchung406    時間: 2014-2-20 11:42
HKMac 發表於 2014-2-20 11:24
請問登錄選手與一般選手有何分別? THX.

登錄選手指日本田徑協會認可選手, 性質似香港田總, 會有自己既總會號碼。我地報名時一定choose 一般選手。
作者: fnd1214    時間: 2014-2-20 12:21
報名費
個人: $12000 日元
雙人: $28000 日元

請問:
抽雙人同單人, 除左錢外, 有咩分別?
雙人係咪2個中就一齊中, 唔中一齊無?

作者: jklan804    時間: 2014-2-20 12:56
係咪得全馬跑
作者: hiuchung406    時間: 2014-2-20 14:40
fnd1214 發表於 2014-2-20 12:21
報名費
個人: $12000 日元
雙人: $28000 日元

係。2個就當團體。但應該只限日本國內。海外選手只可以個人身份參賽。
2個就pair,3-7人就group。係呢2個cat.既平均一個14000yen。
要注意pair 同group 係冇國外價錢,所以外國人只可以個人名義去抽同參賽。
作者: hiuchung406    時間: 2014-2-20 14:41
jklan804 發表於 2014-2-20 12:56
係咪得全馬跑

有慈善跑, 8.8 公里。6000 yen 限2000人。
作者: jklan804    時間: 2014-2-21 01:27
8.8少得滯....跑全馬又未得
作者: 柔詠    時間: 2014-2-21 07:56
今年試下抽先 !
作者: DorisC    時間: 2014-2-21 10:31
想去, 抽!
作者: ANDYCMM227    時間: 2014-2-21 11:00
我上年去過 人生第一個全馬 好難忘
超好玩  沿途39公里都有人你打氣
值得去!
作者: divejy    時間: 2014-2-21 11:06
會抽全馬, 也會叫太太抽 8.8 km

作者: Mr.Gor    時間: 2014-2-23 01:48
請問報名時係唔係填中文都可以呢!
作者: hiuchung406    時間: 2014-2-23 18:19
要填英文
作者: purejoey    時間: 2014-2-23 19:41
東馬落選希望呢個得~
作者: kklyvonne    時間: 2014-2-23 20:15
我都想報呢個,各位師兄有無印像大約幾時知抽簽結果?抽唔到我唯有報cathy 知package...
作者: hiuchung406    時間: 2014-2-23 21:10
六月中會知結果
作者: fnd1214    時間: 2014-2-23 21:43
kklyvonne 發表於 2014-2-23 20:15
我都想報呢個,各位師兄有無印像大約幾時知抽簽結果?抽唔到我唯有報cathy 知package... ...

跟據官網資料,六月上旬會供報抽籤結果
作者: John78    時間: 2014-3-16 20:12
Will enroll

作者: fnd1214    時間: 2014-4-2 12:34
Warm reminder: 有興趣的 ching/ctse, 明天開始接受報名了
作者: 水怪    時間: 2014-4-2 12:41
請問10點是否日本時間????即我地香港時間9點可以報???
作者: fnd1214    時間: 2014-4-2 14:34
水怪 發表於 2014-4-2 12:41
請問10點是否日本時間????即我地香港時間9點可以報???

官網日文版是這樣寫的:
~~~~~~~~~~~~~~~~~
■募集期間
【インターネット(PC・スマートフォンに限ります)の場合】
平成26年4月3日(木)10時から 5月8日(木)17時まで
~~~~~~~~~~~~~~~~~
咁 10:00 應該係日本時間, 所以即係香港時間 9:00

* 水怪 ching 真細心, 小弟都冇留意呢點
作者: JoJoYip    時間: 2014-4-2 14:44
早報遲報都一樣
反正都係抽~ 希望今年抽到
作者: purejoey    時間: 2014-4-2 23:04
東馬抽唔到,阪馬再接再厲~
作者: wlau    時間: 2014-4-3 13:43
有無師兄報左?

作者: stenic    時間: 2014-4-3 15:23
Their website is very busy now, unable to apply!!
作者: DorisC    時間: 2014-4-3 15:41
搞左成日, server 仍然 down!
作者: cowfu    時間: 2014-4-3 16:02
Just completed the registration. Wait for the results in June. Anyone knows the fee is to be paid after the results announced?

作者: vlotau    時間: 2014-4-3 16:05
cowfu 發表於 2014-4-3 16:02
Just completed the registration. Wait for the results in June. Anyone knows the fee is to be paid af ...

Yes
作者: cowfu    時間: 2014-4-3 16:10
Next will be Kobe and Fukoka.
作者: fnd1214    時間: 2014-4-3 16:11
Yeah!!! 終於 register 到嘞

祝大家都抽中, 齊齊去跑
作者: wlau    時間: 2014-4-3 16:16
DorisC 發表於 2014-4-3 15:41
搞左成日, server 仍然 down!

好彩係抽籤
作者: purejoey    時間: 2014-4-3 16:23
剛報左測試人品~
作者: szyuy    時間: 2014-4-3 16:30
搞定报名~
作者: vcbid    時間: 2014-4-3 16:55
報左等抽獎
作者: allanakb48    時間: 2014-4-3 17:14
成功報名,等結果
作者: oldcake    時間: 2014-4-3 18:53
成功報名,希望抽中~~

作者: alanika    時間: 2014-4-3 20:31
成朝個sever都down, 啱啱先報到!
作者: John78    時間: 2014-4-4 00:02
Made a registration now

作者: stenic    時間: 2014-4-4 00:48
已報, 希望我嘅初馬在日本, 大阪唔中都仲有神戶, 福岡, 奈良....
作者: blackmamba24    時間: 2014-4-4 00:59
岩岩報左, 希望抽中
作者: wlau    時間: 2014-4-4 01:18
岩岩報左...
作者: siuma    時間: 2014-4-4 11:37
剛報, 希望抽中!!
作者: yyy55    時間: 2014-4-4 21:03
剛報, 希望抽中!!第二年玩
作者: tammytse    時間: 2014-4-4 22:49
報了,希望抽得中。
作者: edkita    時間: 2014-4-5 10:48
今早岩岩報左. 初馬  希望中
作者: Gary-Kwan    時間: 2014-4-6 00:11
報左!
作者: makiofai    時間: 2014-4-8 11:17
我都報左, 希望能中啦.假我都plan 定喇.
作者: timaedy    時間: 2014-4-9 09:48
Applied
作者: wlau    時間: 2014-4-9 10:02
makiofai 發表於 2014-4-8 11:17
我都報左, 希望能中啦.假我都plan 定喇.

咁快..

作者: makiofai    時間: 2014-4-9 15:52
wlau 發表於 2014-4-9 10:02
咁快..

唔中未銷假囉, 留下年用
作者: wlau    時間: 2014-4-9 16:26
makiofai 發表於 2014-4-9 15:52
唔中未銷假囉, 留下年用

來緊有幾個日本馬拉松可以報名, 包括福岡/沖繩/那霸 馬拉松.  我覺得可以等結果筅報名.

作者: luckystrike    時間: 2014-4-9 19:30
wlau 發表於 2014-4-9 16:26
來緊有幾個日本馬拉松可以報名, 包括福岡/沖繩/那霸 馬拉松.  我覺得可以等結果筅報名.
...

那霸好似唔駛抽簽但要搶報, 今年想去
作者: wlau    時間: 2014-4-9 19:35
luckystrike 發表於 2014-4-9 19:30
那霸好似唔駛抽簽但要搶報, 今年想去

沖繩有兩個馬拉松, 我都想去那霸, 但佢另一個沖繩馬拉松又可以跑入美軍基地, 好似幾好玩咁..
作者: luckystrike    時間: 2014-4-9 19:39
wlau 發表於 2014-4-9 19:35
沖繩有兩個馬拉松, 我都想去那霸, 但佢另一個沖繩馬拉松又可以跑入美軍基地, 好似幾好玩咁..  ...

另一個 (沖繩馬) 好似在北谷町出發, 交通係會冇咁方便的, 同埋中部大部份是鄉郊地區, 氣氛應該冇咁好架
作者: wlau    時間: 2014-4-9 20:46
luckystrike 發表於 2014-4-9 19:39
另一個 (沖繩馬) 好似在北谷町出發, 交通係會冇咁方便的, 同埋中部大部份是鄉郊地區, 氣氛應該冇咁好架 : ...

我見過㾓台灣人出POST 講沖繩馬拉松. 都好似唔錯氣氛
作者: 小叻    時間: 2014-4-10 19:21
luckystrike 發表於 2014-4-9 19:39
另一個 (沖繩馬) 好似在北谷町出發, 交通係會冇咁方便的, 同埋中部大部份是鄉郊地區, 氣氛應該冇咁好架 : ...

我去年沖繩和那霸都跑過, 兩個都很熱鬧和多野食!
沖繩上落鈄多D, 但那霸太熱鬧, 頭15K我完全塞人跑不到!
作者: luckystrike    時間: 2014-4-10 19:27
小叻 發表於 2014-4-10 19:21
沖繩上落鈄多D, 但那霸太熱鬧, 頭15K我完全塞人跑不到! ...

咦, 咁都唔錯喎, 唯一問題係沖繩馬的交通好像不太方便, 是嗎?
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-4-10 20:04
已報, 會報埋十一月既褔岡馬拉松同台灣既阿里山峽谷馬拉松,如抽中晒會三選一
作者: ski    時間: 2014-4-10 21:05
今日開始可以經海外報名中心報。可以填中文名。

http://www.osaka-marathon.hk
作者: wlau    時間: 2014-4-11 00:02
ski 發表於 2014-4-10 21:05
今日開始可以經海外報名中心報。可以填中文名。

http://www.osaka-marathon.hk

已經報左.. 經中文報, 會唔會當重覆報名呢..
作者: envirohk    時間: 2014-4-11 00:09
有中文表格很方便

http://www.osaka-marathon.hk/runner/entry/apply/index.php
作者: wlau    時間: 2014-4-11 02:00
小叻 發表於 2014-4-10 19:21
沖繩上落鈄多D, 但那霸太熱鬧, 頭15K我完全塞人跑不到! ...

小叻師姐, 咁想請問, 兩個馬拉松, 是否沖繩先有入美軍基地?
AND 沖繩是否沒有完賽牌?
作者: run4ever    時間: 2014-4-12 05:00
填完表,但又收唔到MAIL話已申請,我都唔知係咪已經報咗添,又填多次表,又係收唔到MAIL,即係都唔知算唔算報咗添
作者: divejy    時間: 2014-4-12 10:34
run4ever 發表於 2014-4-12 05:00
填完表,但又收唔到MAIL話已申請,我都唔知係咪已經報咗添,又填多次表,又係收唔到MAIL,即係都唔知算唔算 ...

會唔會去左Junk mail,去check check

作者: run4ever    時間: 2014-4-12 22:00
divejy 發表於 2014-4-12 10:34
會唔會去左Junk mail,去check check

你真係叻,原來兩次申請回覆都去咗Junk mail :p
作者: wlau    時間: 2014-4-23 12:32
田總居然報大阪馬拉松賣廣告
今日收到話證書已寄出既email
但八成版面都係大阪馬拉既info

作者: 小叻    時間: 2014-4-23 12:38
wlau 發表於 2014-4-11 02:00
小叻師姐, 咁想請問, 兩個馬拉松, 是否沖繩先有入美軍基地?
AND 沖繩是否沒有完賽牌? ...

只有沖繩入美軍基地, 應該兩個都有完成牌... 但要再CHECK下~!
沖繩紀念TEE靚過那霸
我上次去沖繩馬是抽中觀光局的團, 所以交通不太清楚, 至於那霸, 我們4人是乘的士和單軌火車, 沒有自駕!
作者: wlau    時間: 2014-4-23 17:00
jackal_chasiu 發表於 2014-4-10 20:04
已報, 會報埋十一月既褔岡馬拉松同台灣既阿里山峽谷馬拉松,如抽中晒會三選一 ...

阿里山峽谷馬立松?
作者: wlau    時間: 2014-4-23 17:02
小叻 發表於 2014-4-23 12:38
只有沖繩入美軍基地, 應該兩個都有完成牌... 但要再CHECK下~!
沖繩紀念TEE靚過那霸
我上次去沖繩馬是抽中 ...

小叻師姐, 如果搵到, 可唔可以影來睇睇啊.. THX
AND 抽中咁開心?
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-4-23 19:25
wlau 發表於 2014-4-23 17:00
阿里山峽谷馬立松?

sorry, 應是太魯閣峽谷馬拉松
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-4-23 19:25
wlau 發表於 2014-4-23 17:00
阿里山峽谷馬立松?

作者: wlau    時間: 2014-4-23 21:13
jackal_chasiu 發表於 2014-4-23 19:25

太魯閣, 我上年跑過...差少少因為地震無得跑...
全馬都因為地震關係,原本打算取消, 但因為唔想跑全馬既人失望, 所以就俾全馬既人, 跑半馬, 但分開計成綪..
不過, 有D 跑手不滿無全馬跑, 示威完離場...
不過我係本身跑半馬, 所以影響唔到..
太魯閣係幾靚, 不過係山谷, KEEP 住石仔跌落來..全馬有D 位要帶頭盔, 不過半馬就唔駛..
而太魯閣因為係山谷關係, 打氣既人唔到多.. 可以話仲少過渣馬...
太魯閣都要抽籤, 但香港有個團可以唔駛抽有得玩... 我上年好彩抽到.. 但其他FRIEND 全部抽唔到, 結果佢地跟團去跑.. 我都跟埋個團一齊去...
有機會值得跑下, 不過佢係十一月第一個星期... 你真係要就番D 時間...(如果你同時又抽到大阪既嘩)
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-4-23 23:20
wlau 發表於 2014-4-23 21:13
太魯閣, 我上年跑過...差少少因為地震無得跑...
全馬都因為地震關係,原本打算取消, 但因為唔想跑全馬既人 ...

thx, 請問太魯閣隻馬係咪條路幾難跑下,好多上斜位同好崎嶇呢?
作者: wlau    時間: 2014-4-24 00:07
jackal_chasiu 發表於 2014-4-23 23:20
thx, 請問太魯閣隻馬係咪條路幾難跑下,好多上斜位同好崎嶇呢?

我跑半馬, 唔太覺好難跑, 渣馬仲難跑過佢, 不過全馬就會跑上山多少少, 佢其實高底都係二百米左右,  九成九都係車既石屎路, 不過要小心佢D 貓眼石, 真係大粒到乜咁.. 好易一個唔覺意會PK, 我地個領隊都有跑, 佢就係俾個貓眼石"CLICK" 底左.. 仲要小心D 落石.. AND 最好帶太陽鏡跑, 如果猛太陽, D 山既反光都幾勁.. 不過我果日係全程落雨.. 驚落石多D.. 我跑跑下都到D 落石聲.. 有D 人仲話睇住D 石跌茖來......
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-4-24 17:52
wlau 發表於 2014-4-24 00:07
我跑半馬, 唔太覺好難跑, 渣馬仲難跑過佢, 不過全馬就會跑上山多少少, 佢其實高底都係二百米左右,  九成 ...

多謝師兄指教,我都聽講係幾靚而有興趣,到時我都會試下入飛抽的
作者: wlau    時間: 2014-4-24 18:46
jackal_chasiu 發表於 2014-4-24 17:52
多謝師兄指教,我都聽講係幾靚而有興趣,到時我都會試下入飛抽的

你抽左先, 因為抽一個禮拜左右就有結果.. 抽唔到, 可以再諗跟唔跟團...
作者: cufre    時間: 2014-4-26 03:45
希望抽得中
作者: HKMac    時間: 2014-5-4 14:16
報咗名,希望抽中
作者: wlau    時間: 2014-5-7 18:30
提提各位, 聽日截止報名
作者: hifilo    時間: 2014-5-8 13:16
希望抽中~

作者: ericng1026    時間: 2014-5-10 02:43
luckystrike 發表於 2014-4-10 19:27
咦, 咁都唔錯喎, 唯一問題係沖繩馬的交通好像不太方便, 是嗎?

沖繩馬的交通的而且確好唔方便。除非你book左大會指定個幾間Hotel, 有shuttle bus直去會場, 唔係你就要搭的士去,但未必咁易截到的士。
我2月個時好彩,住個間民宿,有個日本大叔又係去跑沖繩馬,我先可以痴埋佢搭的士,佢好似係電話度book左的士,好快就有的士。
PS: 我個時住北谷個帶(即近美國村),坐的士去會場大約半個鐘度,最後大叔仲唔駛我俾$ tim ~~
作者: ericng1026    時間: 2014-5-10 02:56
wlau 發表於 2014-4-23 17:02
小叻師姐, 如果搵到, 可唔可以影來睇睇啊.. THX
AND 抽中咁開心?

我2月個時都有跑沖繩馬。氣氛超好,跑到入沖繩美軍基地係一個高潮位,兩邊既外國人(應該都係美國人)同我既距離好近,我同佢地"give me five"。另外有個美國人仲讚我"...., you're Great",真係跑到我笑左出黎呀~~~

有完成牌,跑完終點俾你,仲即時print張「完走証」出黎,除大會時間外,仲有曬分段時間,排名,同埋net time~~~

作者: wlau    時間: 2014-5-16 02:49

2014 年大阪馬拉松... 全馬報名人數......137, 768 , 但得28, 000個額(唔計旅行團果D ), 即係大家係係 4.5 份1 機會....

海外報名人數好似係歷來之冠, 全馬高達 4,622 人..
51 個國家/地區人仕報名.. 全馬最大年紀報名人仕...91歲..

六月上旬知抽籤結果... 佢可能遲過福岡公佈..

作者: ski    時間: 2014-5-16 03:38
wlau 發表於 2014-5-16 02:49
2014 年大阪馬拉松... 全馬報名人數......137, 768 , 但得28, 000個額(唔計旅行團果D ), 即係大家係係 4.5  ...

外國人嘅報名通常係分開處理。舊年大阪全馬外國人報名人數係1644人,中籤率差唔多100%。今年反而日本人少咗八千幾人報名。

福岡馬拉松六月中旬公佈結果。
作者: hiuchung406    時間: 2014-5-16 09:09
報名總數145473, 外國人來自51個唔同國家和地區。
Pair/group: 28000
http://www.osaka-marathon.com/2014/news/view410.html
作者: hiuchung406    時間: 2014-5-16 09:11
6月初大家留意email 啦。
作者: wlau    時間: 2014-5-16 09:29
ski 發表於 2014-5-16 03:38
外國人嘅報名通常係分開處理。舊年大阪全馬外國人報名人數係1644人,中籤率差唔多100%。今年反而日本人少 ...

舊年得千幾人. 俾晒100% 都唔出奇, 但今年成四千幾人, 我估未必有100% 囉, 可能得番一半都唔出奇..(但一半所人數都多過上年)
作者: wlau    時間: 2014-5-16 09:31
ski 發表於 2014-5-16 03:38
外國人嘅報名通常係分開處理。舊年大阪全馬外國人報名人數係1644人,中籤率差唔多100%。今年反而日本人少 ...

我見福岡好似話來緊20 號公佈提一輸福岡本地參加者抽籤結果..
所以仲諗住可能其他都係差不多時間..
作者: cufre    時間: 2014-6-1 13:24
話咁快就6月,好緊張
作者: purejoey    時間: 2014-6-1 13:45
之前東馬抽唔到,阪馬再抽唔到會好失望~
作者: ansonkit    時間: 2014-6-1 23:28
希望第一隻馬可以係大阪  完成
作者: hiuchung406    時間: 2014-6-2 14:39
如果真係唔中, 可能轉戰9月月尾38線果個。
作者: hiuchung406    時間: 2014-6-5 09:05
今日知結果,大家留意電郵啦。
http://www.osaka-marathon.com/2014/news/view424.html

作者: jam13579    時間: 2014-6-5 09:14
Check my page 都睇得到結果~
作者: hiuchung406    時間: 2014-6-5 09:22
我中呀。大阪見。另外會再如去年一樣攬大合照。
作者: luckystrike    時間: 2014-6-5 09:35
中左, 黃色戰隊

大阪見!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2