香港長跑網 - 長跑長友

標題: 神戶馬拉松 2014 [打印本頁]

作者: hiuchung406    時間: 2014-2-20 14:48
標題: 神戶馬拉松 2014

神戶馬拉松 2014 已定於14年11月23日舉行

http://www.kobe-marathon.net/

4月22日至5月20日開始報名

名額: 20,000

作者: Tabowly    時間: 2014-2-20 15:12
兩個都抽, 抽到邊個就去邊個.
BTW...條LINK係2013, 有無2014? THANKS!!
作者: hiuchung406    時間: 2014-2-20 15:28
Tabowly 發表於 2014-2-20 15:12
BTW...條LINK係2013, 有無2014? THANKS!!

14未有。呢條link係13個條link 個 new。  平成26年係2014年。
作者: doracrap    時間: 2014-2-20 15:29
Tabowly 發表於 2014-2-20 15:12

我都諗住兩個都抽
作者: Tabowly    時間: 2014-2-20 15:49
hiuchung406 發表於 2014-2-20 15:28
14未有。呢條link係13個條link 個 new。  平成26年係2014年。

呢兩個賽都要抽籤嗎? 我以為係東京先會要抽籤添. 咁呢兩個既機會係咪會大過東京呢?
作者: doracrap    時間: 2014-2-20 16:06
Tabowly 發表於 2014-2-20 15:49
呢兩個賽都要抽籤嗎? 我以為係東京先會要抽籤添. 咁呢兩個既機會係咪會大過東京呢? ...

係呀~都要抽,段估抽中的機會應該大過東馬的~
兩個都抽唔中就富士山~
作者: run4ever    時間: 2014-2-20 18:39
2013玩完大阪,2014首選神戶馬
作者: jyew    時間: 2014-2-24 10:25
兩個都抽, 抽到邊個就去邊個 * 2

作者: hiuchung406    時間: 2014-2-24 16:06
咁如果二個都抽到,係咪二個去晒? XD
作者: nic_wing2002    時間: 2014-2-27 23:26
我都會抽神戶,
但提醒大家如果抽中又去唔到
請email返大會話去唔到,等佢release 返個位出黎
因為會有機會 black list左你 or 你個地區
大家做個有責任既香港人
作者: 柔詠    時間: 2014-3-4 12:43
同富士山同一日 ?
作者: nic_wing2002    時間: 2014-3-4 12:47
柔詠 發表於 2014-3-4 12:43
同富士山同一日 ?

富士山應該係11月最後一個星期日,11/30
作者: 炒炒    時間: 2014-3-4 12:49
柔詠 發表於 2014-3-4 12:43
同富士山同一日 ?

富士山未出日期, 但我估應該係 30/11
作者: 炒炒    時間: 2014-3-6 11:32
nic_wing2002 發表於 2014-3-4 12:47
富士山應該係11月最後一個星期日,11/30

富士山已經出咗日期.

11/30

http://fujisan-marathon.com/
作者: hiuchung406    時間: 2014-3-6 16:26
炒炒 發表於 2014-3-6 11:32
富士山已經出咗日期.

11/30

新增14公里,只限女子,6月1日開始報名。

作者: jackal_chasiu    時間: 2014-3-6 18:34
hiuchung406 發表於 2014-3-6 16:26

係Kobe 個WEBSITE 扣搵唔到, 師兄有冇LINK? 另外有冇半馬?
作者: run4ever    時間: 2014-3-6 18:52
炒炒 發表於 2014-3-6 11:32
富士山已經出咗日期.

11/30

睇落好靚景,個紀念牌又好靚,好吸引好想去
作者: nic_wing2002    時間: 2014-3-6 21:14
jackal_chasiu 發表於 2014-3-6 18:34
係Kobe 個WEBSITE 扣搵唔到, 師兄有冇LINK? 另外有冇半馬?

14公里係指富馬

kobe無半馬
作者: 炒炒    時間: 2014-3-7 10:54
run4ever 發表於 2014-3-6 18:52
睇落好靚景,個紀念牌又好靚,好吸引好想去

我第一年已經好想去, 結果到第三年都仲未去到
作者: run4ever    時間: 2014-3-7 21:35
炒炒 發表於 2014-3-7 10:54
我第一年已經好想去, 結果到第三年都仲未去到

睇返哩度既跑友講,富馬天氣原來得2,3度,入山仲好凍下,我好怕凍,東馬都頂唔順,所以都係取消念頭
作者: 柔詠    時間: 2014-3-7 23:00
(富士馬)條路好斜下....????
作者: nic_wing2002    時間: 2014-3-8 22:51
柔詠 發表於 2014-3-7 23:00
(富士馬)條路好斜下....????

21k左右有一段 800-1000m 左右幾斜下,
其他都可以接受
作者: 柔詠    時間: 2014-3-9 13:11
nic_wing2002 發表於 2014-3-8 22:51
21k左右有一段 800-1000m 左右幾斜下,
其他都可以接受

同Hk 渣馬比呢?
作者: nic_wing2002    時間: 2014-3-10 09:52
柔詠 發表於 2014-3-9 13:11
同Hk 渣馬比呢?

難度同渣馬無得比啦
富馬最甘都係得一個位,其他上落波度唔算高
跑得到渣馬,你一定跑到富馬
作者: jklan804    時間: 2014-3-19 13:03
hiuchung406 發表於 2014-3-6 16:26

c-hing 14k 富馬可以俾link?見晤到係明天定6月1日報?

作者: nic_wing2002    時間: 2014-3-24 09:37
jklan804 發表於 2014-3-19 13:03
c-hing 14k 富馬可以俾link?見晤到係明天定6月1日報?

※本年大会より女性限定の14キロの部を新設いたします。申込みは6月2日からとなります。

話新設14公里,6月2報名
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-3-26 15:29
請問神戶馬限時幾多個小時?

作者: ski    時間: 2014-3-26 15:47
jackal_chasiu 發表於 2014-3-26 15:29
請問神戶馬限時幾多個小時?

7小時
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-3-26 16:56
ski 發表於 2014-3-26 15:47
7小時

thx, 十 月十一月真係有幾多選擇,當然要抽到啦
作者: hiuchung406    時間: 2014-4-21 12:27
神戶明天開始報名啦。
作者: purejoey    時間: 2014-4-21 12:52
唔爭在抽埋呢個~
希望大阪、福岡、神戶起碼中一個~
作者: core2quad    時間: 2014-4-21 16:08
明天抽埋呢個先
作者: wlau    時間: 2014-4-21 23:15
神戶撞正廣馬日期...真係抽中都唔知去唔去好..
作者: run4ever    時間: 2014-4-22 02:19
聽朝我都報先
作者: core2quad    時間: 2014-4-22 10:24
applied
作者: wlau    時間: 2014-4-22 11:30
諗諗下.. 都係抽左先..
因為大陸D 馬仔有時會改期..
作者: purejoey    時間: 2014-4-22 12:43
抽選中...
如果大阪、福岡都唔中先考慮呢個,始終怕凍~
作者: doracrap    時間: 2014-4-22 13:41
已入飛
作者: 炒炒    時間: 2014-4-22 13:45
已入飛
作者: jyew    時間: 2014-4-22 18:45
已入飛

作者: jackal_chasiu    時間: 2014-4-23 00:59
已入飛 also
作者: run4ever    時間: 2014-4-23 03:24
報咗,希望抽中,我要集齊京阪神完成紀念牌
作者: core2quad    時間: 2014-4-24 13:00

マラソン(42.195km)の応募者数が、定員18,000人を超えました。

「第4回神戸マラソン」のランナー募集について、受付開始2日目の4月23日(水)で、
マラソン(42.195km)の応募者数が定員18,000人を超えました。
これにより、参加ランナーの決定は、抽選となることをお知らせします。
なお、引き続き5月20日(火)17時までランナー募集を受け付けます。
Ref.: http://www.kobe-marathon.net/news/05.html

作者: wlau    時間: 2014-4-24 13:52
core2quad 發表於 2014-4-24 13:00
Ref.: http://www.kobe-marathon.net/news/05.html

佢一早預左過啦... 係唔係抽籤既啦..
作者: NG5MB    時間: 2014-4-26 01:57
係咪唔可以孖住報名?想同朋友一齊去....
作者: ski    時間: 2014-4-26 18:02
NG5MB 發表於 2014-4-26 01:57
係咪唔可以孖住報名?想同朋友一齊去....

日本人先可以團體報名,因為佢哋中籤機會率只有十分一。外國人報名九成九會抽中。
作者: hiuchung406    時間: 2014-6-6 23:01
神戶結果6月尾公布。希望中。
作者: luckystrike    時間: 2014-6-9 17:39
聽講神戶馬抽簽競爭比大阪馬細
如果大阪馬中簽率都咁高, 神戶馬如果有入飛睇黎幾樂觀
作者: run4ever    時間: 2014-6-16 00:39
月中喇,仲要等多幾多日先知結果呢好心急
作者: jam13579    時間: 2014-6-24 12:49
ランナー抽選結果は、6月30日(月)発表を予定しています。

「第4回神戸マラソン」ランナー抽選結果の通知は、6月30日(月)から行います。

◆インターネットでお申込みの方
6月30日(月)から当落の結果を順次メールでお知らせします。

順次送信いたしますので、お手元に届くまでに時間がかかる場合がございます。
但しグループエントリーの方は、代表者の方のみにお知らせします。

お申込み時にご記入いただいたメールアドレス宛に当落結果をお送りいたします。
※当落結果のメールの再送信はいたしません。

http://www.kobe-marathon.net/news/15.html

下星期一就知結果啦~

作者: purejoey    時間: 2014-6-24 14:32
已抽中大阪及福岡,呢次神戶抽中都百份百唔去了~
作者: wlau    時間: 2014-6-24 18:32
purejoey 發表於 2014-6-24 14:32
已抽中大阪及福岡,呢次神戶抽中都百份百唔去了~

我本身就算中都唔會去, 因為佢接左廣州馬拉松~
反而下個禮拜會落飛玩沖繩

作者: core2quad    時間: 2014-6-24 21:42
已抽中福岡
神戶抽中都應該唔去了
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-6-24 22:59
core2quad 發表於 2014-6-24 21:42
已抽中福岡
神戶抽中都應該唔去了

me too
作者: 劉小蟲    時間: 2014-6-25 11:06
6月30出抽籤結果
作者: jam13579    時間: 2014-6-25 12:17
好似好多人唔會去Kobe 喎.....
作者: wlau    時間: 2014-6-25 15:51
jam13579 發表於 2014-6-25 12:17
好似好多人唔會去Kobe 喎.....

無計啦.. 佢係三個比較大既比賽入面最後先公佈結果既..
咁好多人中左前兩個比賽, 係錢同假既影響之下, 自然就會減少左.參賽..
而且係佢兩個禮拜之後仲有個那霸馬拉松.. 夾係中間既神戶自然會比較少人參加,
當然, 日本LOCAL 中籤
作者: hiuchung406    時間: 2014-6-29 12:22
呢個冇得自己log in 入去睇, 結果明天公佈,大家留意電郵啦。
作者: wlau    時間: 2014-6-30 10:10
雖然都無打算參加, 但都知下自己既運氣~
作者: jam13579    時間: 2014-6-30 10:37
中了.......
作者: wlau    時間: 2014-6-30 10:37
中左..

Thank for your recent application to enter the Kobe Marathon 2014.
Over the application period of April 22 to May 20, 2014, substantially more responses were received than the number of places available. A strictly neutral draw was conducted and you were selected in that draw.
作者: purejoey    時間: 2014-6-30 10:40

中埋,已覆佢唔去佢覆番我話OK~
作者: 劉小蟲    時間: 2014-6-30 12:26
嘿嘿,中咗,應該會去~
作者: hiuchung406    時間: 2014-6-30 12:47
抽中, 會去
作者: stenic    時間: 2014-6-30 13:02
purejoey 發表於 2014-6-30 10:40
中埋,已覆佢唔去佢覆番我話OK~

請問你覆邊個email 呢?因為我都要覆番話唔去。
作者: purejoey    時間: 2014-6-30 14:34
stenic 發表於 2014-6-30 13:02
請問你覆邊個email 呢?因為我都要覆番話唔去。

就係通知抽中的email lor~
作者: nic_wing2002    時間: 2014-6-30 15:52
自己中全馬,朋友中10k
大家到時見
作者: run4ever    時間: 2014-7-1 04:00
抽中了,但係上網找不到神戶平價住宿,想問如果晌大阪住,晨咁早有無車可以去到神戶起跑點作賽呢
作者: ah_teng    時間: 2014-7-1 10:12
我舊年跑神戶馬拉松,經 jalan book 左一間平民旅館,好近三宮,叫二宮旅館。舊年單人 4000 yen 一晚 (家下好似4100 yen 了。唔收信用卡)。不過要 share toilet 同 bath ,無早餐,真係好日式陽春嘅旅館(好多日本跑友都 book 呢間,因為我出門口嘅時候,成個玄關一地跑鞋)。但步行到起點都唔算好遠,20分鐘左右啦。
jalan 網頁
http://www.jalan.net/us/usp3000/usw3001.do?yadNo=321009
旅館網頁
http://www.geocities.jp/ninomiyaryokan/index.htm
作者: ski    時間: 2014-7-1 12:42
run4ever 發表於 2014-7-1 04:00
抽中了,但係上網找不到神戶平價住宿,想問如果晌大阪住,晨咁早有無車可以去到神戶起跑點作賽呢 ...

住大阪冇問題,坐JR快速去三宮都係大概半個鐘多D。當日好多日本人會從大阪坐車去神戶跑。
作者: hiuchung406    時間: 2014-7-1 13:25
我好彩訂到三之官JR總站,三晚二萬7千左右
作者: stenic    時間: 2014-7-1 14:20
purejoey 發表於 2014-6-30 14:34

Thanks!
作者: 劉小蟲    時間: 2014-7-2 00:03
run4ever 發表於 2014-7-1 04:00
抽中了,但係上網找不到神戶平價住宿,想問如果晌大阪住,晨咁早有無車可以去到神戶起跑點作賽呢 ...

我訂咗大阪梅田附近(嗰個weekend的住宿好貴耶。。。),搭JR或者阪急大概35-45分鐘不等。
作者: run4ever    時間: 2014-7-2 04:06
好彩大阪去神戶大半個鐘就到,咁都安心D
拿拿臨BOOK咗大阪住宿先,免得遲少少大阪都無埋
作者: hiuchung406    時間: 2014-7-2 09:14
因為日本11月24號都係假期, 所以果個weekend 係超貴。
作者: core2quad    時間: 2014-7-3 13:00
purejoey 發表於 2014-6-30 14:34

中埋
已覆佢唔去但佢仲未覆番我
作者: hiuchung406    時間: 2014-7-4 09:21
呢個應該會較少人去。
作者: jam13579    時間: 2014-7-4 11:07
hiuchung406 發表於 2014-7-4 09:21
呢個應該會較少人去。

我都覺得係....但睇Official website, 見好多日本人中簽(相對大阪).....
作者: hiuchung406    時間: 2014-7-4 12:49
jam13579 發表於 2014-7-4 11:07
我都覺得係....但睇Official website, 見好多日本人中簽(相對大阪).....

11月太多啦
作者: hiuchung406    時間: 2014-7-8 09:18
神戶我唔攪大合照啦,人唔多, 不如跑前約埋食餐飯or 飲coffee?
作者: jam13579    時間: 2014-7-8 10:34
hiuchung406 發表於 2014-7-8 09:18
神戶我唔攪大合照啦,人唔多, 不如跑前約埋食餐飯or 飲coffee?

而家好似暫時有 hiuchung406 Ching, run4ever ching, 劉小蟲 ctse, 我同我先生 會去Kobe marathon  

作者: water    時間: 2014-7-12 09:30

的起心肝把上年的記錄放了上網:
[youtube]X4fNw1yUWQc[/youtube]

作者: luckystrike    時間: 2014-7-19 14:36
報到, 將會參加, 住大阪心齋橋
作者: wlau    時間: 2014-7-20 00:03
luckystrike 發表於 2014-7-19 14:36
報到, 將會參加, 住大阪心齋橋

我已經正式覆左佢唔去~
希望那霸再見~~~
作者: jam13579    時間: 2014-7-22 09:16
Just friendly reminder.....今日係比錢的Deadline....
作者: luckystrike    時間: 2014-7-23 10:03
買左樂桃...千六左右來回
作者: jam13579    時間: 2014-7-23 10:11
luckystrike 發表於 2014-7-23 10:03
買左樂桃...千六左右來回

抵喎, Ching,
但我驚冇啦啦cut 左班機....同埋d 時間唔係咁岩(零晨機去, 深夜返)
最後都係幫趁另一間冇水飲的airline....
作者: luckystrike    時間: 2014-7-23 11:58
jam13579 發表於 2014-7-23 10:11
抵喎, Ching,
但我驚冇啦啦cut 左班機....同埋d 時間唔係咁岩(零晨機去, 深夜返)
最後都係幫趁另一間冇 ...

我係中午機去, 朝早機返, 完全冇凌晨時間

樂桃應該cut定左架喇
作者: lewischan    時間: 2014-10-26 20:53
請問有邊個跑友去?  會一齊影相嗎?
作者: jam13579    時間: 2014-10-29 10:00

http://www.kobe-marathon.net/news/35.html

【大切なお知らせ】 参加案内ダウンロードサービスが開始されました。

大会情報をより早期に、分かりやすくランナーの皆さまへ ご案内させていただくため RUNNETのマイページからの参加案内を
PDFにてダウンロードしていただくサービスを実施しております。
<参加案内の郵送は行いません>

掲載された参加案内をご確認の上、
2014年11月21日・22日のランナー受付にご来場ください。

※本サービスをご利用いただける方は、RUNNETよりご応募いただき、
 第4回神戸マラソンに当選されて入金手続きが完了した方となります。
 なおグループエントリー申込者は代表者の方のみとなります。
 代表者の方は各メンバーにご連絡いただき、参加案内を配布いただきますよう
 お願いいたします。

※障害をお持ちの方 または専用振替にてご応募頂き当選されて
 入金手続きが完了した方は後日、別途郵送にて、参加案内を送付いたします。

※ナンバーカード引換証に関しましては、皆さま全員に10月末頃郵送にて
 ご送付させていただきますので、ご持参の上、ご来場ください。

想問下有冇人收到runner pack info?
係用email check 定係會收到信?
我見日本人已收到信了....
剛問左KNT, 話今個星期會收到email 啦~

作者: jam13579    時間: 2014-10-29 11:34
lewischan 發表於 2014-10-26 20:53
請問有邊個跑友去?  會一齊影相嗎?

Ching, 我同我老公會係21/11 出發,22/11 (星期六)到expo , 25/11 下午會搭番hk express 走, 唔知大家會唔會見到呢?
作者: 劉小蟲    時間: 2014-10-29 13:43
我同屋企人會跑,睇下有無緣享expo或者途中撞到 (或者等我掛返支區旗以資識別  
作者: hiuchung406    時間: 2014-10-29 16:09
神戶唔攪影相啦。如果大家想去到都出黎食個飯就再約啦。
作者: lewischan    時間: 2014-10-29 23:46
我22號,cx 去呀,同老婆去
作者: jam13579    時間: 2014-10-30 09:05
劉小蟲 發表於 2014-10-29 13:43
我同屋企人會跑,睇下有無緣享expo或者途中撞到 (或者等我掛返支區旗以資識別   ) ...

哈哈, 用區旗來識別都好~
我地住三宮, 應該星期六朝早到expo, 下午到起點睇下場....

作者: run4ever    時間: 2014-10-30 15:10
你們有信通知去expo拎野未(☆_☆)
我到依家都未有,我依俙記得我有交錢架,點解我無消息既(−_−;)
作者: jam13579    時間: 2014-10-30 15:13
run4ever 發表於 2014-10-30 15:10
你們有信通知去expo拎野未(☆_☆)
我到依家都未有,我依俙記得我有交錢架,點解我無消息既(−_−;) ...

Ching, 我問左KNT, 話今個星期會收到email 啦~pls refer 90#

作者: run4ever    時間: 2014-10-30 18:13
唔該晒
希望快D有消息
作者: jam13579    時間: 2014-10-30 22:32
收到email 啦, 我係G 區
作者: nic_wing2002    時間: 2014-10-31 01:31
我都收到email la, 我係A區起步

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2