香港長跑網 - 長跑長友

標題: 試跑新路線時小心 [打印本頁]

作者: 神童威威    時間: 2008-11-9 23:09
標題: 試跑新路線時小心
各位ching ctse,如要試跑新路線時,特別是崎嶇不平的路,緊記之前要去探路一次,到跑時亦記得結伴朋友一起跑呀!
話說小第昨天清晨打算由屯門跑去上水河上鄉(展能中心營地),點之去到新田公路時就出了意外。當時條行人路非常窄,突然有一棵下有一塊磚頭凸起左,小第唔小心就此中招了,直插在地上,幸運自然反應用隻左手擋住頭部,否則後果嚴重。幸好附近有一個油站,立即買了兩盒紙巾止血,而更加好彩是當時有一位同事陪跑,如果唔係相信要call白車入院,之後就乘小巴前往營地止血包紮,現在膊頭、手肘及手指都擦傷,希望唔影響來緊的三個比賽啦!
作者: nc    時間: 2008-11-9 23:16
標題: 回復 1# 的帖子
waiwaibrother傷得不輕喎, 跑步真係要打醒12分精神, 不論什麼地方, 都要留意四周的人及事物.

希望waiwaibrother早日痊癒, 沒有影響未來的比賽
作者: =chairman=    時間: 2008-11-9 23:17
希望 ching 早日康復 ~~
係呀 ~ ching 講得好岩 ~~ 尤其是對唔熟悉的路,一定要探下路,plan 定先,唔好即興就跑 ~~
作者: 711MF    時間: 2008-11-9 23:49
作者: Mr.Bus    時間: 2008-11-9 23:52
wai c hing都傷得嚴重喎
真係要小心小心
祝早日好返
作者: 神童威威    時間: 2008-11-9 23:59
原帖由 711MF 於 2008-11-9 23:49 發表
waiwai兄 博頭位傷勢唔輕喎,好好料理啊..

7兄,膊頭位的確傷得好"金",有一處位見到少許肉添,除擦傷外仲好似拉傷左,等傷口好一點先再算。
作者: saki    時間: 2008-11-10 00:08
原帖由 waiwaibrother 於 2008-11-9 23:09 發表
各位ching ctse,如要試跑新路線時,特別是崎嶇不平的路,緊記之前要去探路一次,到跑時亦記得結伴朋友一起跑呀!
話說小第昨天清晨打算由屯門跑去上水河上鄉(展能中心營地),點之去到新田公路時就出了意外。當時條行 ...

ching 保重呀!!!!!

以後要小心d啦!!!!
作者: ram    時間: 2008-11-10 00:10
waiwai兄跌得好傷下,小弟諗起沖涼時會弄得傷口好痛..........
祝waiwai兄早日康復再踏跑道~
作者: kenneth    時間: 2008-11-10 08:54
作者: 力    時間: 2008-11-10 09:09
Waiwai ching,
Hope you will get well soon! 祝早日康復!
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-10 09:11
祝威威兄早日康復~
我都要引以為鑒....
作者: 洛虎添    時間: 2008-11-10 09:13
原帖由 ChARsoN 於 2008/11/10 09:11 AM 發表
祝威威兄早日康復~" />" />
我都要引以為鑒....

x2
作者: kenneth    時間: 2008-11-10 09:17
作者: michaelyw    時間: 2008-11-10 09:20
take  care wai c hing~
and thx for your personal experience and advice
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-10 09:21
原帖由 kenneth 於 2008-11-10 09:17 發表

點解閣下現在可以上網?" />" />不是應該上緊堂?

今天學校放假~
作者: Gills    時間: 2008-11-10 09:26
waiwai兄傷勢唔輕,小心處理傷口,免得再受感染,祝早日康復呀.
作者: 龜速行    時間: 2008-11-10 09:36
waiwaibrother c hing

保重!保重!

祝早日康復

作者: oscar    時間: 2008-11-10 09:39
作者: 曲奇    時間: 2008-11-10 09:56
咁下次跑步時要小心d啦..
祝waiwaibrother ching 早日康復...
作者: desmond    時間: 2008-11-10 10:06
威哥,你d傷口要小心處理,盡量保持通爽,唔好濕水,如果唔係好耐先好。
作者: alfredfong    時間: 2008-11-10 11:24
祝早日康復呀
作者: chowpk823    時間: 2008-11-10 11:50
Wai Wai 師兄,祝您早日康復。

想知道最後有無睇醫生或照X-ray???
作者: 瘋瘋    時間: 2008-11-10 11:56
作者: 神童威威    時間: 2008-11-10 19:03
謝謝咁多位ching ctcs的關心及祝福,真係好感動 ,我會好好處理個膊頭傷口嫁喇!希望趕得切nike同大家見面
作者: 神童威威    時間: 2008-11-10 19:08
原帖由 chowpk823 於 2008-11-10 11:50 發表
Wai Wai 師兄,祝您早日康復。

想知道最後有無睇醫生或照X-ray???

Chowpk823 ching,發生意外後已經到左營地消毒及包紮傷口,所以都沒有再睇醫生同照X-ray,等過多一兩天再痛先去比醫生睇下。
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-10 19:33
對了
請問你跑咩路穿過元朗?
我現時只認為北路(朗屏)或南路(近9號公路)可行(絕非大馬路)...
作者: 叮叮噹    時間: 2008-11-10 19:47

waiwai,
記得要戒口啊!
早日康復.
作者: cu83    時間: 2008-11-10 19:59
原帖由 kenneth 於 10-11-2008 08:54 發表
WAIWAI 兄,早日康復﹗另外閣下可以試用易利妥的噴霧膠布保護傷口,可減少換膠布時所帶來的痛楚。

x2
作者: 坑口公牛    時間: 2008-11-10 20:42
WaiWai兄,衷心祈望你早日康復。
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2008-11-10 21:14
CHING ~ 好傷下WAR......一定好痛了

早日康復呀!
作者: blurmax    時間: 2008-11-10 21:20
Take good care and get well soon!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: 神童威威    時間: 2008-11-10 22:24
原帖由 ChARsoN 於 2008-11-10 19:33 發表
對了
請問你跑咩路穿過元朗?
我現時只認為北路(朗屏)或南路(近9號公路)可行(絕非大馬路)...

Charson仔,其實睇地圖同真實情況真係兩回事,我同同事去到元朗西鐵總站後,見路牌向上水方向我們就前進,跟住跑下跑下就走左入一條小路(好靜),然後就見到新田公路一直跑,之後就唔好再提喇!有興趣下次一齊去探下路再跑番轉吖!Gills兄話個喺邊到跌倒就要喺邊到爬番起身,有機會我會再嘗試跑此段路一次
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-10 22:32
原帖由 waiwaibrother 於 2008-11-10 22:24 發表

Charson仔,其實睇地圖同真實情況真係兩回事,我同同事去到元朗西鐵總站後,見路牌向上水方向我們就前進,跟住跑下跑下就走左入一條小路(好靜),然後就見到新田公路一直跑,之後就唔好再提喇!有興趣下次一齊去探 ...

如果比我跑ge 話會一直去到北區運動場....(但果邊又要探一探路)
不過暫時計劃只跑單程
除非整天都得閒啦~
作者: ee_tpk    時間: 2008-11-10 22:52
waiwai c 兄...
祝你早日康復...
咁你呢幾日無得跑 lor ?
作者: 神童威威    時間: 2008-11-10 22:55
原帖由 ChARsoN 於 2008-11-10 22:32 發表

如果比我跑ge 話會一直去到北區運動場....(但果邊又要探一探路)
不過暫時計劃只跑單程
除非整天都得閒啦~

單程都好金都喎!應該有24-25km左右,其實只要去到新田公路再經粉嶺公路就會去到上水嫁喇!
作者: 叮叮噹    時間: 2008-11-10 23:07
大人有沒有下禁跑令呀?
waiwai好好休息,長跑長有.
作者: 神童威威    時間: 2008-11-10 23:13
原帖由 叮叮噹 於 2008-11-10 23:07 發表
大人有沒有下禁跑令呀?
waiwai好好休息,長跑長有.

大人都好明白事理,今次真係一次意外,來緊3個星期日都有比賽,16/11屯門區5000米比賽唔知趕唔趕得切參加,上年報左3000米都因為家事沒有去到,希望今年唔會啦!
作者: ChARsoN    時間: 2008-11-10 23:30
原帖由 waiwaibrother 於 2008-11-10 22:55 發表

單程都好金都喎!應該有24-25km左右,其實只要去到新田公路再經粉嶺公路就會去到上水嫁喇!

但入到上水城就人生路不熟....
大概係由青山公路入寶石湖路再U-turn 馬會道(靠左)
先入都去
p.s. 如果有一整天ge 話可能就上午跑上去食番個lunch 先再跑番落來
唔知可唔可行?
作者: SimonFai    時間: 2008-11-11 14:41
希望 ching 早日康復,
小心處理傷口, 真係要小心.
作者: 龜速行    時間: 2008-11-13 02:10
小第唔小心中招X2 
頭先同大索夜K時 

路上凸起左DD一踢就此中招了左!! 

刷傷手腳有D痛!

c hing & c tse 們 

索夜K時 小心小心

作者: 神童威威    時間: 2008-11-13 06:28
原帖由 龜速行 於 2008-11-13 02:10 發表
小第唔小心中招X2
頭先同大人索夜K時

刷傷手腳有D痛!

c hing & c tse 們

索夜K時 小心小心

龜速兄,你都小心處理傷口,賽前受傷的確是一件痛苦的事,希望大家都早日痊癒,再戰跑場!
作者: ram    時間: 2008-11-13 08:49
原帖由 龜速行 於 2008-11-13 02:10 發表
小第唔小心中招X2
頭先同大人索夜K時

刷傷手腳有D痛!

索夜K時 小心小心

速行兄:都好傷下喎,小心處理傷口,早日康復~
作者: oscar    時間: 2008-11-13 09:29
作者: 龜速行    時間: 2008-11-13 10:05

thank ar

感謝感謝

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2