香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2014 墾丁馬拉松 (5月18日) [打印本頁]

作者: jackal_chasiu    時間: 2014-2-22 15:04
標題: 2014 墾丁馬拉松 (5月18日)
請問有冇師兄跑過呢隻馬,如何? 想試下呢個。
http://bao-ming.com/eb/www/activ ... 4&contentsn=911

作者: allanakb48    時間: 2014-2-22 16:39
我都想試,但未跑過,睇過環境幾好咁
作者: GO!    時間: 2014-2-22 18:37
師兄,係吾係有興趣,我都想跑E個,不過冇伴,可否結伴同行
作者: golfer504    時間: 2014-2-22 21:42
好吸引,考慮中!
作者: ktluk    時間: 2014-2-22 22:39

這條賽道,有小小似CCM 的玩法來回跑公園二次。不過台灣這條路好似比較吸引,值得考慮,因當月天氣比較熱,現正考慮中。
作者: ahleung    時間: 2014-2-22 23:21
熱!我怕冷唔怕熱,  有得稔
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-2-23 16:01
上年玩東京馬大阪馬,未試過台灣的,見墾丁風景怡人,衣家台灣機票又平,可以想一試。
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-3-1 19:14
聽聞五月天氣平均都有27,28度。熱熱地喎。我同女友都已經分別報了42k同21k.
作者: thomasip    時間: 2014-3-2 13:29
請問最近starting line 應該住邊度?
作者: ahleung    時間: 2014-3-2 13:48
請教各位師兄、師姊們!  你們這比賽會自已報名前往或跟旅行社呢?
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-3-2 15:36
我就自己網上報左,酒店民宿未咁快搵住,我估附近應該都多民宿卦
作者: gc9543    時間: 2014-3-6 08:34
想試下,但怕熱。
作者: hangS    時間: 2014-3-13 12:31
上網報左呀
作者: vincent_ho    時間: 2014-3-13 14:24
thomasip 發表於 2014-3-2 13:29
請問最近starting line 應該住邊度?

你可以試下book墾丁大街的民宿, 不過而家要找找啦, 這季節應該很爆!
作者: 佐治明    時間: 2014-3-13 14:41
jackal_chasiu 發表於 2014-3-2 15:36
我就自己網上報左,酒店民宿未咁快搵住,我估附近應該都多民宿卦

如果想在住在起步點附近的旅館,就要怏的訂啦,遲喲可能貴些和滿座,
我已訂了"欣欣渡假旅館".
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-3-13 17:17
係咪收左confirmation話交左錢成功就係 己經肯定參加左,唔洗抽?
作者: thomasip    時間: 2014-3-14 08:44
我book左house B&B 都系墾丁大街附近
作者: wlau    時間: 2014-3-14 14:33
我都想報.. 但想問自由行既師兄, 坐邊間航空公司日期, 酒店近唔近起跑點.. ?
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-3-15 20:00
我訂了大尖山飯店,對面馬路就係起跑點。機票未睇,希望來緊有d promotion 機票啦
作者: doracrap    時間: 2014-3-17 10:03
已報,搵緊民宿,好多係大街的都滿左~
作者: hangS    時間: 2014-3-17 12:03
機票訂 16/5 定 17/5 好 ?
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-3-18 16:57
好似17/5  5pm 前攞選手包,如當日早機都ok既. 不過我想16/5機住一晚高雄17號落墾丁,咁好冇呢
作者: thomasip    時間: 2014-3-19 11:41
Me too.......also 16/5機住一晚高雄17號落墾丁

作者: jackal_chasiu    時間: 2014-3-19 18:09
五月墾丁有三十度,條賽道好似高低海拔差成250m, 咪即係要跑上山? 好似勁斜,有冇師兄有研究?
作者: wlau    時間: 2014-3-19 19:19
jackal_chasiu 發表於 2014-3-19 18:09
五月墾丁有三十度,條賽道好似高低海拔差成250m, 咪即係要跑上山? 好似勁斜,有冇師兄有研究? ...

30 度?????
唔好嚇我喎
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-3-19 20:22
Sorry. 應該平均27度, 但去到中午真係3X度都有
http://www.kt.com.tw

作者: doracrap    時間: 2014-3-20 10:13
thomasip 發表於 2014-3-19 11:41
Me too.......also 16/5機住一晚高雄17號落墾丁

我打算由機場直接到墾丁~
機場有巴士去墾丁約三個鐘~

作者: doracrap    時間: 2014-3-20 10:19
jackal_chasiu 發表於 2014-3-19 18:09
五月墾丁有三十度,條賽道好似高低海拔差成250m, 咪即係要跑上山? 好似勁斜,有冇師兄有研究? ...

一開始就上~6公里上250米~之後落就係原野路段~
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-3-22 18:13
高雄機票已訂,16去19返, 呢兩日China Airline去高雄做緊promotion, 各位可睇下

http://www.meethk.com/?p=17053

作者: SuetSuet    時間: 2014-3-22 22:10
我想問有幾多人報左名呀?
小妹報了半碼,
作者: ahleung    時間: 2014-3-22 23:06
我就和老妻報團跟美X去。
作者: 小叻    時間: 2014-3-23 12:46
jackal_chasiu 發表於 2014-3-19 20:22
Sorry. 應該平均27度, 但去到中午真係3X度都有
http://www.kt.com.tw

我前年5月去過, 墾丁太陽是曬爆的, 有用防曬, 都熱到好像燒皮膚咁, 早上10點左右都應該有30度!
作者: wlau    時間: 2014-3-24 10:26

原本都想報自由行, 但友人最近病左.. 為左唔令友人岩岩病好就死撐上陣, 唯有我自己都唔去.. 佢先會死左條心好好休息..
作者: silverlin    時間: 2014-3-24 11:30
五月的墾丁氣溫時時會過30度,跑馬拉松會不會太熱了,太陽又曬,要擦防曬油跑步?
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-3-24 13:49
我都未試過咁熱跑馬拉松,我相信要戴帽同搽防晒跑,只求完成賽事。
作者: doracrap    時間: 2014-3-24 13:58
小叻 發表於 2014-3-23 12:46
我前年5月去過, 墾丁太陽是曬爆的, 有用防曬, 都熱到好像燒皮膚咁, 早上10點左右都應該有30度! ...

咁大獲,
唔通到拎遮跑~
作者: silverlin    時間: 2014-3-24 16:22
墾丁是台灣的最南端,就像是南海的三亞一樣是海灘度假區,印象是穿比基尼的美女打沙灘球,夏季晚上穿泳褲聽露天演唱,但高溫高曬的地方大白天跑馬,是否危險?
作者: wlau    時間: 2014-3-24 18:22
silverlin 發表於 2014-3-24 16:22
墾丁是台灣的最南端,就像是南海的三亞一樣是海灘度假區,印象是穿比基尼的美女打沙灘球,夏季晚上穿泳褲聽 ...

我本身唔去決定唔去(唔係因為熱), 因為30 度, 我都仲覺得OK....
但聽聞火燒島馬拉松好似更熱.....
其實最重點都係果句.. 盡力而為..
作者: 小叻    時間: 2014-3-25 00:37
墾丁5月尾早上10:00左右的太陽:

登錄/註冊後可看大圖

作者: scscsc    時間: 2014-3-26 13:23
想知道下跑過墾丁馬拉松的朋友,那原野路段的路面狀況是怎樣的呢?是泥路,涉水,樹林。。。?
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-3-26 15:15
scscsc 發表於 2014-3-26 13:23
想知道下跑過墾丁馬拉松的朋友,那原野路段的路面狀況是怎樣的呢?是泥路,涉水,樹林。。。? ...

我都想知,因為google map街景係睇唔到個段路
作者: 小叻    時間: 2014-3-26 15:51
jackal_chasiu 發表於 2014-3-26 15:15
我都想知,因為google map街景係睇唔到個段路

墾丁馬拉松只有2010年舉辦過, 當年美和/樂華有出團, 要問果團人...

作者: JOHNNYHWHO    時間: 2014-3-26 16:46
小叻 發表於 2014-3-26 15:51
墾丁馬拉松只有2010年舉辦過, 當年美和/樂華有出團, 要問果團人...

當年跑的路全部都是大馬路, 有上斜落斜, 雖然陂度不是很大, 但天氣很熱,所以很辛苦.
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-3-26 16:58
JOHNNYHWHO 發表於 2014-3-26 16:46
當年跑的路全部都是大馬路, 有上斜落斜, 雖然陂度不是很大, 但天氣很熱,所以很辛苦. ...

當年又係五月嗎,thx
作者: JOHNNYHWHO    時間: 2014-3-27 06:37
jackal_chasiu 發表於 2014-3-26 16:58
當年又係五月嗎,thx

當年是三月廿二日
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-3-31 19:10
咁五月就會更加熱啦
作者: jan_cheung    時間: 2014-4-8 21:43
請問大家收到官方嘅繳費通知未?之前嗰面講過話五個工作天會安排碌咭繳費, 但到而家仲未得到嗰面通知, email問嗰面也沒有回覆
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-4-9 00:26
好似比完錢冇email通知,可自己去返佢網頁''報名查詢“睇返payment既status
http://bao-ming.com/eb/www/regquery.php?activitysn=264

作者: doracrap    時間: 2014-4-9 09:42
jan_cheung 發表於 2014-4-8 21:43
請問大家收到官方嘅繳費通知未?之前嗰面講過話五個工作天會安排碌咭繳費, 但到而家仲未得到嗰面通知, emai ...

我前後三人報名都沒有問題~
報完要先mail俾大會,之後佢再會一兩日回覆,再過幾日再回覆話可以刷咭~
你係咪用yahoo mail?唔知點解台灣send去yahoo的mail好多時都收唔到~
所以大會都有建議唔好用yahoo mail~
作者: stevenchau    時間: 2014-4-9 15:44

我都報左墾丁馬拉松, 17 號出發 ~ 20 號返, 雖然自己報都好放便, 但今次和太太一起去, 所以試下跟團 (專搞海外馬拉松團), 大家加油
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-4-9 20:41
doracrap 發表於 2014-4-9 09:42
報完要先mail俾大會,之後佢再會一兩日回覆,再過幾日再回覆話可以刷咭~
你係 ...

我用YAHOO EMAIL冇咩問題, 如果email冇人覆,不如直接打去以下電話問

伊貝特報名網
請您電洽主辦單位:02-8226-7300黃先生或
E-MAIL: [email protected]
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-4-9 20:41
你係 ...

我用YAHOO EMAIL冇咩問題, 如果email冇人覆,不如直接打去以下電話問

伊貝特報名網
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-4-9 20:42
你係 ...

伊貝特報名網
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-5-5 18:25
有冇人知比賽前還有沒有電郵比我地有關賽前準備,領取號碼布詳情等資訊?
作者: wlau    時間: 2014-5-5 18:36
jackal_chasiu 發表於 2014-5-5 18:25
有冇人知比賽前還有沒有電郵比我地有關賽前準備,領取號碼布詳情等資訊? ...

以我所知, 你最好上路跑會/官網睇番, 因為台灣好多時係會寄去住宅, 又或者係之前一日先取PACK.
我上次抽到太魯閣, 都基本上, 無乜E-MAIL 通知, 到後來, 我JOIN 左美和個團, 搵左旅行社幫手取PACK , 但中間, 台一路都無SEND E-MAIL 給我.
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-5-5 22:56
THX A LOT
作者: doracrap    時間: 2014-5-7 10:00
jackal_chasiu 發表於 2014-5-5 18:25
有冇人知比賽前還有沒有電郵比我地有關賽前準備,領取號碼布詳情等資訊? ...

選手包要17號去墾丁國家公園管理處拎~
作者: wlau    時間: 2014-5-7 10:32
jackal_chasiu 發表於 2014-5-5 22:56
THX A LOT

擇自官網

九、        報到方式:

1.        本賽事全面採郵寄報到方式,本會將於比賽前一週將所有物資包裹寄達。請務必填寫正確的郵寄地址,以免包裹無法寄達;亦不另寄回執單。請在報名同時繳交郵寄代理報到費用。
2.        大會將於05月12日~15日間將參賽者紀念品配送至報名表上所填寫之地址。郵寄報到費請於報名時與報名費一同繳交。請務必填寫正確收件地址,以免包 裹無法順利送達。(通訊地址請勿填寫郵政信箱,以免包裹無法送達。)
3.        限國外選手持原報名網站列印之報到回執單辦理報到,103年5月17日(星期六)10:00 ~17:00在墾丁國家公園管理處,辦理報到手續,逾時不候。
        ★比賽當天恕不受理報到手續。
★報到完成後,晶片、號碼布請妥善保管,遺失恕不再補發。
★親自報到限國外選手籍選手、本國籍皆採用郵寄代理報到。
★選手領取比賽物資後請務必詳細核對競賽組別等資料,如有錯誤,請務必當場提出更正。
作者: scscsc    時間: 2014-5-12 07:52
報到的回執單,用官網報名查詢結果的那一張列印應該可以吧。
另外,問過有關原野路段的情況,他們說有鵝卵石,不過並非崎嶇不平的路。
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-5-12 20:53
剛收到最後電郵:

各位選手,您好!

感謝您對於墾丁馬拉松的支持,相信您已經開始期待5/18(日)將馳騁在國境之南的墾丁好風光了。以下有幾件事情提醒您,讓我們共創一場美好的路跑之旅!

1.      環保杯:建議選手都能自行攜帶簡易環保杯,或是帶著第一補給站的杯子在之後的補給站使用,以減少製造塑膠杯的垃圾量。

2.      垃圾丟棄:提醒選手請勿隨手丟棄垃圾,包括水杯、香蕉皮、補給物品的包裝紙等等,大會在每個補給站都會準備垃圾桶供您丟棄。墾丁真的很美,需要您我共同來維護。

3.      原野路段:籠仔埔大草原到風吹沙段是鵝卵石和黃土路段,由於不是一般柏油道路,請各位選手務必注意安全,這裡有很漂亮的草原風光,建議您稍放慢腳步,也避免扭傷腳踝。

4.      餐券:為了讓選手能夠自由享受墾丁大街上的美食,並同時回饋在地的店家,大會提供21K/42K每位選手50元折價券,以取代一般的賽後餐盒。您可以在大街上貼有墾丁馬貼紙的授權商店消費,並享有墾丁馬選手專屬的優惠。餐券會隨選手物資寄給您,5/17 - 5/18兩天都能夠使用。

5.      起跑資訊:活動會場位於墾丁森林遊樂區牌樓對街的草地區,起跑拱門位於牌樓前。42K於6:00出發,21K於6:10出發,3K於6:30出發。大會規劃42K配速員,分別有3.5小時/4小時/4.5小時/5小時/5.5小時/6小時/6.5小時,皆於背後別有號碼布,請各位選手可以依自己能力跟隨。

6.      非居住台灣地區的選手報到更改為 5/17(六)10:00-17:00於墾丁森林遊樂區牌樓對街的草地區 (終點區)。

7.      停車資訊:

作者: doracrap    時間: 2014-5-15 22:52
聽日出發了,各位墾丁見
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-5-16 00:00
me too, 墾丁見

作者: SuetSuet    時間: 2014-5-16 00:01
墾丁見

作者: luhui    時間: 2014-5-16 11:55
有跑友今天已在高雄, 說天氣超濕熱, 大家星期天請盡情享受熱馬 !
作者: jimmychowhk    時間: 2014-5-16 13:41
ching們,我的初馬就是全馬,還是最熱的地方,這次美和都沒有給統一的T-shit,咱們怎麼互相鼓勵啊....我特別需要鼓勵呵
作者: jimmychowhk    時間: 2014-5-16 13:47
大會規劃42K配速員,分別有3.5小時/4小時/4.5小時/5小時/5.5小時/6小時/6.5小時,皆於背後別有號碼布,請各位選手可以依自己能力跟隨
=== === ===
本文地址︰https://www.longrun.hk/thread-22645-3-1.html
內容來源︰香港長跑網 - 長跑長友( https://www.longrun.hk
作者: wlau    時間: 2014-5-16 14:04
jimmychowhk 發表於 2014-5-16 13:41
ching們,我的初馬就是全馬,還是最熱的地方,這次美和都沒有給統一的T-shit,咱們怎麼互相鼓勵啊....我特 ...

跟美和有衫送既咩?
我上次跟都無喎
..
要有鼓勵就著網衫啦.. HAHA

作者: raychan    時間: 2014-5-16 15:06
想問問高雄機場的客運現在可否直達墾丁?
看了太多不同資料, 有些話取消了, 有些話某條橋維修中要中途轉車.
作者: wlau    時間: 2014-5-16 15:31
raychan 發表於 2014-5-16 15:06
看了太多不同資料, 有些話取消了, 有些話某條橋維修中要中途轉車.  ...

佢好有巴士同火車都到..
如果巴士停左, 火車應該都到. .
作者: 小叻    時間: 2014-5-16 17:00
raychan 發表於 2014-5-16 15:06
看了太多不同資料, 有些話取消了, 有些話某條橋維修中要中途轉車.  ...

如果多過一個人, 包車方便好多, 機場接送揀共乘會平啲, 不過要耐好多!
作者: wlau    時間: 2014-5-18 22:46
有師兄WIN 左分組第三名,
果位師兄, 我同佢係上年台灣太魯閣馬拉松認識,
我見過佢著網衫上去跑重慶馬拉松, 佢平時會做領跑員, 我係其他比賽都見過佢幾次.
我只係知佢叫KK , 但唔知佢LONGRUN 網名係乜都叫KK ..
anyway, 恭喜佢啦~~~
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-5-20 19:23
wlau 發表於 2014-5-18 22:46
我見過佢著網衫上去跑重慶馬拉松 ...

跑第三真係勁,條路又辛苦天氣又勁熱,真係好難捱
作者: LIKINWO    時間: 2014-5-20 19:43

[attach]26573[/attach]
[attach]26574[/attach]

他就是滿有愛心的 KK Lai SIR (黃衫).

作者: ericng1026    時間: 2014-5-21 02:34

ching堅呀,全馬跑第三,呢條路走兩轉好辛苦嫁~
作者: jimmychowhk    時間: 2014-5-21 11:07

ching們,匯報一下:我的初次啊,好辛苦! 前面10km我基本達到了自己的目標(約60分鐘),但一下跑到太平洋那邊後,太陽巨猛,毫無遮攔,連腳底都發熱,根本頂不住,我的GARMIN記錄的溫度(體表)達37度,不斷想放棄....完成一圈時,還是堅持進入了第二圈,在唯一一個補給站拿了塊冰用毛巾包住,支撐了10km左右,但冰在我的手中感覺都是溫的。更慘的是到達30km左右,運動褲的內置底褲摩擦下,兩大腿內側好大塊面積擦傷,在汗水之下,痛得根本不敢邁步,最後找到一民居,向其借用一把剪刀,將內褲剪斷,再衝了一瓢水,才稍微輕鬆,要不,根本不可能堅持到終點,與共黨的酷刑差不多啊。最後532完成我的第一個全馬。第二圈在每個補給點幾乎都將自己從頭到腳全部淋透,然後到下一個不到3Km的補給點,基本上都乾了。

主要還是太熱太熱太熱,我就根本沒有在這樣的熱度下在外面呆過,而這次卻達4個半小時(除了第1個小時稍微不太熱但卻是長坡之外) 。
最後戰績:左腳板底一個水泡(我相信是太熱的原因)、左小腳趾因為下坡血趾甲瘀血、右大趾甲已很快就可能血趾甲了(只是痛無瘀血)、大腿內側大面積擦傷。另,今天開始滿臉掉皮了...。

總體而言,經驗、收穫、滿足感都超值!

第二天,我用雙腳踩無變速的單車,把原路線又重複了一下,43Km,約4小時。在上坡的地方,好幾段我都只能夠推行,而前一天卻是雙腳上去的。

ching們,贊一下吧

在全馬851人中,排在302位,在“中老年組”排90位....

作者: bighead0227    時間: 2014-5-21 15:00
果日非常熱, 雖然風景真係好靚, 但係跑完第一個圈之後就乜都唔想睇. 第二個圈開始個個水站都停低休息, 如果唔係都未必返到終點.

8百幾人跑全馬, 得返6百幾個有成績, 証明條路真係幾惡跑, 但係唔跑唔知身體好, 跑過一次熱馬, 先知自己可以堅持到乜野地步.

今次係今年第二隻馬, 亦係喱世仔第二隻, CHING們, 唔該讚埋我
作者: bighead0227    時間: 2014-5-21 15:05
當日既相

http://www.sportsnote.com.tw/run ... f-ad32-2066d69b4cbd
作者: jackal_chasiu    時間: 2014-5-21 23:26
bighead0227 發表於 2014-5-21 15:05
當日既相

http://www.sportsnote.com.tw/running/album.aspx?id=a4551014-d6ab-4e44-af4e-4f369f194a11&a= ...

除左SPORTSNOTE既相、大會係咪都有相睇架
作者: hangS    時間: 2014-5-22 10:58
我跑半馬...都覺得好熱了....
作者: silverlin    時間: 2014-5-22 14:39
5月在墾丁跑馬,感覺是超馬才會做的事,我認為墾丁馬拉松應該歸為超馬或是極限運動,而非普通的馬拉松。
作者: thomasip    時間: 2014-5-22 15:38
I ran(+walked) the Full marathon.....almost wanted to give up after first 10km...really really very very very hot!  But I still to struggle to finish the full marathon when you saw other people was also trying their best to finish the race.  Frankly, it is not a race for PB, but a race to test the limit instead!  
作者: thomasip    時間: 2014-5-22 15:39
jackal_chasiu 發表於 2014-5-21 23:26
除左SPORTSNOTE既相、大會係咪都有相睇架

check out www.allsports.tw

作者: jimmychowhk    時間: 2014-5-22 15:51
thomasip 發表於 2014-5-22 15:39
check out www.allsports.tw

u went there alone  or with the maywood marathon team ?
作者: thomasip    時間: 2014-5-22 16:07
jimmychowhk 發表於 2014-5-21 11:07
ching們,匯報一下:我的初次啊,好辛苦! 前面10km我基本達到了自己的目標(約60分鐘),但一下跑到太平洋那 ...

CHING 好野!  I need 6 hours to finish the race....I almost 60% walk in the 2nd round....it's so so hot.....
作者: 佐治明    時間: 2014-5-22 20:59
墾丁馬拉松~賽途所拍的相片分享
https://www.youtube.com/watch?v=xSRkyMr4y18&feature=youtu.be
作者: thomasip    時間: 2014-5-23 14:03
jimmychowhk 發表於 2014-5-22 15:51
u went there alone  or with the maywood marathon team ?

I went there alone.  Maywood's schedule not fit to mine.
作者: doracrap    時間: 2014-5-23 17:15
沒有最熱,只有更熱~
3k 已經己無力,5K已經行,10K諗住會DNF,17K不停諗點解要報全馬~
第二個圈行左8成~
計住6個半鐘,咬緊牙關跑返終點,個完成牌真係得來不易~

http://www.taipeimarathon.org.tw ... 5951&title=2014
非官方照片
作者: malaigo    時間: 2014-5-27 21:43
LIKINWO 發表於 2014-5-20 19:43
他就是滿有愛心的 KK Lai SIR (黃衫).

好強勁!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2